• No results found

Interview respondent 5 (R5) Naam interviewer: Tonke Huizing

LITERATUURLIJST Literatuur

Bijlage 9 Interview respondent 5 (R5) Naam interviewer: Tonke Huizing

Naam geïnterviewde: N. Smit

Soort bezoeker: tentoonstellingsbezoeker Datum interview: 02-12-2015 Datum uitgewerkt: 04-12-2015 Duur: 00:28:37 Interviewer = I Respondent = R5 Informatie respondent Leeftijd: 19 Woonplaats: Amsterdam

Studie/werk/bezigheid: tweedejaars student film en communicatie aan Amsterdam University College

Bezocht EYE alleen/met…: alleen

Transcriptie interview

I: Ik zal mezelf nog even introduceren. Eh ik ben dus Tonke en ik doe de master Kunsten eh Kunst en Cultuur in het Publieke domein aan de UvA. En eh had ik mijn scriptie al toegelicht of nog niet?

R5: Nee.

I: Nee he, nou ik doe onderzoek naar de functies van kunstmusea in de Nederlandse

maatschappij. En EYE is daarvoor mijn case study. Ik schets een beetje zo'n trend van nieuwe musea en eh EYE is vrij vernieuwend, dus ik ben aan het kijken of aan de hand van de

literatuur de functies die ik heb opgesteld of dat klopt met eh bezoekers. Ik heb ook al interviews met medewerkers van EYE gedaan, dus dat eh kan ik dan uiteindelijk gaan vergelijken. En eh zou je jezelf nog even willen introduceren?

R5: Eh mijn naam is Naomi Smit, ik ben negentien, zit in mijn tweede jaar uni bij AUC, Amsterdam University College. Ik studeer communicatie en film, dus ik vind het zelf best wel nice dat je het EYE hebt uitgekozen, dat is wel ook een eh ja het is mijn favoriete museum sowieso in Amsterdam.

I: Ja.

R5: En eh ik kom uit België.

I: Toen ik hier stage liep vorig jaar was er naast mij nog een meisje die kwam ook van Amsterdam University College.

R5: Ja? Nice.

I: Ja, mijn voorgangster kwam er ook vandaan. R5: Wij zijn aan het uitbreiden [interviewer lacht]. I: En bezoek je ook wel veel andere musea?

R5: Eh ik ben niet echt een museumpersoon. We moeten natuurlijk wel voor veel lessen moet je wel een keer naar een museum, dus ondertussen heb ik ze allemaal wel gehad. Niet

allemaal vrijwillig, maar ja nee mijn idee van een museum is toch meer van die hele oude gebouwen van die [woord niet meer te horen] enzo. Ja nee maar van die hele oude kastelen

121

met dat daarin ook van die museumstukken hebt. Dat vind ik veel fijner, vandaar dat ik EYE ook zo leuk vind. Dat je niet elke keer naar zo'n muur moet kijken.

I: Ja, precies. En heb je ook een Museumkaart of Cineville-pas ofzo?

R5: Nee. Ik had een Museumjaarkaart, maar die heb ik uitgeleend en ik weet niet meer aan wie.

I: Oh dat is wel jammer [interviewer lacht]. R5: Ja, ik kom er nog wel.

I: En eh nou je hebt vandaag dus in je eentje EYE bezocht. Eh bezoek je vaak in je eentje musea?

R5: Nou meestal wel met anderen maar ik weet niet, ik denk dat ik sinds een maand meer zelfstandig dit soort eh onderzoeken doe. Dit vind ik wel fijner om alleen te gaan, want dan hoef je niet zo met iedereen rekening te houden en kun je zo lang naar een ding kijken als je wilt.

I: Precies, en was je voor het eerst in EYE vandaag of ben je hier al eerder geweest? R5: Ik kom hier best wel vaak.

I: En bezoek je dan ook tentoonstellingen of ook films?

R5: Eh allebei, en ik vind het sowieso leuk om heel randomly hier te gaan eten, want ik vind het gebouw echt heel leuk.

I: Ja, precies. En heb je al wel iets van lezingen of debatten hier bezocht of echt alleen tentoonstellingen en films?

R5: Eh exhibitions en films.

I: Ja, weet je nog welke andere tentoonstellingen je hier hebt gezien?

R5: Nee, dat zijn er best wel veel. De laatste keer was wel even geleden, laatste keer was vorig semester.

I: Oja.

R5: Ik ben al heel lang niet meer gegaan dus ik heb geen idee meer.

I: Oke. En als je in het algemene een museum, niet per se hier maar als je een museum bezoekt, met welk doel bezoek je dan een museum?

R5: Eh [korte stilte] moet ik even over nadenken. I: Is het echt tentoonstellingsgerelateerd dan of?

R5: Nee ik denk dat ik maar of omdat andere mensen zeg maar graag willen gaan en die dan zoiets hebben van volgens mij interesseert het mij wel de stukken die ze hier laten zien en wat je kan zien, dus ga je mee. Of eh ja dat mijn ouders per se willen dat ik meega. Eh wat was de hele vraag ook alweer?

I: Ja of je een bepaald doel hebt als je een kunstmuseum bezoekt?

R5: Als het, ik weet niet als er stukken bij zijn zoals tekeningen ofzo, daar ben ik zelf ook heel erg mee bezig dus dan vind ik het heel leuk. Dan kan ik ook heel lang blijven. Dus dat zijn wel dingen waardoor ik geheel vrijwillig en ik zou ook wel alleen naartoe gaan. [deel niet meer te verstaan]

I: Hmhm. En heb je ook bepaalde verwachtingen als je een museum bezoekt?

R5: Niet echt, want zeg maar, nou eerste keer wel, want als je voor de eerste keer een museum bezoekt heb ik meer zoiets van oké, waarschijnlijk zo'n standaard museum met verdiepingen en kamers enzo, daarom dat ik EYE ook zo anders was. En Foam. Maar daar wordt ik stapelgek van al die trappen, ik was echt helemaal verdwaald.

I: Ja, ik verdwaal ook altijd daar. En als je nou naar een musuem gaat bezoek je dan naast de tentoonstelling ook nog andere dingen, zoals café-restaurant, of de winkel? Of combineer je het met andere programma-onderdelen?

R5: Nou als ik met mensen ben dan ga ik daarna wel, vind ik het wel chill om daarna wat te gaan drinken. En weet je als je met een paar chicks naar een museum gaat, willen ze allemaal naar de museumwinkel. Je haalt er niks maar je kijkt wel overal naar.

122

I: Ja, precies. En zijn er nog allemaal bepaalde, eh in welke vorm heb je het liefst de informatievoorziening, dus een folder of eh audiotour ofzo?

R5: Ik vind de combinatie van nou weet je wat eigenlijk een folder daar heb ik niks aan, dat lees ik toch nooit. Dus meer in combinatie van screening of iets van geluid, iets waar je naar kunt kijken en aanraken. Dat is ook wel heel fijn.

I: En doe je ook wel eens een audiotour dan? R5: Eh dat niet.

I: Oke. En wat verwacht je van de service door het personeel aan de balie en het restaurant? Heb je daar bepaalde verwachtingen bij?

R5: Eh bij dit museum dat ze heel vrolijk zijn en aardig. Het lijkt me ook heel leuk om hier te werken. Volgens mij zijn ze wel heel goed gehumeurd. En het is ook niet zo belachelijk vol hier, dat kan ook niet dus dat is ook fijn.

I: Ja, en hoe dacht je over EYE eh voordat je EYE bezocht had?

R5: Nou best wel prima. Mijn vorige ervaring was ook heel fijn, dus het probleem was meer de moeite doen om van science park naar hier te komen, dan het filmmuseum zelf want daar wilde ik best wel graag heen, maar het was alleen hier komen dat was wel van, liever niet. I: Ja, en waarom heb je vandaag EYE bezocht?

R5: Ja, ik moet morgen een presentatie geven. En ik was in Foam eerder vandaag voor een andere course, dus ik had zoiets van nou ja ik ben er nu toch al. Dus ik had me gister voorgenomen dat ik dan na Foam naar EYE zou gaan.

I: En was het dan specifiek vanwege de tentoonstelling dat je wist dat deze was, of was eh? R5: Nou ik moet een paper schrijven over Antonioni.

I: En waren er naast dat je dingen wilde leren over Antonioni of waren er verder nog behoeftes?

R5: Ja ik vind Antonioni gewoon in general echt een hele boeiende director. Ik ben echt ontzettend fan, dus ik vond het sowieso wel heel fijn om hier te komen en te zien, want zeg maar ik vond hem heel leuk voordat ik hier kwam. En nu heb ik gewoon zeg maar de droom om heel veel films gewoon te benchwatchen achter elkaar, gewoon helemaal opnieuw. I: En heb je nog voorafgaand aan dit bezoek eh informatiebronnen in handen gehad of online opgezocht over EYE?

R5: Niet over EYE.

I: Ben je wel eens op de website van EYE geweest? R5: Ja.

I: En wat vond je daarvan?

R5: Standaard website, niet echt iets heel speciaals, gewoon lekker simpel, je weet precies waar je heen moet.

I: Oke. En welke verwachtingen had je van dit bezoek vandaag?

R5: Nou, weet je dit is heel anders van je andere antwoorden maar omdat ik die presentatie heb en daar een paper over moest schrijven had ik het idee van ik ga hierheen, ik ken

Antonioni al maar de paper gaat ook over deze exhibition, dus ik kijk wel wat er aan de hand is en wat voor vibe het geeft enzo. Dus ik kwam hierheen met het idee van als ik hiermee klaar ben kan ik zo mijn paper schrijven. Maar halverwege was ik zo in de exhibition dat ik het totaal vergat waar ik op moest letten, dus ik heb hem gewoon twee keer moeten doen, omdat ik gewoon eerst helemaal was vergeten wat ik hier deed omdat ik het zo leuk vond. I: Oke. En eh toen je binnenkwam heb je een kaartje gekocht, ben je toen gelijk naar de tentoonstelling gegaan, of heb je nog andere dingen bekeken?

R5: Ik ben eerst, ik ben gewoon meteen naar de tentoonstelling gegaan. I: Ja, en ga je zo nog andere dingen doen?

123

R5: Eh nou ja, het is donker buiten, het duurt echt nog een half uur voordat ik thuis ben. Ik wil wel, want vorige keer zijn we na zo'n tentoonstelling hier naar beneden gegaan waar je ook nog kan rond hobbelen, dat is ook nog heel leuk. Maar dan moet ik terug fietsen in het donker. I: Ja, dilemma's [interviewer lacht].

R5: Ja, maar het is niet fijn want het waait hard. I: Ja.

R5: Ik haat fietsen als het waait, totaal unrelated maar het is heel erg. I: En de museumwinkel zou je die nog bezoeken?

R5: Ja dat was wel het plan toen ik binnen kwam. Ik dacht ik ga naar de tentoonstelling, ik wilde ook sowieso koffie drinken dus bedankt, en maar de, ik wilde naar de shop want de vorige keer dat ik hier was hadden ze hele leuke dingen, maar ik wilde er foto's van maken om door te sturen naar mensen van 'kijk wat ik heb gevonden', maar nu is mijn telefoon dood. I: Oh dat is wel jammer.

R5: Nou ja ik heb nog vijf procent, maar ik ga het er niet om maken.

I: Hmhm. En ben je hier ook wel eens naar films geweest? Ik weet niet meer of ik dat al had gevraagd maar.

R5: Ja nee we zijn de vorige keer dat ik hier was was het ook voor film history, en toen moesten we, nou ja moesten, hebben we wel een film gezien maar ik weet echt niet meer wie het was.

I: Nee, maar dat is de enige keer dat je dan hier naar een film bent geweest?

R5: Ja. Ik wilde wel naar een Antonioni-film vandaag nog. Maar zoals ik al zei, het is zo laat. I: En waar lette je allemaal op in de tentoonstelling, dus waar keek je allemaal naar?

R5: Ik keek naar de thema's van de films, de eh filmtechnieken die hij gebruikt heeft, waarop Antonioni gefocust heeft, eh zeg maar de dingen die werden gehighlight en zijn personal life want het is heel biografisch. En dat is ook zeg maar het doel van onze paper. We moeten letten op de specifieke methods die worden gebruikt.

I: Hmhm.

R5: Dus dat is waar ik voornamelijk op heb gelet. En ook hoe hij eh geprotrayed eh. I: Ja geportretteerd?

R5: Eh gepresenteerd wordt. I: Ja.

R5: En zeg maar wat voor message dat geeft aan de bezoekers. I: Oke. En heb je ook de teksten dus op de wanden enzo gelezen?

R5: Ja, bij allemaal. Dat moest. Er waren een paar dingen, films, die ik niet kende. Ben ik fan. En ik had geen idee waar ze over gingen, maar het was best wel verwarrend want aan de ene kant had je dan een film die aan het spelen was en je had een soort wall tekst over een persoon zeg maar die Lucia nog wat die speelt in eh Love Affair whatever. Je had haar aan de muur en een hele descriptie over haar, en dan had je daarnaast een film en daar naast nog een film maar het was heel onduidelijk welke film het nou was.

I: Oja.

R5: Dus dat was wel irritant.

I: Ja. En wat is je nu bijgebleven van de hele tentoonstelling?

R5: De eh het laatste deel, over zijn politieke acties in zijn films. Dat vond ik wel stoer. I: En wat vond je in het algemeen van de tentoonstelling?

R5: Ik vond het heel fijn want zoals mensen die van Antonioni totaal geen idee hebben wie hij is, die weten na deze eh exhibition dat dus wel. Want het is heel biografisch enzo.

I: Ja. En weet je, wist je ook al dat EYE rondom tentoonstellingen een soort flankerend filmprogramma organiseert met films, debatten en lezingen?

R5: Nee.

124

R5: Nee.

I: Vind je het belangrijk dat EYE dat organiseert?

R5: Niet zozeer belangrijk maar wel heel fijn. En ook heel ja goed is niet echt het goede woord, maar het is iets heel positiefs. Want als je een tentoonstelling hebt over iets of iemand dan is het sowieso wel heel fijn om dat te supporten [korte stilte], hoe zeg je dat?

I: Ondersteunen.

R5: Ondersteunen, thanks, met dit soort dingen. En ook zeg maar als het niet bij hem paste zou het ook heel raar zijn om deze exhibition te hebben. Besides EYE is zo'n klein ding dat je ook maar echt plaats hebt voor één tentoonstelling, dus dan is het wel heel fijn dat je

daarnaast nog dingen hebt die daar dan mee eh relaten.

I: Hmhm. En hoe heb je je hele bezoek tot nu toe ervaren? Dus vanaf het moment dat je binnen kwam?

R5: Een fijne tentoonstelling, heel fijn.

I: Oke. En wat vond je van de eh misschien heb ik dat al wel gevraagd, maar wat vond je van het personeel aan de balie?

R5: Eh heel aardig. Want er stond een vrouw voor mij die iets vroeg over een bioscooppas, en die man was zoiets van 'ja ik heb geen idee maar ik kan wel even helpen' en toen zag hij mij staan en toen zei hij 'weet je wat van de receptie kun jij deze vrouw helpen dan kan ik haar helpen' toen dacht ik echt ahw, ik had best wel even kunnen wachten op deze oude vrouw maar ik vond het wel heel fijn. Dus dat was heel lief. Veel plezier, goede dag. Ja.

I: En wat vind je van het gebouw van EYE?

R5: Oh ik vind het gebouw zo nice. In de zomer is het iets fijner want dan kun je daar zo voor zitten bij het water, maar ik vind het sowieso wel heel erg leuk.

I: Ja. Speelt het gebouw van EYE ook een rol in je beslissing vandaag of eerder om naar EYE te komen?

R5: Sowieso. Echt sowieso. En de lunch is zo fijn.

I: En heeft het eh bezoek tot nu toe aan alle verwachtingen die je vooraf had voldaan? R5: Ja, alleen duurde het langer dan ik dacht. En is het dus al weer sneller donkerder dan ik dacht.

I: Ja, en heeft het nog in behoeftes voorzien die je van tevoren had?

R5: Ja en nee. Ik had gehoopt op iets meer inspiratie uit de tentoonstelling dan ik heb gekregen.

I: Ja. Wat vind je de sterkste punten in het algemeen aan EYE? Van EYE?

R5: Sterkste punt is sowieso de architectuur van het gebouw zowel binnen en buiten, de sfeer, het is gewoon een hele leuke plaats om te komen zelfs al wil je niet naar een tentoonstelling, je kunt hier gewoon gaan chillen.

I: Ja.

R5: Eh het publiek dat hier komt. Dat vind ik zelf ook heel fijn. I: Hmhm.

R5: Want je hebt hier niet van die, je weet wel als je naar zo'n museum gaat heb je bepaalde mensen die daarheen gaan enzo, en deze zijn gewoon ja anders weet je als je de moeite doet om helemaal naar het EYE te komen dan wil je hier ook echt gewoon kijken.

I: Ja. En zie je nog verbeteringen? Punten waar EYE zich op kan verbeteren? R5: Eh uitgebreider menu?

I: Oke.

R5: Misschien? Ik weet niet, ik vond eh dat had ik dus de vorige keer niet gemerkt, er is in dit exhibition ding is er nog een aparte kamer. De vorige keer dat ik hier was ben ik daar echt straal voorbij gelopen. Volgens mij heb ik hem totaal gemist. Als ik er niet iemand anders uit had zien lopen had ik hem ook weer gemist, dus dat zou ik wel highlighten.

125

R5: Goede sfeer, gezellig. Eh [korte stilte] ja zeg maar alle synoniemen voor gezellig eigenlijk. EYE is gewoon gezellig.

I: Ja. En als je EYE in één woord zou moeten omschrijven? R5: Zelfde woord. Gezellig.

I: Oke. En eh nou je was je dus van bewust dat je zowel naar een tentoonstelling hier kan als films. Zie je dat als twee van elkaar losstaande of uiteenlopende rollen, of juist als rollen die elkaar versterken? Of zouden moeten versterken?

R5: Ze versterken elkaar sowieso, maar ook in het opzicht je hoeft niet allebei te doen. Je kan ook één kiezen, en als je ze allebei doet is het ook prima.

I: Ja. Zie je EYE dan als beide, of denk je dan eerder aan museum of eerder aan bioscoop als je aan EYE denkt?

R5: Zo dat is een goeie vraag. Daar heb ik totaal niet over nagedacht. [Korte stilte] Ik zou gaan voor bioscoop, ook omdat EYE is een filmmuseum maar zelfs in de exhibition zijn er al deze screenings en scenes. Dus het is meer een soort hele vage maar ook op dezelfde, maar tegelijkertijd hele coole manier ja een soort bioscoop denk ik dan.

I: Ja. Oke. Eh even kijken hoor, is er een verschil tussen hoe je EYE zag voordat je EYE vandaag had bezocht en daarna, dus nu?

R5: [Korte stilte] De vorige keer had ik niet zo heel erg de drang om hier een terug te komen,