• No results found

Uit die oude herfstdagen is een herinnering overgebleven, welke waard is verteld te worden.

Het gebeurde in het jaar 1836, dat familie-documenten, die tot een oud Frans geslacht behoorden, te voorschijn gebracht werden uit oude kisten en kasten, waarin ze gedurende eeuwen waren opgeborgen. Talrijke oude brieven bevonden zich er onder, welke lang, lang geleden, geschreven waren en waar niemand zich, gedurende verscheiden geslachten om bekommerd had, die te lezen. Wilde iemand zich de moeite getroosten ze te lezen, nu ze uit hun donkere schuilplaatsen te voorschijn gebracht werden? Nee, er werd onmiddellijk besloten, dat ze alle zouden verbrand worden. Maar toen pak na pak aldus in de vlammen geworpen werd; werd er een klein pakje opgemerkt, dat een label had, waarop geschreven stond: “Brieven alleen betrekking hebbend op militaire zaken”.

Dat zal de moeite waard zijn om te bewaren, zei de eigenaar, en zo werd het kleine pakje bewaard. Maar toen het was opengemaakt, bleek het helaas, dat de label gemaakt was voor een pakje, dat al verbrand was. Het bevatte slechts enige oude brieven, die meer dan 300 jaar geleden geschreven waren en met militaire zaken niets te maken hadden. Daar waren brieven van de jonge kanunnik meester Peter en van zijn vrienden, alsook van Willem Farel. En zo kunnen wij tot die herfst van 1526 teruggaan en enige woorden lezen, die Willem Farel te Straatsburg op 16 oktober aan de ridder Nicolaas d’Esch in de stad Metz schreef. Deze luidden:

Mijn goede heer en broeder,

Genade zij u, barmhartigheid en vrede, van God onze Vader en van onze Heere Jezus, om Zijnentwil, die Zijn bloed voor ons vergoten heeft. Hij moge u met kracht en sterkte van Boven vervullen, om Zijn Naam voor allen uit te dragen en dapper voor de heerlijkheid van Zijn Evangelie te strijden. Want alle valse lering is een verloochening van Jezus Christus. Alle ware prediking is een Hem belijden: bijvoorbeeld als wij leren, dat wij door het geloof in en vertrouwen op Jezus Christus zalig worden en niet door iets benevens Hem.

Want daardoor, namelijk door het geloof in en vertrouwen op Jezus, hebben wij het eeuwige leven, zijn we goede bomen gemaakt, kinderen van het licht, kinderen van God en van het koninkrijk. En uit deze wortel ontspringen de vruchten van het leven, werken van het licht, zoals het Gods kinderen betaamt. Niet de werken geven ’t leven of maken zalig, maar de werken tonen aan dat wij het eeuwige leven en de zaligheid deelachtig zijn.

U vraagt om een Bijbel. Welnu, u kunt kleine Bijbels te Parijs verkrijgen en ik geloof, dat er spoedig een nieuwe vertaling zal uitkomen van de vijf boeken van Mozes, waardoor de Heere beter zal gekend worden.

Ik behoef u over mijn begeerte niet te schrijven. Met bereidwilligheid zou ik mezelf in een muis veranderen, indien ik door dat middel een toegang tot de stad (Metz) verkrijgen kon, waar ik voor Hem, Die ik alles verschuldigd ben, begeer te arbeiden.

Moge de Heere ons genade geven om Hem in zuiverheid en heiligheid te dienen.

En boven alles, mogen wij bewaard worden in de zachtheid van de Heere Jezus, Die begeert, dat wij van Hem zouden leren.

Ik verzoek u, mijn Heer, uw broeder en allen die God, Die alleen maar geliefd moest worden, liefhebben, van mij te groeten. U kunt uw brieven naar deze stad zenden, gericht aan Capito.

Nog één woordje: Laat de Heere Jezus uw gehele hart behouden en bezitten, zodat u over geen ander ding moogt denken dan Jezus alleen en niets moogt doen dan voor Jezus, zodat hier en hierna u altijd in Jezus moogt blijven. De uwe van ganser harte in de Heere,

WILLEM FAREL

P.S. Ik heb nergens behoefte aan; integendeel, ik ben Gode zij dank even rijk als Job.

Geloofd zij God, Die mij tot nu toe gegeven heeft en mij nog dag aan dag genoeg geeft om van te leven, hoewel bescheiden, gelijk ik begeer.

Geadresseerd aan de zeer edele Ridder Nicolaas d’Esch te Metz.

Zo luidde de brief, die op zulk een bijzondere wijze van de vlammen werd gered en die nu tot ons spreekt als tot de goede ridder, zoveel jaren geleden. En het was ongetwijfeld niet zonder een bedoeling, dat Gods oog op die brief rustte en de slordige hand die het pakje van een label voorzag; bestuurde. Gedurende een paar dagen bleef Farel in Bazel tot blijdschap van zijn vriend Hausschein; daarna vertrok hij naar Bern, waar hij maar gedurende korte tijd bleef. Hij was blij Berthold Haller te ontmoeten, maar hij verlangde er naar onder de Franse Zwitsers te verkeren, waar hij vrijelijk van zijn gezegende Heere kon spreken. Haller raadde hem aan naar het dorp Aigle te gaan, dat tot Bern behoorde.

Nu moeten wij een weinig stilstaan bij het land, waarin Farel de rest van zijn leven zou besteden in de dienst van God en bij het mooie Frans Zwitserland, waar zijn naam nog in de gedachtenis voortleeft en waar nog mensen gevonden worden, die God danken en prijzen omdat Hij Zijn knecht naar hun bergdorpen met de blijde boodschap gezonden heeft. Ik wenste wel, dat ik u deze prachtige bergen met hun met sneeuw bedekte toppen en de groene beboste valleien met hun snelstromende rivieren, met mos beklede rotsen, de ontelbare watervallen, de groene weiden met een tapijt van wilde bloemen, zoals u in onze noordelijke landen nimmer aantreft, kon laten zien; u zult daar aantreffen de diep-blauwe gentianen en de witte als de sleutelbloem gekleurde anemonen en witte bedden van vergeetmijnietjes, leliën, aurikels en vele bloemen, die geen Hollandse namen hebben. En hoger op zult u de wilde Alpenrozen vinden, welke geen rozen zijn, maar kleine rode Rhodondendrons, Welke de grijze rotsen bedekken. u zou tussen de blauwe heuvels het prachtige meer van Genève zien liggen met veel dorpen en steden langs zijn oever en de sneeuwbergen weerspiegelen in het stille water. Duizenden gaan ieder jaar deze grote bergen en het prachtige meer alsmede de mooie dorpen bezien, maar het was om een andere reden, dat Willem Farel zijn weg door regen en sneeuw in de winter van 1526 hierheen vond.

Het was niet, omdat het land zo groots en mooi was, maar omdat het zo donker en ellendig was, dat hij verlangde hier te zijn. Laat me u iets van die donkerheid en ellende mogen zeggen.

Vier paapse bisschoppen zwaaiden hun scepter over de steden en dorpen van Frans Zwitserland. Zij regeerden daar in naam van de paus, wiens getrouwe dienstknechten zij waren. Wie was de paus in die tijd? Leo X was opgeroepen om rekenschap van zijn daden te, geven. Hij wist nu, dat er een God was, hij geloofde het tenslotte, zoals de duivelen het geloven en sidderen. Zijn neef Clement VII droeg nu zijn drievoudige kroon en zat op zijn troon. Hij was een man met eindeloze eerzucht en had zich erop toegelegd voor zijn familie een grote naam in Europa te verwerven. Later slaagde hij erin zijn nicht Catharina de Medici met de koning van Frankrijk te doen trouwen. U herinnert zich, dat zij in haar ouderdom

schuldig stond aan de moord van duizenden en nog eens duizenden van ’s Heeren volk in haar ongelukkig land.

Zelfs door de roomsen werd in de tijd van deze paus luid geprotesteerd tegen de ondeugden en de misdaden van de roomse geestelijkheid. Vele vorsten vergaderden te Neurenberg en deden een beroep op de paus van hem begerend de kerk te reformeren. De paus antwoordde, dat hij zou zien, wat hij tegen de priesters en hulppredikers in de parochie kon doen. Maar wat zijn eigen hof betreft, weigerde hij alle reformatie; en als iemand één woord tegen de daden van de kardinalen en bisschoppen durfde zeggen, dan werd hij beschouwd als een ketter en moest hij dienovereenkomstig behandeld worden.

De vier bisschoppen van Frans Zwitserland waren dus vrij het voorbeeld van de paus in zelfvoldaanheid, onwetendheid en zonde op te volgen en opdat het licht niet zou doorbreken en hun daden niet zouden openbaar worden, was het noodzakelijk, dat zij het volk eveneens in onwetendheid hielden. De Bijbel was in die mooie bergdorpen onbekend; onbekend ook in de grote steden Genève en Lausanne. Het volk kwam bij hopen naar de St. Pieterskerk te Genève gestroomd, niet om het gezegende Evangelie te horen, maar om de hersenen van Petrus en de arm van Anthonius te zien. Voor deze relikwieën bogen zij zich neder en die aanbaden ze, maar weinigen dachten eraan hoe de priester, die deze relikwieën liet zien, in zijn hart om hun dwaasheid lachte, maar verheugd was over het geld, dat het volk voor het zien ervan betaalde en welk geld hij in zijn zak kon steken. De priester was zich zeer wel bewust, dat de hersenen van Petrus slechts een stuk puinsteen was en dat de arm van Anthonius het been van een hert was. Het arme volk kwam eveneens in massa naar Genève op Kerstmisavond; daar in de kerk van St. Gervais konden ze de dode heiligen horen, die honderden jaren geleden begraven waren onder het hoge altaar, zingende en sprekende met elkander ...

In dit bijgelovige Genève nu kwam Farel aan.

In deze korte geschiedenis zullen wij u niet alle dwaze en slechte geschiedenissen, die door de priesters aan dit arme volk verteld werden, kunnen mededelen. Hoezeer het volk deze leugens slikte, kunt u zelf beoordelen, als wij weten, dat zij werkelijk geloofden, dat alle kerkklokken gedurende de passieweek uit zichzelf naar Rome liepen om de paus vergiffenis van hun zonden te vragen. Zeker, daar waren ongetwijfeld klokken in de torens, maar, zeiden de priesters, die waren slechts de gelijkenis van klokken. Als u ze zou luiden, zouden ze geen geluid geven. Zelfs de ondeugendste jongens durfden niet te proberen of deze klokken luidden of niet.

Zó groot was de donkerheid van dat mooie en schitterende land! Tot nu toe was er nog geen stem gehoord, welke van betere dingen sprak; geen licht nog was tot dit land van de schaduw des doods doorgebroken.

HOOFDSTUK 19.

DE DORPSSCHOOLMEESTER

Aan het Zuidoosten van het meer van Genève, niet ver van de rivier de Rhône, ligt het dorp Aigle. In de nabijheid van dit dorp stort de grote waterval, de Grande Eau geheten, zich van de steile rotswanden omlaag en verschaft zich toegang tot een bosachtig bergdal.

Aan alle zijden rond deze waterval bevinden zich de grote bergen en de mooie bergdalen met hun rijke groene weiden en de schaduwachtige wouden, de kleine houten huisjes omgeven door notenbomen en wijngaarden en boven deze de grazige hellingen waar de koeien en de geiten grazen. De grote rotsen met de met sneeuw bedekte toppen liggen daarachter. Het was op een winterdag in het jaar 1526, dat een eenzame reiziger in dit mooie dorp aankwam. Hij noemde zichzelf meester Ursinus en zei, dat hij een dagschool in een van de dorpen ging openen, waar de dorpskinderen konden leren lezen en schrijven. De ouders waren blij hun kinderen in deze winterdagen er heen te kunnen zenden, omdat er toch weinig werk buitenshuis gedaan behoefde te worden en andere scholen waren er niet in de buurt. Na enige tijd vertelden de kinderen hun ouders, dat de meester hun na het lezen en schrijven mooie verhalen van de Heere Jezus deed, hoe Hij zondaren liefhad en gestraft is geworden in plaats van Zijn volk en hoe Hij gestorven en uit het graf opgestaan was en toch was Hij de vriend van zondaren, hoewel Hij in de hemelen gezeten was aan Gods rechterhand.

De ouders luisterden en waren verwonderd. Ook zij nu gingen de één na de ander naar meester Ursinus om hem te vragen ook hun deze wondervolle geschiedenissen te verhalen. En meester Ursinus, die een hartelijk en vriendelijk man was, vertelde hun met genoegen meer en meer over de gezegende Heere Jezus en Zijn liefde en genade. Hij deelde hun ook mede, dat een vagevuur nergens gevonden werd en dat zij, die door de Heere zalig gemaakt waren, witter gewassen waren dan sneeuw; Hij maakt ze even geschikt voor de hemel als Hij Zelf is en neemt hen direct van deze droevige en zondige wereld op in des Vaders woningen boven in de grote heerlijkheid van God. Meester Ursinus vertelde hun ook; dat zij naar deze gezegende Heere zelf en niet naar Petrus of Maria of enige andere heiligen of engelen gaan moesten om vergiffenis voor hun zonden of om genade te vragen, maar dat zij tot de Heere Jezus alleen moesten gaan en door Hem tot de Vader. Het arme volk luisterde met genoegen. Zij waren dankbaar, dat deze vriendelijke Franse heer onder hen gekomen was, want hij toonde hun de Zaligmaker zoals zij Hem nooit tevoren gekend hadden. Zoals de Israëlieten opzagen naar de slang, die Mozes op een paal geplaatst had, zo keken deze arme mannen en vrouwen van Aigle op tot de Heere in heerlijkheid; en gelovende bekwamen zij het leven in Zijn Naam. Er was juist toentertijd geen geestelijke in Aigle; de oude geestelijke was dood en de nieuwe was nog niet aangesteld. Op zekere dag zag het volk meester Ursinus de kerk binnen gaan en de kansel betreden. Daar deelde hij mede, dat hij nu, regelmatig zou prediken en dat zijn ware naam Willem Farel was en dat hij zich er zeer over verheugde daar te zijn om hun het blijde nieuws en de liefde van God te verkondigen. Aanvankelijk was het prediken hem door de raad van Bern verboden, omdat hij geen geestelijke was, maar een maand of twee later werd deze order herroepen en werd hij niet alleen toegelaten tot het prediken, maar zelfs begeerd. Wij wensen, zei de raad, dat alle predikers in ons land het Woord Gods vrijelijk, in het openbaar, openlijk en zonder enig voorbehoud prediken, wat overeenkomstig Gods Woord blijkt te zijn, zelfs al zou hun prediking bevonden worden te strijden tegen de besluiten, ordeningen en leer van mensen, wie zij ook zijn mogen.

Het volk had nooit van Willem Farel gehoord, maar de priesters kenden die naam maar al te goed. Zij waren vol van woede toen zij hoorden, dat hij werkelijk in hun midden was en het

Evangelie predikte en dat in een kerk, van de kansel! Maar het was niet zo gemakkelijk hem het zwijgen op te leggen, want de heren van Bern hadden hem algehele toestemming tot het preken gegeven, zolang de priester nog niet gekomen was. Al wat de priesters konden doen was het volk van Aigle en het gehele land ophitsen en elk kwaad gerucht, dat zij van de nieuwe prediker konden bedenken, verspreiden. Farel schreef toentertijd aan zijn vrienden: De vader der leugenen staat dagelijks in zijn volk tegen mij op en wil me doen afschrikken het Evangelie te prediken. Maar Christus, in Wiens dienst ik sta, is veel machtiger dan satan.

Vertrouwende op Hem ben ik niet bevreesd de vijand onder mijn voeten te vertreden, zijn koninkrijk binnen te treden en hen, die de Vader tot Christus getrokken heeft, door middel van het Woord te bevrijden; over Gods Woord uit te weiden en ’s mensen gewoonten en uitvindingen te vertreden en alle vermoeiden en zij, die zwaar beladen zijn, uit te nodigen tot Christus, de Zaligmaker te komen.

De Heere paarde grote kracht aan het Woord door Farel gepredikt. Velen werden zalig en in groten getale kwamen zij uit het gehele land om Farel te horen.

Juist in deze tijd kwam er eindelijk een uitnodiging van zijn geliefd Frankrijk. Het schijnt, dat op zekere dag, toen er een grote receptie aan het Franse hof was, dat er twee jonge prinsen kwamen om aan prinses Margaretha te worden voorgesteld. Zij waren de zonen van Vorst-Robert de la Marck. De prinses zei tot Gerard Roussel, die ook tegenwoordig was: grijp deze gelegenheid aan, om met deze twee jonge prinsen over Christus te spreken. Roussel deed zo en merkte, dat de twee jongens reeds geloofden en dat ze op één of andere manier het Evangelie gehoord hadden. Roussel deelde hun dan mede, dat ze hun uiterste best moesten doen; dit onder hun onderdanen bekend te maken, waarop zij antwoordden, dat ze gaarne zo zouden doen, maar dat ze te jong en te onwetend waren om zelf veel te doen. Als er slechts één dienaar van het Evangelie tot hen kon komen, dan zouden zij hem in alle opzichten helpen en bemoedigen. Roussel zei: ik ken een man, die door en door geschikt is voor het werk, hij is Willem Farel, nodig hem uit.

De jonge prinsen zeiden, dat ze overgelukkig zouden zijn, indien Roussel hem tot hen wilde zenden. Onze vader zou zeer verheugd zijn, zeiden zij. Farel zou in het paleis bij ons wonen, als behorende tot onze eigen familie en allen die daar waren zouden hem verwelkomen. “Laat hem vroeg in het jaar naar ons toe komen,” zo besloten zij.

Het was 1527 en vroeg in het jaar ontving Farel de smeekbrieven, welke Gerard Roussel en Peter Toussaint geschreven hadden. Deze vrienden waren beiden vervuld met blijdschap over de gedachte, dat er eindelijk voor Farel in Frankrijk een deur open ging. De jonge prinsen waren zo zeker van zijn komst, dat ze onmiddellijk een drukpers kochten, waarop hij boeken en tractaten zou kunnen laten drukken en die door het gehele koninkrijk verzenden.

Al deze dingen verhaalde Gerard Roussel aan zijn vriend Willem, maar hij voegde er aan toe:

weest er echter uzelf van bewust, wat wij van u verwachten, namelijk dat u zich onthoudt van het noemen van enig onderwerp, dat scheiding of verdeeldheid (de mis b.v.) zou kunnen veroorzaken en dat u u zelf tevreden stelt met Christus te prediken en het rechte gebruik van de sacramenten.

Opnieuw dus had Willem te beslissen, welke de weg was die de Heere wilde dat hij gaan zou.

Nog eens kon hij door één woord voldoen aan zijn hartewens, namelijk terug te keren tot zijn geliefde vaderland.

Het zal u misschien bevreemden, dat Willem, na alles wel beschouwd te hebben, zei aan het verzoek niet te kunnen voldoen. Hij was er de man niet naar, om enige waarheid, die de Heere hem getoond had, achter te houden. Al zou het ook verdeeldheid veroorzaken, hij moest het prediken. En had zijn Meester niet gezegd: Meent gij, dat Ik gekomen ben om vrede op aarde

Het zal u misschien bevreemden, dat Willem, na alles wel beschouwd te hebben, zei aan het verzoek niet te kunnen voldoen. Hij was er de man niet naar, om enige waarheid, die de Heere hem getoond had, achter te houden. Al zou het ook verdeeldheid veroorzaken, hij moest het prediken. En had zijn Meester niet gezegd: Meent gij, dat Ik gekomen ben om vrede op aarde