• No results found

Interview respondent 6 (R6) Naam interviewer: Tonke Huizing

LITERATUURLIJST Literatuur

Bijlage 10 Interview respondent 6 (R6) Naam interviewer: Tonke Huizing

Naam geïnterviewde: M. Groenen

Soort bezoeker: tentoonstellingsbezoeker Datum interview: 03-12-2015 Datum uitgewerkt: 04-12-2015 Duur: 00:25:38 Interviewer = I Respondent = R6 Informatie respondent Leeftijd: 29 Woonplaats: Amsterdam

Studie/werk/bezigheid: docent kunstgeschiedenis Bezocht EYE alleen/met…: alleen

Transcriptie interview

I: Ik zal eerst mezelf nog even verder introduceren. Ik ben Tonke en ik studeer dus aan de UvA een master. Eh en ik heb vorig jaar hier stage gelopen en eh toen heb ik ook al

kwantitatief publieksonderzoek wat hier gedaan wordt onder me gehad eh daarvoor mensen benaderd enzo. En van daaruit ben ik op het idee gekomen om daar mijn masterscriptie over te doen. En eh ik doe onderzoek naar de functies van kunstmusea in de Nederlandse

maatschappij, en EYE is dan dus case study om eh nou ja omdat het zo'n bijzonder gebouw of museum eigenlijk is. Eh en ik heb een eerste deel van mijn scriptie al af, dat is het

literatuurgedeelte en daar heb ik onderzoek via literatuur gedaan naar de functies van musea en dan ben ik nu eigenlijk aan het testen of dat hier ook zo is.

R6: Hmhm. Wat voor soort functies zijn dat?

I: Daar gaan we het straks over hebben, die kan ik nu nog niet toelichten, maar eh dat komt straks verderop. Eh dus dat is een beetje mijn onderzoek. Zou je jezelf even willen

introduceren?

R6: Eh ja ik ben eh Manus, aangenaam. Ik eh ja ik ben op het moment werk ik als docent kunstgeschiedenis bij de Universiteit in Utrecht en bij een kunstacademie in Tilburg. Eh ja dat en ik één dag per week werk ik bij het Rijksmuseum als bewaker, erg spannend [respondent en interviewer lachen]. En eh ja eh ik bezoek veel exposities enzo denk ik.

I: Ja. En hoe oud ben je? R6: Eh negenentwintig. I: Oke.

R6: Ja ik moest even nadenken want ik was twee weken geleden jarig maar nu is het negenentwintig.

I: En woon je ook in Amsterdam? R6: Ja.

I: Oke. En bezoek je ook vaker allerlei musea?

R6: Eh ja. Dit is vandaag mijn tweede en ik ga vandaag nog twee dingen doen. I: Welke?

129

R6: Ik ben bij De Appel geweest, en ik ga straks hiernaast naar Framer Framed en de Tolhuistuin en vanavond nog naar het Stedelijk Museum.

I: Goed programma [interviewer lacht]. R6: Ja dat is een druk programma ja.

I: En je hebt een Museumkaart neem ik aan? Anders wordt het ook wel eh redelijk duur. R6: Ja, nee daar maak ik dankbaar gebruik van.

I: Ja. En je bezoekt dus ook vrij regelmatig ook andere eh musea? R6: Ja, ja bijna wekelijks denk ik.

I: Oke. En bezoek je ook, was dit je eerste bezoek aan EYE? R6: Nee.

I: Je hebt meerdere tentoonstellingen hier gezien?

R6: Ja, best wel veel ondertussen. Ook een paar van die echt alleen maar regisseurs tentoonstellingen, van Fellini en eh Cronenberg en eh dan waren ze dat, ja die heb ik ook gezien.

I: Oke. En heb je hier ook wel eens films bezocht? R6: Eh nee, eigenlijk nooit nee.

I: Oke. En eh wist je ook dat rondom tentoonstellingen dat EYE altijd een filmprogramma eromheen eh organiseert?

R6: Ja ik weet het wel, en zeker ook met die, je hebt van dit soort wat oudere regisseurs dat ze dan een programma met die films ook laten zien. Maar ik ben daar helaas nog nooit heen geweest. Ik moet zeggen, ja nu ging ik ook vooral kijken van wat die Antonioni is, want ik kende zijn films niet zo, maar eh nee ik wist wel dat het er was maar ik heb er nog nooit gebruik van gemaakt. Ja.

I: Oke. Vind je het wel belangrijk dat EYE dat soort dingen organiseert rondom tentoonstellingen?

R6: Eh jawel ik denk het wel. Ik vind het juist grappig dat eh, ja goed voor toen het was aangekondigd het museum was ik wel heel benieuwd hoe ze dat zouden doen,

tentoonstellingen maken over films. Dat dat toch, ja goed film is toch een losstaand ding. Eh maar ik vind het mooi hoe ze dat hier aanpakken. En ik vind het dan essentieel dat ze ook de kans geven om ook die films om ze ook in het echt te zien. Dus ja ik vind het goed dat ze dat allemaal doen, ook al maak ik er zelf geen gebruik van. Maar het is wel goed dat er een plek is dat je het wel kan zien. Want dat kan denk ik bijna nergens anders in Amsterdam, ja. I: Hmhm. En qua debatten en lezingen enzo? Die verdieping, vind je dat belangrijk? R6: Ja ik ben eigenlijk nog nooit geweest hier zo, dus ik weet niet zo goed eh.

I: Nee bij Antonioni is het minder natuurlijk, maar bijvoorbeeld de vorige tentoonstelling was William Kentridge en toen werden allerlei lezingen, avonden eh.

R6: Ja toen heb ik er eentje gemist, één avond heb ik gemist ook, ja daar wilde ik heen ik wist toen wel dat er dingen waren. Ja.

I: Ja. En vind je het belangrijk dat EYE dat soort verdiepingen organiseert?

R6: Eh ja belangrijk, ja ik vind het goed dat ze het doen, ja dat denk ik wel. Zeker. I: Oke. En als je in het algemeen een kunstmuseum bezoekt, heb je dan bepaalde verwachtingen voordat je naar een museum gaat?

R6: Eh meestal wel, meestal weet ik wel vrij goed wat er speelt en wat er gaat gebeuren en ga ik er vrij gericht naartoe. Maar goed hier ja, ik wist eigenlijk niet zoveel wat die man was en wat hij deed en ik ging puur om te kijken wat het inhield.

I: Ja.

R6: Eh maar meestal weet ik het wel ja, meestal ga ik wel vrij gericht ergens naartoe. I: Ja.

R6: Ook omdat er zo'n breed aanbod is, dan moet ik toch keuzes maken dus meestal weet ik wel waar ik naartoe ga.

130

I: Ja. Oke. En heb je ook nog eh bepaalde behoeftes waardoor je besluit om een museum te bezoeken? Dus bijvoorbeeld ontspanning of juist leren of eh?

R6: Hmhm. Eh het loopt bij mij allemaal een beetje door elkaar, ook deels omdat ik bezoek met een professionele insteek ofzo omdat ik op de hoogte wil blijven en nieuwe dingen wil zien. Eh ja dat is het vaak, dat ik nieuwe dingen graag wil zien. En het ligt er heel erg aan waar ik naartoe ga. Soms is het echt ontspanning, vaak is het toch meer ook een beetje kennis vergaren zo, ja.

I: En bezoek je graag musea alleen of met anderen?

R6: Eh het liefst met anderen, maar in de praktijk vaak alleen.

I: Ja, oke. En als je naar een museum gaat om een tentoonstelling te bezoeken, bezoek je dan ook vaak andere dingen, dus winkel of eh restaurant?

R6: Eh ja verschilt heel erg denk ik. Restaurant zo af en toe, winkel ben ik eigenlijk niet zo'n fan van. Af en toe wel als het voor boeken ofzo ga ik wel naar een museumwinkel, maar verder koop ik daar zelden iets. Maar restaurant maak ik wel af en toe gebruik van, heb ik ook regelmatig toch wel gezeten.

I: Oke. Ja. En wat voor verwachtingen heb je wat betreft de informatievoorzieningen van musea.

R6: Eh bedoel je gewoon binnen een tentoonstelling?

I: Eh van allebei, zeg maar van hoe het je toekomt en als je in het museum bent in welke vorm heb je het liefst je informatie.

R6: Eh dat is denk ik eh dat is denk ik een heel persoonlijk ding wat je plezierig vind. Ik hou wel van vrij veel tekst, kan ik wel hebben, en dat vind ik een plezierige manier. Ik hou bijvoorbeeld helemaal niet van audiotours en dat soort dingen.

I: Nee, hmhm.

R6: Eh ja gewoon buiten het museum vind ik het wel handig als eh ja goed bij social media en dat soort dingen houd ik toch wel in de gaten wat er gepost wordt. En soms ontdek ik iets waar ik nog niet vanaf wist, en dat triggert me ook wel om ergens naartoe te gaan ook. Maar eh ja verder weet ik alles wel vrij gericht waar ik informatie kan vinden dus dat vind ik zelf ook wel.

I: Oke. En heb je voorafgaand aan dit bezoek nog informatie opgezocht of? R6: Alleen openingstijden, verder niks nee.

I: En heb je wel eens verder de site ook bekeken van EYE? R6: Eh nee niet echt volgens mij, nee.

I: Oke. En je hebt vandaag ook nog geen folders ofzo gelezen in het gebouw? R6: Nee, nee ik ben vrij rechtstreeks de tentoonstelling ingegaan.

I: Ja. Oke. En hoe dacht je over EYE voordat je EYE vandaag had bezocht?

R6: Eh nou goed ik wist, ik ben er vaker geweest, dus ik wist wel ongeveer wat ik kon verwachten. En ik vind altijd gewoon mooi, en nu ook weer ik bedoel los van dat ik die tentoonstelling, die films van die man die ik ken, maar ja het zijn gewoon mooie verzorgde tentoonstellingen en het verhaal is plezierig verteld. En eh wat dat betreft weet ik wel elke keer dat er wel iets interessants zou zijn. Ook al is het inhoudelijk gewoon, waar het inhoudelijk over gaat niet altijd mijn ding toch vind ik de manier waarop ze het aanpakken elke keer wel interessant.

I: Hmhm. En waarom heb je vandaag EYE bezocht? Is dat specifiek vanwege de tentoonstelling, of?

R6: Eh nou om eerlijk te zijn het was deels ook een beetje om tijd te overbruggen, omdat ik toevallig daar was en toen zag ik dat de expositie hiernaast pas om twee uur open was dus toen moest ik even wachten, dus nou goed dan ga ik gewoon even die tentoonstelling bekijken. Eh ja god wat ik al vaker had gezegd ik ken die films van Antonioni niet echt, dus

131

dat, daarvoor kwam ik niet specifiek. Maar toch was ik wel nieuwsgierig wat het dan zou inhouden.

I: Ja. En met welke verwachtingen of behoeftes ging je dan vandaag naar EYE? R6: Wat zei je met welke?

I: Welke verwachtingen of behoeftes?

R6: Eh ja, ik wil gewoon echt van die Antonioni gewoon een inzicht krijgen van wat hij precies doet en wat zijn films bijzonder maakt.

I: Precies.

R6: En eh dat is ook wel gelukt, ja.

I: Oke. En eh je bent dus binnen gekomen en hebt een kaartje gekocht, ben je toen gelijk naar de tentoonstelling gegaan?

R6: Ja, ja. Tenminste twee seconden gekeken bij de balie van wat dat symposium was, maar toen ben ik doorgelopen.

I: Oja, ja. En ga je straks nog iets anders hier bezoeken binnen, de winkel of? R6: Eh nee ik denk het niet. Ik denk dat ik zo richting buiten ga, ja.

I: Hmhm. En ben je ooit wel eens in het Panorama geweest, de permanente opstelling hier beneden?

R6: Volgens mij niet.

I: Oke. Eh en ben je al wel eens. R6: Wat is daar te zien?

I: Oh dat is de permanente opstelling. Heel veel apparatuur, dus oude camera's enzo meer geschiedenis gericht. En je kan ook beelden kijken van, kun je zelf selecteren wat voor beelden je wilt zien, films fragmenten dat soort dingen.

R6: Nee nog nooit geweest.

I: En ben je al wel eens in de museumwinkel geweest? R6: Ja.

I: Wat vond je daarvan?

R6: Ja wel leuk. Ik heb er wel eens cadeautjes gekocht voor mensen. Ze hebben wel een leuke verzameling aan filmgerelateerde spullen. Dat is wel leuk, ja.

I: Oke. En waar lette je in de tentoonstelling allemaal op? Waar heb je allemaal naar gekeken? R6: Eh ja goed, ik heb ook, de tentoonstellingsfolder op een gegeven moment, maar dat is ook een professioneel ding. Eh ja goed ik let op eh bijna alles, gewoon tot het absurde aan toe. Hoe je de route loopt, hoe alles is gepresenteerd, en hoe dingen gecombineerd zijn binnen één zaal. En hoe informatie inderdaad aangeboden wordt, en eh ja eh overal op.

I: En hoe vond je dat?

R6: Ja wel goed. Wel vanaf het begin af aan behoorlijk veel tekst om door te nemen, ik denk als je een beetje de films kent is dat niet nodig, maar voor mij ik moest wel heel veel lezen om een beetje in te komen. Vind ik niet erg, maar het viel me wel op. En eh ja god verder vond ik alles heel mooi gepresenteerd en sommige plekken zijn zo gemaakt dat je wat langer kan zitten kijken en anderen ben je weer snel voorbij, ik vind dat wel goed gedaan ja.

I: Oke. En wat vond je van de zaalteksten?

R6: Eh ook wel duidelijk, ja. Ik vond het thematische ordening, gewoon dat vond ik wel interessant, dat verschillende beelden uit verschillende films naast elkaar gezet enzo. I: Ja.

R6: Vond ik leuk.

I: En wat is je bijgebleven van de tentoonstelling?

R6: Eh poeh, [fragment korte zin niet meer te horen], maar ja wat me bijgebleven was dat werd ook in de teksten benadrukt maar gewoon dat Antonioni dat kader bepaalde kader en mis-en-scene ja bepaalde dingen in beeld brengt, daardoor ben ik wel gericht op dat soort

132

aspecten gaan letten. En dat vond ik wel goed ofzo. Dat vond ik wel inderdaad mooi hoe hij daarmee omgaat.

I: Hmhm.

R6: Dat eh, ik denk dat dat wel het meeste indruk maakte.

I: Oke. En hoe heb je je gehele bezoek ervaren? Dus vanaf het moment dat je bent binnengestapt tot nu?

R6: Ja eh soepel, ja. Nee goed, jongen aan de kassa was heel aardig en eh verder, ja ik ken mijn weg hier wel dus dan loop je gewoon naar boven en eh ja prima.

I: Oke en wat vind je van het gebouw van EYE?

R6: Heel mooi. Ja het is gewoon een hele fijne plek. Ik ben er ook wel eens gewoon echt geweest alleen vanwege het restaurant, gewoon omdat het een hele mooie plek is zeker in de zomer dat je buiten kan zitten is het een hele fijne plek in de stad. En eh ja goed het hele gebouw is gewoon flitsend en eh ja mooie plek.

I: Dus het gebouw heeft ook wel eens een keer een rol gespeeld in de reden om naar EYE te komen?

R6: Ja zeker.

I: En wat zijn volgens jou sterke punten van EYE? R6: Eh van het geheel? Van alles?

I: Ja. Gewoon qua aanbod eh.

R6: Ja ik denk dat eh ja dat er veel te doen valt los van dat je misschien zo'n tentoonstelling interessant vind of niet kun je ook naar de biscoop, kun je inderdaad ook naar het restaurant of.

I: Ja.

R6: Er is gewoon van alles te doen, los van dat je die tentoonstelling hebt. Ik had eerst dat ik dacht dat het echt alleen een museum zou worden, dus dat het hele pand gewoon puur museum is.

I: Oke. Dus je wist ook niet dat je hier films kon kijken?

R6: Nee in eerste instantie niet toen ik had gehoord dat ze het gingen bouwen, toen dacht ik filmmuseum, oh ja interessant. Ik wist niet echt dat er een bioscoop bij zou komen en een restaurant enzo.

I: Hmhm.

R6: Ja dat eh, maar dat is wel goed.

I: Ja. Want hoe zie je EYE dan? Want he je kan van alles doen, hoe zie jij dat qua aanbod? R6: Nou ja ik, ja, ik zie het vooral nog steeds als museum. Ik hou het in de gaten als wat er in de tentoonstelling gebeurt, dus wat mij betreft is het vooral een museum. Goed het restaurant is een leuke bijzaak. En ja bioscoop, er zijn zoveel bioscopen in de stad. Er zitten er vier of vijf vlakbij mij in de buurt, dus dan ga ik eerder daarheen dan dat ik hierheen ga voor films. Ook al hebben ze een apart aanbod, ja dan is het gemakt toch eh anders. Maar voor de tentoonstelingen kom ik wel speciaal hierheen.

I: Ja. Dus je ziet het wel meer als twee losstaande rollen zeg maar? Dus als je aan EYE denkt denk je eerst aan museum en minder aan de films, of zie je het wel als een museum waar ook films, dat het onderdeel is van elkaar zeg maar.

R6: Nee ik snap wel dat het onderdeel is van elkaar, vooral ook met dat programma dat ze films laten zien die bij de tentoonstelling horen, dan hoort het wel duidleijk bij elkaar. Maar dan maak ik toch minder gebruik van het filmaanbod dan van het tentoonstelingsaanbod. I: Ja, precies. En zie je nog verbeterpunten voor EYE?

R6: Poeh, eh [korte stilte] nou ja, één heel erg lullig detail, maar een vriendin van mij is bezig met blinden en slechtzienden in musea, en de trap hiernaartoe is heel erg lastig schijnbaar. Er zit niet zo'n strip op en dat is heel moeilijk voor blinde mensen, dus dat is het enige wat ik nu in mijn hoofd heb.

133

I: Nee dat is ook goed hoor.

R6: Ja, maar verder eh, geen idee. Het is een fijne plek, en alles wat ik ervan verwacht gaat soepel dus.

I: Oke. En wat zijn de eerste woorden die in je opkomen of de eerste associaties die je hebt als je aan EYE denkt?

R6: Poeh, eh daar moet ik juist niet te lang over nadenken. Het eerste wat in me opkomt is flitsend. Gewoon puur het gebouw is gewoon echt indrukwekkend. Eh ja, [korte stilte], ja goed, brede programmering ondanks dat het film is zijn het toch wel wat verschillende insteken in dat eh daar binnen geweest. Dat vind ik ook wel goed. In eh ja.

I: Ja dat is ook prima. En als je EYE in één woord zou moeten omschrijven?

R6: Dan blijf ik bij flitsend. Gewoon omdat dat het eerste was wat in mijn hoofd zat vreemd genoeg, maar dat past er dan bij.

I: Ja. En is er een verschil tussen hoe je EYE zag voordat je EYE vandaag bezocht en nu? Is daar iets in veranderd?

R6: Eh dankzij dit gesprek misschien, maar eh zonder dit gesprek denk ik niet. I: Oke. En hoe zie je de waarde van EYE ten opzichte van andere musea?

R6: Nou ik denk dat het wel echt een uniek ding is met die foto's of film is op het wel echt het enige wat op die manier een aanbod heeft in Amsterdam. En eh ja ik denk dat het daarin wel heel uniek is. En zelfs al zijn er wat meer beeldende kunst gerichte tentoonstellingen dan denk ik dat ze daar ook nog steeds goed aansluiten bij dat filmkader. Dus ja ik denk dat ze wel een heel eigen identiteit en handschrift hebben. Dat vind ik wel heel goed.

I: Zie je dan nog bepaalde concurrentie voor EYE of denk je er zijn geen concurrenten?