• No results found

Deelprogramma7.2: Openbaar vervoer

Deelprogramma 8.3: Wonen en zorg

Ouderen en mensen met een beperking willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, het liefst in hun eigen woning. Nu de verzorgingstehuizen sluiten moeten oudere mensen met een beperking ook langer zelfstandig wonen. Dat betekent dat de bestaande woning verbeterd moet worden of dat ze naar een andere geschikte

141

woning moeten verhuizen. Steeds meer ouderen willen naar andere vormen van wonen. Verder willen mantelzorgers ondersteuning in het wonen. Nu de gemeente zelf verantwoordelijk is voor de juiste vorm van wonen en zorg, willen we ouderen zich daarvan bewust maken. Daarom informeren we ouderen over de mogelijkheden zodat ze daadwerkelijk hun woningen aanpassen voor de zorg die echt nodig is.

We willen dat:

 Ouderen zo lang mogelijk zelfstandig wonen;

 Ouderen nog steeds in een sociale huurwoning terecht kunnen;

 Mensen met een beperking tevreden blijven over de voorzieningen in de eigen wijk. Beleidsvelden

 Ouderen

 Bijzondere woonvormen

 Mantelzorg en meer generatiewoningen Effectindicatoren

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van ons beleid in 2016 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Indicator(en) Behaald 2015 Beoogd 2016 Behaald 2016

Aantal bezoekers 'Huis van Morgen' - 1.000 -

Aantal pageviews website Lang Zult U Wonen - 1.000 1.150

% mensen met een fysieke beperking die tevreden is met de voorzieningen in de eigen wijk.

- >70% 78%

% dat aangeeft dat de woning geschikt is voor het type huishouden (65+ 'ers)

- >90% 92%

8.3.1 Ouderen

Ouderen en mensen die zorg nodig hebben, moeten hun zorgvraag steeds meer zelf en binnen hun directe omgeving oplossen. Door grote veranderingen op het gebied van wonen en zorg, sluiten veel

verzorgingstehuizen hun deuren. Ondertussen willen steeds meer mensen het liefst oud worden in hun eigen woning en woonomgeving. Als gemeente gaan we mee in deze ontwikkeling. We willen dat mensen met een (aanstaande) zorgvraag zo lang mogelijk op eigen kracht zelfstandig kunnen blijven wonen: veilig en comfortabel in hun eigen vertrouwde woonomgeving. We blijven met onze partners werken aan goede voorzieningen binnen de muren van zorginstellingen voor mensen die daar recht op hebben.

We willen dat:

 Voldoende geschikte woningen voor ouderen beschikbaar zijn; op de goede plek;

 Ouderen zich bewust zijn van hun woonsituatie als er zorg nodig is en hun mobiliteit afneem;  Ouderen zich voldoende kunnen informeren op het gebied van wonen, welzijn en zorg;

 Ouderen die intensieve zorg nodig hebben vlot een plek kunnen vinden in woonvoorzieningen van zorginstellingen.

Prestatie indicatoren

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2016 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Indicator (en) Behaald

2015

Beoogd 2016

Behaald 2016 Aantal (media)campagnes gericht op

informeren ouderen over hulpmogelijkheden langer thuis wonen

142

Slaagkans 65+'ers via Woningnet - >40& 20%

Wat wilden we bereiken in 2016?

Ouderen zich bewust laten worden van hun woonsituatie en tijdig zelf maatregelen nemen om te zorgen dat ze zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Creëren van een 'Living lab' in het Huis van Morgen om mogelijkheden voor ouderen inzichtelijk te maken.

Wat hebben we hiervoor gedaan in 2016?

We zijn een campagne gestart onder het motto 'Lang Zult U Wonen'. Naast inschakeling van de media zijn er twee Wijkmarkten georganiseerd voor de doelgroep en hebben adviseurs van Lang Zult U Wonen huisbezoeken afgelegd. We hebben veelvuldig overleg gehad met Economic Board Groningen over het opzetten van het Huis van Morgen in het innovatiecentrum voor aardgasbestendig en innovatief bouwen 'BuildInG' (Zernike). Ondanks het plan is realisatie in 2016 niet haalbaar gebleken.

We zijn een onderzoek gestart (met onder andere de bewoners), naar de mogelijkheden om de wijken Selwerd en Paddepoel 'senioren-proof' te maken.

Conclusie

De aandacht die de campagne Lang Zult U Wonen van de doelgroep krijgt laat zien dat we de juiste weg zijn ingeslagen. Ouderen beginnen zich bewuster te worden van de eigen woonsituatie en raken doordrongen van het feit dat ze daar zelf voornamelijk de regie op hebben. Vanwege het hoge eisenpakket van veel ouderen zijn er in 2016 minder geslaagde verhuisbewegingen geweest dan beoogd.

8.3.2 Bijzondere woonvormen

Het faciliteren van bijzondere woonvormen kan op vele manieren: adviseren, grond ter beschikking stellen, laten meeliften op communicatie, enthousiasmeren, draagvlak creëren, risico’s van plantontwikkeling verkleinen. Ook kunnen we locaties in de gemeente en initiatieven van investeerders matchen.

We willen bijzondere woonvormen faciliteren. Prestatie indicatoren

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2016 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Indicator (en) Behaald

2015

Beoogd 2016

Behaald 2016 Aantal in voorbereiding zijnde projecten voor

bijzondere woonvormen

5 >3 4

Wat wilden we bereiken in 2016?

Vrije sector huurwoningen die geschikt zijn voor speciale doelgroepen beter in kaart brengen c.q. een appartementenproject of patio-achtig woningproject in de vrije sector huur faciliteren.

Twee initiatieven in een project opnemen en andere initiatieven matchen met een locatie. Wat hebben we hiervoor gedaan in 2016?

We hebben partijen gestimuleerd en ondersteuning gegeven om bijzondere woonvormen tot stand te laten komen.

Conclusie

In 2016 is de Leyhoeve gestart met de bouw van 210 appartementen voor ouderen (verzorgd wonen op afroep voor de hogere inkomens) in het Europapark; Patrimonium is gestart met de sloop van de huidige locatie ten behoeve van de bouw van 60 zorgappartementen aan de Beukenlaan; De Opstap (kleinschalig respijthuis voor

143

mensen die uit het ziekenhuis komen of als logeerhuis om langdurige mantelzorg te ontlasten) en het Ebbingehofje (collectief particulier initiatief in het Ebbingekwartier) is in voorbereiding.

8.3.3 Mantelzorg en meer generatiewoningen

Door grote veranderingen op het gebied van wonen en zorg, sluiten veel verzorgingstehuizen hun deuren. Ouderen en mensen die zorg nodig hebben, moeten hun zorgvraag steeds meer zelf en binnen hun directe omgeving oplossen. Zeker waar mensen op hun directe (sociale) omgeving zijn aangewezen, wordt de rol van de mantelzorg belangrijker.

We willen eraan bijdragen dat mantelzorgers met speciale woonwensen deze gerealiseerd krijgen. Wat wilden we bereiken in 2016?

Beter zicht krijgen op actuele en toekomstige behoefte aan mantelzorgwoningen en hier met onze partners nadere invulling aan geven.

Wat hebben we hiervoor gedaan in 2016?

We hebben naar de mogelijkheden gekeken om mantelzorgers voorrang te geven bij toewijzing van een sociale huurwoning.

Conclusie

In de Beleidsgroep Woonruimte Verdeling (gemeente en corporaties) is de lijn opgesteld dat dit vraagstuk maatwerk is en specifieke oplossingen vraagt. Concrete maatregelen c.q. een voorrangspositie is om die reden niet te geven. Daarbij komt dat in de praktijk de vraag naar mantelzorg en meer generatiewoningen weinig voorkomt.