• No results found

Interview respondent 14 (R14) Naam interviewer: Tonke Huizing

LITERATUURLIJST Literatuur

Bijlage 18 Interview respondent 14 (R14) Naam interviewer: Tonke Huizing

Naam geïnterviewde: S. Sluijter Soort bezoeker: filmbezoeker Datum interview: 07-12-2015 Datum uitgewerkt: 08-12-2015 Duur: 00:13:35 Interviewer = I Respondent = R14 Informatie respondent Leeftijd: 28 Woonplaats: Amsterdam

Studie/werk/bezigheid: Net gepromoveerd aan de universiteit, op zoek naar een baan Bezocht EYE alleen/met…: Alleen

Transcriptie interview

I: Eh nou ik ben dus Tonke en ik studeer aan de UvA ik doe de master Kunst en Cultuur in het Publieke Domein. Eh ik heb hier vorig jaar stage gelopen en van daaruit kwam eigenlijk het idee van nou, ik wil iets praktisch doen met mijn masterscriptie zodat het in ieder geval nog van nut, van enig nut is. Dus toen ben ik hier eh publieksonderzoek gaan doen. Eh mijn onderzoek is wat breder, richt zich op de functies van kunstmusea, Nederlandse kunstmusea. En EYE is dan een case study vanwege eigenlijk de bijzondere combinatie van het aanbod. Dus dat een beetje over het onderzoek. Zou je jezelf even kunnen introduceren?

R14: Eh ja hoor, ik eh ben Soraya Sluijter. Ik eh ben op het moment werkloos, ik heb net mijn promotie afgerond ook aan de UvA. Ik heb scheikunde gestudeerd en daar ben ik ook in gepromoveerd. Ik heb achttien september mijn eh proefschrift verdedigd en nu ben ik op zoek naar een baan. Eh ja wat wil je nog meer weten? Ik ben achtentwintig jaar.

I: Ja, woon je in Amsterdam ook? R14: Ik woon in Amsterdam. Ja.

I: En bezoek je ook vaak musea, geregeld?

R14: Eh ik heb wel een Museumjaarkaart, maar daar doe ik eigenlijk veel te weinig mee. Zelfs nu ik dacht nou nu heb ik eigenlijk wel tijd maar dan nog ga ik niet zo vaak als ik wil. Maar ja wel een paar keer per jaar sowieso. En eh verschilt een beetje soms wat vaker en soms wat minder.

I: Ja, heb je ook een Cineville-pas dan?

R14: Ik heb ook een Cineville-pas, ja. Dus eh vandaar dat ik nu ook hier eh was. I: Ja, en was dit je eerste bezoek aan EYE of ben je hier al eerder geweest? R14: Ik ben hier al eerder geweest, ja.

I: En dan naar de film ook of ook een tentoonstelling ooit gezien?

R14: Ik ben ook naar een tentoonstelling gezien. Ik heb één keer vanuit mijn werk destijds bij de UvA hadden we een uitje van ons eh onderzoeksinstituut. En toen hadden we hier een foto eh fotografieworkshop gehad, en konden we in het museum rondkijken. En dus ook de, ik ben ook een keer in het museumdeel geweest.

184

R14: Ik weet niet meer zo goed welke tentoonstelling dat was, nee.

I: Oke. En eh wist je ook even kijken, wist je ook dat EYE rondom tentoonstellingen eh een flankerend programma organiseert dus met lezingen of in het geval van Antonioni vertonen ze zijn films?

R14: Oke, nee dat wist ik eigenlijk niet, eh veel van.

I: Vind je het belangrijk dat musea zich daarop richten om een beetje verdieping aan te bieden?

R14: Ja, dat kan heel leuk zijn.

I: Ja, en hoe dacht je over EYE voordat je EYE vandaag bezocht had?

R14: [Respondent en interviewer lachten] Ja ik zie het wel vooral als een eh bioscoop denk ik. Ja ook een Cineville-pas enzo dus ik ga gewoon ik kijk waar draaien de films waar ik heen wil en dan als het juist op een makkelijke tijd dat ik een film wil zien, dan ga ik daarheen. Dus dat is voornamelijk voor mij wat het is.

I: Dus je ziet EYE voornamelijk wel, als je aan EYE denkt denk je eerder aan bioscoop dan museum, je ziet het niet als één geheel zeg maar?

R14: Ja, nee ik weet dat het ook een museum is maar voor mijzelf ga ik er meestal heen als in naar de bioscoop.

I: Ja, oke en waarom heb je vandaag EYE bezocht specifiek?

R14: Nou ja ik wilde 45 Years kijken 's middags. En hij draaide in Cinemacentre om kwart voor twee maar dat redde ik niet dus toen kwam ik hierheen.

I: Oke en eh je hebt je kaartje gekocht, ben je toen gelijk naar de film gegaan of nog ergens anders geweest?

R14: Ja, ik was een beetje te laat dus ik kon naar de zaal toe ja.

I: En was je nog van plan om hierna ergens heen te gaan, winkel of café?

R14: Nou ik wilde misschien wel even in de winkel kijken, want volgens mij zijn daar wel hele leuke cadeautjes en nu met de feestdagen op komst dacht ik dat ik daar misschien wel even ging kijken.

I: Ja. En ben je ook wel eens in het restaurant-café geweest?

R14: Eh ja alleen café, ik heb hier wel eens gedronken. Maar niet eh. Maar het lijkt me wel heel leuk zomers, je hebt hier natuurlijk een fantastisch uitzicht.

I: Ja, en had je dat toen gecombineerd met een film- of tentoonstellingsbezoek? R14: Ja met een film.

I: En heb je nog informatiebronnen over EYE geraadpleegd voorafgaand aan dit bezoek? R14: Nee.

I: En had je nog bepaalde verwachtingen van dit bezoek?

R14: Niet echt, gewoon even lekker relaxed naar de film, meer niet.

I: Ja, precies. Oke en eh als je in het algemeen een kunstmuseum bezoekt, heb je daar dan nog bepaalde verwachtingen bij?

R14: Ja afhankelijk van wat voor tentoonstelling er is of wat voor museum het is natuurlijk wel. Maar dat is afhankelijk van eh van welk museum en eh hoe of wat.

I: En ga je dan vaak naar het museum voor het museum of ga je altijd specifiek naar een tentoonstelling, dus heel doelgericht?

R14: Hangt ervan af. Als ik in het buitenland ben denk ik ik wil naar dat museum, maar hier in Nederland of vooral in Amsterdam de musea die ik al heb gezien dan ga ik wel echt gericht naar een tentoonstelling die me interessant lijken.

I: Ja. En als je dan een museum bezoekt heb je dan ook nog bepaalde behoeftes? Dus dat je bijvoorbeeld wat wil leren of dat je wil ontspannen ofzoiets?

R14: Eh ja ontspannen denk ik voornamelijk. En soms wel iets leren, maar meestal ontspannen.

185

R14: Eh vriendelijk. Ze toen ik binnenkwam was het wel een beetje druk, of tenminste ik één was aan de telefoon en een ander ging iets mis, maar verder gewoon vriendelijk.

I: Oke. En hoe heb je je hele bezoek ervaren tot nu toe?

R14: Eh ja gewoon normaal eigenlijk een beetje, fijn maar niet eh niet speciaal. I: Hmhm. En wat vind je van het gebouw van EYE?

R14: Ja heel mooi, ja.

I: Heeft het wel eens een rol gespeeld, het gebouw, in je beslissing om naar EYE te komen? R14: Ja toen het net open was wel, toen wilde ik het gewoon graag zien en ben ik erheen gegaan. Maar eh eh ik heb ook wel eens mensen aangeraden gewoon die hier bijvoorbeeld op vakantie waren ofzo van nou dan kun je daarheen gaan. Maar verder zelf kies ik wel gewoon voornamelijk op programma en wat het dichtstbij is.

I: Hmhm. En heeft het bezoek tot nu toe aan je verwachtingen voldaan en in de behoeftes die je had voorzien?

R14: Ja.

I: En wat zijn volgens jou sterke punten van EYE?

R14: Eh nou ja misschien dus wel inderdaad dat dit café erbij zit met het fantastische uitzicht. Het is eigenlijk wel heel centraal, hoewel die pont toch een kleine eh hoe noem je dat horde is.

I: Drempel ja.

R14: Drempel ja, maar dat is eigenlijk ook gewoon een heel groot voordeel, de locatie hier. Eh qua programmering weet ik eigenlijk niet zo goed of, volgens mij hebben ze ook wel veel verschillende films. Dus op zich is het een voordeel dat je verschillende dingen hebt, al maak ik er zelf niet zoveel gebruik van.

I: En zijn er nog punten waarvan je denkt dat EYE zich kan verbeteren? R14: Oeh nou dan weet ik niet genoeg ervan eigenlijk.

I: Nee.

R14: Dus eh nee. Dat zou ik niet eh.

I: En is je nog iets bijgebleven van de tentoonstelling die je ooit hebt eh bezocht? R14: Nou ik, het is heel vaag ik weet het niet meer precies, maar in zo'n kamer waren allemaal projecties op de muur, dus het was heel druk eigenlijk maar het was ook heel mooi. Dat is eigenlijk wat ik me nog herinner. En verder ging ik eigenlijk veel met die

fotografieopdracht aan de slag, dus dat was ook heel leuk.

I: Klinkt leuk inderdaad. En eh wat zijn de eerste woorden die in je opkomen als je aan EYE denkt, dus welke associaties krijg je dan?

R14: Nou film, bioscoop, eh café aan het IJ, eh noord. Nog meer?

I: Nee dat is prima [respondent en interviewer lachen]. Hmhm, en als je EYE in één woord zou moeten omschrijven?

R14: Eh ja toch bioscoop dan eh, voor mij.

I: En is er nog iets veranderd in eh hoe je EYE zag voordat je EYE vandaag bezocht en nu? Is daar in de tussentijd iets veranderd?

R14: Nou ja dat jij zegt van nou soms hebben we ook een programma daaromheen, dan denk ik nou misschien moet ik dat in de gaten gaan houden of daar iets leuks eh bij zit.

I: Ja, oke. Ben je trouwens ook wel eens in het Panorama geweest of niet? Dat is de vast opstelling die zit hier beneden, dat is met veel filmapparatuur maar ook beelden die je in cabines kunt bekijken.

R14: Volgens mij ben ik destijds wel geweest, maar eh kan ik me niet meer goed herinneren. I: En hoe zie je de waarde van EYE ten opzichte van andere kunstmusea?

R14: Nou volgens mij zijn er niet zoveel filmmusea, het is ook het enige filmmuseum toch? I: Ja.

186

I: Precies. En zie je nog bepaalde concurrenten voor EYE of niet?

R14: Nou als bioscoop wel maar eh als musea denk ik toch dat het redelijk uniek is eigenlijk. I: Hmhm, oke. Nou dan gaan we nu naar het laatste onderwerp. Eh ik heb in het eerste deel van mijn scriptie is het literatuurdeel, en daar heb ik zeg maar aan de hand van literatuur kom ik tot een soort van hypothese van wat de functies zijn van kunstmusea, die ik nu dus aan het testen ben. En ik maak daarbij een heel duidelijk onderscheid tussen de taken van musea en de functies. Eh taken dat zijn de werkzaamheden die echt het bestaansrecht van musea uitmaken, die liggen vast, krijgen ze opdracht voor vanuit de overheid en geld. Eh in het geval van alle musea is dat gewoon de collectie, he dus het bewaren, renoveren maar ook presenteren van de collectie. Voor EYE specifiek komen er dan nog twee taken bij daarnaast, eh dat is de

internationale promotie van de Nederlandse film en filmsector en eh het coördineren van de landelijke filmeducatie, dus dat is los van de educatie in het gebouw zelf. Maar eh dus echt wat er op onderwijsgebied in basisscholen en middelbare scholen gebeurt, dus wat voor pakketten dat soort dingen. Eh als ik dat zo uitleg hoe zou je dan de eh of nee functies moet ik natuurlijk nog toelichten. Functies dat is meer op het publiek en de maatschappij gericht, dat is hoe musea functioneren ten opzichte van de maatschappij en het publiek, welke taken ze daar tegenover hebben of waar ze zich mee zouden bezig moeten houden. Eh als ik dat zo omschrijf hoe zou je dan de functies van EYE zien denk je?

R14: Eh dus de functies is meer je publieke dingen die je dus niet vanuit de overheid eh zijn. I: Ja precies dus dat is dat ze zich meer richten op het publiek, waar ze rekening mee houden, wat ze willen eh bij het publiek, of wat het publiek ervaart eh dat een beetje. Dus wat denk je dan dat voor EYE functies kunnen of zouden moeten zijn?

R14: Ja dat is een goede vraag, nou ja dus eh film in de breedste zin eigenlijk eh toegankelijk maken dus ja door middel van museum maar ook door middel van de bioscoop. En voor het publiek vermaak en ook dat ze iets op kunnen steken, dat er iets achter zit.

I: Ja, precies. En vind je ook dat er een bepaalde sociale functie belangrijk voor een museum als EYE? Dus dat ze zich er mee bezig houden dat mensen nou ja elkaar ontmoeten en elkaar treffen met elkaar over dingen praten?

R14: Ja, zo had ik er nog niet over nagedacht maar dat kan ook een functie zijn, ja. I: Dat is ook deels weer een beetje.

R14: Ook het café hier.

I: Ja, is ook een beetje maatschappelijk he ze organiseren zo lezingen enzo. Vind je dat ook belangrijk dat ze dat doen?

R14: Ja ik wist dat dus niet, maar ja ik vind het heel leuk dat ze dat doen en ook goed dat ze mensen erbij betrekken.

I: Ja. Nou dan zal ik kort de functies uitleggen zoals ik ze heb opgesteld, eh dat zijn vier overkoepelende functies die dragen allerlei taken onder zich, want ja het is natuurlijk per museum heel anders hoe ze daar vorm aan geven. Eh dat zijn educatieve functies, sociale functies, maatschappelijke functies en entertainmentfuncties. Eh educatief ja dat spreekt voor zich dat is educatie in het museum, maar ook bijvoorbeeld academische functies dus eh he stimuleren van onderzoek doen dat soort dingen. Eh sociaal sociale functie is dat musea fungeren als sociale ontmoetingsplek eh waar mensen elkaar treffen, eh kan ook bijdragen aan de identiteitsvorming van het publiek. Dus eh dat mensen het publiek gebruiken eh of dat het publiek een bezoek gebruikt om te zeggen dit ben ik ofzo om hun identiteit vorm te geven als het ware. Of vanwege de inhoud van de tentoonstelling dat ze leren over hun eigen

geschiedenis of zoiets. Eh maatschappelijk is heel erg dat ze zich bezighouden met

laagdrempeligheid dus verschillende bevolkingsgroepen en lagen naar binnen zien te krijgen en verschillende leeftijden, maar ook het stimuleren van debat en stedelijke ontwikkeling eigenlijk ook. He wat hier in noord eigenlijk is gebeurd. En entertainment klinkt heel pretpark-achtig maar zo bedoel ik het niet. Het is meer bijvoorbeeld dat ze meedoen aan

187

museumnacht, dan kun je gewoon de tentoonstelling bekijken daar verandert niks aan maar daaromheen hebben ze allerlei entertainment-achtige dingen. Of bijvoorbeeld openingen worden georganiseerd door EXPOSED, het jongerenteam, en die nou weet je programmeren dan bandjes en er zijn kleine dingetjes te doen en dat soort dingen. Dus dat ze daaromheen dat het een soort entertainmentsausje krijgt als het ware. Eh denk je dat, denk je ook dat dat belangrijk is? Of hoorde je iets waarvan je denkt nee dat denk ik niet, of heb je misschien een toevoeging?

R14: Eh even denken, nou ja die entertainment eh het klinkt meer alsof het eigenlijk een soort van eh dat commercieel deel is ofzo, meer om mensen te trekken en dat is natuurlijk ook belangrijk om die andere functies te kunnen doen.

I: Ja inspelen op de behoefte aan totale belevenis, een leuk dagje uit enzo.

R14: Ja, maar ik kan verder niet echt eh, ik hoorde niks raars dat me opvalt of dat ik denk dat mist.

I: Nee, hmhm. Ja. Oke nou dan heb ik als laatste vraag ben je nog van plan om terug te komen en je bezoek aan te raden of EYE aan te raden aan eh?

R14: Nou ik kom sowieso hier nog wel eens voor de film en ik ga me zoals ik zei ook in de gaten houden van die voorstellingen, en die programma daaromheen zeg maar. Dus eh ja, ik denk het wel.

I: Nou dankjewel. R14: Graag gedaan.

188

Bijlage 19 – Interview respondent 15 (R15)