• No results found

Interview respondent 7 (R7) Naam interviewer: Tonke Huizing

LITERATUURLIJST Literatuur

Bijlage 11 Interview respondent 7 (R7) Naam interviewer: Tonke Huizing

Naam geïnterviewde: P. Havermans Soort bezoeker: tentoonstellingsbezoeker Datum interview: 04-12-2015 Datum uitgewerkt: 06-12-2015 Duur: 00:22:06 Interviewer = I Respondent = R4 Informatie respondent Leeftijd: 68 Woonplaats: Amsterdam Studie/werk/bezigheid: gepensioneerd

Bezocht EYE alleen/met…: samen met zijn vrouw

Transcriptie interview

I: Nou ik zal mezelf kort nog even weer introduceren. Ik ben Tonke, en ik doe dus de master Kunst en Cultuur in het Publieke Domein. En ik heb hier vorig jaar stage gelopen op de marketingafdeling, en toen had ik eh daar doen ze ook publieksonderzoek op een kwantiatieve manier dus met enquetes, en dat coördineerde ik dan. En daar heb ik toen een analyse van gemaakt en daar kwamen een aantal vragen uit naar voren waarop ik besloot mijn

afstudeerscriptie hier te doen. Eh mijn, want de masterscriptie is natuurlijk breder en mijn onderzoek richt zich op de functies van kunstmusea in de Nederlandse maatschappij. En EYE is daarbij mijn case study. Eh dus ik heb eh eerst een literatuurdeel, dat is de eerste helft, en daarin schets ik eh ontwikkelingen binnen de museumwereld en kom ik aan de hand van literatuur tot een eerste onder eh veronderstelling van de functies van kunstmusea, en die test ik nu dus hier als het ware.

R7: Ah oke.

I: En ik interview zowel tentoonstellingsbezoekers als filmbezoekers en uiteindelijk ook mensen die alleen in het restaurant-café bezoeken.

R7: Oke, ja.

I: Dat eh vergelijk ik dan allemaal met elkaar. En zou u uzelf nog kort kunnen introduceren? R7: Nou ik ben eh Pieter Havermans. En eh ik heb inmiddels ben ik gestopt met werken. Ik ben pensionado. En ik maak veel gebruik van de kunstvoorzieningen in Amsterdam. Daar heb ik alle tijd voor en veel ruimte en heb ik ook belangstelling voor. En dat is ook de aanleiding voor ons om hier te zijn vandaag.

I: Ja. En zou ik ook je leeftijd mogen weten? R7: Ik ben eh achtenzestig.

I: Oke. En u woont ook in Amsterdam? R7: Jazeker, ik woon in Watergraafsmeer. I: Oke. En wat voor werk deed u eh hiervoor?

R7: Eh ik heb verschillende dingen gedaan. Ik heb aan de UvA gewerkt anderhalf eh nou lange tijd eigenlijk. Maar waar het op neerkomt ik heb veel eh management gedaan, en andere kundige dingen, aan de laatste twintig jaar.

137

I: Hmhm. En u bezoekt dus ook veel eh andere kunstmusea, wat voor soort eh musea? R7: Eh nou heel veel eh zeg maar eh musea in termen van schilder, schilderwerk. Dus eh ja vooral veel eh ja kunst van schilderijen, schilderijen ja.

I: Oke. En heeft u ook een Museumkaart? R7: We hebben een Museumkaart, ja.

I: En heeft u ook nog een ander eh Cineville-pas ofzo?

R7: Ja, Cineville-pas hebben we ook. Ja we gaan ook regelmatig, of ik maar wij beiden eigenlijk ook, naar de film.

I: Ja, precies. Oke. En is dit uw eerste bezoek aan EYE of bent u hier al eerder geweest? R7: Nee ik ben hier al eerder geweest, ja.

I: Films en tentoonstellingen?

R7: Eh eigenlijk alletwee, tentoonstellingen en films. En ook wel een paar keer alleen voor het eten, en voor het uitzicht, ja.

I: Ja. En kunt u zich nog herinneren welke andere tentoonstellingen u heeft gezien?

R7: Poeh eh [korte stilte] oh ja nou heel indrukwekkend, Kentridge. Oh my, schitterend. Ben ik drie keer geweest. Maar wel meer dingen hoor, maar gut ik ben wat dat betreft

vergeetachtig. Dan moet ik heel diep graven. Ook wel tentoonstellingen naar aanleiding van andere filmers dan Antonioni heb ik gezien maar dat schiet me nu even niet te binnen. I: Nee, nou ja prima. En eh even kijken, weet u ook dat EYE rondom tentoonstellingen altijd een flankerend programma organiseert? Dus in het geval van Antonioni vooral vertonen ze zijn films, maar bijvoorbeeld met Kentridge ook lezingen, debatten enzo.

R7: Ja, ja dat weet ik wel maar ben ik niet echt een deelnemer van, nee. I: Oke. Vind u het wel belangrijk dat EYE zulke dingen organiseert?

R7: Ja, hartstikke goed. Het is altijd goed om de achtergrond te horen of eh meer, als je dat wil he, meer informatie te vergaren dat is prima.

I: Hmhm. En als u in het algemeen een kunstmuseum bezoekt eh, van welk, voor welk doel bezoekt u dan kunstmusea? Is dat echt tentoonstellingsgerelateerd of?

R7: Ja, wel voornamelijk tentoonstellingsgerelateerd. Je kan ook zeggen als een soort van nevendoel om ja informatie te vergaren. En wat ik ook wel leuk vind is om inspiratie op te doen. Beetje in algemene zin. Dus daarom ga ik ook naartoe. Je komt altijd eh met bagage van je hebt een lekker gevoel als je dat gedaan hebt, dat geeft wel energie.

I: Ja, hmhm. En heeft u ook nog bepaalde verwachtingen dan met betrekking tot uw bezoek? R7: Eh nou in ieder geval inhakend het laatste als dat voldoet dat ik dat gevoel krijg. Als dat niet zo is ben ik altijd een beetje teleurgesteld.

I: Ja.

R7: En dan heb ik ook vaak een negatief oordeel. Maar eh ja het is ook wel eigenlijk vooral belangrijk vind ik om eh als je ergens geïnteresseerd bent om je kennis te vergroten, he dus als je bij wijze van spreke om maar heel banaal te zeggen Picasso kent maar je ziet weer een bepaald facet van hem in een tentoonstelling dan is het toch aangenaam en prettig en vergroot het een beetje je kennis, en krijg je het gevoel dat je een beetje beter begrijpt waar hij mee bezig is. Nou neem ik Picasso als voorbeeld maar dat heb ik in algemene zin.

I: Ja precies. Ja en u noemde daarnaast nog inspiratie, en dus net kennis opdoen. Zijn er nog andere behoeftes waardoor u besluit om naar een museum te gaan?

R7: [Korte stilte] Eh nou misschien meer de happening an sich, het is leuk, het is een leuk uitje. Het is ja, gewoon leuk om te doen. Dus dat is ook wel een kant daarvan, gewoon het genieten van de kunst an sich natuurlijk. Dat is ook een factor, ja.

I: Ja, en bezoekt u vaak musea alleen of samen met eh anderen?

R7: Eh regelmatig alleen, maar ook met een vriend, en wij samen ook he als echtpaar zal ik maar zeggen. Ja verschillende variaties. Maar ik ga ook wel regelmatig alleen, of inderdaad met één van mijn zoons doe ik het ook. Maar alleen ook wel vaak omdat het de mogelijkheid

138

geeft dat je even teruggaat. Of als het druk is zoals bijvoorbeeld in het Van Gogh dan kun je een paar keer gaan, en dan ga je wat korter. He of soms heb je een geweldige tentoonstelling gezien en dan ga je nog eens terug omdat je bepaalde dingen nog een keer wilt zien.

I: Hmhm. Ja.

R7: En als je niet meer werkt, sinds een jaar, heb je daar de ruimte voor. I: Ja. En hoe dacht u over EYE voordat u vandaag EYE bezocht?

R7: Eh positief. In alle opzichten. Ik vind het mooi als gebouw, prachtig gelegen, en ik vind ook de dingen die ze doen goed. Ik ga ook altijd even naar de winkel. Ik heb eigenlijk een heel positief beeld, ja.

I: Hmhm. En waarom heeft u vandaag EYE bezocht? R7: Dat was echt vanwege Antonioni.

I: Ja.

R7: Alleen maar daarom.

I: Hmhm. En waren er nog bepaalde behoeftes met betrekking tot naar de tentoonstelling gaan?

R7: Nou ik ben op een leeftijd dat ik kan zeggen dat ik zeg maar in de eh begin zeventig jaren films van hem heb gezien. Dus je hebt een soort herinnering en dat wil je even toetsen. En in algemene zin zat ik een beetje met de vraag van goh hoe verhouden deze films zich nou bijvoorbeeld tot de films uit Frankrijk uit dezelfde periode? En wat beklijft nou het meest? Dan ga je een beetje proberen uit te zoeken en daarachter proberen te komen.

I: Ja.

R7: Dus ik was ook wel inhoudelijk geïnteresseerd. Maar dat klinkt heel zwaar, zo is het niet hoor. Je gaat ook gewoon kijken, en wat leuk, en sommige dingen herken je en nou ja ik vind het ook heel leuk om alle vrouwen die rollen spelen in die films die nog eens te zien. Ja gewoon leuk.

I: Ja. Had u nog bepaalde verwachtingen met betrekking tot dit bezoek vandaag?

R7: Eh nee, nou niet specifiek maar meer gewoon ik wilde hem graag zien, en het werd tijd om dat nog te doen. Het is nog maar tot half januari en ik ging er wel een beetje van uit dat als ik eruit kwam dat ik meer een beeld zou hebben van goh wat hij allemaal gemaakt had en een beetje zijn historie te zien. Dat vond ik in de eh tentoonstelling heel erg goed. Ik ken hem echt van Blow Up, dat is echt een beetje zijn eindperiode al van hem, is ook heel leuk om te zien hoe hij begonnen is, en wat hij zeg maar in de vijftiger jaren allemaal gemaakt heeft.

I: Ja.

R7: Nou dat bedoel ik een beetje he, dat resultaat, eh de verwachting een beetje overzicht krijgen van zijn werk en wat de betekenis nou is.

I: Hmhm. Ja. Oke en had u voorafgaand aan uw bezoek nog bepaalde informatiebronnen geraadpleegd? Dus krantenartikelen of de website?

R7: Nee, nee. Dat doe ik wel vaak, maar dit is in dit geval eh ben ik dat eigenlijk niet zo tegengekomen. Soms ook wel een beetje toeval he of je dat tegenkomt of niet.

I: Bent u wel eens op de website van EYE geweest? R7: Ja. Maar dat is, zijn incidenten.

I: Ja. En kunt u zich nog herinneren wat u van de website vond?

R7: Nee, oh ja, god nee dat kan ik eigenlijk niet echt zeggen. Weet je wat ik dan doe is even kijken van goh hoe lang is die tentoonstelling.

I: Ja precies.

R7: Ik heb daar nooit echt op zitten Googelen en daarin zitten verdiepen. I: Ja meer praktische info.

R7: Ja.

I: En dan ziet u, eh u kwam binnen en heeft een kaartje gekocht. Bent u toen gelijk naar de tentoonstelling gegaan of heeft u eerst folders gelezen of?

139

R7: Nee toen zijn we gelijk naar binnen gegaan. Dat was ook wel grappig want toen we binnenkwamen zei de dame die ons ontving van aan het eind ligt er ook informatie. Dus het was ook een beetje de bedoeling denk ik dat je zo naar binnen ging en de informatie aan de muur gebruikte om eh zeg maar als een soort leidraad.

I: Ja. En heeft u aan het eind dan nog informatie eh?

R7: Die hebben we nu in de tas zitten, gaan we thuis nog even bekijken. I: Ja. En gaat u zometeen nog iets eh winkel, restaurant eh?

R7: [Respondent richt zich tot zijn vrouw] Gaan wij nog hier iets doen? Vrouw van respondent: Winkelen.

R7: Winkelen, ja, dat is waar. Maar we gaan dus niet meer naar het restaurant. Maar de winkel dat doe ik eigenlijk altijd wel even, ja. Ik was er zo straks al even maar daar gaan we zo dadelijk samen nog naartoe.

I: Ja. En bent u ook wel eens in het Panorama geweest? R7: Ja.

I: Ja? En wat vond u daarvan?

R7: Ja dat vind ik geweldig. Ja. Ik doe het niet zo vaak, ik heb een keer een dag georganiseerd bijvoorbeeld voor broers van mij, hier. En dan is het heel leuk om daarnaartoe te gaan. En dan kan je ook gewoon he in die cabines zitten en films eh nou tevoorschijn halen. Dat is echt heel erg goed, heel erg goed.

I: Oke. En de tentoonstelling waar lette u allemaal op? Waar keek u allemaal naar?

R7: Eh, ja. Ik kijk een beetje eerst naar de informatie, kijk ik goh is het een film of een docu he een documentaire. Ik kijk ook heel erg zeg maar naar de beelden, he naar de uitingsvorm. En eh ja dan raak ik daar een beetje van onder de indruk. En ik laat een beetje los van goh de betekenis die het heeft. Maar ja daar ontkom je bijna niet aan, dat je toch zit te denken van goh zeker bij Antonioni wat bedoelt die man daar nou mee? En je kijkt vooral eigenlijk naar de schoonheid.

I: Oke. En heeft u ook de zaalteksten gelezen? R7: Ja.

I: Wat vond u daarvan?

R7: Ik heb ze niet allemaal gelezen, maar wel voornamelijk hoor. Ja ik vond het deze keer heel duidelijk. Zeer informatief. Echt iets toevoegends.

I: Oke, en eh.

R7: Ik zou bijna zeggen zonder die teksten had je het niet kunnen doen. I: Oke. En wat is u nou eh bijgebleven van de tentoonstelling?

R7: Nou vooral in mijn geval eh alle herinneringen die ik had aan Blow Up en die ik net weer gezien heb. Dus dat vond ik echt wel eh dat triggerde me. Maar wat ik ook interessant vind is om te zien dat hij uit de uit eh Ferrara komt, [fragment niet meer te verstaan] dus dat je die poolvlaktes ziet en dat hij eigenlijk zeg maar daarna ook in meer in die dessert he die woestijn filmt, he en nou dat soort congruenties zeg maar in zijn verhaallijn dat vind ik gewoon heel interessant.

I: Ja.

R7: En dat blijft bij mij wel eh hangen.

I: Hmhm. En wat vind u tot nu toe van uw gehele bezoek? Vanaf dat u bent binnen gestapt R7: Nou daar geef ik een acht voor.

I: Oke. En wat vond u van het personeel aan de balie? R7: Eh oh heel prettig.

I: Ja?

R7: Ja oh heel aangenaam, prima.

I: En u bent ook wel eens eerder in het restaurant geweest. R7: Ja, ja paar keer.

140

I: En wat vond u daar van het personeel?

R7: Oh het personeel vind ik goed hoor, ja. Daar zie ik geen eh niks om te veranderen, nee. I: En wat vind u van het gebouw van EYE?

R7: Ja ik vind het prachtig. Het is van een Oostenrijkse architect, en ik vind het heel erg mooi. I: Heeft het wel eens een rol gespeeld in uw beslissing om naar EYE te komen?

R7: Ja zeker, ik heb eigenlijk gevolgd toen het gebouw gebouwd werd, maar dat heeft ook met mijn achtergrond te maken want oorspronkelijk ben ik van de ruimtelijke ordening. I: Oke.

R7: Dus planoloog, dus ik volg al die ontwikkelingen in de stad. Maar ik vond het vanaf het begin af aan, vanaf de tekentafels zal ik maar zeggen, vond ik het al interessant om het te volgen. Dus ik heb het eigenlijk ook gebouwd zien worden. En op die manier ben ik ook eigenlijk hier al heel snel terecht gekomen.

I: Oke, oja.

R7: Ja zelfs al op open dagen van de bouw ben ik hier al in geweest toen het nog niet klaar was.

I: Oh bijzonder. R7: Ja.

I: En heeft eh het bezoek tot nu toe aan alle verwachtingen voldaan? R7: Wat mij betreft wel.

I: Ja? Ook in alle behoeftes voorzien die u van tevoren had?

R7: Ja, zeker. En dat zeg ik niet altijd hoor, maar dat is in dit geval wel zo, ja. I: Oke. En eh wat zijn volgens u de sterke punten van EYE?

R7: Nou ik denk de combinatie he van waar we het net over hadden. Eh het mooie gebouw, op een mooie prachtige plek, en eh ik heb het Filmmuseum in het Vondelpark nog

meegemaakt. En in het begin had ik met een vriend van mij die daar vaker kwam had ik van god jammer dat het er weg was, dan zaten we altijd lekker met zijn tweeën of met zijn drieën in de zaal. En toen eindelijk is dit veel groter publiekstrekker, maar het blijft geweldig. Dus eigenlijk beter geworden.

I: Ja.

R7: Ik snap zo goed dat het een positieve beslissing is geweest om daar weg te gaan en hierheen te gaan. Dus ik vind dat het een prima plek is voor een museum, en die combi van filmzaal en museum vind ik ideaal. Grandioos. Je ziet er ook gewoon de nieuwe films, die gewoon goed geselecteerd worden, en eh ja geweldige zalen je kan heerlijk zitten, veel ruimte en eh bijna altijd toegankelijk. Nee ik vind het eh heel prettig.

I: Ja. En ziet u nog verbeterpunten voor EYE?

R7: Nee, nee eigenlijk niet. Behalve misschien, wat ik wel eens hoor en dat is ook wel een beetje mijn eh ervaring, de prijs-kwaliteitverhouding van het restaurant. En eh ik vind zelf die lampen ook niet mooi, maar ik heb inmiddels begrepen dat die architect dat ook niet vond. I: Oh echt?

R7: Ja.

I: Oke, nou grappig.

R7: Ja de inrichting hebben ze niet helemaal gevolgd wat de architect wilde. Moet je ook niet altijd doen hoor want die stellen ook wel hele rare eisen. Maar eh ja goed dan zou je kunnen zeggen, hier en daar zie ik dingen die misschien aan het gebouw zelf beter hadden gekund. En ik vind het eten eh relatief duur ten opzichte van de kwaliteit.

I: Ja, oke. En wat zijn de eerste woorden die in u opkomen als u aan EYE denkt? Welke gedachtes of associaties krijgt u dan?

R7: Eh inspirerend. Eh architectonisch bijzonder. I: Hmhm.

141

I: Ja. En als u EYE in één woord zou moeten omschrijven?

R7: Eh ja dan zou ik toch eigenlijk de term inspirerend gebruiken.

I: Ja, oke. En u zei net u al u weet er zijn zowel films als tentoonstellingen. En als u aan EYE denkt ziet u EYE dan voornamelijk als museum en dan los die bioscoopfunctie, of ziet u dat als onderdeel van elkaar?

R7: Nee dat zie ik wel als onderdeel van elkaar. Ik zie het wel als één geheel. En zelfs ook als het gaat om het terras, bij wijze van spreken. Ik zie het wel echt, eh het is ook wel een beetje van het moment, als je hier afspreekt met mensen van buiten de stad dan doe je dat eigenlijk vanwege het terras en de mooie ligging.

I: Ja.

R7: Dus als ik daaraan denk dan denk ik altijd aan de combi. Terwijl ik hier ook vaak alleen maar naar de bioscoop ga. Ik denk toch altijd aan beide, van alledrie.

I: Hmhm. En eh is er ook een verschil tussen hoe u EYE zag voordat u vandaag EYE bezocht en nu? Is daar iets in veranderd?

R7: Nee het is een bevestiging.

I: Oke. En hoe ziet u de waarde van EYE ten opzichte van andere kunstmusea?

R7: Nou het is wel secuur he, het is wel een unieke variant op alle andere musea. He het is niet meer van hetzelfde. Terwijl het soms wel, bijvoorbeeld Kentridge die heb ik ook wel in het Joods Historisch Museum gezien, ja kan je ook zeggen dat is eigenlijk dat kan ook in een ander museum gebeuren. Zei het niet van die enorme opstelling laatst he die hier was, maar nee het voegt echt iets toe. Het is echt wel uitzonderlijk.

I: Hmhm. Ziet u dan nog concurrenten voor EYE?