• No results found

Interview respondent 12 (R12) Naam interviewer: Tonke Huizing

LITERATUURLIJST Literatuur

Bijlage 16 Interview respondent 12 (R12) Naam interviewer: Tonke Huizing

Naam geïnterviewde: J. Dob Soort bezoeker: filmbezoeker Datum interview: 04-12-2015 Datum uitgewerkt: 08-12-2015 Duur: 00:29:20 Interviewer = I Respondent = R12 Informatie respondent Leeftijd: 51 Woonplaats: Amsterdam Studie/werk/bezigheid: Advocaat Bezocht EYE alleen/met…: Alleen

Transcriptie interview

I: Nou ik zal mezelf nog even kort verder introduceren. Ik studeer aan de master Kunst en Cultuur in het Publieke Domein aan de UvA. En ik heb hier vorig jaar stage gelopen op de marketingafdeling. En toen had ik een kwantiatief onderzoek wat ze hier al gewoon doen, nou dat coördineerde ik een beetje en heb ik een analyse over geschreven. En van daaruit besloot ik dan kwalitatief publieksonderzoek hier te doen als eh scriptie. Mijn onderzoek richt zich op de functies van kunstmusea in de maatschapij, dus wat breder. En EYE is dan mijn case study vanwege die bijzondere combinatie met ook bioscoopfilms.

R12: Wat zijn de bioscoopfilms?

I: Nou de bioscoopfunctie zeg maar gecombineerd met het museum. En ik heb al eh zeven tentoonstellingsbezoekers geïnterviewd, en u bent of jij bent mijn vijfde filmbezoeker. En uiteindelijk is het ook nog de bedoeling dat ik eh zeven mensen ga interviewen die alleen naar het restaurant zijn geweest. Eh en nou dat ga ik dan een beetje met elkaar vergelijken. Nou dus dat is mijn onderzoek, eh zou je jezelf nog kunnen introduceren?

R12: Eh mijn naam is Jacques Dob, eenenvijftig jaar. Ik ga heel veel naar de film, tenminste relatief veel naar de film. Niet zo heel veel naar tentoonstellingen. En ik heb één keer hier gegeten, dus ik eh ik ben echt van de filmkant vanaf eh ja. En ik heb een beetje een rare band met films, omdat vroeger toen ik studeerde in de jaren tachtig in het filmmuseum heb gewerkt een paar jaar.

I: Oh in het Vondelpark?

R12: In het Vondelpark. Heel klein wat eh niets voorstelde, maar het doet me dan altijd wel deugd als ik hier ben, het is zo groot geworden. Terwijl we daar toen echt met eh drie mensen zaten en eh.

I: En wat deed u daar dan?

R12: Ik verkocht kaartjes, ik was student en verkocht de kaartjes, deed de zaal dicht en eh. Maar zo ben ik wel van films gaan houden, ik heb veel films toen gezien. En dat is eigenlijk nooit meer over gegaan. Dus ik heb ook wel eh een band met het filmmuseum als museum, maar dan met name wel met het vertonen van, van deze films.

171

R12: Ik werk hier tegenover, eh daar waar nou ja eh net daarachter eh het eh gebouw daar waar eh de scheepsvaart in zit. Eh ik zit eh ik werk bij een advocatenkantoor, dus ik eh ben een hele andere kant op gegaan.

I: Hmhm, en u heb dan ook een eh Cineville-pas neem ik aan als u heel veel films bekijkt? R12: Ja.

I: En ook een Museumkaart? R12: Ja.

I: Oke. En eh want u bent dus één keer in EYE in een tentoonstelling geweest?

R12: Nee ik ben één keer in het restaurant geweest van EYE, heb hier één keer gegeten. En ik heb vier eh vier tentoonstellingen gezien eh denk ik, even ja ik denk het wel.

I: En weet u nog welke?

R12: Ja, daar was ik al bang voor [interviewer lacht]. Johan van der Keuken heb ik gezien eh, één keer iets met eh het was de eerste of de tweede eh er waren echt allen artyfarty kunstfilms die er draaiden. Eh dat ding van Kentridge wat er onlangs was, en nog één waarvan ik totaal de naam en inhoud ben vergeten. En ik ga zeker ook naar de Antonioni-tentoonstelling, maar eh ja dat.

I: Ja. En u bezoekt ook regelmatig andere kunstmusea? R12: Ja.

I: Wat voor soort eh musea?

R12: Ik hou nou van beeldende kunst eh dus Stedelijk, Rijks eh Van Abbe, nou ja. Tate Modern.

I: En bezoek je ook vaak bioscopen eh alleen of liever met anderen?

R12: Heel wisselend. Ik vind het helemaal niet erg om in mijn eentje te gaan, en soms is het ook makkelijker om even in je eentje te gaan. Want zoals nu om vier uur 's middags kan echt nooit iemand, dus dat is heel simpel. Maar ik ga ook met vrienden naar de bioscoop, maar ik denk meer alleen omdat ik ja misschien komen we daar zo nog op, maar omdat EYE heel erg goed programmeert maar op hele moeilijke tijden. Echt dat is echt lastig om vrij te hebben en vrienden mee te krijgen om kwart over zeven 's avonds of nu om vier uur. Dus eh ik denk dat ik naar EYE heel vaak alleen ga. Misschien wel een van de meest alleen bezochte bioscopen ter wereld, ja [interviewer lacht].

I: En musea, bezoekt u dat ook vaak alleen dan of eh dat dan weer wel eh.

R12: Nee ook wel heel vaak alleen. Dat eh ja ik vind het niet zo heel erg prettig om direct te moeten zeggen wat ik zie, daar moet ik nog even over nadenken. En ik merk toch wel als je met andere mensen gaat dat je heel snel in de modus komt van wat vind je er nou van en wat zien we nou. En dat kan soms heel erg leuk zijn, maar soms wil ik ook wel even iets laten betijen en de volgende dag nog even weer te kijken en wat heb ik nou echt gezien. Dus eh nee museums ga ik misschien wel vaker alleen dan naar de bioscoop.

I: Ja. En bent u ook bekend met dat rondom tentoonstellingen EYE altijd een eh flankerend programma, nou nu is dat films van Antonioni laten zien maar met Kentridge dat ze lezingen en dat soort avonden organiseren?

R12: Ik ben daarvan op de hoogte, maar ik ben één keer of twee keer bij zo'n programma geweest voor lezingen maar het voelt voor mij altijd heel erg omdat ik vaak heel veel en lang moet werken en ja dat is voor mij gewoon bijna niet te doen om daar rekening mee te houden en daarop te focussen. Dus dat vind ik wel jammer maar het is niet anders. Dat heeft met mijn werk te maken, dat ik vaak 's avonds werk ja.

I: Oke. En vind je het wel belangrijk dat EYE of musea zich daarmee bezighouden?

R12: Ja, ik vind het heel belangrijk en ik hoop dat ze dat nog veel meer gaan doen. En ook op tijden waarop andere mensen wel kunnen. Maar eh ik snap ook wel dat het heel lastig is om dat eh te organiseren. Eh ik heb wel het idee, maar misschien is dat voorbarig, dat ze de laatste tijd meer aan het organiseren zijn rondom programma's en dat het inhoudelijk wat

172

sterker wordt dan in het begin. Toen was ik heel erg bang dat het echt een bioscoop werd waar af en toe in een achterafzaaltje een cinematheek-achtige film werd gedraaid. Maar ik heb de laatste tijd wel het idee dat er wat meer op het inhoudelijke wordt gefocust. En dat is niet onprettig.

I: Oke. En als u kunstmusea bezoekt in het algemeen, heeft u dan ook bepaalde verwachtingen met betrekking tot uw bezoek?

R12: Ik heb altijd enorm hoge verwachtingen. Ik ga nooit zonder hoge verwachtingen naar het museum [respondent lacht]. Nee dat is heel wisselend, als ik iets ken dan, dan verwacht ik dat ik bevestigd wordt in wat ik al weet of eh maar ik vind het ook juist heel erg leuk waar ik totaal niks mee heb, en dan kijken of ik daar iets zie waarvan ik eh waar ik de rest van mijn leven mee door kan gaan. Dus dat is heel wisselend, of een feest van herkenning en

bevestiging of juist tegenovergestelde van eh. Ik was laatst in het Van Abbe voor Franse moderne kunst na 1980. Nou daar weet ik heel weinig van, en daar weet ik nu iets meer van dus eh nee het hoeft niet alleen maar bevestiging te worden of nee.

I: Ja, en heb je dan ook bepaalde behoeftes zoals nou ja, kennis vergaren of ontspanning ofzo? R12: Nee ik vind kennis, gewoon eh meer weten als ik wegga dat vind ik het belangrijkst van een museum. Daar zijn musea voor, je moet er van leren, het is niet vrijblijvend. Ik vind eh zwemmen in een zwembad is vrijblijvend, maar een museum moet nooit vrijblijvend zijn vind ik.

I: Oke. En eh als je een museum bezoekt is dat ook, wat voor doel is dat altijd

tentoonstellingsgerelateerd of gaat u ook wel eens naar een museum om je te laten verassen dat u gewoon heengaat?

R12: Nee als, als ik, het is vaak inderdaad tentoonstellingsgerelateerd, van nu moet ik naar het Van Abbe want. Maar goed elk kunstmuseum heeft ook een collectie, dus het is heel

wisselend. Eh Van Abbe heeft iets heel leuks dat je, dat ze een soort depot-achtige ruimte hebben ingericht waar je zelf aan, aan wanden mag strekken en die kunst eh meer gaat leven. In het kader van verrassing vind ik dat een hele leuke verrassingstechniek. Maar ik vind het ook heel leuk als het Stedelijk weer de, de zalen veranderd heeft en de collectie anders heeft opgehangen en dingen uit het depot heeft gehaald. Dus dat eh in die zin wel verrassend. Maar het is heel vaak inderdaad de tentoonstelling is de reden om naar het museum te gaan, die moet ik even nog of het is de laatste week van. Eh ja.

I: Oke. En hoe dacht je over EYE of wat dacht je van EYE voordat je vandaag EYE had bezocht?

R12: Oh eh ik was licht geïrriteerd omdat ik een dag vrij moest nemen om deze film te zien. Dat, dat heb ik al eerder gezegd ik vind het echt heel lastig om eh om mijn weg te vinden in de site en te kijken welke films ik wil zien. En films die normaal ook in andere bioscopen als Rialto draaien die hoef ik niet te zien. Maar dit soort films ja alleen maar hier draaien, ja dat is echt een zoek- en puzzelwerk altijd om dat naast mijn werk toch te kunnen bezoeken. Eh maar goed het is niet anders, ik ben blij dat het er is. Maar kijk ik was net in Londen vorige week in het British Filminstitute, en dan kijk ik daar op de site en ik kan gewoon elke dag zeven keer naar de film eh bij het British Filminstitute, en dat kan ik van EYE beslist niet zeggen. Dus echt twee keer per week móet ik om vier uur 's middags hier zijn want anders lukt het niet. Dat is echt heel simpel. En dat vind ik heel jammer. Ik vind dat ze eh wel wat zouden kunnen doen aan het beter programmeren van, van eh.

I: Tijden?

R12: Ja tijden. Maak één zaal beschikbaar voor, voor alleen maar dit soort films, en dan hou je drie zaals over voor al die andere films die mensen blijkbaar ook willen zien en veel publiek trekken. Maar doe iets aan die programmering, en doe iets aan je site maak dat handiger of overzichtelijker.

173

R12: Ja.

I: En eh ja had je nog bepaalde eh verwachtingen van dit bezoek specifiek?

R12: Eh nee. Ik denk niet specifiek speciale, ik ging naar de film, het was een Japanse film uit de jaren zestig, nou daar kan ik me iets bij voorstellen. Al die verwachtingen zijn bevestigd, ja het was een Japanse film uit de jaren zestig, en alles wat daarbij kwam kijken, goede en slechte dingen, maar ik had geen specifieke verwachtingen van EYE.

I: Nee, oke. En heb je nog eh bepaalde informatiebronnen geraadpleegd eh voorafgaand aan dit bezoek?

R12: Nou de site.

I: De website, oke. En eh even kijken, ja eh u kwam binnen, heeft het kaartje gekocht, gelijk naar de film gegaan of nog in de museumwinkel eh?

R12: Ik had een boek meegenomen, daar gezeten, en werd toen aangesproken door een mevrouw die onderzoek ging doen [interviewer lacht].

I: En ben je ook wel eens in het Panorama geweest?

R12: Ik ben één keer beneden, dat is het Panorama geloof ik? I: Ja, het Panorama, de vaste opstelling.

R12: Ja vaste opstelling, één keer toen het net open was, dus dat is eh heel lang geleden alweer.

I: Ja, en wat vond je daarvan? Ja het is nu wel wat veranderd.

R12: Het zal ongetwijfeld veranderd zijn, ik eh ik weet bij god niet meer wat ik daar van vond. Ik ben nooit meer teruggegaan laat ik het zo zeggen, dus ik zal het wel niet heel interessant hebben gevonden.

I: Ja. En als je een museum bezoekt eh vanwege een tentoonstelling, bezoek je dan ook vaak andere dingen zoals de museumwinkel of museumcafé?

R12: Ja, meestal wel.

I: Hmhm. En wat vind u van de service, dus het eh personeel aan de balie en het restaurant? R12: Eh over het algemeen, nou ik ja nee ja over het algemeen heel goed hoor, heel goed. En soms niet, soms zijn ze wat eh traag of eh. Wat me altijd hier opvalt [respondent doelt op het restaurant] is dat er heel veel mensen lopen, maar dat het lastig is als je snel even wat wilt drinken als je naar de film moet. Dat botst een beetje hier, het is een restaurant wat ontzettend goed loopt dat snap ik ook wel, maar het is ook gewoon de eh afhaalbalie van het filmpubliek. Die twee functies loopt niet heel lekker. Het is misschien wel heel moeilijk, maar het eh ze krijgen het niet voor elkaar.

I: Nee, oke. En heb je ook nog folders eh vandaag ingelezen over EYE? R12: Nee.

I: Nee. En wat vind je van het gebouw van EYE?

R12: Ik vind het een eh aanwinst voor de stad. Alleen ik vind, het had twee keer zo groot moeten zijn. Het is een ontwerp van een veel groter gebouw, het is een beetje klein. Stel je voor dat het hier twee keer zo hoog was, en het uitzicht, dat het echt een enorme ding was. Het is te klein, het is eh en ik vind ook enorm de bakken met ruimte is hier natuurlijk. Ik heb ook architectuur gestudeerd dus ik weet een beetje, eh of geschiedenis, ja geschiedenis. Het zou allemaal heel erg eh als je de functie waarvoor ze het gebruiken afzet tegen het volume dat ze hebben gecreëerd, dat slaat, dat is nog geen twintig procent. Het is tachtig procent nutteloze ruimte, je hebt hier zo'n enorm vlak [respondent richt zich tot de schuine wand in de Arena] wat niks is, eh en ik vind het jammer dat het niet hoger is. Het uitzicht is fantastisch, dat is een film, het is ongelooflijk mooi. En als je hier zit dan mis je al een gedeelte. Beneden is het fantastisch, maar die trapeze wat ze hier hebben gebouwd, dat slaat niet terug op het uitzicht dat je daarmee krijgt, dat is jammer. En nogmaals het had twee keer zo groot kunnen zijn. En dat vind ik heel erg, dingen moeten groot zijn, en Nederlanders zijn altijd het moet klein, en de verhouding klopt niet helemaal met de dynamiek van het ontwerp.

174

I: Heeft het gebouw wel eens een rol gespeeld in je beslissing om naar EYE te komen? Dat je vanwege het gebouw dacht ik ga naar EYE?

R12: Nee ik werk daar, dus ik ben heel snel hier als ik 's avonds naar de film wil, en ik woon aan de andere kant van het station dus het is echt een buurtbioscoop voor mij. Maar als ik nou in west of in oost zou wonen zou ik niet vanwege het gebouw hiernaartoe gaan.

I: Nee, oke. En eh heeft het bezoek tot nu toe aan alle verwachtingen voldaan? R12: Aan alle verwachtingen voldaan, ja.

I: En wat vond u sterke punten van EYE?

R12: [Korte stilte] Nou dat is een beetje een eh moeilijke vraag [respondent lacht]. I: Ja wat vindt u goed aan EYE?

R12: Ik vind heel veel dingen niet goed aan EYE, dus dat vind ik eh. I: Ja dat komt hierna [interviewer lacht].

R12: Ja ongetwijfeld [respondent lacht] maar eerst even wat vind ik nou goed aan het EYE? Nou ik vind de grote zaal goed aan EYE, dat is wel heel prettig als je daar een keer kunt zitten met een eh goede film. Eh nogmaals wat ik zei ik heb het idee dat ze met name de laatste maanden, het laatste jaar, toch iets proberen te doen aan die inhoudelijke programmering als cinematheek, dat vind ik heel prettig. Die Ozu-films, dat Japanse programma, is eh een leuke poging, Antonioni-films eh nou dat is allemaal, dat vind ik goed. Dat vind ik goed, dat vind ik goed aan EYE. Ze zijn beter aan het worden. En nu de vraag wat ik slecht vond [respondent lacht].

I: Ja nu de verbeterpunten [interviewer lacht], je hebt er al een aantal genoemd.

R12: Nee het frustreert, het is heel frustrerend die tijden en dat gezoek in dat programma. En dan de, de idiote eh zoals deze film is twee keer te zien, vanmiddag om vier uur en

zondagavond, nou ja als je dan niet kunt dan zie je zo'n hele film niet. Terwijl je andere films zo'n zes keer per dag kan zien, terwijl die ook draaien in Rialto en andere bioscopen. Die verhouding vind ik echt compleet zoek. Ze mikken te veel op dat gemakkelijke filmpubliek, en de rest wordt gemarginaliseerd erbij gedaan. Ja dat vind ik heel erg jammer. Eh je kunt er nooit, je bent er nooit zeker van dat je iedere dag twee goede films kunt zien. Want het is altijd zoeken, meten, passen, vrije dagen opnemen van je werk omdat je anders de film gewoon echt niet kunt zien. Dat eh dat vind ik heel erg jammer, en dat eh, ik vind dat ze hun cinematheek-functie verwaarloosd hebben de afgelopen eh zeker in het begin. Dat komt nu misschien iets eh verandering in, en ik hoop dat ze die lijn doorzetten en dat het een wat steviger eh filminstituut-achtig programma wordt, want dat zit er nu niet in of veel te weinig. En, en doe in godsnaam iets aan die programmeer, maak vaste tijden of, nou ja dat.

I: Ja. En is je nog van eh he u bent in een aantal tentoonstellingen geweest, is u daar nog iets van bijgebleven van een van die tentoonstelingen?

R12: Ja Johan van der Keuken had een uitspraak over hoe belangrijk eh montage is. En ik kan