• No results found

Deelprogramma6.2: Deelname aan cultuur

Deelprogramma 6.1 Culturele infrastructuur

Lasten Baten Saldo

Afwijking (bedragen x 1.000 euro) -1.482 1.629 147

Programmering OPSB (V 516 duizend euro)

Met name het voorjaar kende voor het popgenre een uitzonderlijk goede programmering. In

tegenstelling tot 2015 konden we dit jaar ons voordeel doen met de grilligheid van de markt. Samen met de constante programmering van theater en klassiek heeft dit in 2016 geleid tot een voordelig resultaat op programmering.

Horeca (V 120 duizend euro)

De omzet bij de horeca is afhankelijk van de programmering. Bij zowel theater als klassiek is de horeca een servicemiddel wat niet of weinig rendeert. Bij popconcerten daarentegen is de horeca wel renderend. Door de gunstige pop-programmering in 2016 valt de omzet op horeca eveneens gunstiger uit.

Personeel (N 645 duizend euro)

Er wordt personeel van derden ingezet voor de piekmomenten op het gebied van programmering, productie, ticketing, horeca en podiumtechniek. De toename van programmering in 2016 resulteert in een grotere inzet van personeel van derden voor de piekmomenten. De toename van deze kosten wordt gedekt uit het

programmeringsresultaat.

Kapitaallasten (V 332 duizend euro)

Investeringsprojecten kunnen bij de OPSB alleen in de zomermaanden worden ingepland, wanneer er weinig programmering plaatsvindt. Het gevolg hiervan is dat de kapitaallasten nog niet volledig op het jaar van investering drukken waardoor er een voordeel ontstaat ten opzichte van de begroting. Daarnaast is een deel van de

investeringen 2015 doorgeschoven naar de zomer van 2016, waardoor ook de kapitaallasten daarvan later worden gerealiseerd.

Onderhoud (N 243 duizend euro)

De oude gebouwen vragen jaarlijks veel onderhoud. Niet planmatig onderhoud neemt de laatste jaren toe waardoor een overschrijding is ontstaan in 2016. Er moesten onder anderen extra brandveiligheidsmaatregelen worden genomen.

Planontwikkeling cultuurcluster Ebbingekwartier (V 246 duizend euro)

Betreft een budget voor plankosten voor een meerjarig project Planontwikkeling cultuurcluster Ebbingekwartier. De kosten worden grotendeels pas na 2016 gemaakt en deze middelen dienen beschikbaar te blijven voor het betreffende project.

Noordelijk Scheepvaartmuseum (V 100 duizend euro)

Bij de rekening 2015 zijn extra beleidsmiddelen toegekend voor de huisvesting van het Noordelijk Scheepvaartmuseum. De planontwikkeling hiervoor kent een langere doorlooptijd dan 2016. Overige afwijkingen (N 279 duizend euro)

111

PROGRAMMA 7 Verkeer

We willen een goed bereikbare stad.

Groningen moet een goed bereikbare stad zijn, met een aangename, veilige en gezonde leefomgeving.

Uitgangspunt daarbij is 'met de fiets of het openbaar vervoer als het kan, met de auto als het moet'. In fietsstad Groningen gaan veel inwoners dan ook met de fiets, mede dankzij de korte afstanden in onze compacte stad en het goede fietsklimaat. Voor het gebruik van openbaar vervoer, al dan niet in combinatie met het gebruik van P+R, is veel draagvlak.

Onze stad heeft regionaal gezien een centrumfunctie voor werkgelegenheid, onderwijs, cultuur en zorg. Ook de bereikbaarheid met de auto is daarom van groot belang. Als inwoners en bezoekers toch de auto pakken, willen we dat ze vlot door kunnen rijden, zowel in de stad als op onze ringwegen.

Om de komende jaren de stad bereikbaar te houden tijdens de uitvoering van de grote projecten Ring Zuid en stationsgebied, coördineert "Groningen Bereikbaar" het totaal aan projecten die in de stad en de regio worden uitgevoerd.

Relevante beleidsnota's

Het programma is uitgewerkt in de volgende beleidsnota’s:

Fietsstrategie 'Wij zijn Groningen Fietsstad' (2015) Uitvoeringsprogramma Fietsstrategie 2015-2025 (2015) Meerjarenprogramma Verkeer 2015-2018 (2014)

Vervoeren, Verbinden, Verslimmen! - Nota van Uitgangspunten voor aanbestedingen van hetOpenbaar vervoer per bus, in Groningen en Drenthe in de periode 2017 – 2027 (2014)

Netwerkanalyse regio Groningen-Assen (2013)

HOV Visie - Bouwsteen van de Netwerkanalyse Regio Groningen-Assen (2013) Parkeren met perspectief (2012)

Beleidsregels gehandicapten parkeren 2012-2022 (2012) P+R nota 2011-2020 (2011)

Nota Duurzame Mobiliteit, geactualiseerde beleidsnota Verkeer en Vervoer 2011-2020 (2011) Programma Noord-Nederland - Spoorplan Noord-Nederland (2011)

Parkeernota 2011-2020 (2011)

Belangrijke resultaten 2016

2016 was voor Groningen het jaar van de fiets, het jaar waar veel werkzaamheden voor het verbeteren van het fietsklimaat zijn uitgevoerd. Van het verbeteren van slimme routes tot nieuwe fietspaden en gedragscampagnes. Vooral de campagne over alle richtingen tegelijk groen voor de fiets heeft de aandacht getrokken. Groningen stond bovendien landelijk in de belangstelling tijdens het Nationale Fietscongres, gehouden in onze stad. Verder is 2016 weer een jaar geweest van voorbereidingen op de ombouw van de zuidelijke ringweg; kabels en leidingen zijn verlegd, alternatieve routes zijn zo goed mogelijk gemaakt en het project is aanbesteed.

Aannemers combinatie Herepoort is met de voorbereidingen gestart. Groningen Bereikbaar staat in de

startblokken en heeft veel voorbereidend werk gedaan om tijdens de ombouw de bereikbaarheid van de stad op peil te houden.

Vermeldenswaardig is dat het openbaar vervoersysteem in de stad en de regio in 2016 weer flink is gegroeid en dat het nieuwe hoogwaardig openbaar vervoer van het bus-systeem het daarbij heel goed doet.

Ook is er veel aandacht geweest voor verkeersveiligheid, met name om scholen bij de aanpak te betrekken, waarbij men zich vooral gericht heeft op gedragsverandering.

112

Deelprogramma 7.1: Fiets

Het succes van de fiets in onze stad danken we aan onze ideale fietsomstandigheden: een compacte stad met korte fietsafstanden waarbij de fiets vrijwel altijd het snelste vervoermiddel is. Bovendien draagt de fiets bij aan een duurzaam gebruik van onze stad en is de fiets belangrijk voor ons vestigingsklimaat en onze bereikbaarheid. Tot slot willen we de gezondheid van de Stadjers verbeteren en de veiligheid vergroten. De fiets kan hieraan een bijdrage leveren.

We willen ons goede fietsbeleid voortzetten. Tegelijkertijd wordt Groningen drukker. De ruimte wordt beperkter, net als het beschikbare geld. Natuurlijk gaan we door met het verbeteren van het bestaande fietsnetwerk met bredere fietspaden, nieuwe fietsverbindingen en grotere stallingen. Maar om echt antwoord te kunnen geven op de stedelijke uitdagingen moeten we nú een belangrijke keuze, een schaalsprong, maken. Dat houdt in dat we meer gebruik gaan maken van het zelf-organiserend en lerend vermogen van onze fietsers. In onze fietsstrategie ‘Wij zijn Groningen Fietsstad’ (2015) kiezen we daarbij voor ondersteunen en stimuleren en duidelijk niet voor strengere regels.

Onze fietsstrategie en het bijbehorende uitvoeringsprogramma zijn in 2015 vastgesteld. Beleidsvelden

 Fietsnetwerk

 Fietsparkeren op maat  Gedrag en communicatie Effectindicatoren

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van ons beleid in 2016 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of eenmaal per twee jaar gemeten wordt, staat er een streepje.

Indicator (en) Behaald

2015

Beoogd 2016

Behaald 2016

% fietsers in modal split 61% 62% -

Gemiddeld tevredenheidscijfer fiets en fietsbeleid

6,9 7,2 7,0

7.1.1 Fietsnetwerk

Goede fietsverbindingen naar openbaar vervoer knooppunten, belangrijke economische trekkers (dynamo's) en de regio zijn belangrijk. In ons fietsnetwerk onderscheiden we het hoofdnetwerk, gericht op de snelle en doorgaande fietser, en het basisnetwerk, ontsluitend en fijnmazig. We zorgen voor de samenhang van ons fietsnetwerk op twee manieren. In de eerste plaats kijken we samenhangend naar fietsverbindingen. We benaderen niet elk fietspad apart, maar richten ons op het fietsnetwerk van deur tot deur. Ten tweede

benaderen we de fiets als onderdeel van de totale vervoersketen, omdat niet iedere reis zich helemaal voor het gebruik van de fiets leent. Daarom proberen wij de fiets in te zetten om het laatste gedeelte van de reis mee af te leggen.

De belangrijkste doelen voor de middellange termijn zijn:

 Binnen 4 jaar leggen we vier ontbrekende schakels voor fietsers aan;  Binnen 5 jaar leggen we vier nieuwe Fietsroutes Plus aan.

Prestatie indicatoren

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2016 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of eenmaal per twee jaar gemeten wordt, staat er een streepje.

Prestatie indicator (en) Behaald

2015

Beoogd 2016

Behaald 2016

Aantal Fietsroutes Plus 2 2 2,5

113 Wat wilden we bereiken in 2016?

Om ons hoofdfietsnetwerk te complementeren, wilden we in 2016 twee ontbrekende schakels aanleggen: een nieuw fietspad langs de Noordelijke Ringweg en een fietspad langs de spoorlijn Groningen-Sauwerd. Daarnaast werkten we mee aan de aanleg van Fietsroutes Plus van de provincie Groningen en wilden we naast de Slimme Routes naar Zernike andere Slimme Routes door de stad faciliteren.

Wat hebben we hiervoor gedaan in 2016?

 Aanleg eerste gedeelte van de Fietsroute Plus Groningen-Ten Boer (Stadsweg tussen Groningen en Ten Boer);

 Verbeteren Slimme Routes naar Zernike Campus (fietsoversteek Pleiadenlaan en fietsstraat Bessemoerstraat);

 Aanleg fietsstroken Diepenring (gedeelte Noorderhaven);

 Aanleg fietspad Aquamarijnstraat (tussen Vinkhuizen en Friesestraatweg). Conclusie

In het afgelopen jaar zijn grote stappen gemaakt in de aanleg van nieuwe fietsvoorzieningen. Voor wat betreft de fietspaden langs de Noordelijke Ringweg, de spoorlijn Groningen-Sauwerd en het fietspad Park Selwerd hebben we meer tijd genomen voor participatie. Uiteindelijk zijn eind 2016 de voorkeurtracés voor deze fietspaden bepaald. Verder is de voorbereiding van de fietspaden Midscheeps en Helperzoom en de fietsstraat Korreweg opgestart en is een aantal projecten opgeleverd. Meest in het oog springend was de fietsstraat Bessemoerstraat. Tenslotte is de provincie begonnen met de aanleg van de Fietsroute Plus naar Ten Boer, een groot gedeelte van deze route kan inmiddels gebruikt worden.

7.1.2 Fietsparkeren op maat

Bij het fietsparkeren in de binnenstad maken we duidelijke keuzes die aansluiten bij de stallingsbehoefte van bezoekers en werknemers. Voor kort stallen bieden we flexibele oplossingen en voor middellang stallen vaste voorzieningen in de openbare ruimte. Voor fietsers die hun fiets langer willen stallen, bieden we inpandige of ondergrondse fietsenstallingen aan.

Ook bij OV-knooppunten (stations en P+R-terreinen) bieden we voldoende en kwalitatief hoogwaardige stallingsmogelijkheden aan. Ook kunnen reizigers op alle OV-knooppunten OV-fietsen huren.

Om het fietsparkeren in de oude stadswijken rond de binnenstad te verbeteren, willen we het fietsparkeren hier zoveel mogelijk inpandig of op eigen terrein oplossen. En alleen als dit niet mogelijk blijkt, zoeken we

wijkgerichte maatwerkoplossingen in de openbare ruimte. Prestatie indicatoren

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2016 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Indicator (en) Behaald

2015

Beoogd 2016

Behaald 2016

Aantal fietsenstallingen binnen de stad 13 15 13

Wat wilden we bereiken in 2016?

Realiseren van twee nieuwe fietsenstallingen op P+R Reitdiep en Meerstad

Verbeteren van de vindbaarheid en bekendheid van de fietsenstallingen in de binnenstad Uitbreiden van het aantal fietsparkeervakken in de binnenstad.

Wat hebben we hiervoor gedaan in 2016?

 Toevoeging van de verhuurmogelijkheid van OV-fietsen op station Groningen Noord;  Uitbreiding van het aantal stallingsplaatsen op P+R-terreinen (Hoogkerk en Kardinge);

114  Aanleg van fietsparkeervakken in de Oosterstraat;

 Maken van een fietsparkeerkaart voor de binnenstad (als vervanger van de traditionele fietsparkeerfolder).

Conclusie

Het aantal stallingsplaatsen in de binnenstad is het afgelopen jaar uitgebreid. Zo zijn in de Oosterstraat fietsparkeervakken aangelegd, deels als vervanging van de vaste fietsklemmen, deels als uitbreiding. Om de vindbaarheid en de bekendheid van onze stallingen in de binnenstad te vergroten, hebben we een

fietsparkeerkaart uitgebracht. Daarnaast hebben we op diverse P+R-terreinen het aantal stallingsplaatsen uitgebreid (overdekte plekken, individuele fietskluizen en bedrijfsfietskluizen) en kan op bijna alle

OV-knooppunten een OV-fiets worden gehuurd. Ten slotte is de aanleg van P+R Reitdiep inclusief de bijbehorende fietsparkeervoorzieningen bijna afgerond en zijn de voorbereidingen voor P+R Meerstad in volle gang. De fietsenstallingen op deze P+R-terreinen konden helaas nog niet in gebruik worden genomen, wat wel ons voornemen was.

7.1.3 Gedrag en communicatie

In Groningen houden we van de fiets. We zijn een jonge, innovatieve, culturele stad in een aantrekkelijke omgeving. We willen dat Stadjers nog meer gaan fietsen. Maar we willen ze ook bewuster maken van hun (fiets)gedrag. Ook zijn en blijven we een inspirerend voorbeeld voor andere steden. Zo maken we promotie voor Groningen en kunnen andere steden van ons leren. Een leefbare stad met goede fietsvoorzieningen is een aantrekkelijke vestigingsplaats voor bedrijven.

We willen Stadjers bewuster maken van hun eigen fietsgedrag en ze stimuleren (nog) meer te gaan fietsen. Prestatie indicatoren

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2016 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of eenmaal per twee jaar gemeten wordt, staat er een streepje.

Indicator (en) Behaald

2015

Beoogd 2016

Behaald 2016

Aantal promotiecampagnes gedrag 1 2 4

Aantal verkeerslichten met slimme techniek 21 26 26

Wat wilden we bereiken in 2016?

Fietsers willen we steeds vaker wijzen op hun gedrag, daarom wilden we het aantal gedragscampagnes verdubbelen. Daarnaast wilden we het aandeel fietsverkeerslichten met slimme techniek vergroten. Wat hebben we hiervoor gedaan in 2016?

 Uitvoeren van diverse gedragscampagnes: 'Fietsstewards op de Westerhaven', 'Slimme Route naar Zernike', 'Alle Richtingen Tegelijk Groen bij verkeerslichten' en de fietsverlichtingsactie in het najaar;  Organiseren van het 'Jaar van de Fiets' (met Energiewacht Tour voor vrouwen, Nationaal Fietscongres,

etc.);

 Verkeerslichten fietsvriendelijker maken (Hereweg-Van Iddekingeweg);  Besluit om alle fietsverkeerslichten te voorzien van het 050 Fietsstad-logo. Conclusie

2016 was het 'Jaar van de Fiets'. Naast diverse evenementen, zoals de Energiewacht Tour voor vrouwen en het Nationaal Fietscongres, hebben we in het afgelopen jaar maar liefst vier gedragscampagnes gehouden die de bekendheid van Groningen Fietsstad verder hebben vergroot. Tenslotte is een aantal verkeerslichten

fietsvriendelijker afgesteld en is het besluit genomen alle fietsverkeerslichten te voorzien van het 050 Fietsstad-logo.