• No results found

Interview respondent 16 (R16) Naam interviewer: Tonke Huizing

LITERATUURLIJST Literatuur

Bijlage 20 Interview respondent 16 (R16) Naam interviewer: Tonke Huizing

Naam geïnterviewde: C. Jongepoerink Soort bezoeker: cafébezoeker

Datum interview: 07-12-2015 Datum uitgewerkt: 09-12-2015 Duur: 00:10:56 Interviewer = I Respondent = R16 Informatie respondent Leeftijd: 53 Woonplaats: Amsterdam Studie/werk/bezigheid: coach Bezocht EYE alleen/met…: Alleen

Transcriptie interview

I: Nou ik zal mezelf nog even kort eh introduceren. Ik ben Tonke en ik studeer aan een master bij de UvA, Kunst en Cultuur in het Publieke Domein. En dit is dus mijn masterscriptie. Ik heb vorig jaar ook hier stage gelopen bij EYE op de marketingafdeling en van daaruit ontstond bij mij ook het idee van nou hier ga ik eh ik ben geïnteresseerd om hier

publieksonderzoek te doen. Eh mijn onderzoek is gericht eh is wat breder, het richt zich op de functies van Nederlandse kunstmusea, en EYE is daarbij mijn case study vanwege het

bijzondere aanbod eigenlijk naast dat het een museum is. Dus dat over mijn onderzoek, eh zou u uzelf kort even kunnen introduceren?

R16: Eh ik ben Christie Jongepoerink. Eh ik ben coach. I: Oke. Van een eh sportteam of werk?

R16: Nee van een eh, eh ik coach mensen in hun vragen over het leven. I: Oja, oke interessant.

R16: Eh ik heb me nu eh ik heb een omscholing gehad. Ik heb dus eh ik heb jaren als architect gewerkt en eh ik doe dit werk nu zes jaar ofzo, zeven jaar. En het is heel bijzonder.

I: Oh ja klinkt heel bijzonder inderdaad.

R16: Dus ik werk graag met jongeren, jongvolwassenen en eh ja volwassenen. En ik woon nu vijfentwintig jaar in Amsterdam.

I: Oke. En zou ik ook uw leeftijd mogen weten? R16: Ik ben drieënvijftig.

I: Drieënvijftig, ja. En bezoekt u ook regelmatig musea?

R16: Eh ja, nou ik zou het wel meer willen, maar door van het leven, maar ik doe het wel heel graag.

I: Ja. Heeft u ook een Museumkaart of dat niet? R16: Ja.

I: En was dit uw eerste bezoek aan EYE? R16: Nee, nee ik kom hier vaker.

I: Heeft u dan eerder wel eens een tentoonstelling of een film hier bezocht?

194

I: Ja, oja. Kunt u zich nog herinneren wat u daarvan vond, van die tentoonstelling?

R16: Ja ik vond hem geweldig. Ik ben met mijn zoon geweest, die is negentien. En eh ik vond het heel bijzonder.

I: Ja. En waarom heeft u vandaag EYE bezocht?

R16: Eh eigenlijk omdat ik terugkom van een gesprek en eh en ik wilde even mijn gedachtes soort van ordenen, en ik vind het een prettige plek omdat het water zo, ik vind het uitzicht zo fijn. Het idee van ruimte.

I: Hmhm. Bent u wel eens vaker hier geweest om alleen in het café eh te zijn?

R16: Eh ja, niet heel vaak, ik woon zelf in Watergraafsmeer, dus het is niet, maar als ik ja als ik dan hier in de buurt ben kom ik eigenlijk altijd wel even binnen.

I: Doet u dat ook wel eens bij andere musea dat u alleen het museumcafé bezoekt of combineert u dat toch dan vaak met tentoonstellingen?

R16: Eh nee, wel in het bijzonder dit museum gewoon vanwege de plek, en vanwege de geweldige ruimte, ja heel mooi. Soort idee van een plein.

I: Ja, precies. Ik vind het ook wel een rustgevende sfeer, voor je gedachtes ofzo je kan rustig nadenken.

R16: Ja, zeker.

I: En eh als u in het algemeen een kunstmuseum bezoekt, heeft u dan of met welk doel gaat u dan naar den kunstmuseum? Is dat echt tentoonstellingsgerelateerd dus dat u specifiek voor een tentoonstelling komt of eh laat u zich verrassen?

R16: Eh ja dat verschilt. Ik ga ook wel specifiek naar een tentoonstelling. Eh en soms eh nou ja dat is dan een voorbeeld naar Tilburg, ga ik dan naar een eh en nu weet ik kan ik even niet op de naam komen, maar dat vind ik zo'n mooie installatie dus dan ga ik speciaal daarvoor. Of eh ja of soms naar het Rijksmuseum, om gewoon ook event de sfeer te proeven.

I: En heeft u dan ook nog bepaalde verwachtingen met betrekking tot uw bezoek of gaat u er gewoon vaak eh.

R16: Nee ik ga er gewoon, dat is het fijne van een Museumkaart dat je gewoon naar binnen kan.

I: Ja precies. En bezoekt u graag musea alleen of liever met anderen? R16: Eh goh ja ik vind het prima alleen, ja.

I: En hoe dacht u over EYE.

R16: Met anderen leidt het toch misschien af. I: Ja, en hoe.

R16: Nou ik doe het ook wel beide.

I: Ja. En hoe dacht u over EYE voordat u EYE vandaag bezocht had? Wat vond u van EYE? R16: Ja ik vind EYE geweldig, ik vind het fantastisch. Ik, ik volg het al heel lang want mijn buurvrouw die werkt bij het filmmuseum, dus ik hoorde over de ontwikkelingen en eh nee ik vind het echt fantastisch.

I: Ja. En had u nog bepaalde verwachtingen bij dit bezoek specifiek of eh? R16: Nee, nee ik liet me wel verrassen.

I: Ja. En wat zijn volgens u sterke punten van EYE?

R16: Eh nou de combinatie film, horeca, museum, shop, expositie. Eh de locatie is

fantastisch, buiten zitten. Ik vind het heel leuk dat het in noord is, dat je dan echt gewoon even het water overgaat. Dus eh ja Amsterdam, ik ben heel erg blij dat ik in Amsterdam woon, het is zo'n geweldige stad. En eh ja EYE is bijzonder. Bijzonder. Ik heb een bootje en dan als ik bezoek heb dan vaar ik, eh dat vind ik wel jammer dat er niet een aanmeerplek is.

I: Oh ja.

R16: Dat zou echt eh.

195

R16: Nee, ik zou het heel leuk vinden als je hier kon aanmeren. Want het is heel leuk om hier met bezoekers te komen uit het buitenland en dan even weet je.

I: Ja met het bootje.

R16: En dan trots EYE te laten zien. I: Oh dat, ik dacht dat je daar gewoon eh. R16: Nee dat is heel lastig, dat mag niet.

I: Ja. En eh ziet u nog bepaalde verbeterpunten voor EYE of eh? R16: Nou nee, ik denk niet zo, nee.

I: En wat zijn de eerste woorden die in u opkomen als u aan EYE denkt? Welke gedachtes of associaties krijgt u daarbij?

R16: Ruimte, cultuur, mooie films, eh inspiratie.

I: Ja. En als u EYE in één woord zou moeten omschrijven? R16: Ja ik vind EYE geweldig.

I: Oke. En eh als u aan EYE denkt, denkt u dan voornamelijk aan het café, of denkt u echt aan het geheel?

R16: Nee aan de ruimte. Ik ben heel gevoelig voor ruimte en licht, en ik vind dat heel mooi hier. Dat licht, ja dat eh soort gevoel van dat je aan een plein zit. En ik vind de trappen heel mooi, ja het is gewoon echt een mooie ontmoetingsplek.

I: Ja. En u bent zich wel bewust van het eh hele aanbod, he je kan naar de tentoonstelling maar ook naar een film. Eh ziet u EYE voornamelijk als één van beide, dus als museum of bioscoop, of echt als eh.

R16: Nee echt als geheel, ja. En ik moet zeggen, ik keek net even naar het filmaanbod en toen dacht ik oh ik zou best wel even naar de film willen. Maar ja weet je dat zit dan niet zo in mijn systeem, ik moet eigenlijk gewoon aan het werk, dus ik moet gewoon gaan werken. I: Ja. En wat vind u van het gebouw van EYE? U zei al licht en ruimte?

R16: Nou ik vind de architectuur gewoon heel goed geslaagd.

I: Ja, en heeft het ook wel eens een rol gespeeld in uw beslissing om naar EYE te komen? R16: Ja zeker.

I: Ja?

R16: Ja. Nou ja weet je ruimte, de beleving van ruimte is ontzettend belangrijk. Dit is echt een gebouw voor mensen gemaakt, en ontmoeting en inspiratie, ja.

I: Vind u dat ook belangrijk dat eh?

R16: Ja, ik vind dat gebouwen voor mensen zijn. Dat een architect zich daarin in kan leven, in de mens.

I: Oke. En hoe ziet u de waarde van EYE ten opzichte van andere kunstmusea? R16: Eh nou het heeft een hele grote waarde.

I: Sorry een?

R16: Het heeft een hele grote waarde. Ik vind juist, ja de meerwaarde dat er een expositieruimte én een, weet je dat er meer vormen van eh media gebruikt wordt. I: Ja precies, oke. En ziet u ook nog bepaalde concurrenten voor EYE of eh? R16: Ik zou het niet weten, nee.

I: Oke nou dan het allerlaatste onderwerp. Ik eh het literatuurdeel van mijn scriptie is al af, daarin heb ik aan de hand van literatuur een hypothese van welke functies musea hebben en dat test ik dan hier. Eh en ik maak daarbij een heel duidelijk onderscheid tussen taken en functies van musea. Het is echt eh nou taken dat zijn echt de werkzaamheden die het

bestaansrecht van musea uitmaken, he dus daar bestaan ze voor, krijgen ze opdracht voor van de overheid. En voor musea is dat de collectie, dus het beheren, renoveren, bewaren maar ook het presenteren van de collectie. Voor EYE specifiek komen daar dan nog twee functies bij, maar dat is echt EYE specifiek he. Zij hebben ook nog als taken de landelijke coördinatie van de landelijke filmeducatie, dus los van wat ze in dit gebouw doen. En de internationale

196

promotie van de Nederlandse film. En functies, dat is meer veel meer richting het publiek en de maatschappij. Dus hoe musea functioneren voor het publiek en de maatschappij, dus nou ja welke functies ze daar voor hebben. Als ik dat zo omschrijf hoe zou u dan eh de functies van EYE omschrijven of zien?

R16: Nou ja in eerste instantie het promoten van, en een platform creëren voor, film. Voor mensen die eh met film eh ja eh iets belangrijks te vertellen hebben.

I: Ja, en u zei net al de sociale ontmoetingsplek. Zou u dat ook als functie van EYE eh zien? R16: Ja want het is toch eh weet je, ja het is in eerste instantie ga je misschien naar de film, maar daarna ga je eh is het fijn om een plek te hebben waar je kan uitwisselen over de film. Of eh ja het is ontzettend belangrijk dat er dit soort plekken in de stad zijn.

I: Ja. Oke, nou ik zal heel kort even uitleggen de functies zoals ik ze heb opgesteld. Eh dat zijn vier overkoepelende functies, dus die hebben als het ware allerlei activiteiten onder zich, eh dat zijn educatieve functies, sociale functies, maatschappelijke functies en

entertainmentfuncties. Nou dat laatste klinkt heel groot het is niet heel pretpark-achtig bedoeld maar eh.

R16: Nee maar nee, dat ik snap het helemaal. I: Ja, bijvoorbeeld Museumnacht eh.

R16: Ja.

I: Nou sociaal hadden we het net al over, en eh. R16: Maatschappelijk.

I: Maatschappelijk is dat ze zich richten op laagdrempeligheid, dus verschillende bevolkingsgroepen maar ook eh stimuleren van debat, dat soort dingen. Als ik dat zo eh omschrijf, kunt u zich daarin vinden ook met betrekking tot EYE?

R16: Ja helemaal, helemaal. I: Ja?

R16: Ja.

I: Vind u het ook belangrijk dat musea zich daarmee eh. R16: Ja, absoluut, ja.

I: Nou dan heb ik nog als laatste vraag bent u nog van plan hier terug te komen? R16: Ja, zeker.

I: Oke. Nou heel erg bedankt.

197

Bijlage 21 – Interview respondent 17 (R17)