• No results found

Interview respondent 13 (R13) Naam interviewer: Tonke Huizing

LITERATUURLIJST Literatuur

Bijlage 17 Interview respondent 13 (R13) Naam interviewer: Tonke Huizing

Naam geïnterviewde: M. Hinnen Soort bezoeker: filmbezoeker Datum interview: 07-12-2015 Datum uitgewerkt: 08-12-2015 Duur: 00:14:24 Interviewer = I Respondent = R13 Informatie respondent Leeftijd: 46 Woonplaats: Dordrecht

Studie/werk/bezigheid: Onderzoeker naar onderwijsinnovaties Bezocht EYE alleen/met…: Alleen

Transcriptie interview

I: Eh mijn scriptie richt zich op de functies van kunstmusea, Nederlandse kunstmusea. En EYE is daarbij mijn case study vanwege eigenlijk de bijzondere combinatie van het aanbod vanwege tentoonstellingen maar ook films. Eh ik heb al eh allerlei tentoonstellingsbezoekers geïnterviewd en ook mensen die alleen naar het café zijn geweest, en dus nou ja

filmbezoekers. Eh en dat ga ik dan allemaal met elkaar vergelijken uiteindelijk. Ik heb hier vorig jaar ook stage gelopen dus vandaag is eigenlijk het idee ontstaan om dan hier eh. R13: En wat wil je dan precies onderzoeken?

I: Wat de functies zijn van eh kunstmusea. Eh ik maak daarbij wel eh zeg maar ik zal zometeen verderop in het interview uitleggen wat ik dan onder functies versta. Eh en ik probeer dan hier eigenlijk erachter te komen van hoe zit dat met, hoe zien mensen uit verschillende onderdelen van het aanbod hoe zien die dat als het ware.

R13: Oke.

I: Dus dat een beetje. Eh en ik ben Tonke, ik weet niet of ik mijn naam al had gezegd [interviewer lacht].

R13: Nee.

I: Eh kunt u uzelf nog even introduceren?

R13: Eh Marjoke Hinnen. Eh ik woon in eh Dordt en ik kwam eigenlijk van het werk en ik dacht nou ik ga gewoon naar de film. Laat ik even kijken of er een film is. En ik eh zit in het onderwijs en ik eh ben bezig met onderwijsinnovaties en daar doe ik onderzoek naar, naar allerlei vormen.

I: Oh interessant. En wat is uw leeftijd als ik vragen mag? R13: Zesenveertig.

I: En bezoekt u ook regelmatig kunstmusea? R13: Eh zijn dat de gewone musea?

I: Ja, gewoon eh Stedelijk, Rijksmuseum, Foam ofzoiets. R13: Eh ja, nou ja wat is regelmatig. Ja, zo nu en dan. I: Heeft u ook een Museumkaart?

179

I: En heeft u een Cineville-pas? R13: Ja.

I: En eh sorry, ik was het even kwijt, waarom bent u vandaag naar EYE gegaan? Was dat puur vanwege de film of kwam u en dacht u ik kijk wat er is?

R13: Ik kijk wat er is, ik kom er langs eigenlijk, en dan denk ik nou, ik ga gewoon. Het is eigenlijk gewoon een beetje burgerlijke ongehoorzaamheid, als ik heel eerlijk bent. I: Want?

R13: Omdat ik eigenlijk moet werken.

I: Oh op die manier. En was dit uw eerste keer in EYE of bent u al eerder ook geweest? R13: Ik ga heel vaak.

I: En dan films of ook?

R13: Van alles, ook tentoonstellingen, of eten of eh ja.

I: Kunt u zich nog herinneren welke tentoonstelling u heeft gezien? R13: Ja die vorige van William eh.

I: Kentridge. R13: Ja.

I: Oke. En eh bent u hier ook wel eens geweest voor alleen het café? R13: Ja ook.

I: En als u eh een museum bezoekt, eh in het algemeen, heeft u dan bepaalde verwachtingen van uw bezoek of eh?

R13: Eh in de zin van dat het vernieuwend moet zijn? I: Nou ja gewoon wat verwacht u dat uw bezoek eh.

R13: Ik hou wel van verhalen, ik heb ook geschiedenis gestudeerd, dus ik hou wel van verhalen waarvan je een beetje context gaat begrijpen.

I: Ja, precies. En gaat u dan ook met een doel naar een museum, dus tentoonstellingsgericht of?

R13: Ja soms.

I: Dat verschilt dus een beetje, precies. En hoe dacht u over EYE voordat u EYE vandaag hebt bezocht?

R13: Ik vind EYE een fantastische plek.

I: Hmhm. En eh had u nog bepaalde verwachtingen van dit bezoek specifiek?

R13: Nee, nou ik ga ook wel vaak naar films die eh die gewoon eh heel vermoeiend zijn, omdat je gewoon ik ga gewoon random dus ik zie wel. Dus ik hoopte dat dit niet een al te vermoeiende film zou zijn.

I: En was dat zo?

R13: Nou nee was goed te doen.

I: Oke, gelukkig. En heeft u nog informatiebronnen geraadpleegd voorafgaand aan dit bezoek? Zoals de website, of een folder.

R13: Ik kijk altijd even op de website welke films er zijn. I: Hmhm, en wat vindt u van de website?

R13: Eh ja nou in die zin, ik krijg vaak een pop-up dat ik hem op mijn beginscherm van mijn telefoon kan zetten, dat werkt niet. Dat probeer ik, of ik doe iets fout en dan druk ik op oke en dan ja.

I: Oke, apart. Eh maar verder kunt u wel gewoon vinden eh? R13: Ja, ja.

I: En u kwam binnen, toen heeft u een kaartje gekocht, bent u toen gelijk naar de film gegaan of hebt u eerst?

R13: Kopje thee, eerst.

I: En bent u ook wel eens in de museumwinkel geweest? R13: Ja.

180

I: Wat vond u daarvan?

R13: Ja ik zat er net nog aan te denken, er zijn natuurlijk films, beetje ouderwets, dus dat ja die ga ik niet kopen in ieder geval. En eh ja als ik heel eerlijk ben ben ik altijd een beetje teleurgesteld door het aanbod.

I: Ja, oke nou dat kan. En bent u wel eens in het Panorama geweest, hier beneden, de permanente tentoonstelling?

R13: Ja, nee. Wel dat ik daar kleuren vandaan zie komen en dat ik denk daar moet ik eens heen, maar ik heb het nog niet gedaan.

I: Nee. En hoe heeft u uw hele bezoek vandaag ervaren tot nu toe?

R13: Nou oke. Film was oke, eh ja gewoon. Ik vind het altijd heel fijn dat je hier zo kijkt over het water, heel relaxed wordt je dan, ja.

I: Ja, en wat vond u van het personeel? Dus het personeel aan de balie of in het restaurant? R13: Oh ja dat is ook altijd prima.

I: Ja? En heeft u ook al folders vandaag in handen gehad? R13: Nee, niet.

I: Nee, en wat vindt u van het gebouw van EYE?

R13: Ja het is natuurlijk heel mooi, dat ze. Eh ja met name van binnen naar buiten vind ik het mooi. Ja opvallend. Maar of ik het heel mooi vind weet ik niet, maar het is wel sfeervol van binnen is het ook heel fijn.

I: Ja en heeft het gebouw wel eens een rol gespeeld in uw beslissing om naar EYE te komen? R13: Ja vaak, 's avonds met name, ja.

I: Oke. En eh nou heeft het bezoek vandaag aan alle verwachtingen voldaan? R13: Ja want ik wist ook wel wat ik kon verwachten, ja.

I: En had u nog bepaalde behoeftes ook vooraf, bijvoorbeeld ontspanning of juist eh nou ja. R13: Ja misschien wel, vooral even ja ik dacht ik kan nu thuis gaan zitten en dan ga ik weer dingen doen, en ik kan ook even naar de film gaan.

I: Ja precies. En is u nog iets bijgebleven van de laatste keer dat u in de tentoonstelling was, dus van William Kentridge?

R13: Eh [korte stilte] eh ja, dat ik dacht ik zou er wat meer over moeten lezen over zijn eh diepere achtergrond, maar dat heb ik niet gedaan. En dat heb ik niet gedaan.

I: Oke. En hoe vond u de tentoonstelling?

R13: Ja ik vond het wel intrigerend en ik dacht hij had hele intrigerende dingen die hij daarover zei, en eigenlijk had ik dat beter tot me laten door willen dringen, maar dat heb ik dus niet gedaan.

I: Hmhm.

R13: Want dan ga je toch weer gewoon over tot de orde van de dag.

I: Ja, precies. Oke en eh als u aan EYE denkt in het algemeen wat zijn dan de eerste woorden die in u opkomen, dus welke associaties en gedachtes krijgt u daar dan bij?

R13: Eh eigenlijk gewoon een eh ja ik vind het een hele fijne plek. Dat komt, dat komt heel erg door dit gewoon. Dat is het gewoon. Ja het licht. Dus ik spreek ook heel vaak af met mensen hier. Ik ben hier wel op mijn plek.

I: Dus u vindt zo'n eh sociale functies wel belangrijk voor EYE?

R13: Ja want dan ga je even naar de film, daarna ga je wat eten of eerst wat eten dan naar de film, je gaat alleen naar de film. [Korte onderbreking door restaurantpersoneel]

I: Eh zou u EYE in één woord kunnen omschrijven? R13: Fijn.

I: Hmhm, en eh nou u weet er zijn zowel films als tentoonstellingen. Eh hoe ziet u EYE precies, ziet u EYE als één van beide of als onderdeel van elkaar dus dat het één geheel is? Of denkt u als u aan EYE denkt toch eerder aan de bioscoop of het museum?

181

R13: Ik denk eerder aan de bioscoop. Het is eh dat is natuurlijk toch wel meer alomtegenwoordig dan laten we maar zeggen de expositie. Eh ja.

I: En ziet u EYE ook meer dan als bioscoop of? R13: Ja, dus als ontmoetingsplek ook.

I: Precies. En eh wist u ook dat EYE rondom tentoonstellingen altijd een flankerend programma organiseert? Zoals nu bij Antonioni vertonen ze zijn films, maar bij Kentridge ook lezingen en dat soort avonden?

R13: Ja, nou ja van die lezingen niet, maar dat er zo'n thema is en inderdaad dolby surround wel wordt eh uitge… eh. Ja.

I: Bent u wel eens op zo'n avond geweest?

R13: Ik wilde met mijn zoon naar eh Rebel Without A Cause, maar hij wilde niet mee. I: Oh, jammer. Oke.

R13: He dus ik probeer wel inderdaad mijn kids erbij te betrekken soms, maar eh dus ik ben wel eens naar een lezing geweest trouwens ook.

I: Vind u het belangrijk dat EYE dat soort lezingen organiseert?

R13: Eh ja ik denk, ik denk tegenwoordig ook heel erg na over het feit dat eh we willen graag ons publiek ook meedenken en meedoen, en eh over allerlei onderdelen dus in die zin is het wel belangrijk als het wordt georganiseerd, maar mis ik wat dat betreft nog wel een beetje de interactie met het publiek. Misschien is die er wel hoor maar eh.

I: Ja, heeft u dat nog niet zo ervaren. R13: Nee.

I: Nee, precies. En is er een verschil tussen hoe u EYE zag voordat u vandaag EYE bezocht en nu? Is daar in de tussentijd iets in veranderd of hetzelfde gebleven?

R13: Nee.

I: En hoe ziet u de waarde van EYE ten opzichte van andere kunstmusea?

R13: Nou kijk EYE is natuurlijk heel specifiek gericht op beeld. En eh nou dat is toch eh ja maar, dat is toch anders dan Cinecenter of Kriterion of een dergelijke plek omdat je daar echt alleen naar de film gaat. Dat zie ik niet zo, dus heeft het eh wel een hele specifieke eh ja hoe heet dat doelgroepenplek zeg maar.

I: Ja, en ziet u nog concurrenten voor EYE of denkt u nee niet?

R13: Nee. Nou Movies zou, maar de Movies is te klein, en donker. Dat is echt een avondding, en dit is ook een overdagding.

I: Oke. Nou dan komen we bij het laatste onderwerp. Eh ik heb in mijn scriptie het eerste deel is het literatuurdeel, dat is al af. Eh ik heb aan de hand van literatuur heb ik eigenlijk een soort hypothese opgesteld van wat de functies zijn, dat ben ik hier aan het testen als het ware. En ik maak daarbij een heel duidelijk onderscheid tussen taken en functies. En taken dat zijn echt de werkzaamheden die het bestaansrecht van musea uitmaken. Dus daarvoor bestaan ze, krijgen ze opdracht van de overheid, en geld. Dus voor alle musea is dat hetzelfde namelijk de collectie, dus bewaren, renoveren maar ook het presenteren van de collectie. Voor EYE specifiek komen daar dan nog twee taken bij, dat is de internationale promotie van de Nederlandse film en filmsector, en de eh coördinatie van de landelijke filmeducatie. Dus dat is los van wat ze aan educatie in het gebouw doen voor het publiek, maar echt wat er op scholen op basisscholen en middelbare scholen gebeurt. Dus dat zijn de taken, en functies is eh ja de, dat is veel meer op het publiek en de maatschappij gericht. Dus eigenlijk hoe die taken worden uitgevoerd richting het publiek. Dus hoe EYE, bijvoorbeeld in het geval van EYE, functioneer ten opzichte van het publiek en de maatschappij, en waar ze zich op moeten of zouden moeten richten zeg maar. Als ik dat zo omschrijf, hoe zou u dan de functies van EYE zien?

R13: Nou eh toegankelijk maken van oud beeldmateriaal. Het eh ook eh thematiek van oud beeldmateriaal eh bij elkaar zetten, dus daar weer context eh nou het restaureren natuurlijk.

182

Eh het misschien opnieuw presenteren van oud beeldmateriaal in een andere context, hedendaagse context. En nieuwe dingen.

I: Vind u het daarbij belangrijk dat EYE zich richt op educatie? Dus dat ze zich niet alleen richten op kinderen maar mensen, bijvoorbeeld dat ze mensen die in de tentoonstelling komen iets meegeven, iets leren?

R13: Eh ja dat kan je wel, ja, als het er niet te dik bovenop ligt. I: Nee precies.

R13: Kijk je leert natuurlijk, als je ergens in geïnteresseerd bent leer je automatisch wel iets, dus ik denk inderdaad dat je wat jij ook zegt als je heel goed weet wat je taken zijn en de context daarbinnen, dan zou dat eigenlijk vanzelf moeten gaan.

I: Precies. En eh nou u bent hier ook al een paar keer geweest voor het café he, het restaurant. Vind het ook belangrijk zo'n sociale ontmoetingsplek in een museum?

R13: Ja.

I: Oke. Nou ik zal kort even de vier functies uitleggen zoals ik ze heb opgesteld. Dat zijn vier overkoepelende functies die dragen weer allerlei, het verschilt natuurlijk per museum hoe ze dat precies uitvoeren, maar het gaat om educatieve functies, sociale functies,

maatschappelijke functies en entertainmentfuncties. Bij entertainment is het niet de bedoeling dat het eh een pretpark ofzoiets, maar meer eh nou ja de inhoud blijft wel staan maar dat ze daaromheen ook, zoals bijvoorbeeld Museumnacht of wat ze hier doen is openingen waarbij een jongerenteam allerlei activiteiten daaromheen eh organiseert, dus echt eh nou ja dat wel entertainment is. En maatschappelijk is eh nou bezighouden met laagdrempeligheid dus diverse bevolkingsgroepen proberen te trekken, maar ook het eh stimuleren van debat dus dat mensen met elkaar gaan praten en nadenken over dingen. Sociaal we hadden het net al over die ontmoetingsplek, en educatief spreekt ook voor zich. Eh kunt u zich daarin vinden zoals ik dat heb opgesteld, mist u iets? Of een toevoeging?

R13: Nee ik kan me daar wel in vinden. Behalve dat ik niet denk dat er echt veel verschillende bevolkingsgroepen komen.

I: Nee, precies. Maar wel, u vindt het wel belangrijk dat ze dat proberen zeg maar? R13: Ja dat lijkt me wel belangrijk. Het is jammer dat eh dat dat op een of andere manier moeilijk is.

I: Ja. Oke nou dan heb ik eigenlijk nog als laatste vraag bent u nog van plan om terug te komen?

R13: Ja.

I: En het aan te raden aan kennissen?

R13: Ja ik raad het aan aan kennissen. Ik ben ook met mijn oude oma van achtennegentig hier laatst geweest.

I: Oh wat leuk wat hebben jullie toen eh?

R13: Gegeten. Ja de film is lastig met eh met trappen enzo maar eh. I: Oh leuk. Oke, nou dat was het, dan ga ik hem even opslaan.

183

Bijlage 18 – Interview respondent 14 (R14)