• No results found

Interview respondent 4 (R4) Naam interviewer: Tonke Huizing

LITERATUURLIJST Literatuur

Bijlage 8 Interview respondent 4 (R4) Naam interviewer: Tonke Huizing

Naam geïnterviewde: Y. Muller

Soort bezoeker: tentoonstellingsbezoeker Datum interview: 02-12-2015 Datum uitgewerkt: 04-12-2015 Duur: 00:26:08 Interviewer = I Respondent = R4 Informatie respondent Leeftijd: 34 Woonplaats: Dubai Studie/werk/bezigheid: lichtontwerpster Bezocht EYE alleen/met…: alleen

Transcriptie interview

I: Eh ik zal mezelf even introduceren, ik ben Tonke, en ik heb hiervoor hier stage gelopen. En nu studeer ik af aan de master Kunst en Cultuur in het Publieke Domein. En daarvoor doe ik nu dus mijn scriptie. En ik doe onderzoek naar de functies van kunstmusea in de Nederlandse maatschappij, en EYE is daarbij mijn case study, omdat het zo'n bijzonder museum eigenlijk is. Eh dus dat is eigenlijk kort over het onderzoek. Eh zou u uzelf kunnen introduceren? R4: Ja mijn naam is Yvon Muller. Eh ik ben lichtontwerper van beroep. En eh ik woon in Dubai, en ik ben hier eh voor een week eigenlijk weer op vrienden en familiebezoek maar ook even terug in Nederland om even eh ja wat dingen te bezoeken, veranderde nieuwe

tentoonstellingen, dus eh vandaag ben ik in Amsterdam. I: Ja, en wat is uw leeftijd als ik vragen mag?

R4: En ik ben vierendertig.

I: Vierendertig, oke. Eh ik leg even dit [het opnameapparaat] dichterbij. Eh en bezoekt u ook regelmatig andere musea?

R4: Ja als ik even kan wel. Maar eh in Dubai is het wat lastig, daar is niet heel veel te zien dus eh meestal als ik op reis ben.

I: Oja, precies. En u bent ook veel op reis dan of valt dat wel mee? R4: Eh redelijk, ja.

I: En als u andere musea bezoekt wat voor soort musea bezoekt u dan?

R4: Eh ja verschillend. Niet alleen kunst, maar ook historische dingen vind ik leuk om te zien. Eh ik ben nu ook laatst in het militair museum geweest eh ik had een documentaire daarover gezien. Dus eh ja beetje verschillende eh dingen.

I: Oke. En was u vandaag voor het eerst in EYE?

R4: Ja ik was voor het eerst eh niet in het gebouw want ik heb eerder al eens koffie of thee gedronken maar toen had ik geen tijd, dus echt voor het eerst nu eh een expositie gezien. I: Ja. En kwam u nu speciaal voor de expositie of eh van waaruit besloot u om nu naar EYE te gaan?

R4: Eh ja nou nee ik kwam eigenlijk dat ik dacht nu heb ik tijd vandaag, dus nu wil ik de tentoonstelling bekijken. En ik sprak een oud-collega van mij en eh zij heeft hier het licht

114

inderdaad ook gedaan voor deze tentoonstelling, dus zij zei oh dan moet je gaan want dat is een hele mooie expositie.

I: Oh wat grappig, oke. En eh u bent u dus eerder geweest en toen bent u alleen in het restaurant geweest.

R4: Ja, toen heb ik alleen in het restaurant gezeten.

I: Oke, dan nu eerst even wat algemene vragen als u een museum of een kunstmuseum

bezoekt, eh met wat voor doel zou u een kunstmuseum bezoeken? Waarom zou u besluiten, is dat echt tentoonstellingsgerelateerd of ook vanwege andere aspecten?

R4: Nou ja ik vind het altijd wel fijn om inspiratie op te doen dus het is een soort algemene interesse. Soms ben ik heel erg geïnteresseerd in iets en soms is het leuk iets te zien waarvan je nou ja geen idee hebt wat het is. En dan eh is het gewoon leuk en even totaal iets te zien wat je niet in je hoofd hebt op dat moment en waar je niet mee bezig bent. Dus ja iets anders eventjes.

I: Ja. En heeft u ook nog bepaalde verwachtingen als u een kunstmuseum bezoekt?

R4: [Korte stilte] Nou, verrast worden. Dat is meestal wel een soort verwachting denk ik. Eh ja, ik ga meestal heel open een tentoonstelling in.

I: Oja, dat kan ook. Alle antwoorden zijn goed [respondent en interviewer lachen]. En bezoekt u ook vaak musea vooral in uw eentje of liever met andere mensen?

R4: Het liefst in mijn eentje. Ik vind het wel leuk om met andere mensen te gaan want dat is gewoon gezellig, maar ik merk toch dat je altijd op een wat andere een beetje gehaaste manier naar dingen kijkt, of een beetje conformeert aan de eh tempo van de ander ofzo. En als je alleen bent dan kun je gewoon een beetje wegdromen in je eigen gedachten en ja bekijk je het toch wat op een persoonlijkere manier.

I: Oke. En als je dan een museum bezoekt bezoek je dan ook andere dingen in het museum zoals het museumcafé of eh de museumwinkel? Of misschien zelfs een lezing die rond een tentoonstelling wordt georganiseerd.

R4: Ja dat vind ik wel leuk. Sowieso de winkel vind ik altijd wel leuk om te zien. En eh ja wat er gaande is dan zat ik even naar die mensen te kijken en ben je toch even geïnteresseerd van goh wat voor mensen of wat voor praatje houden ze daar of wat is er aan de hand [respondent doelt hierbij op een groep mensen die op het moment van het interview een rondleiding door het gebouw krijgen]?

I: Ja precies. En eh wat verwacht u van de informatievoorziening van een museum, in welke vorm krijgt u het liefst informatie? Dus bijvoorbeeld de folder of.

R4: Eh nou zoals om aankondiging dat er dingen aan de hand zijn vind ik sociale media of het internet heel fijn. Dus en eh als een soort van achtergrond, he als je iets mee wilt nemen, dan vind ik het juist fijn om dat in boekvorm of kaartvorm, om echt iets tastbaars te hebben. I: Zoals een catalogus ofzo?

R4: Ja, ja.

I: En heeft u ook nu al folders tijdens uw bezoek ingekeken of nog niet?

R4: Eh nog niet. En ik dacht ik zag daar nog een paar boeken liggen die ook nog verkocht worden dus ik dacht o ja dan ga ik nog even naar de winkel.

I: Ja precies. En gaat, bent u van plan om zometeen nog naar het restaurant, of nou ja de winkel dus in ieder geval.

R4: Ja ik ben dus van plan om naar de winkel te gaan, en ik heb al een kopje thee, dus dat komt helemaal mooi uit [respondent en interviewer lachten].

I: Ja, oke. En even kijken, eh hoe dacht u over EYE voordat u EYE vandaag bezocht had? R4: Eh hoe dacht ik over EYE voordat ik het bezocht had. Nou eh een heel mooi gebouw, he je ziet het ik had het al wel van de buitenkant gezien, en eh ik had van mensen gehoord, van vrienden gehoord, dat hier erg mooie tentoonstellingen te zien zijn. Dus eh zeer positief denk ik, en nieuwsgierig was ik ook. En eh toen ik hier zat met een vriendin even wat te drinken, en

115

eh ja het is toch gewoon ook eh een soort van nieuw iets in Amsterdam. Of tenminste ik heb hiervoor in Amsterdam gewoond, en ik vind het echt een hele mooie plek. En zoiets was eerder nog niet. Dus ja dat is ook wel dat je denkt van het past goed in de eh het is echt een toevoeging denk ik. Dat dacht ik ook al daarvoor.

I: Precies. En eh voorafgaand aan dit bezoek heeft u nog bepaalde informatie bijvoorbeeld de website opgezocht of een krantenartikel gelezen?

R4: Eh ik las iets op internet, maar misschien was dat iets anders met EYE ofzo, het was met wilde dieren iets. Het was meer misschien iets anders maar waardoor ik weer herinnerd werd van oh EYE daar kan ik vandaag wel gaan kijken.

I: Ja, ik zag toevallig op Facebook hadden ze een bericht geplaatst dat ze iets, eh de buitenkant van het gebouw eh.

R4: Ah ja dat had wel hier mee te maken.

I: Ja het was iets met wilde dieren organisatie, dierenbescherming iets volgens mij. Dus misschien was dat het dan.

R4: Ik denk dat dat het is geweest, want ik werd even herinnerd van oh EYE als ik naar Amsterdam ga dan ga ik daar even naartoe.

I: Ja.

R4: Maar ik wist verder niet ik dacht eh ja is er misschien een wilde dieren tentoonstelling [respondent en interviewer lachen].

I: Had u dan van tevoren nog opgezocht wat voor tentoonstelling er was of bent u gewoon heengegaan en dacht ik kijk daar wel eh.

R4: Ik dacht ik ga erheen en toen eh ontmoette ik dus net die oud-collega en die zei van deze tentoonstelling staat er.

I: Oja.

R4: Dus toen hadden we het nog even over he dat beroemde filmfragment dat je die man in die kamer ziet en dan naar buiten, dat lange shot. En dus ik had een soort voorproefje van waar ik naartoe ging.

I: Oja, oke. En heb je ook wel eens de website van EYE bekeken? R4: Eh weet ik eigenlijk niet. Nee ik geloof het niet.

I: Oke. En eh waren er bepaalde behoeftes die je had waardoor je dacht ik ga nu naar EYE. Bijvoorbeeld ontspanning of zoiets.

R4: Ja eh nou inspiratie. Behoefte aan inspiratie. En eh ja ik vind het ook altijd heel fijn om gewoon de tijd te nemen om eh ja een tentoonstelling te bezoeken. Dus ook een stukje ontspanning dan wel.

I: Ja. En had u ook nog bepaalde verwachtingen van dit bezoek? Dus wat er zou zijn of wat het zou opleveren?

R4: Nee.

I: Nee, oke [respondent en interviewer lachen]. Eh even kijken, u bent binnengekomen en heeft een kaartje gekocht voor de tentoonstelling, en toen bent u de tentoonstelling ingegaan of eerst nog wat anders gedaan?

R4: Nee toen ben ik gelijk de tentoonstelling ingegaan.

I: Oke. En heeft u ook het Panorama een keer bezocht of bent u daar bekend mee? R4: Hier? Nee.

I: Oke, nou dat is de vaste opstelling hier beneden. Dat is gratis toegankelijk gewoon. En eh ja dat is de permanente collectie, dus veel filmapparatuur maar je kan ook filmbeelden bekijken en zelf selecteren.

R4: Oke. Ik heb het wel op de oude locatie gezien. Maar dat is wel leuk om nog even te gaan kijken.

I: Ja, zeker. En eh bent u ook wel eens naar een film hier geweest? R4: Nee, nee nog niet.

116

I: Eh en waar lette u allemaal op in de tentoonstelling? Ik zeg trouwens soms u en soms je, vind je dat erg?

R4: Nee je kan je zeggen hoor.

I: Waar lette je allemaal op in de tentoonstelling, waar heb je naar gekeken?

R4: Eh ja ik vind het vaak fijn om te beginnen met lezen. Dus dat ik voordat ik echt ga kijken, probeer ik zoveel mogelijk de tekst te lezen voordat ik ga kijken naar het beeld. En eh wat ik heel interessant vond was alle tekeningen die hij gemaakt had, om die te bekijken vond ik erg mooi. En dan eh ik kijk vaak ook naar de hele ruimte, dat vind ik mooi om te zien, en gewoon hoe mensen zich in de ruimte begeven gewoon. Dat maakt ook een soort sfeer van ja de tentoonstelling zelf. Eh ja en dan af en toe dan eh ben ik gaan zitten en dan echt gewoon naar één filmfragment gaan kijken. En eh ja dan ben je in een keer in een hele andere wereld want dan ben je gewoon in die film. Dus een beetje verschillende manieren van kijken naar het geheel en ook wat me dan opvalt.

I: Ja.

R4: Eh ik weet niet eens meer hoe lang ik eigenlijk binnen ben geweest. Maar eh ja een heel mooi verloop en je raakt ook een beetje je gevoel voor tijd kwijt.

I: Ja, precies. En wat vond je van de teksten?

R4: Goed, ja. Het is eh ik moet heel even in een soort leesmodus komen, maar het stond heel helder denk ik. En toch eh boeiend uitgebreid beschreven, dus je krijgt wel een goed idee van wie die man was.

I: Hmhm. En wat is u echt bijgebleven van de tentoonstelling?

R4: Eh ja ik heb even kijken, wat vond ik nou het mooist, [korte stilte] ik was eerst met die mist zat ik heel lang in de scene met die mensen in de mist had ik heel lang nog bij me. Maar op het laatst is er zo'n fragment en dan zie je zo'n heel huis ontploffen in allerlei slowmotions en allerlei hoeken en die vlammen en eh, oh nee maar toen daarna dat vond ik eigenlijk het mooiste, dan kijkt hij naar eh Michelangelo de kunstenaar en dat beeld daarvan. En dan zie je hem zo met dat witte haar en zwart pak, en dan volg je zijn blik. Dat vond ik echt het mooiste eigenlijk.

I: Oja, leuk detail, en wat vond je dan achteraf van de tentoonstelling in zijn geheel?

R4: Ja heel mooi, echt onder de indruk. Ik bedoel eh ook echt heel mooi hoe het in de ruimte staat, ik vind het ook een prachtige zaal sowieso. Ik zat ook te kijken hoe met al die hoeken, eh ja het is heel groot maar ook intiem ook. En ja het is gewoon heel mooi gedaan, het geluid en het licht is goed en de sfeer. En de werken komen heel mooi uit, ja ik vond het heel eh bijzonder.

I: Oke, en weet u ook dat EYE rondom alle tentoonstelling dat ze altijd een flankerend programma, ook filmprogramma met ook debatten en lezingen organiseren, wist je dat of eh? R4: Ja dat wist ik wel ja. Ook van eerder wel dat het altijd een beetje op die manier aangepakt wordt. Maar eh ja ik heb tot nu toe nog niet eh de film gezien hier.

I: Nee. Vind je het belangrijk dat EYE dat soort dingen organiseert rondom tentoonstellingen? R4: Ja ik denk dat dat wel heel goed is om dat zo mensen worden ook wel getrokken als er ook nog iets meer te doen is, of meer de beleving eh ja dan krijg je ook wat meer informatie nog op verschillende wijzen. Dus ja nee ik vind dat wel belangrijk.

I: En wat vond je van de service van het personeel aan de balie? R4: Heel aardig.

I: Mooi. En eh nou ja je zei al het gebouw is heel opvallend en mooi. R4: Ja.

I: Eh denk je dat het gebouw ook een rol speelt, heeft gespeeld, in misschien deze en je vorige beslissing om naar EYE te komen?

R4: Ja zeker. Nee ja dat is eigenlijk nummer één van de trekpleister hier. Dat je dat al ziet he, je komt aan op het station en je eh ja je ziet het gewoon direct. En eh ik kwam nu ook de

117

tentoonstelling uit, en dan zie je echt ook zo mooi door het glas over het water heen en de gebouwen enzo. Dat is heel mooie uitsnede ook weer, dan kom je net uit zo'n

cinematografische tentoonstelling dus dan heb je daar ineens oog voor. Dus eh nee het sluit heel mooi aan.

I: Oke. En heeft het gehele bezoek aan al je verwachtingen voldaan?

R4: Ja meer dan zelfs. Ja vaak ben ik vrij open, maar meer dan aan voldaan.

I: Oke en ook eh de behoeftes waarmee je binnen kwam dus ontspanning en inspiratie? R4: Ja zeker, nee heel erg. Dus ja heel positief.

I: Nou dat is mooi. Wat zijn volgens jou de sterkste punten van EYE?

R4: De sterkste punten van EYE. Eh ja nou ja ik vind het in het geheel dat ze dingen gewoon de hele ruimte, de tentoonstelling, alles is oog voor eh detail. En het is ook een geheel

gewoon. Als je naar binnen komt gelijk is er een bepaalde sfeer en die gaat niet weg of je komt niet in een andere sfeer zodra je de tentoonstelling in loopt. En als je eruit loopt ben je niet ineens in het café ofzo, maar je neemt, dus ik vind het heel goed heel sterk dat het één geheel is in alle dingen.

I: Ja. Vind je ook hoe het gebouw er van binnen uit ziet duidelijk dat er zowel een tentoonstelling als hedendaagse bioscoopfilms te zien zijn?

R4: Eh nou ik denk dat je dat een beetje moet horen of moet lezen voordat je eh, ja goed ik zag wel cinema dus ik denk dat ik het wel vanuit mijn ooghoek gezien had.

I: Ja en je wist ook van tevoren dat er bioscoopfilms te zien waren?

R4: Ja precies. Dus kijk het ziet er niet uit als een bioscoop, net zozeer dat het er niet helemaal alleen maar uitziet als een tentoonstellingsruimte of museum ofzo. Dus eh dat maakt het ook leuk, dat je denkt het is heel flexibel en er kan hier van alles gebeuren.

I: En hoe zie je dat, zie je dat als twee uiteenlopende rollen of juist versterkende rollen? R4: Ja juist versterkend, ja.

I: En denk je ook zeg maar als je aan EYE denkt, denk je dan ook van oh het is een museum waar ze ook bioscoopfilms vertonen of zie je het als een museum maar ook een bioscoop, zeg maar dat het wat apart is?

R4: Ja ik zou eigenlijk willen zeggen dat het een heel centrum voor film eh ja misschien zelfs beeldend eh.

I: Ja alles wat met film te maken heeft.

R4: Te maken heeft, ja. Dus niet zo strak alleen een museum met ook dat ofzo, maar ja. I: Hmhm. En zie je ook nog verbeterpunten voor EYE?

R4: Verbeterpunten [respondent lacht], niet eh direct. Ik denk eh ik weet niet, eh ik zie mensen gewoon heel erg geamuseerd hier eh zijn zo. Dus op dit moment nee.

I: Oke, dat is ook goed, juist goed voor EYE [respondent en interviewer lachen]. En eh wat zijn de eerste woorden die in je opkomen als je aan EYE denkt?

R4: Eh.

I: Dus welke gedachtes, welke associaties krijg je?

R4: Als ik eh ja, modern, eh soort van eh ja welke associaties. EYE, Amsterdam, eh EYE eh ja modern, architectuur, de architectuur. Eh dat zijn de eerste dingen waar ik aan denk. En eh licht. Ja viel me ook op. Vind ik heel mooi gedaan allemaal.

I: Hmhm. En als je EYE in één woord zou moeten omschrijven?

R4: Eh ja [respondent lacht] dat is een lastige ja. Nou dan zou ik EYE zeggen.

I: Ja dat is ook goed hoor [respondent en interviewer lachen]. En eh als je eh is er een verschil tussen hoe je EYE zag voordat je EYE vandaag bezocht en tussen nu? Is daar iets veranderd of is dat nog hetzelfde?

R4: Ja denk ik wel, ik ben nog eh enthousiaster geworden. I: Oke.

118

I: Ja. En hoe zie je de waarde van EYE ten opzichte van andere kunstmusea in Nederland? R4: Eh nou wat ik weet, want ik woonde hier vijf jaar terug, eh is gewoon het unieke eh museum tussen aanhalingstekens dan, centrum. Eh en eh denk ik dat het een heel toevoegende