• No results found

HOOFDSTUK 6 ARBEIDSMARKT

6.1 Werkgelegenheid- en arbeidsmarktbeleid

6.1.4 Verdrag 160 - Arbeidsstatistieken

Ratificatiedatum: 05-10-1990

Werkingssfeer

Ingevolge artikel 1 moet de Lidstaat regelmatig basisstatistieken inzake arbeid verzamelen, samenstellen en publiceren. Deze statistieken dienen geleidelijk te worden uitgebreid tot:

a. de beroepsbevolking, werkgelegenheid, werkloosheid en zo mogelijk zichtbare onderbenutting van arbeidskrachten;

b. de opbouw en de verdeling van de beroepsbevolking, als basis voor een gedetailleerde analyse en als referentiekader;

c. de gemiddelde inkomsten uit arbeid en de arbeidsduur (feitelijk gewerkte uren of betaalde uren) en, waar passend, de tarieven van uurlonen en de normale arbeidsduur;

d. loonopbouw en –verdeling; e. arbeidskosten;

f. consumptieprijsindexcijfers;

g. uitgaven van huishoudens of, waar passend, uitgaven van gezinnen, en zo mogelijk inkomsten van huishoudens of, waar passend, inkomsten van gezinnen;

h. arbeidsongevallen en, voor zover mogelijk, beroepsziekten; alsmede i. arbeidsconflicten.

Uit artikel 18 blijkt dat dit verdrag het verdrag betreffende de statistieken van lonen en arbeidsduur uit 1938 herziet.

Verplichtingen

De artikelen 2 en 3 bepalen dat de Lidstaat bij het uitwerken of het herzien van de begrippen, de definities en de methodiek die wordt gehanteerd bij het verzamelen, samenstellen en publiceren van de statistieken rekening moeten houden met de recentste normen en richtlijnen van de Internationale Arbeidsorganisatie. Tevens dient de Lidstaat de representatieve organisaties van werkgevers en werknemers te raadplegen zodat hun behoeften kunnen worden meegenomen en hun medewerking kan worden gewaarborgd.

Artikel 4 geeft aan dat het verdrag niet verplicht tot het publiceren van gegevens en statistieken die ertoe zouden kunnen leiden dat informatie wordt geopenbaard met betrekking tot een individuele statistische eenheid, zoals een persoon, een huishouden, een bedrijf of een onderneming.

Ingevolge artikel 5 dient de Lidstaat de krachtens dit verdrag samengestelde en gepubliceerde statistieken ter kennis te brengen van het Internationale Arbeidsbureau. Dit geldt in het bijzonder voor:

a. de gegevens betreffende de aangewende middelen van verspreiding (in geval van gedrukte publicaties: titels en referentienummers en in geval van in een andere vorm verspreide gegevens: gelijkwaardige beschrijvingen);

b. de meest recente data of tijdvakken waarvoor de verschillende soorten statistieken beschikbaar zijn en de data waarop deze zijn gepubliceerd of vrijgegeven.

Ten aanzien van de bronnen, begrippen, definities en methoden die zijn gehanteerd bij het verzamelen en samenstellen van de statistieken bepaalt artikel 6 dat daar gedetailleerde beschrijvingen van moeten worden vervaardigd en geactualiseerd. Deze moeten, zodra dat mogelijk is, ter kennis van het Internationale Arbeidsbureau worden gebracht en worden gepubliceerd door de

Artikel 7 bepaalt dat de gegevens die artikel 1 sub a betreffen op zodanige wijze moeten worden samengesteld dat zij representatief zijn voor het land als geheel. Ten aanzien van de gegevens die artikel 1 sub b betreffen bepaalt artikel 8 hetzelfde. Bovendien moeten deze laatstgenoemde gegevens zich lenen voor een gedetailleerde analyse en als referentiekader gelden.

In artikel 9 is neergelegd dat actuele statistieken inzake de gemiddelde inkomsten uit arbeid en de arbeidsduur dienen te worden vastgesteld, die alle belangrijke categorieën werknemers en alle belangrijke takken van economische bedrijvigheid bestrijken. Indien passend, dienen eveneens statistieken te worden vastgesteld inzake de tarieven van de uurlonen en de normale arbeidsduur in belangrijke beroepen of beroepsgroepen binnen belangrijke takken van economische bedrijvigheid. De vaststelling dient op zodanige wijze te geschieden dat de statistieken representatief zijn voor het land als geheel.

Artikel 10 geeft aan dat statistieken moeten worden samengesteld inzake loonopbouw en –verdeling die werknemers in belangrijke takken van economische bedrijvigheid bestrijken.

Krachtens artikel 11 dienen eveneens statistieken te worden vastgesteld inzake arbeidskosten in belangrijke takken van economische bedrijvigheid. Indien mogelijk moeten deze statistieken verenigbaar zijn met die van artikel 9.

Volgens artikel 12 dienen de consumptieprijsindexcijfers, bedoeld in artikel 1 sub f te worden berekend om schommelingen inde prijzen die representatief zijn voor het consumptiepatroon van belangrijke bevolkingsgroepen of van de gehele bevolking in de loop der tijd te meten.

De artikel 13, 14 en 15 bepalen dat de samenstelling van de statistieken, bedoeld in artikel 1 sub g, sub h en sub i, op zodanige wijze dient te geschieden dat zij representatief zijn voor het land als geheel. De statistieken dienen, waar mogelijk, alle takken van bedrijfseconomische bedrijvigheid te beslaan. Artikel 16 bepaalt dat de Lidstaat door bekrachtiging van dit verdrag de verplichtingen van de artikelen 1 tot en met 6 in zijn geheel en één of meer verplichting(en) die uit de artikelen 7 tot en met 15 van dit verdrag voortvloeien op zich neemt. De Lidstaat moet bij bekrachtiging aangeven welke verplichtingen hij wel en welke hij niet aanvaardt. Het is mogelijk dat de Lidstaat later, na bekrachtiging, meer verplichtingen aanvaardt. In de rapporten die de Lidstaat moet indienen moet de Lidstaat uiteenzetten hoe het staat met de wetgeving en de praktijk ten aanzien van de verplichtingen die de Lidstaat niet heeft aanvaard. Tevens dient daarin te worden aangegeven in hoeverre uitvoering wordt gegeven aan die verplichtingen dan wel of daartoe het voornemen bestaat.

Artikel 17 ten slotte geeft aan dat het gebied dat wordt bestreken door de statistieken aanvankelijk beperken tot een bepaalde categorieën werknemers, bepaalde sectoren van de economie, bepaalde takken van economische bedrijvigheid of bepaalde geografische gebieden. Indien de Lidstaat heeft besloten het gebied te beperken, dan moet hij in zijn in te dienen rapporten aangeven op welke artikelen de beperking van toepassing is. Tevens moeten de aard en de redenen van de beperking worden aangegeven. In daaropvolgende rapporten moet de Lidstaat bovendien aangeven in hoeverre het in staat is geweest het gebied uit te breiden dan wel of het voornemens is dit gebied uit te breiden.

Het is krachtens artikel 17 eveneens mogelijk dat de Lidstaat, na overleg met de representatieve organisaties van de betrokken werkgevers en werknemers, nadere beperkingen van technische aard aanbrengt ten aanzien van het gebied bestreken door de statistieken en waarvan het de verplichtingen voortvloeiend uit het verdrag aanvankelijk heeft aanvaard. Dit dient te geschieden door middel van een verklaring gericht aan de Directeur-Generaal van het Internationale Arbeidsbureau. Een jaar na het tijdstip waarop de verklaring wordt geregistreerd wordt de beperking van kracht.

Implementatie

Dit verdrag bevat richtlijnen omtrent het samenstellen van statistieken inzake arbeid. In dat kader kan worden gewezen op het Centraal Bureau voor de Statistiek dat periodiek statistieken samenstelt over onderwerpen als genoemd in artikel 1 van het verdrag. De Arbeidsinspectie houdt het aantal arbeidsongevallen bij, welke op grond van de Arbeidsomstandighedenwet door iedere werkgever gemeld dienen te worden.

Outline

GERELATEERDE DOCUMENTEN