• No results found

Interview respondent 8 (R8) Naam interviewer: Tonke Huizing

LITERATUURLIJST Literatuur

Bijlage 12 Interview respondent 8 (R8) Naam interviewer: Tonke Huizing

Naam geïnterviewde: M. van Gilst Soort bezoeker: filmbezoeker Datum interview: 03-12-2015 Datum uitgewerkt: 07-12-2015 Duur: 00:23:48 Interviewer = I Respondent = R8 Informatie respondent Leeftijd: 57 Woonplaats: Amsterdam

Studie/werk/bezigheid: winkeljuffrouw/styliste toeristenwinkel Bezocht EYE alleen/met…: samen met een vriendin

Transcriptie interview

I: Eh nou ik zal mezelf nog even introduceren. Ik ben dus Tonke. En ik doe dit onderzoek voor mijn masteropleiding. En eh mijn onderzoek richt zich eh op de vraag wat zijn de

functies van kunstmusea in de huidige maatschappij? En eh ik heb daarbij EYE als case study genomen omdat dat zo'n bijzonder museum is en er ook films te zien zijn en eh nou ja,

vandaar eigenlijk. Eh zou u uzelf kunnen introduceren?

R8: Ik ben eh Margo van Gilst. Ik ben zevenenvijftig. Ik ben een filmfanatica. Eh je wilt natuurlijk weten mijn opleiding. Ik heb eh universiteit gedaan. Eh Europese Studies aan de Universiteit eh Universiteit van Amsterdam. Ik heb eerst ook een jaar kunstgeschiedenis gestudeerd, maar daar moest ik mee stoppen eh omdat ik geen geld meer had. Toen heb ik vijf jaar gewerkt, beurs aangevraagd, Engels gestudeerd, Europese Studies gedaan. Eh ik was al wat ouder toen ik afstudeerde, eenendertig geloof ik, toen waren er geen jobs, waren er geen banen. Toen ben ik naar eh na een aantal jaar ben ik naar België gedaan en toen heb ik de kunstacademie in Antwerpen gedaan.

I: Oke.

R8: Eh avondopleiding. Dus ik ben ook beeldhouwer. Ik heb de opleiding eh restauratie hout gedaan, dus ik hak in hout. En ik heb vanaf jongs af aan heel veel films gezien, en dat doe ik nog steeds. En ik eh ben ook heel vaak in musea.

I: Oke. En eh wat is uw werk?

R8: Ik werk op het moment werk ik in een toeristenwinkel dus ben ik gewoon winkeljuffrouw eigenlijk. Kan ik ook zeggen dat ik styliste ben Lenie [respondent richt zich tot vriendin die ernaast zit], styliste juffrouw?

Lenie: Ja want zij richt altijd de hele winkel in. [Respondent en interviewer lacht] I: Nou dat mag dan zeker lijkt mij. Eh en u bezoekt dus vaak eh bioscopen en musea? R8: Nou ik heb een Cineville-pas en natuurlijk ook een Museumkaart. En ik ga gemiddeld twee tot drie keer per week naar de film, ook naar filmfestivals eh het Rotterdamse

Filmfestival, daar zijn we altijd heel [laatste paar woorden van deze zin niet meer te horen]. Ook het IDFA maar ik had nu niet zoveel geld. En eh ik ga heel regelmatig naar de museum

145

want ik vind dat als je in een prachtige stad als Amsterdam woont, dan moet je daar gebruik van maken. Dus ik probeer niet elke week maar wel bijna elke week zit ik in een museum. I: Oke. Wat voor soort musea bezoekt u?

R8: Nou ik loop vaak even binnen bij het Stedelijk. Het Van Gogh niet omdat je daar lang in de rij staat, dus dat vind ik vervelend. Eh het Rijksmuseum, het Foam, het Van Loon, eh Rotterdam kom ik ook.

I: Ja, oke. En als u dan een museum bezoekt heeft u dan ook bepaalde verwachtingen voorafgaand aan uw bezoek?

R8: Nou als je wat ouder wordt dat is wel heel leuk, en als je door de jaren heen veel gezien hebt, eh wordt je een beetje een, langzamerhand wordt je een beetje een veteraan. Dus als je dan eh ja verwachtingen, ik wil het gewoon zien. Ik vind dat het moet. Maar als je dan ook echt verrast wordt, er moet wel iets gebeuren wil je, het wordt wat moeilijker om verrast te worden dat is het. En als je dan verrast wordt dan is dat vaak goed.

I: Ja.

R8: Vind ik.

I: En heeft u naast nou ja dat u graag verrast wilt worden zijn er nog andere behoeftes waarmee u naar een museum gaat? Dus bijvoorbeeld ontspanning of eh.

R8: Nou, ja, ik vind het een beetje te eh het hoort bij het leven zoals eten of drinken, en je moet naar een museum. Dus voor mij is dat volkomen vanzelfsprekend.

I: Oke, ja. En als u naar een museum gaat heeft u dan een bepaald doel waarom u dan naar, is het tentoonstellingsgericht?

R8: Nou het is wel tentoonstellingsgerelateerd, maar ik voel me bijvoorbeeld in het Stedelijk zo thuis dat ik daar ook gewoon binnen loop zonder dat ik denk ik moet dat zien, maar omdat je daar thuis bent. En bij het Rijksmuseum begint dat ook een beetje zo te worden.

I: Oke, ja.

R8: En je houdt natuurlijk de eh tentoonstellingen in de gaten, maar vooral de blockbusters he, het gaat wel gepaard met een eh in het Rijksmuseum waren er teveel mensen. En als je dat een paar keer hebt meegemaakt, in de rij staan voor het Van Gogh, dat zijn wel drempels langzamerhand. Want je denkt oke, ik wil het graag zien, het is te druk. Dus er zijn

langzamerhand op het moment wel meer obstakels gekomen, en dat heeft er vooral mee te maken dat het in Amsterdam, ik heb het eventjes over Amsterdam, dat het te druk is. I: Ja, hmhm.

R8: Ik vind het verschrikkelijk dat je, dat er altijd rijen staan in het Van Gogh, en zelfs nu met de nieuwe toegang. Ik ga naar de toegang toe omdat ik een raar verhaal heb gehoord over de winkel daar, dus ik ga zelf even kijken. Ik wil met mijn Museumjaarkaart wil ik gewoon naar binnen, nee u moet in de rij moet u een kaartje halen. Nou dan ben je volgens mij dus gewoon helemaal gestoord. Dus dan moet ik in die rij gaan staan, ik moet een kaartje gaan halen en dan mag ik naar binnen. Ik wil gewoon naar binnen.

I: Ja precies, daarvoor heb je die Museumkaart ook.

R8: Dus het Van Gogh vind ik voor mij niet meer zo'n toegankelijk museum, terwijl ik wel heel graag daar kwam. En ook de museumwinkel, de museumwinkel hebben ze verknald. Ziet er niet meer uit, verschrikkelijk. Dat vind ik wel jammer. En vroeger was het zo dat in het Stedelijk Museum toen waren de musea gratis. He ik ben zevenenvijftig, dit is allemaal later toen was het vroeger, en je, dan sprak je ook af in het restaurant van het Stedelijk Museum en dan had je afspraakjes. Dan ontmoette, ja dat waren als het ware ook amoureuze afspraken. Of met vrienden, dat is leuk, dan sprak je af dat je in het café afsprak in het Stedelijk Museum in het restaurant.

I: Ja.

R8: Het was veel opener. En later is het veel duurder geworden, en moeilijker, en moest je dit. Wat ik heel vaak deed dan ging ik naar de markt, en dan gaf ik mijn boodschappen af bij de

146

garderobe, dat was gratis, en dan ging ik even binnen, en dan ging ik weer naar huis met mijn boodschappen. Het was een soort, ja zo het was allemaal wat makkelijker. Het was wat makkelijker.

I: Ja. Doet u dat nu nog steeds vaak dat u afspreekt in een museumrestaurant en dat u dan bijvoorbeeld voornamelijk komt voor het museumrestaurant?

R8: Nee want ik vind zelf eh dat het wat moeilijker wordt om naar binnen te gaan.

Bijvoorbeeld wel in Rotterdam in het Boijmans, daar kun je gewoon naar binnen. Maar ik raak altijd de weg kwijt, dat wel. Maar hier in Amsterdam wordt het moeilijker, wordt het gewoon moeilijker.

I: Hmhm, oke.

R8: En wat ik ook vervelend vind is als je extra moet betalen. Ik heb niet veel geld, ik heb een slecht betaalde baan, en dat vind ik dan toch vervelend. Net als dat je voor een 3D-movie extra moet betalen. Dus dat is dat.

I: Ja, oke. En was u vandaag voor het eerst in EYE? R8: Nee [respondent lacht].

I: Heeft u ook eerder al tentoonstellingen bezocht, of andere films?

R8: Ik heb hier eh we gaan nu, ik ga nu voor het eerst de tentoonstelling bekijken. I: Oke, oh dus daar gaat u zo ook nog heen?

R8: [respondent richt zich tot Lenie] Ja we gaan nog wel even naar Antonioni he? Dus ja, maar ik weet wel dat er tentoonstellingen zijn maar soms moet je er extra voor betalen en dat doe ik, dat vind ik.

I: Dat is hier ook, bij deze tentoonstelling. R8: Oh is dat zo? Ja dat vind ik vervelend. I: Drie euro vijftig geloof ik.

Lenie: Maar hoe dat dan gaat als je terug wilt eh. I: Nee je krijgt dan een sticker, en dan eh.

R8: Oh ja en dan kun je er net als het Van Gogh nog een keer in, dan heb je maar één keer betaald. Ja.

I: Precies.

R8: Ik vind het moet gratis zijn.

I: Oke. En eh bent u ook al eerder naar films hier geweest?

R8: Ja, ja ik kom hier regelm, eh ik kom hier bijna één keer per week. I: En met wie heeft u vandaag EYE bezocht?

R8: Met mijn vriendin.

I: Hmhm. Oke. En eh heeft u ook wel eens eh een lezing eh of iets wat rondom een tentoonstelling wordt georganiseerd bezocht in EYE?

R8: Niet in EYE maar wel in het Rijksmuseum.

I: Oke. En u bent er wel van op de hoogte dat dat in EYE ook rondom tentoonstellingen gebeurt of wist u dat niet?

R8: Nee dat wist ik niet. Nee, ik heb ook geen eh ik ontvang ook geen nieuwsbrief van EYE op mijn computer. Dus nee niet.

I: Oke. En eh wat dacht u over, eh hoe dacht u over EYE voordat u EYE vandaag bezocht heeft?

R8: Wat bedoel je? I: Sorry?

R8: Wat bedoel je, vond ik van EYE? I: Ja wat was uw, wat vond u van EYE?

R8: Nou ik zal heel eerlijk zeggen, ik stuur hier heel vaak mensen naartoe, ik werk aan de overkant vlakbij de passengers terminal. Dan krijg ik heel veel buitenlandse bezoekers, ook veel jonge mensen. En die klagen ook heel vaak over de drukte in het centrum van

147

Amsterdam. En dan zeg ik ook van nee, eh neem het pontje en ga naar EYE. Want ik vind de uitstraling van EYE vind ik heel erg on-Nederlands. Ik weet nog goed toen ik hier binnen kwam, toen was ik heel aangenaam verrast door de ruimte van het eh gebouw, en de

gemoedelijkheid, dat was net of ik even in België was. En dat vind ik er zo leuk aan. Je hebt prachtig uitzicht, het is eh een rustige sfeer, eh het zijn prachtige films en er gebeurt van alles. Je kunt naar beneden is van alles te doen, er zijn tentoonstellingen, er is een hele goede winkel en het eten is goed. Dat vind ik ook goed.

I: Ja. En waarom heeft u vandaag EYE bezocht? R8: Omdat we naar en speciale film wilden. I: Ja, dus u bent specifiek voor de film gekomen? R8: Ja.

I: Eh en dan daarnaast had u nog bedacht, of heeft u dat net pas bedacht we gaan ook naar de tentoonstelling?

R8: Nee dat was, eh dat was Lenie haar idee, even naar de. Ik wist dat het er was, ik wou hem ook nog wel even zien, maar ik zou ook rustig nog even alleen voor de tentoonstelling naar EYE gaan. Want op het moment dat je gewend bent om het pontje te nemen is het helemaal niet zo erg dat het aan de andere kant is.

I: Ja. En welke verwachtingen had u van uw bezoek van vandaag? R8: Ik dacht dat het een hele mooie film zou zijn, ja.

I: Oke. En had u ook nog bepaalde behoeftes waardoor u vandaag naar de film ging? Is dat voor de gezelligheid, of ontspanning?

R8: Voor de gezelligheid, en ik eh het was een vrij speciale film waar niet iedereen naartoe gaat. En dan eh gaat Lenie vaak mee, dat vinden we dan samen mooi.

I: Hmhm. En heeft u ook nog voorafgaand aan dit bezoek informatiebronnen over EYE ingekeken of opgezocht op het internet?

R8: Nou eh ik heb even de tijd nog gecheckt. Dat had jij eigenlijk even gedaan [respondent richt zich tot Lenie]. Dat zie ik gewoon op de Cineville eh agenda, kijk je dan.

I: Ja. Bent u ook wel eens op de website van EYE geweest?

R8: Nee eigenlijk niet. En ik kom hier ook vaak om cadeautjes te halen in de winkel. Ik vind de winkel goed.

I: Oke, en eh, even kijken want u bent eh u hebt een kaartje gekocht vanochtend, eh bent u toen gelijk naar de film gegaan of?

R8: Nee ik ben eerst even naar de winkel gegaan want ik moest een eh geboortekaartje hebben en ik vroeg me af of ze daar iets hadden. En ook omdat ik vind dat het een goede winkel is, en ik geef dat ook aan aan klanten van ga daar even kijken als je wat zoekt. En eh en daarnaast zijn we naar de film gegaan.

I: Oke. En bent u straks nog van plan, u gaat nog naar de tentoonstelling, gaat u nog naar wat anders in het gebouw dus bijvoorbeeld het restaurant?

R8: Misschien, moeten we nog even kijken, weet ik nog niet zeker. I: Hmhm. En wat vond u van de service van het personeel aan de balie?

R8: Ja die zijn altijd heel goed. Het is alleen eh het probleem is omdat je aankomt met het pontje heb je altijd een stoot van bezoekers, en dan soms zijn ze net iets te relaxed. Net als mensen in een natuurwinkel dat je dan denkt I'll kill you. Die zijn dan net iets te relaxed dat ik denk nou moet je gewoon even één tandje bij zetten, en dan moet je iets minder informatie geven want we moeten allemaal op tijd naar binnen. En dat is voel ik wel eens. En dat eh dat zou eens iemand tegen ze moeten zeggen, van als het dan zo druk is moet je even wat infor, moet je het even anders doen.

I: Ja. Oke. En heeft u ook nog folders ingekeken? R8: Ja ik neem wel eens een foldertje mee, ja. I: En wat vind u over het algemeen van die folders?

148

R8: Ik vind het goede informatie. Het heeft ook een heel relaxete sfeer hier, het is net of je op vakantie bent altijd.

I: Oke. En wat vind u in het algemeen van het gebouw van EYE? R8: Een prachtig gebouw.

I: Speelt het gebouw ook wel eens een rol in eh in uw beslissing om naar EYE te komen? R8: Nou als je, als je geen zin hebt in drukte en een beetje rust is het heel prettig om hier te zijn. Want je neemt even afstand van de stad vind ik, zo voel ik dat. En afstand van de drukke stad. Je zit hier en, ik vind, ik vind het eh ja ik vind het een prachtig gebouw. En ik vind het rustig. Ik vind alleen als er kinderen zijn dan moeten ze die kinderen, die moeten gewoon wat stiller zijn. Ik heb ook wel eens mensen, ik praat dan ik zit heel vaak in de films ook in de Hallen, en dan klagen mensen over het weekend dat het hier zo'n kabaal is, maar ik werk dan in het weekend, maar ik heb daar een enorme hekel aan dat die kinderen het gebouw

overnemen. Dan heb ik echt zin om te gaan slaan, zo, ja.

I: Ja. En heeft het bezoek eh tot nu toe aan alle verwachtingen voldaan?

R8: Ja, nou de koffie was ook lekker, lekkere koffie. Ja en ik heb iets leuks gekocht in de winkel en een mooie film gezien, ja.

I: Oke. En wat zijn volgens u de sterke punten van EYE?

R8: Dat het zo, ik vind het wel, ik vind het vooral heel open. En het is eh laagdrempelig, want je ziet doordeweeks zitten hier ook heel vaak mensen gewoon te lunchen. Dus dan heeft het gebouw een heleboel functies, en dat was bijvoorbeeld in het oude filmfestiv eh filmtheater, vond ik het heel elitair. Elitair en eh dat hoeft helemaal niet.

I: Dat vind u nu minder?

R8: Veel minder, ik vind het veel minder.

I: Oke. En u noemde net al het personeel dat soms een tandje bij kan zetten, zijn er verder nog verbeterpunten eh voor EYE?

R8: Nou maar dit is alleen bij de kassa.

I: Ja, nee precies. Het personeel aan de balie. Maar ziet u verder nog verbeteringen?

R8: Nee ik heb wel geklaagd dat er geen koekjes bij de koffie waren. Bij The Movies krijg je wel een koekje en, wat hebben we nu?

I: Sinds kort inderdaad, viel mij laatst ook al op.

R8: Dus een koekje. Ik zeg ja moet je luisteren, bij The Movies krijg je koekjes. En we zien het, het gaat vanzelf.

I: Ja, oke. En eh heeft u ook al eens hier eerder een andere tentoonstelling bezocht?

R8: Nee, nou ik ben hier wel beneden geweest. Maar ik vind het gewoon vervelend dat je daar extra voor moet betalen. Dus in die zin, ja.

I: Ja, nee maar in het verleden.

R8: Nee, nee ook niet. Maar ik wist wel wat er was hoor, ik wist wel welke tentoonstellingen er waren, maar ik heb niet.

I: Oke, ja. En wat zijn de eerste woorden die in u opkomen als u denkt aan EYE?

R8: EYE, eh ja echt gewoon mooi. Een mooi gebouw aan het IJ. En ik denk, ik vind dat het ondanks het feit dat het aan de overkant is vind ik het langzamerhand gewoon heel goed bij Amsterdam passen. Ja. En mooie films zien.

I: Ja. En als u EYE in één woord zou moeten omschrijven? R8: Ik zeg altijd dat is ons filminstituut, zeg ik altijd.

I: Ja. Want hoe ziet u EYE wat dat betreft? He want je kan naar de film maar ook naar een tentoonstelling.

R8: Nou, nee want ze doen hier ook heel veel aan conservering van films he, dus hebben ze allerlei projecten, en dat vind ik ook wel belangrijk.

I: Ja, dus u ziet het echt als filminstituut waar. R8: Als filminstituut ja.

149

I: Waar alles met film, wat je daar kan doen en eh. R8: Ja, ja.

I: Oke. Eh even kijken hoor, ja is er een verschil tussen hoe u EYE zag voordat u EYE bezocht vandaag en nu? Is er iets veranderd?

R8: Nee hoor. Nee ik ben hier al zo vaak geweest.

I: Ja. En hoe ziet u de waarde van EYE ten opzichte van andere kunstmusea?

R8: Ik, ik denk dat het, dat het een, dat het veel moderner is geworden. En dat ze wat dingen los hebben gelaten. Als je in het Stedelijk bent of in het Rijksmuseum of in het Van Gogh, die blijven toch zitten met een bepaalde erfenis. En die erfenis is er hier niet. Het is een nieuw gebouw, verrassend open, niet te elitair.

I: Ja.

R8: En, en dat is voor de andere musea veel moeilijker om dat allemaal bij elkaar te doen omdat ze gewoon het instituut was er al en omdat alle verbouwingen eh heeft het toch, het