• No results found

Interview respondent 11 (R11) Naam interviewer: Tonke Huizing

LITERATUURLIJST Literatuur

Bijlage 15 Interview respondent 11 (R11) Naam interviewer: Tonke Huizing

Naam geïnterviewde: G. Munier Soort bezoeker: filmbezoeker Datum interview: 04-12-2015 Datum uitgewerkt: 08-12-2015 Duur: 00:22:35 Interviewer = I Respondent = R11 Informatie respondent Leeftijd: 31 Woonplaats: Akersloot

Studie/werk/bezigheid: Docent muziek en uitvoerend musicus Bezocht EYE alleen/met…: alleen

Transcriptie interview

I: Eh even kijken, nou ja ik doe nu dus een master. En eh mijn onderzoek richt zich op de functies van kunstmusea in de huidige Nederlandse maatschappij. En eh ja het lijkt dan raar waarom ik dan bioscoopbezoekers, maar eh EYE is dan mijn case study juist vanwege die bijzondere combinatie. En dan kijken hoe eh nou ja zowel tentoonstellingsbezoekers als filmbezoekers, en ik ga ook nog restaurantbezoekers interviewen dus uiteindelijk niet nu, eh en dat dan met elkaar vergelijken. Dus eh dat een beetje.

[Korte onderbreking van het interview] R11: Eh wat wil je weten?

I: Eh ja kun je jezelf even introduceren?

R11: Ik ben Gabriella Munier. Ik ben vooral docent muziek, en ik werk ook als uitvoerend musicus. En ik ben eenendertig, ik woon niet in Amsterdam ik werk wel in Amsterdam, ik woon in Akersloot. Is dat genoeg?

I: Waar ligt Akersloot?

R11: Dat ligt vlakbij Uitgeest en Castricum. Het is gemeente Castricum. I: Oke. En eh wat heb je voor opleiding gedaan dan?

R11: Ik heb conservatorium gedaan. Ik heb eerst vooropleiding klassiek zang, toen een jaar culturele maatschappelijke vorming, en dat jaar heb ik ook gebruikt om me beter voor te bereiden op de vakopleiding en toen heb ik docent muziek gedaan.

I: Oke, leuk. En bezoek je ook wel veel andere musea?

R11: Eh ja ik heb ook een Museumjaarkaart, dus dat is ook wel een goed excuus dat je me eruit hebt. Ik bezoek verschillende musea, ik ga naar eh binnen twee weken naar het Joods Historisch Museum weer, eh Rijksmuseum heb ik bezocht, eigenlijk alle grote musea in Amsterdam heb ik nu eh en eigenlijk moet ik de kleintjes nog ja bezoeken.

I: Ja. En heb je ook een Cineville-pas?

R11: Ik heb ook een Cineville-pas, zodat ik ook in ieder geval twee keer per maand een film zien. Nou moet ik, de afgelopen twee maanden is dat niet gelukt vanwege

gezondheidsredenen, en heel veel drukte. Maar nu ben ik weer van plan om zeker twee keer per maand naar de bioscoop toe te gaan.

164

I: Oke. En was dit je eerste bezoek aan EYE vandaag of ben je hier al vaker geweest? R11: Nee ik ben hier al een heel aantal keer geweest. Dus van Museumnacht tot en met gewoon film kijken, en een keer naar het museum ben ik geweest.

I: En welke tentoonstelling heb je hier gezien?

R11: Eh dat is zo lang geleden, dus heel eerlijk gezegd weet ik dat niet meer. Dus eh ik geloof dat ik een algemene tentoonstelling toen had, maar dat is echt jaren geleden. Ik kom hier eigenlijk om film te kijken.

I: Ja. En weet je ook dat EYE rondom tentoonstellingen een flankerend filmprogramma altijd organiseert?

R11: Meestal wel.

I: Lezingen onder andere en ook films natuurlijk.

R11: Eh ik weet wel dat ze vaak films aan elkaar koppelen dus dat ze bijvoorbeeld een Hitchcock eh.

I: Retrospectief.

R11: Ja, hebben gedaan. En of films van dezelfde maker. En ik vind het altijd erg leuk dat er soms voorfilmpjes worden vertoond van eh nieuwe makers, zodat je ook korte films ziet en met andere films in contact komt.

I: Ja. Vind je het belangrijk dat EYE dat soort dingen, lezingen en debatten enzo organiseert? R11: Ja want kijk je kunt naar een gewone bioscoop en dat is heel gezellig, maar ik denk dat als je jezelf filminstituut noemt is het ook belangrijk dat je zelf een breder aanbod aan lezingen, workshops, museum aanbiedt. Omdat je anders eigenlijk gewoon maar een veredelde bioscoop bent en dat is fijn dat ze dus eigenlijk een breder aanbod aanbieden. I: Ja. En eh je hebt vandaag dus EYE in je eentje bezocht, ga je ook wel eens met andere naar de film?

R11: Eh ik ga wel met anderen naar de film, maar dat doe ik meestal in het eh waar ik woon in de buurt. Want dan ga ik met mijn moeder naar de film of soms ook in Amsterdam als ik haar meeneem, maar meestal dan bij mijn eigen woonplaats in de buurt.

I: Ja. En musea bezoek je die vaak alleen of juist met anderen?

R11: Eh ik bezoek de meeste musea op dit moment vaak met mijn moeder, we hebben alle twee een Museumjaarkaart. En dan kunnen we het erna ook over hebben. Maar ik ben ook regelmatig gewoon alleen, dan ga ik naar musea toe. Want als je altijd op een ander moet wachten dan eh [respondent lacht] zie je niet zo heel veel. Dus dat eh nee.

I: Oke. Eh en als je in het algemeen een museum bezoekt, heb je dan bepaalde verwachtingen met betrekking tot je bezoek? Of eh.

R11: Eh ik kijk meestal wel op de website voordat ik een museum uitkies, zeker omdat er soms eh speciale tentoonstellingen zijn. Sommige musea bezoek ik dan ook meerdere keren, maar dan bezoek ik niet het hele museum maar een bepaalde tentoonstelling.

I: Oja.

R11: En ik vind het ook fijn om bijvoorbeeld na mijn werk als ik daar tijd voor heb even een uurtje of half uurtje tegen het einde zeg maar te gaan, dat het wat rustiger is.

I: Precies, ja.

R11: Ik merk wel dat ik die mensenmassa's zoals soms in het Rijksmuseum dat vind ik niet, dan sta je echt met zijn honderden de Nachtwacht te bekijken en dat vind ik een beetje krap. I: Ja. En eh wat wilde ik ook alweer vragen? Ik ben het even helemaal kwijt.

R11: Doe rustig aan.

I: Oja, als je een museum bezoekt eh dat doe je dus specifiek vanwege tentoonstellingen dan of ga je soms ook wel naar een museum om je te laten verrassen dat je niet kijkt?

R11: Doe ik ook. Ik heb bijvoorbeeld eh zeker met die Cineville-pas dat ik ook wel soms alleen een filmtitel heb en dan ga ik zitten kijken, dat doe ik ook met theater. En dan denk ik nou ja goed dat is het goedkoopste kaartje, laat maar zien wat het is. Omdat je dan ook

165

eigenlijk eh sneller breder dingen ziet, en ook dingen waarvan je van tevoren zou zeggen he niet, en dat je je laat verrassen. Ik wist ook niet heel erg veel bijvoorbeeld van deze film af. Ik wist alleen dat hij goed stond aangeschreven en dat hij over de tweede wereldoorlog eh was. Dus ja sorry ik geef een heel uitgebreid antwoord.

I: Nee dat is niet erg. En als je een eh museum bezoekt eh je bezoekt dan de tentoonstelling, bezoek je dan vaak ook iets anders zoals de museumwinkel of het restaurant?

R11: Museumwinkel. Bijvoorbeeld ik heb nu eh juist bij de museumwinkel zelfs mijn

Sinterklaascadeau vandaag gehaald. Eh sommige museumwinkels vind ik het aanbod fijn, en verrassend en ook betaalbare dingen. Sommige museumwinkels denk ik ja, ik kan het ook ergens anders kopen en ik vind het te algemeen of te toeristisch.

I: Hmhm. Hoe vind je die van EYE dan?

R11: Eh van EYE vind ik wel leuk. Omdat ze heel veel filmboeken hebben die daarop gericht zijn en ook wat grappige leuke spulletjes tussendoor. Nee ik ben wel tevreden over de EYE winkel. Maar ik moet zeggen ik koop er niet heel veel eh spullen in het verleden. Maar het aanbod is breed en volgens mij als ze iets over Hitchcock hebben hebben ze ook boeken, sluiten ze daarbij aan.

I: En als je naar EYE gaat combineer je dan vaak bioscoopbezoeken ook met tentoonstelling of bijvoorbeeld het museumcafé?

R11: Eh nee. Ik combineer het vaak met mijn werk, gewoon eventjes na mijn werk naar de film toe en dan eh eh tenminste nee ik zit niet heel vaak in het café.

I: En hoe dacht je over EYE voordat je vandaag EYE bezocht had?

R11: Ik was heel positief over EYE omdat ik al meerdere keren, ik vind sowieso de stoelen zitten lekker, zijn breed genoeg eh zeker als je overdag gaat de zalen zijn niet overvol. En er is eigenlijk altijd wel een film, en een heel breed aanbod. Dus ik wist niet wat er vandaag draaide, ik ben gewoon naar binnen gegaan en dacht nou ik kijk gewoon wat er draait.

I: Wat er is, oja. En waren er nog bepaalde behoeftes waarmee je besloot om naar de bioscoop te gaan, bijvoorbeeld ontspanning of?

R11: Nou ik wilde wel een beetje de diepte ingaan vandaag. Binnenkort komt de nieuwe Star Wars film uit en dan gaan we die honderd keer bekijken, en ik ga ook wel eens gewoon voor de gemiddelde popcorn-film. Maar ik wilde vandaag eigenlijk wel iets meer de verdieping in en een film die wat minder mainstream is.

I: Hmhm. En voorafgaand aan dit bezoek heb je dus geen informatiebronnen, je bent gewoon naar EYE gegaan en eh?

R11: Eh ik ben gewoon naar EYE geweest, het enige wat ik wel wist is dat deze film dus over de tweede wereldoorlog ging, en dat hij juist een ander perspectief gaf dan de gewone zeg maar tweede wereldoorlogfilm, die zijn zeg maar epischer en groter en ik wist dat dit meer op de huid zat. En dat is ook uitgekomen. Maar dat ik naar deze film ging zien was gewoon toeval eigenlijk.

I: Ja precies. En heb je wel eens op de website van EYE gekeken? R11: Ja, en normaal ook maar mijn mobiel was gewoon leeg. I: Ja, en wat vind je van de website?

R11: Ik vind hem heel overzichtelijk. Ik vind hem vrij makkelijk te bedienen, hij is visueel eh aantrekkelijk. En eh ja dus ik vind het eigenlijk heel makkelijk eh te vinden, tenminste ik kijk meestal of mijn computer of de iPad-versie. Ik vind sowieso alles wat op mijn mobiel vrij klein, dus en ik kijk meestal eigenlijk als ik naar EYE ga niet op de EYE-website zelf maar op de Cineville-website.

I: Oja.

R11: Want dan krijg ik een breder aanbod van alle bioscopen hier.

I: Oja. En eh had je nog bepaalde verwachtingen van dit bezoek of eh ben je er blanco ingegaan?

166

R11: Ik ben er vrij blanco ingegaan. En ik denk dan gewoon lekker filmpje kijken.

I: En je kwam binnen, kocht je kaartje, ben je toen gelijk de bioscoopzaal ingegaan of heb je eerst nog in de museumwinkel rondgekeken?

R11: Eh deze keer heb ik niet in de museumwinkel gekeken omdat ik wat later was en de film begon dus ik ben meteen eigenlijk naar beneden gegaan en heb ook niet eerst iets gedronken. Maar soms doe ik dat wel, eventjes eerst voordat de film de museumwinkel in of het

restaurant bezoeken.

I: Ja, en ben je ook wel eens in het Panorama geweest hier beneden de permanente opstelling? R11: Eh weet ik niet meer, ik ben vooral veel buiten geweest. Ook omdat het met Sail was het natuurlijk ook, nee eigenlijk ga ik naar de bioscoop, de winkel, en het restaurant. Maar het restaurant ben ik niet zo heel vaak omdat het zo vaak vol is, en dan denk ik ja.

I: En hoe heb je je hele bezoek tot nu toe ervaren?

R11: Als heel positief. Het is eh het was een mooie film, dus ook al ga je er blanco eigenlijk in, dus eh inderdaad ik zag dat hij een filmprijs had gewonnen en dat snap ik heel goed. En ook een film die weer stof tot nadenken eh gaf, en de temperatuur ja alles was prima. Fijn publiek in de zaal [respondent lacht] want dat kan ook nog wel eens tegen je werken. Of voor je juist werken. Dus eigenlijk heel positief.

I: Oke. En wat vond je van het personeel aan de balie?

R11: Eh heel hulpvaardig, en ik vond het ook heel grappig want dat bleek de moeder van één van mijn leerlingen te zijn. Dus dat was ook heel komisch dat je opeens mensen tegenkomt waarvan je denkt hé, ik ken dat gezicht ergens van. Nee heel hulpvaardig dus dat is gewoon heel fijn. Ik moet alleen even denken dat ik mijn pas erbij hou bij dat kaartje, maar ik snap dat daar twee keer op gecontroleerd wordt, anders kun je heel snel je kaartje weer doorgeven. I: Precies. En hoe vind je eh wat vind je van het gebouw van EYE?

R11: Nou ik hou eigenlijk niet zoveel van moderne architectuur, maar dit gebouw vind ik wel mooi. Eh ik vind de zalen ook zeer prettig, eh het gebouw zelf ook geeft heel open. Nou dat uitzicht is natuurlijk gewoon echt super. Dus ik snap heel goed dat zij ook voor deze vorm hebben gekozen. Dus eigenlijk het licht, openheid, ik vind het een heel prettig gebouw. Je moet wel van trappen houden, die zitten er erg, maarja die zitten eigenlijk in elke bioscoop. I: Klopt. En heeft het gebouw wel eens een rol gespeeld in je beslissing om naar EYE te komen?

R11: Nou meer van dat er zoveel zalen zijn, en dat het gewoon een heel breed aanbod is. Als ik naar EYE ga dan weet ik eigenlijk dat ik van 's morgens vroeg tot heel laat 's avonds een film kan kijken. En als ik dan even moet wachten op een film, dat er gewoon, het is hier warm, droog, er is wifi dat vind ik ook heel fijn als ik toch nog iets met mijn werk moet doen of iets nog moet uitzoeken, op mijn iPad dat is eh ja het gebouw speelt wel een rol.

I: Hmhm. En heeft eh het bezoek tot nu toe aan alle verwachtingen voldaan? R11: Yes, het heeft aan alle verwachtingen voldaan.

I: Oke. En in welke behoeftes heeft het eh bezoek voorzien? R11: Eh hoe specifiek bedoel je dat?

I: Nou ja gewoon waarmee je naar binnen ging, je wilde verdieping is dat eh.

R11: Ja ik wilde verdieping, en de film viel goed, de zaal was uitstekend, het personeel was heel erg vriendelijk en eh ik kon zelfs nog even mijn mail ophalen op mijn iPad want er bleek dus wifi te zijn. Dus ja inderdaad, het heeft aan alle verwachtingen op een positieve manier voldoen. Dat is geen goed Nederlands maar.

I: Ja nee maar ik snap wat je bedoelt. En wat zijn volgens jou de sterke punten van EYE? R11: Eh een breed aanbod. Een hele dag door aanbod, want veel bioscopen beginnen toch wat later in de middag of 's avonds. En eigenlijk eh een thematisch aanbod vind ik heel fijn als je toch een bepaalde films die eigenlijk al uit de bioscoop zijn maar die dan dus bijvoorbeeld een bepaalde filmmaker, en sommige films ook al heb je ze thuis op dvd wil je toch graag op

167

scherm zien. Dus de volledigheid van het aanbod, de tijd, de diversiteit en inderdaad het is ook een mooie ambiance, en als je even moet wachten is dat geen straf in dit gebouw. Je zit niet in een voorhalletje zeg maar, je kunt hier rustig even zitten, of de winkel induiken. Het is gewoon prettig eh prettige zalencomplex, en museum ook eigenlijk.

I: Ja precies. En zijn er nog punten waarop je denkt dat EYE zich kan verbeteren?

R11: Eh poeh, ja eh kijk ze doen natuurlijk meer vaak arthouse-achtige films. Eh het zou ook wel eens fijn zijn in een bepaalde periode als ze misschien iets meer een mix hebben van wat commerciëlere films. Want vaak als je naar EYE gaat dan weet je ik kan die en die film, soms zitten ze er wel tussen, maar het zou ook fijn zijn als je beide kan kijken. Ik vind niet het ene meer dan het andere, het is gewoon een andere insteek. Dus inderdaad dat zouden ze van mijn nog wel iets meer commerciëler, eh iets meer gemengd aanbod mogen doen.

I: Oke. En wat zijn de eerste woorden die in je opkomen als je aan EYE denkt? R11: Film [respondent lacht]. En het IJ.

I: En als je EYE in één woord zou moeten omschrijven? R11: Ook films.

I: Ja.

R11: Omdat het eigenlijk, het is hét punt voor film in Nederland. En het is ook het meest brede aanbod en eigenlijk het meest centrale punt op filmgebied in Nederland.

I: Hmhm. En je weet dus dat er ook films en tentoonstellingen te zien zijn, en lezingen. Als je aan EYE denkt, denk je dan voornamelijk aan oh bioscoop, of oh museum. Of he dat het niet los van elkaar staat maar dat het één iets is? Dus film.

R11: Eh ik denk met name toch aan het films bekijken omdat ik dat gewoon meer doe. Ik weet dat ze tentoonstellingen hebben en op een of andere manier mis ik altijd de

tentoonstelling die ik wil bekijken, maar dat heb ik met museums ook vaak. Eh maar in ieder geval denk ik toch meer aan het filmkijken zelf. Maar ik ben me er wel van bewust dat er lezingen zijn, en dat er dus een breder aanbod is.

I: Ja precies. En is er nog een verschil tussen hoe je EYE zag vandaag voordat je EYE bezocht en nu? Is daar iets in veranderd?

R11: Nee.

I: Nee. En hoe zie je de waarde van EYE ten opzichte van andere kunstmusea?

R11: Eh het is fijn dat er een eh museum is gericht op film, omdat film niet iets statisch is maar wat je eigenlijk moet zien. Dus daarom snap ik ook heel goed dat het in de vorm is gekomen om meerdere zalen en meerdere films te laten zien. Ja het is gewoon gericht op een ander discipline dan andere musea die toch nog over het algemeen meer gericht zijn op eh en natuurlijk heb je Beeld en Geluid en dergelijke maar die is meer op televisie en radio gericht, en dit is toch op film, en de meeste musea zijn toch op beeldende kunst gericht. Ook al zie je er soms videokunst binnen, maar ik vind videokunst wel een heel ander discipline dan film op zich. Het is wel ongeveer hetzelfde medium, maar het is een andere structuur.

I: Hmhm, en zie je ook nog bepaalde concurrenten voor EYE qua musea?

R11: Ik denk niet zozeer dat EYE concurrenten heeft in museum, maar meer in andere bioscopen. Bijvoorbeeld, je merkt toch, ik vind het wel een hele positieve ontwikkeling dat commerciële bioscopen, zelfs de Pathé, ook steeds meer wat meer eh arthousefilms zeg maar