• No results found

Interview respondent 9 (R9) Naam interviewer: Tonke Huizing

LITERATUURLIJST Literatuur

Bijlage 13 Interview respondent 9 (R9) Naam interviewer: Tonke Huizing

Naam geïnterviewde: B. Bavelaar Soort bezoeker: filmbezoeker Datum interview: 03-12-2015 Datum uitgewerkt: 07-12-2015 Duur: 00:16:36 Interviewer = I Respondent = R9 Informatie respondent Leeftijd: 65 Woonplaats: Amsterdam

Studie/werk/bezigheid: gepensioneerd, als bijbaan surveillant aan de VU en HvA Bezocht EYE alleen/met…: alleen

Transcriptie interview

I: Nou ik zal mezelf nog even kort introduceren. Ik ben Tonke en nou ik ben dus bezig met mijn master aan de UvA. En ik heb hier vorig jaar ook stage gelopen op de marketingafdeling. Dus van daaruit dacht ik eigenlijk nou ik ga hier onderzoek doen. En mijn onderzoek richt zich op de functies van kunstmusea in de huidige maatschappij, en EYE is daarbij mijn case study omdat het zo'n bijzonder museum is, ook qua aanbod je kan hier ook films kijken enzo. R9: Ja, ja absoluut.

I: Dus vandaar eigenlijk. Eh zou u uzelf nog even kort kunnen introduceren?

R9: Ja, ik ben eh Bart Bavelaar. Eh ik doe op dit moment ben ik onderwijssurveillant, bij de VU en eh de Hogeschool van Amsterdam. Dat doe ik dus als bijbaantje, ik ben gepensioneerd. Maar eh ik had een gallerie en wij organiseerden ook concerten. Vijfentwintig concerten zeg maar in een jaar die we dan organiseerden en dan wat evenementen erbij zeg maar. Wel in de culturele hoek.

I: Leuk. In Amsterdam?

R9: Dat was hier in Amsterdam ja.

I: Oke. En u woont nu ook in Amsterdam? R9: Ik woon nu ook in Amsterdam, ja. I: En wat is uw leeftijd als ik vragen mag? R9: Vijfenzestig.

I: Vijfenzestig, oke. En eh bezoekt u ook wel eens musea? R9: Ja, heel veel.

I: En wat voor soort musea?

R9: Eh dat kan moderne kunst zijn maar ook het Rijks, en ook eh het eh dat is niet meer het Historisch maar Amsterdam Museum. Eh Van Loon, Foam, eh Huis Marseille eh noem het maar op.

I: Ja precies. Oke en is dit uw eerste bezoek aan EYE?

R9: Nee dit is ik weet niet hoeveelste bezoek maar heel veel ik ga veel naar de film. I: Bent u ook wel eens naar een tentoonstelling geweest?

152

R9: Ik ben ook wel eens naar een tentoonstelling, maar niet zoveel hier. Nee. Eén keertje geweest.

I: Kunt u zich nog herinneren welke tentoonstelling? R9: Poeh, dat weet ik niet meer hoor. Nee.

I: Oke. En u heeft vandaag EYE in uw eentje bezocht? R9: Ja.

I: Gaat u vaker alleen of ook wel met iemand anders? R9: Ik ga wel regelmatig ook alleen, ja hoor.

I: Oke. En eh heeft u ook wel eens een eh lezing of eh debat ofzoiets hier. R9: Nee dat heb ik hier nog niet meegemaakt, nee.

I: Was u op de hoogte dat EYE rondom bijvoorbeeld tentoonstellingen dat ze. R9: Jawel daar was ik wel van op de hoogte hoor.

I: Oke. Eh hoe dacht u over EYE voordat u EYE vandaag bezocht hebt? R9: In welke vorm bedoel je dat?

I: Nou ja, wat vond u van EYE?

R9: Ik vind EYE vind ik een fantastisch mooi gebouw, eh het is heel inspirerend. Eh het is heel spannend ook, eh het heeft allemaal verschillende verdiepingen, het is eh open en je kan heerlijk zo over het IJ kijken, dus dat is dat is geweldig. Ik vind het een heel inspirerend gebouw.

I: Hmhm, en waarom heeft u vandaag EYE bezocht? R9: Eh ik heb een film bezocht.

I: En dat was specifiek vanwege de film eh dat u dacht eh nou die ga ik in EYE bezoeken? Dus waarom zeg maar voor EYE gekozen?

R9: Ja nou dat heeft ook enerzijds zeg maar, eh want hij speelt ook in Rialto die film, maar dat heeft er ook mee te maken ik woon op de Singel dus dat is heel dichtbij. Ik hoef alleen maar het pontje en dan ben ik er.

I: Oke, ja. Ideaal.

R9: Dus dat was eh dat was makkelijk eigenlijk meer.

I: Ja. En waren er nog bepaalde behoeftes waardoor u besloot naar de film te gaan? Ontspanning of eh?

R9: Nou eigenlijk meer denk ik zo van eh ik las een recensie van die film en ik dacht van nou die wil ik wel zien, zo meer. In die hoek. En ik had vandaag dus geen werk dus ik dacht nou. I: Ja, lekker naar de film.

R9: Ja lekker naar de film. En het weer speelt ook wel mee, als het mooi weer is ben je toch wat meer naar buiten gericht, en als het wat slechter weer is dan ben je wat meer naar binnen gericht met activiteiten dus eh.

I: Ja. En had u nog bepaalde verwachtingen voordat u vandaag naar EYE ging van uw bezoek?

R9: Nee niet, eh ja, verwachtingen nee niet echt in de zin van nou wat staat me nou te eh verassing te verwachten. Want daar ken ik EYE te goed voor denk ik.

I: Ja. En als u in het algemeen een kunstmuseum bezoekt heeft u dan nog bepaalde verwachtingen?

R9: Ja dan ligt het er natuurlijk net aan wat voor speciale tentoonstelling er is, he dat kan soms heel inspirerend zijn dat je denkt nou dat wil ik graag zien. En eh ja dan eh kom je wel eens bedrogen uit dan kun je zeggen van ja viel tegen. Maar ja dat hoort erbij he. Weten is meten ofzo.

I: Ja precies. En heeft u dan ook nog bepaalde behoeftes als u een kunstmuseum bezoekt? Dus wat wil u dat het bezoek u oplevert?

R9: Dat ik eh weer met een geïnspireerd gevoel weer naar buiten kan treden. Eh dat het je verrijkt.

153

I: Ja.

R9: Eh cultuur moet mensen ook verrijken in welke vorm dan ook. He of je nou, nou eh abstracte kunst hebt of eh realisme of naturalisme of wat dan ook, surrealisme. Eh het moet je verrijken. En eigenlijk al een cultuur die verrijkt mensen gewoon altijd, in welke vorm dan ook. Of je het nou heel lelijk vindt of dat je het nou heel mooi vind. Maar het verrijkt je altijd. I: Ja. Oke en als u naar een kunstmuseum gaat of naar een tentoonstelling, is dat met een bepaald doel of is dat puur vanwege de tentoonstelling of?

R9: Meestal wel, want ik bezoek nogal regelmatig natuurlijk eh de musea hier in Amsterdam. En eh de gewone collecties nou die ken ik zo langzamerhand wel. Dus als ik ga ga ik meestal voor de tentoonstelling. Dan pik ik natuurlijk ook wel eh de gewone eh die vaste expositie erbij, maar goed meestal wel gewoon voor een aparte expositie.

I: Oke, u heeft ook een Museumkaart dan? R9: Ik heb een Museumkaart ja.

I: Ook een Cineville-pas?

R9: Die heb ik nog niet, maar die ga ik wel aanschaffen.

I: Oke [respondent en interviewer lachen]. Nou dat is ook wel handig. En eh voorafgaand aan dit bezoek vandaag heeft u nog bepaalde informatiebronnen geraadpleegd?

R9: Eh ik had het volgens mij gewoon eh ik doe het meestal op mijn iPad. I: Dan gaat u naar de site gewoon?

R9: Ja.

I: Wat vond u van de site?

R9: Eh dat eh ik kan er goed mee overweg. Dus eh. I: Gewoon prima.

R9: Ja hoor, het is uitstekend, ja.

I: En ontvangt u ook de nieuwsbrief van EYE om op de hoogte te blijven? R9: Nee dat eh, nee dat heb ik niet aangevinkt, maar eigenlijk dat doe ik nooit. I: Oke eh wat vond u van de informatie in EYE? Heeft u nog een folder misschien doorgelezen?

R9: Nee.

I: En wat vond u van de service aan de balie door het personeel?

R9: Ik ben daar niet geweest want ik heb gewoon even een uitdraai gemaakt. I: Oh oke, ja.

R9: Gewoon dat doe ik meestal hoor, meestal via de computer draai ik even, koop ik een kaartje en dan eh hoef ik niet aan de balie. Maar ik neem aan dat de mensen hier ook wel service-gericht zijn.

I: Hmhm. En bent u ook wel eens naar het museumrestaurant hier geweest? R9: Ja, ja ik heb hier ook wel eens gegeten dus eh.

I: Ja. En bent u ook wel eens in het Panorama geweest? Dat is de permanente opstelling beneden?

R9: Beneden, ja ook. I: En wat vond u daarvan?

R9: Ik vond het eh ja een stukje extra zou je kunnen zeggen. Een stukje extra informatie. Ik vind de cabines ook heel leuk, dus eh dat je films kan kijken. Eh maar ook die zaal die daarachter ligt met de verschillende genres, nou dat is natuurlijk vreselijk leuk om daar eh even wat rond te lopen om te kijken van he wat is er nou eigenlijk allemaal op het gebied van film, en welke films zijn er ooit gemaakt. En eh dus dat ja, dat verrijkt wel eigenlijk.

I: Oke. En was u nog van plan om eh na de film nog iets te doen of ging u gewoon naar huis? R9: Nou ik denk dat ik zo het pontje pak.

I: Ja precies, oke. En hoe heeft u over het algemeen uw gehele bezoek tot nu toe ervaren hier? R9: Prettig, ik vind het altijd heel prettig om hier te zijn. Prettig gebouw, eh heel relaxed, ja.

154

I: Oke. En eh wat vind u van het gebouw van EYE?

R9: Ja ik vind het natuurlijk qua architectuur vind ik het een fantastisch gebouw. Het is een eh hoe heet dat een hot eye als je aan de overkant staat. Het is zo dominant en zo mooi eigenlijk, het heeft zo'n karakter aan deze kant van het IJ zeg maar. Dus geweldig, ja.

I: Heeft het ook wel eens een rol gespeeld, het gebouw, in uw beslissing om naar EYE te gaan?

R9: Ja ik denk het wel, want eh ik ben gek op architectuur. Ik doe ook vaak mee met eh die architectuurdagen en eh als vrijwilliger. En ik ben laatst ook naar de toren geweest hiernaast, de Adam-toren enzo. Ja dat zijn wel hele inspirerende dingen wat doen architecten er nou mee, wat doen binnenhuisarchitecten er nou mee. Eh ja en dat heeft natuurlijk ook een beetje te maken met mijn voorliefde voor kunst en ook die galerie toen, dan ben je ook natuurlijk constant bezig met eh ja zoeken naar spanning, eh wat kan versterken.

I: Ja. En bent u ook wel eens hierheen gegaan speciaal voor het café of toch altijd voornamelijk vanwege een film of gecombineerd?

R9: Ja wel meestal combinaties.

I: Oke. En heeft het bezoek tot nu toe aan alle verwachtingen voldaan? R9: Wat mij betreft wel.

I: Eh even kijken, wat zijn volgens u de sterke punten van EYE?

R9: Nou het gebouw op de eerste plaats. Het exterieur maar ook het interieur is heel sterk. Dan denk ik de functies die het heeft eh verschillende functies, is natuurlijk ook heel bijzonder. Dat is natuurlijk ook de kracht denk ik ook van het gebouw.

I: Ja dan bedoelt u de diversiteit in het aanbod?

R9: Diversiteit in het aanbod, maar ik denk ook gewoon de service-gerichtheid. Want je kan hier volgens mij ook de zalen afhuren. Eh kortom het hele pakket, dat gewoon dat hele pallet, dat nou dat is gewoon een aanwinst zeg maar voor Amsterdam en voor daarbuiten zelfs ook. I: Ja. Ziet u ook nog verbeterpunten voor EYE?

R9: Nou weet je dat vind ik wel een moeilijke vraag, want [korte stilte]. I: Ja als u niks kunt bedenken is dat ook prima hoor.

R9: Nee ik denk niet dat ik echt een verbeterpunt kan bedenken, nee.

I: Oke. En wat zijn de eerste woorden die in u opkomen als u aan EYE denkt? Waar denkt u dan aan?

R9: Wit. Strakke architectuur. Eh vanbinnen warm. Eh uitzicht, weidsheid, openheid eh transparant, eerlijk.

I: Ja, oke. En als u EYE in één woord zou moeten omschrijven? R9: Transparant.

I: Ja. Oke. En eh want u bent zich er dus van bewust dat er zowel he bioscoopfilms zijn alsook tentoonstellingen. Hoe ziet u EYE precies? Ziet u EYE voornamelijk als een bioscoop of ziet u het als eh twee rollen die wel gewoon bij elkaar horen dat het eigenlijk gewoon één is? R9: Ik zie het als een heel pallet van verschillende kleuren zeg maar. En die kleuren zeg maar de bioscoop, de tentoonstellingen, het terras, de weidsheid. Kortom het is een pallet van kleuren, en die dat maakt EYE.

I: Ja. Oke. En is er nog een verschil tussen hoe u EYE zag eh voordat u vandaag EYE bezocht en nu?

R9: Nee hoor helemaal niet.

I: Nee, oke. En eh hoe ziet u de waarde van EYE ten opzichte van andere kunstmusea? R9: Nou mijn gevoel, eh het moet het altijd versterken, en dat doet het volgens mij ook. Als je eh Amsterdam Museum neemt en je neemt EYE dan is dat een totaal ander gebouw, maar ook een andere invulling, en dat verstevigd elkaar denk ik. Het fijne van Amsterdam is dat er zo ontzettend veel culturele dingen zijn, dat als je dat ook bij elkaar pakt dan heeft Amsterdam ontzettend veel te bieden voor het toerisme maar ook de eigen bevolking, de Amsterdammer.

155

I: Ja. Ziet u ook nog concurrenten voor EYE?

R9: Ik ben nooit zo, ik denk nooit zo in concurrentie. Ook niet toen ik een galerie had, ik had het liefst tien galeries naast mij als dat ik in mijn uppie ergens zit. Het versterkt elkaar. Je kunt beter met elkaar samenwerken en elkaar versterken dan dat je denkt dat is een concurrent ofzo. In die termen denk ik niet nee, nooit gedaan.

I: Oke. Ik zal nog heel even kort uitleggen, dit is het laatste onderwerp, eh in mijn scriptie want ik heb het literatuurdeel al af want dat test ik als het ware hier. En daarin maak ik een heel duidelijk onderscheid tussen de taken en functies van musea. Taken dat zijn echt de werkzaamheden die het bestaansrecht uitmaken, die liggen dus eigenlijk gewoon vast. Eh daar krijgen ze opdracht voor van de overheid, dus in het geval van musea is dat de collectie, dus het beheren, bewaren, renoveren maar ook het presenteren van de collectie. En voor EYE komen daar dan nog twee functies bij, dat is de internationale promotie van de Nederlandse film en filmsector, en eh coördinatie van de landelijke filmeducatie, dus los van de educatie die ze in het museum doen maar de basisscholen en middelbare scholen. Als ik dat zo

omschrijf, hoe zou u dan de functies van EYE zien? Dus functies is dan meer naar het publiek toe, naar de maatschappij.

R9: Ik denk dat het heel verstandig is dat een organisatie als EYE niet alleen maar intern bezig is met het promoten van de film en het onderwijs van de film, alle facetten die met een film te maken hebben. Omdat dat ook naar de mens toebrengen he, dat is denk ik ook heel belangrijk. Want er zijn ook mensen die komen niet hier naartoe. En dan is het toch wel heel fijn als je daar ook naartoe kan gaan, onderwijs, scholen whatever. Of je nou ook eh nou ja hoe je je product kan promoten en kan onderwijzen en eh mensen kan interesseren voor film. I: Ja, dus dat vind u wel belangrijk?

R9: Ik vind dat heel belangrijk ja.

I: Vind u het ook belangrijk dat een museum als EYE zich richt op het trekken van zoveel, eh beetje maatschappelijk, zoveel mogelijk diverse bevolkingsgroepen dus laagdrempelig blijven?

R9: Lijkt mij wel want we leven nu in een maatschappij met een diversiteit aan mensen, he dat lijkt me heel belangrijk om uiteindelijk te proberen iedereen te bereiken.

I: Ja. En ziet u ook nog een bepaalde sociale functie voor EYE?

R9: Het heeft natuurlijk ook sowieso al een sociale functie, een ontmoetingsfunctie. He want ik spreek hier ook wel eens af, het is een ontmoetingsfunctie. Eh maar je ziet ook het café is natuurlijk ook een sociale functie, maar met zijn allen naar een film gaan of naar een

tentoonstelling of op een terras zitten of naar het gebouw komen kijken, dat is natuurlijk ook allemaal eh dat zijn sociale functies. Je kan dat alleen doen maar je kan het ook goed doen. I: Ja. Ik zal nu even de functies zoals ik ze heb uitleggen. Ik heb vier overkoepelende functies eh opgesteld. Dus dat is dan nog in het algemeen voor alle musea. Eh dat zijn educatieve functies, eh sociale functies, maatschappelijke functies en entertainmentfuncties. En dat klinkt heel groot maar eh he het is niet de bedoeling dat het een pretpark wordt maar.

R9: Nee maar het hoort er wel bij.

I: Ja, EYE doet bijvoorbeeld mee aan Museumnacht, dus dat eh ja. R9: Ja het hoort erbij.

I: Nou ja en maatschappelijk is dan voor mij dat ze zich onder andere richten op

laagdrempeligheid, maar ook op het stimuleren en faciliteren van debat. Maar ook stedelijke ontwikkeling, zoals in noord. Eh en even denken nou sociaal hebben we het al over gehad, ontmoetingsplek. Nou ja educatie spreekt ook voor zich. Eh dan heb ik ze allemaal gehad he, ja. Eh kunt u zich daarin vinden? Ook met betrekking tot EYE?

R9: Ja hoor ik denk ook dat ik ook al aardig in die richting heb aangegeven, dus dat je diversiteit aan mensen moet bereiken, de culturele functies die het heeft, educatie hoort daar ook bij. Ik heb al aardig wat puntjes al aangehaald en.

156

I: Ja, mooi voor mijn onderzoek [respondent en interviewer lachen]. En eh ziet u daar zoals ik dat net zei, ziet u daar nog misschien toevoegingen of dingen die ontbreken?

R9: Ja weet je, dat vind ik een beetje moeilijk om vanaf de zijlijn te zeggen. Als ik in de organisatie zou zitten dan, laat ik, toen ik mijn eigen galerie had dan ben je altijd bezig met ontwikkeling. Van hoe kan ik het anders doen, hoe eh wat kan ik er nog meer mee, kan ik het op een andere manier doen. Nou je bent constant met je hoofd bezig. Ja ik kom nu hier als bezoeker, en als ik in die organisatie zou zitten zou ik waarschijnlijk ook constant bezig zijn van hoe kan het anders, kan het beter, wat zou verrassender zijn, wat zou spannender zijn of. Ja, dus dat vind ik een beetje moeilijk om dat vanaf de zijlijn te zeggen.

I: Ja, snap ik.

R9: Dus ja ik vind ook eigenlijk wat hier, ik ben trots eigenlijk zo überhaupt op Amsterdam, ook op EYE.

I: Ja, dat is mooi. Nou dan als allerlaatste vraag bent u van plan om hier terug te komen en het aan uw vrienden aan te bevelen?

R9: Ja maar dat blijkt natuurlijk ook al. I: Ja, zeker.

R9: He het feit dat ik hier naar de film ga, en je komt thuis en vertelt het door, of dat ik met collega's eh nou van ik heb nu een mooie film gezien, die moet je ook zien.

I: Ja, nou heel erg bedankt.

157

Bijlage 14 – Interview respondent 10 (R10)