• No results found

Interview respondent 2 (R2) Naam interviewer: Tonke Huizing

LITERATUURLIJST Literatuur

Bijlage 6 Interview respondent 2 (R2) Naam interviewer: Tonke Huizing

Naam geïnterviewde: M. Goos

Soort bezoeker: tentoonstellingsbezoeker Datum interview: 01-12-2015 Datum uitgewerkt: 02-12-2015 Duur: 00:18:49 Interviewer = I Respondent = R2 Informatie respondent Leeftijd: 77 Woonplaats: Alkmaar Studie/werk/bezigheid: gepensioneerd

Bezocht EYE alleen/met…: samen met een vriendin

Transcriptie interview

I: Nou u heeft de introductie van het onderzoek al van mij gehoord. Zou u zichzelf kort kunnen introduceren?

R2: Nou ik ben Magda Goos. En wij zijn vandaag eh gezellig uit. Meestal nemen we een museum mee, en eh gisteren kwam ik op het idee [respondent lacht] koffie te gaan drinken hier. Ik ben hier vaker geweest, en ik ben ook opgegroeid aan de overkant van 't IJ. Dus vandaar dat ik zei laten we dat eens even doen, nemen we het pontje. En eh hier ben ik al vaker geweest, dus eh bij andere tentoonstellingen. Maar welke tentoonstellingen eh. I: Welke tentoonstellingen?

R2: Ik ben bij meerdere geweest, en ik eh ook met eh oudere vriendinnen van vroeger en van de opleiding die we hadden. En eh nou verder kom ik uit Almere. Dus we zijn allebei met de trein hiernaartoe gekomen. En eh ja, en meestal ga ik, ik lees wel vaak wat voor

tentoonstellingen er zijn, maar meestal vind ik het ook wel leuk om me te laten verassen en te kijken.

I: Ja, en dat heeft u dit keer gedaan?

R2: Ja dat hebben we dit keer gedaan. Alhoewel ik wel wist dat deze tentoonstelling er was, want het was redelijk uit onze jeugd he al die films, heel veel films uit onze jeugd wel. I: Ja, oke.

R2: Ja dus vandaar dat we dat wel heel erg leuk vonden. I: Ja. En zou ik ook uw leeftijd mogen vragen?

R2: Zevenenzeventig.

I: Oke. En u bezoekt dus ook regelmatig andere musea? R2: Ja.

I: Wat voor musea bezoekt u zoal?

R2: Nou we zijn de laatste keer naar De Fundatie geweest in Zwolle. Want toen wilden we Turner zien. En eh verder zijn we ook eh, ga ik ook wel geregeld naar het Stedelijk, Rijksmuseum. Nou eigenlijk, Foam zijn we ook wel geweest, en eh hoe heet dat met de vriendinnen waar ik dan mee uit ging gingen we ook elke keer ook naar een museum. Niet

103

alleen maar trekken, maar ook naar een museum. En dan vaak ook naar een tentoonstelling die we dan wilden, Matisse of iets.

I: En heeft u ook een Museumkaart dan? R2: Ja die hebben we. Ja.

I: Heeft u die al lang?

R2: Ja, ik zou niet weten hoe lang. Ik kan het me niet heugen. Maar we hebben hem heel lang. I: Ja, oke. Nou u was dus met uw vriendin dit keer naar EYE.

R2: Ja en ik kom voor deze tentoonstelling nog een keer terug met mijn man, want die is vast heel geïnteresseerd, ja.

I: Oke. En heeft u ook wel eens een film in EYE gezien? R2: Denk ik niet eigenlijk, nee.

I: Nee, wist u dat je ook films in EYE kunt zien?

R2: Ja dat weet ik wel, maar ik ga eigenlijk heel weinig naar de film. En eh dan is het meteen weer zo'n hele tijd dat je kwijt bent, ik kom uit Almere, en dan zeg ik ja wat ouder is tijd dus toch wel moeizamer te overbruggen met eh openbaar vervoer enzovoort. Dus dat, we

proberen het wel maar het is wel moeilijk.

I: Ja. En met welk doel bezoekt u in het algemeen een kunstmuseum? R2: Hoe?

I: Met welk doel.

R2: Om me te laten verrassen, en ook vaak om te kijken wat ik allemaal geleerd heb en gelezen heb of dat allemaal waar is. En hoe het dan is als je het in het echt ziet. Het is vaak anders dan wanneer je het uit boekjes of wat ook gelezen hebt en dergelijke. De echte dingen komen dan toch weer bij je binnen op een heel andere manier.

I: Ja. Met welke verwachtingen zou u een kunstmuseum bezoeken?

R2: Ja, ik dacht dat we dat net ook, waarom ik dat wilde. Omdat ik laat me ten eerste verrassen en ik wil herkenbare dingen in het echt zien.

I: Ja, oké. En bezoekt u ook wel eens musea alleen of vooral met andere mensen?

R2: Eh nou het liefst met andere mensen, want ik deel graag eh mijn bevindingen en eh dat je meer een debat krijgt over wat je ziet enzovoort.

I: Ja. En dat doet u ook wel vaak als u naar een museum gaat na afloop nog even wat koffie drinken en bespreken?

R2: Ja, ja.

I: En eh als u dan naar een museum gaat, u bezoekt de tentoonstelling, bezoekt u daarnaast ook nog andere dingen in een museum?

R2: Ja ik ga altijd even kijken in de winkel. En eh dat vind ik altijd heel erg leuk. En eh ja dan eh koop ik meestal een kaartje die ik dan verstuur naar iemand dat ik denk van kijk jongens dit hebben we gedaan, en deze is aan te raden of eh wat ook.

I: Ja. En eh wat verwacht u van de informatievoorzieningen in een museum? R2: Eh meestal vind ik ze wel doeltreffend hoor, ja.

I: Ja, en in welke vorm ontvangt u het liefst de informatie, in een folder of eh persoonlijk contact, hoe ontvangt u het liefst informatie over een museum en tentoonstellingen? R2: Nou meestal de folders of krantenberichten. Ja, of als ik naar de website wil dat ik kan opzoeken wat er is. Dat is voor mij eigenlijk voldoende.

I: Ja.

R2: Ik hoef niet extra dingen thuis gestuurd of wat ook. Ik vind meestal dat de mensen de moeite moeten doen om als ze ergens heen willen wat er dan is.

I: Ja, oke. En wat verwacht u van de service in een museum van het personeel?

R2: Nou gewoon dat ze vriendelijk zijn, en als je vragen hebt dat ze beantwoord worden. En wat hier vanmorgen was, toen moesten we bijbetalen, maar dat ze ook uitlegden waarom en dat je dus nog een keer kunt komen. Dat hebben ze heel uitgebreid gedaan, dat was wel mooi.

104

I: Ja. En wat dacht u over EYE voordat u EYE bezocht had? Voor dit bezoek? R2: Voor dit bezoek?

I: Ja.

R2: Nou ik vond het een prachtig gebouw. En voor dit bezoek ben ik dus al enkele keren hier geweest, ja.

I: Ja, eh even kijken. Waarom heeft u dit keer precies EYE bezocht, u had al gezien dat het was en was u benieuwd naar de tentoonstelling?

R2: Nou ik moet je heel eerlijk zeggen dat ik zei, je moet eens even meemaken, ik heb vier jaar met dat pontje heen en weer gevaren, en laten we dan eens bij EYE gaan koffie drinken in plaats van naar de stad [respondent lacht].

I: U had er dus nog helemaal niet verder over na gedacht? R2: Nee, eigenlijk niet.

I: Nee, precies. Oke.

R2: Is misschien een beetje teleurstellend voor jou [respondent lacht]. I: Nee hoor, alle antwoorden zijn goed [interviewer lacht].

R2: Oke.

I: En eh welke informatie heeft u voorafgaand aan dit bezoek over EYE geraadpleegd? Of heeft u geen?

R2: Geen, nee.

I: Oke. En heeft u wel eens de website van EYE bezocht? R2: Ja.

I: En wat vond u daarvan?

R2: Ja ik vond het wel doeltreffend genoeg, ik kon er wel op vinden wat er is en waar het is enzovoort.

I: Ontvangt u ook de nieuwsbrief van EYE? R2: Nee, nee, hoeft ook niet.

I: Oke. En eh kunt u dan uw bezoek omschrijven vanaf het moment dat u binnenkwam? R2: Toen we binnen kwamen hebben we eerst het uitzicht even bekeken, een goed plekje bij het raam gezocht, kopje koffie genomen. Daarna zijn we gaan kijken welke tentoonstellingen, of welke dingen er waren, en toen hebben we onze keus gemaakt. En toen zijn we naar de balie gegaan, want eh om een kaartje te kopen. Dus zo is het eigenlijk gegaan.

I: Ja. En gaat u hierna ook nog verder kijken in EYE?

R2: Nee, we gaan niet in EYE want we hadden nog een andere opdracht. We gaan straks de stad nog in. Ja niet eh winkelen he, maar we gaan heel misschien volgend jaar op vakantie met zijn tweeën in Engeland. Dus gaan we kijken.

I: Leuk zeg.

R2: Ja, zolang het nog allemaal kan doen we dat allemaal.

I: Precies, goede instelling. En eh waar lette u in de tentoonstelling op, waar keek u allemaal naar?

R2: Nou ik was heel verrast over die documentaires. Die vond ik echt heel eh interessant. Want eh hoe heet het, in die periode had je natuurlijk geen televisie, dus dan moest je naar een of andere speciale eh cinema en dat soort dingen. Maar eh toen zijn mij die documentaires niet opgevallen, dus we vonden het erg leuk die nu te zien.

I: Ja. En welke gedachtes kwamen er verder in u op tijdens het rondlopen door de tentoonstelling?

R2: Nou ja heel veel eh jeugdsentiment ook, ja.

I: En heeft u ook de informatieteksten op de wanden gelezen?

R2: Ja en we hebben die boekjes bekeken en de schilderijen en dat soort dingen, ja. I: Wat vond u van die teksten?

105

R2: Ja ik vond ze wel eh hoe heet het, er waren er wel een paar die een beetje op elkaar leken. Over die Pool eh weet je, er was daar een stukje en er was daar een heel groot stukje. Maar verder vond ik het wel informatief genoeg hoor.

I: Ja, en wat is u verder bijgebleven van de tentoonstelling? R2: Ja die documentaires eigenlijk, ja.

I: Oke. En miste u ook een audiotour? R2: Nee, die mis ik niet.

I: Oke. En algemeen uw hele bezoek vanaf het moment dat u binnenkwam, hoe heeft u dat tot nu toe ervaren?

R2: Ja prettig he, heel prettig, ja.

I: En het personeel vond u dus ook goed? R2: Ja heel vriendelijk.

I: Ook in het restaurant? R2: Ja, geen klachten.

I: En was u ook nog heel kort in de museumwinkel geweest of helemaal niet? R2: Nee nog niet.

I: Oke, en eh heeft u ook nog folders in handen gehad?

R2: Nou die heb ik meegenomen voor mijn man, die komt terug [respondent lacht]. I: Ja precies, maar die heeft u nog niet zelf gelezen?

R2: Nee.

I: Eh en wat vind u van het eh gebouw van EYE?

R2: Eh het is eh vind ik wel mooie architectuur, ja. Vanaf het begin heb ik dat erg leuk gevonden.

I: Ja. Welke rol heeft het gebouw tot nu toe voor uw bezoeken gespeeld? Bent u vanwege het gebouw naar EYE gegaan of vanwege tentoonstellingen?

R2: Nou meestal toch wel voor het gebouw allereerst, en dan was de tentoonstelling voor mij toch een plus. Ja.

I: Ja. En heeft u het gehele bezoek aan alle verwachtingen voldaan? R2: Ja hoor.

I: En in welke eh behoeftes heeft het bezoek naar uw mening voorzien tot nu toe?

R2: Nou informatief eigenlijk, want meestal ga ik naar een tentoonstelling om eh ja voor de wat vind ik mooi, en een beetje dat creatieve, en dat heb ik dus minder met films.

I: Ja.

R2: Dus misschien dat het daardoor komt dat ik dus dat niet zo vaak doe. En dat ik dus liever naar een tentoonstelling van eh textiel of van schilderen of dat soort dingen ga dan dat ik hiervoor kies. Maar ik vind het wel leuk. Ja.

I: Ja, het is heel anders inderdaad dan kijken naar een kunstwerk. R2: Ja, ja.

I: Kunstwerken is ook makkelijker in te schatten wat vind je mooi en wat niet. R2: Ja.

I: En wat zijn volgens u de sterke punten van EYE?

R2: Nou ja die verschillende tentoonstellingen en de vaste tentoonstelling, die wij dus nog niet gezien hebben maar wel van plan zijn om te doen.

I: En wist u ook voordat u EYE bezocht had dat er ook een vaste tentoonstelling was? R2: Nee dat wist ik niet, dus zo goed had ik me van tevoren niet [respondent lacht]. I: En zijn er nog punten waarop u denkt dat EYE zich kan verbeteren?

R2: Nou ik zou het niet weten, nee. Nee ik zou het niet weten. I: Nee.

R2: Ten eerste omdat ik ook niet weet wat er allemaal is, dus hoe kan ik dan gaan verbeteren. I: Ja. Wat zijn de eerste woorden die in u opkomen als u aan EYE denkt?

106

R2: Eerste woorden, ja, eyeopener ofzo.

I: En welke associaties krijgt u als u denkt aan EYE?

R2: Nou ja je weet dus dat er een filmmuseum is, en dat ze films draaien. En ja, maar wat ik daar nou voor speciaals bij heb, nee.

I: En hoe zou u EYE omschrijven als u het in één woord moet omschrijven?

R2: Eén woord? Eh mooi, prachtig. Ja [respondent lacht]. Maar dan zit je dus bij die architectuur, als je het in één woord moet doen.

I: Ja, dat kan. Dan weet ik in ieder geval waar mensen aan denken.

R2: Want in één woord over die films dat vind ik moeilijk. Ja vernieuwend vind ik het wel. I: Ja. En eh voodat u eh EYE dit keer bezocht was u zich er van bewust dat EYE een museum is waar je ook films kunt zien, maar dat het wel voornamelijk een museum is?

R2: Ja, dat wist ik wel. Dat zag ik wel, ja.

I: En hoe ziet u het feit dat er naast tentoonstellingen ook gewoon hedendaagse films te zien zijn in EYE? Ziet u dat als twee aanvullende rollen of versterkende rollen of uiteenlopend? R2: Ja ik vind het wel versterkend ja.

I: Ja, en is er een verschil met hoe u over EYE denkt voordat u EYE bezocht voor dit bezoek en nu? Dus hoe u nu over EYE denkt?

R2: Nee er is voor mij niks veranderd.

I: En hoe ziet u de waarde van EYE ten opzichte van andere musea?

R2: Ik vind het wel fijn dat het er is, want anders zou deze soort van dat is toch ook kunst, zou een beetje verloren gaan.

I: Ja, oke. En wat ziet u als concurrenten van EYE qua musea?

R2: Eh fotomuseum. Verder zie ik niet, is er eigenlijk nog een filmmuseum? I: Nee.

R2: Nee, dus dan kom je toch op foto's terecht ja.

I: Oke. Nou eh ik maak in mijn scriptie een onderscheid tussen taken en functies. Taken dat zijn de werkzaamheden die het bestaansrecht van EYE uitmaken, van musea. Eh en functies dan de manieren waarop die uitgevoerd worden en welke doelen daarbij kunnen komen kijken. Hoe zou u nu vanuit, nog zonder dat u kennis hebt van mijn functies, die functies omschrijven?

R2: Nou ik vind dat educatieve heel erg goed. En ik vind het ook leuk dat er dus groepen zijn die dan begeleid worden. Alleen moeten ze dan wel iemand hebben die goed Engels spreekt, want het was heel slecht [respondent lacht]. Dus eh maar verder vond ik het natuurlijk wel goed. Het leek premier Rutte wel he [respondent en interviewer lachen]. Nou en dan verder eh ja dat zijn dan de functies van het bewaren van het goed en dat soort dingen vind ik wel heel prettig.

I: Ja oke. Nou zoals ik de functies opgesteld heb dat zijn educatieve functies, sociale functies, maatschappelijke functies en entertainmentfuncties.

R2: Ja.

I: Eh hoe ziet u dat, kunt u zich daarin vinden? R2: Ja heel erg.

I: Heeft u daarop nog aanvullingen?

R2: Nee dat denk ik niet, nee. Komen er ook veel klassen en kinderen hier? I: Ja zeker.

R2: Kijk dat vind ik ook heel belangrijk.

I: En dat is natuurlijk dus vanuit de educatie in het museum, dus dat ze workshops en

rondleidingen organiseren. En dan een van hun taken is dat ze echt die landelijke coördinatie van filmeducatie doen.

R2: Ja ik vind het wel heel belangrijk dat ze ook een andere kijk krijgen dan die spelletjes en dat soort dingen weet je.

107

I: Ja.

R2: Ander soort films, ja.

I: Ja, oke. En eh nou dan zou u nog weer eens terugkomen in EYE? R2: Ja dat doen we wel. In ieder geval ik wel, ja.

I: Oke en zou u dan terugkomen voor de tentoonstelling?

R2: Ja ik kom terug voor de tentoonstelling, en natuurlijk het mooie uitzicht. Dat in al die jaren wel veranderd is.

I: [respondent en interviewer lachen] Nou dat zeker.

108

Bijlage 7 – Interview respondent 3 (R3)