• No results found

2.1.4 (Inter)nationaal Promoten van onze kennissectoren

Deelprogramma 4.3: Integratie en emancipatie

4.3.1 Diversiteit en integratie

Onze doelen voor diversiteit en integratie hebben we beschreven in Nu Ritsen! (2007) . Het gaat hierbij om alle gemeentelijke beleidssectoren en alle Stadjers: jong en oud, homoseksueel en heteroseksueel, allochtoon en autochtoon, man en vrouw. Wij zijn ervan overtuigd dat diversiteit onze stad sterker, creatiever en innovatiever maakt. Kwetsbare etnische en culturele groepen ondersteunen we met specifiek beleid. We willen dat iedereen in Groningen zich thuis voelt; een stad waar al die verschillende mensen de stad sterker en aantrekkelijker maken.

Prestatie indicatoren

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2016 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

76

2016 Aantal meldingen bij het Discriminatie

Meldpunt Groningen

187* >246 208*

Aantal subsidies aan etnisch-culturele groepen - 30 28

Aantal nieuwe initiatieven op de diversiteitsagenda

- 5 5

* Exclusief de cijfers van de politie Wat wilden we bereiken in 2016?

Met de pilot Shelter City willen wij laten zien een tolerante, veilige en gastvrije stad te zijn voor iedereen en met name voor mensenrechtenverdedigers die gezien de onveilige situatie in het land van herkomst wel een beetje extra ondersteuning kunnen gebruiken.

Door middel van verschillende activiteiten willen we dat iedere burger zich thuis voelt en voor discriminatie geen voedingsbodem meer resteert. We organiseren diversiteitscafé's en samenwerking en verbindingen onder andere door een campagne over diversiteit en een online platform.

Wat hebben we hiervoor gedaan in 2016? Pilot Shelter City Groningen

Op initiatief van de raad is in 2016 de pilot Shelter City Groningen uitgevoerd voor de opvang van twee

internationale mensenrechtenverdedigers in onze stad voor een periode van drie maanden. De pilot is succesvol verlopen. De gemeenteraad heeft inmiddels ingestemd met het continueren van Shelter City in2017 en verder. Er hebben drie diversiteitscafé 's plaatsgevonden, een over subsidies en twee in samenwerking met verschillende partijen.

Een groep diverse mensen heeft een campagne voor diversiteit ontwikkeld en een bijbehorende website. Diversity Day is in 2016 in coproductie georganiseerd door het DMG met medewerking van Urban House. Het multiculturele netwerk heeft ingezet op het thema nieuwe plannen voor het onderwijs

Conclusie

We hebben de contacten met de zelforganisaties en het Platform voor zelforganisaties aangehaald en geïntensiveerd door middel van gesprekken en een diversiteitscafé over subsidies. De werkwijze van de zelforganisaties leverde onvoldoende effecten op.

Een diversiteitscampagne heeft veel nieuwe verbindingen tot stand gebracht, de focus lag daarbij op het maken van een stevige basis voor samenwerking en verbindingen tussen bestaande en nieuwe spelers op het gebied van diversiteit.

De samenwerking tussen DMG en Urban House heeft geleid tot een succesvolle editie van Diversity Day.

4.3.2 Vluchtelingen en asielzoekers

Asielbeleid en de uitvoering ervan is in de eerste plaats een Rijksverantwoordelijkheid. Het rijk verdeelt de huisvesting van vluchtelingen met een verblijfsvergunning over de gemeenten. Wij werken hierin goed samen met de woningcorporaties. Over de opvang van vluchtelingen zonder verblijfsvergunning is veel discussie. Waar het rijksbeleid – in onze ogen – tekort schiet ondersteunen we particuliere initiatieven die hulp bieden aan (uitgeprocedeerde) asielzoekers.

We willen in Groningen voorkomen dat asielzoekers en vluchtelingen op straat belanden, met criminaliteit in aanraking komen of een gevaar voor de volksgezondheid vormen en we willen dat deze kwetsbare nieuwkomers in onze stad toekomstperspectief hebben.

Voor 2016 en 2017 zijn vanuit het Rijk extra middelen beschikbaar gesteld ten behoeve van de verhoogde instroom vluchtelingen. Naast de reeds bestaande gemeentelijke structuur, is ervoor gekozen om gedurende 2 jaar het programma VAS in te richten ter verdere ondersteuning, versnelling en ontwikkeling van processen. Het programma voorziet ook in de behoefte om als gemeente de regie weer strakker op te pakken in het

77

inburgeringstraject. Het programma VAS heeft middels het actieplan "De Groningse opgave Vluchtelingen 2016-2017", vastgesteld door college op 28-06-2016, verbinding gebracht in alle zaken aangaande de integratie van vluchtelingen. Het programma ondersteunt zowel de regio (23 gemeenten en provincie) als de interne gemeentelijke activiteiten en ontwikkelingen.

Prestatie indicatoren

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2016 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie indicator (en) Behaald 2015 Beoogd

2016

Behaald 2016

Huisvesting vergunninghouders 304 554 531

Aantal personen in noodopvang 191 260 289

Verstrekkingen kindersteun 4 3 3

Aantal ex-AMV's met leefgeld 25 20 22

Wat wilden we bereiken in 2016?

Ook in 2016 wilden we voldoen aan de taakstelling huisvesting vergunninghouders.

Daarnaast streven wij ernaar te voorkomen dat mensen zonder voorzieningen op straat belanden. De gemeente Groningen biedt daartoe indien nodig opvang aan dakloze vreemdelingen.

Middels het programma VAS-verbinding leggen tussen in- en externe partijen. Hiertoe is er een overlegstructuur opgericht (bestuurlijke en ambtelijke regietafel). Via de bestuurlijke regietafel zijn wij aangehaakt bij de

landelijke regietafel. Op ambtelijk niveau zijn we aangesloten via de werkgroep vergunninghouder G32. Wat hebben we hiervoor gedaan in 2016?

Realiseren van de taakstelling huisvesting vergunninghouder en bieden van maatschappelijke begeleiding. In samenwerking met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de woningbouwverenigingen en woningcorporaties in Groningen zorgen we voor het huisvesten van vergunninghouders. In 2016 hebben wij in totaal 531 vergunninghouders gehuisvest op een taakstelling van 554 te huisvesten vergunninghouders. Dit betekent dat we een achterstand hebben van 23 nog te huisvesten vergunninghouders. Gemeenten mogen een half jaar achter lopen bij het realiseren van de taakstelling.

De maatschappelijke begeleiding van vergunninghouders wordt voor de gemeente Groningen uitgevoerd door Humanitas. De maatschappelijke begeleiding is in 2016 geïntensiveerd en omvat nu een groot aantal

leefgebieden: wonen, onderwijs, taal, werk, gezondheid en activering. In 2016 is tevens een start gemaakt met de uitvoering van de participatieverklaring als onderdeel van de maatschappelijke begeleiding.

Opvang van daklozen vreemdelingen en knelpunten noodopvang.

Asielzoekers die rechtmatig in Nederland verblijven maar niet in aanmerking komen voor opvang door het Rijk, bieden wij materiële ondersteuning via het fonds knelpunten noodopvang. Ook mensen die niet rechtmatig in Nederland verblijven, maar wel actief meewerken aan het verkrijgen van (reis)documenten, komen voor ondersteuning in aanmerking.

Sinds maart 2015 biedt de gemeente Groningen op grond van gerechtelijke uitspraken sobere opvang aan dakloze vreemdelingen, de bed bad brood-voorziening. Deze vorm van opvang is op basis van een tijdelijke regeling in 2016 gecontinueerd. Als centrumgemeente voeren we dit uit voor de hele provincie Groningen. Het aantal mensen dat opvang krijgt is in 2016 verder toegenomen tot 289 eind 2016.

Wij vergoeden de eigen bijdrage voor medicatie van onverzekerbare vreemdelingen. Het gaat om een eigen bijdrage van vijf euro per medicijnregel. Dit bekostigen wij uit het fonds knelpunten noodopvang. Per maand maken tussen de 100 en 150 personen gebruik van de regeling.

78

Via het fonds kindersteun bieden wij ondersteuning aan minderjarige kinderen van mensen die niet rechtmatig in Nederland verblijven. Begin 2016 kregen nog drie minderjarige kinderen -behorende tot twee gezinnen-

verstrekkingen uit het fonds kindersteun.

Ondersteuning Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (ex-AMV's)

Wij subsidiëren Vluchtelingenwerk Noord-Nederland voor het bieden van maatschappelijke- en juridische ondersteuning van ex-AMV's, gericht op ofwel het verkrijgen van een verblijfsstatus, dan wel het realiseren van terugkeer naar het land van herkomst. Ex-AMV's die actief meewerken aan het verkrijgen van een helder toekomstperspectief komen tevens in aanmerking voor materiële ondersteuning in de vorm van leefgeld. Eind 2016 kwamen nog 22 ex-AMV's in aanmerking voor verstrekking van leefgeld.

Op lokaal niveau zijn de volgende zaken in 2016 afgerond:  Opening (2015) en sluiting noodopvang (2016);  Voorbereiding twee asielzoekerscentra;

 Interne afstemming binnen gemeente opgestart (middels werktafel en kennisnetwerk);

 We hebben ervoor gezorgd dat kinderen in de noodopvang aan de van Swietenlaan op twee scholen onderwijs kregen;

 Externe afstemming met COA, onderwijs, woningcorporaties, Nidos (AMV'ers), Humanitas, vrijwilliger organisaties en de landelijk aangestelde regio coördinatoren GGD en werktoeleiding;

 Diverse werk- en netwerkbijeenkomsten georganiseerd. Conclusie

De taakstelling huisvesting vergunninghouders hebben wij in 2016 nagenoeg gehaald. De maatschappelijke begeleiding aan vergunninghouders is geïntensiveerd en uitgebreid met de participatieverklaring. Door het bieden van sobere opvang aan dakloze vreemdelingen in de zogenoemde bed bad brood-voorziening,

voorkomen we dat mensen zonder voorzieningen op straat terecht komen. Vanuit deze voorziening werken zij aan verheldering van het toekomstperspectief.

Om een bijdrage te leveren aan de opvang van de sterk toegenomen stroom vluchtelingen is in oktober 2015 een noodopvanglocatie van het COA in gebruik genomen. Hier verbleven 550 mensen die nog in afwachting waren van de start van hun asielprocedure. De noodopvanglocatie is in oktober 2016 beëindigd.

4.3.3 Emancipatie

Ons emancipatiebeleid is beschreven in de nota Kansen bieden, kansen pakken (2010). Dit beleid loopt tot 2017. We subsidiëren cursussen, activiteiten en projecten van maatschappelijke organisaties. Die zijn gericht op het versterken van de zelfredzaamheid van emancipatie-doelgroepen.

We willen dat iedereen in Groningen, ongeacht herkomst, geslacht, geaardheid of andere oorzaken, dezelfde kansen krijgt om actief aan onze samenleving mee te doen

Wat wilden we bereiken in 2016?

De maatregelen van het emancipatiebeleid richt zich op het vergroten van kansen van alle bewoners van Groningen. We willen dat niemand vanwege herkomst, geaardheid of geloofsovertuiging wordt buitengesloten of minder kansen krijgt.

De zichtbaarheid en sociale acceptatie van LHBT's in de stad vergroten.

De ketenaanpak taal, participatie en arbeid adequaat houden, vernieuwen en inzetten. Multiculturele netwerken ondersteunen

Wat hebben we hiervoor gedaan in 2016? Emancipatie en integratie

79

Samen met de ketenpartners Jasmijn en Alfa College zijn er zo'n 500 vrouwen bereikt in de wijken en heeft het programma Jasmijn Werkt aan 12 vrouwen een activeringstraject uitgevoerd. Er zijn twee speciale trainingen georganiseerd voor circa 40 vrouwen in samenwerking met Diversion over economische zelfstandigheid. En er zijn plannen ontwikkeld om een zorgcoöperatie voor vrouwen op te richten.

Het multiculturele netwerk heeft een andere opzet gekregen: aan de hand van de thema's van de Diversiteitsagenda informeren de netwerk partners elkaar en zoeken ze samenwerking.

Mannenemancipatie is hoger op de agenda gezet en mankracht werkte hierin samen met Emancipator, een landelijke organisatie voor mannen emancipatie.

Lokaal lesbisch, homo, biseksueel en transgender beleid (LHBT)

In 2016 hebben wij samen met het COC Groningen-Drenthe, het COC Friesland, de noordelijke

discriminatiebureaus, de politie Noord Nederland, het platform LGBT Groningen en de gemeente Sudwest-Fryslân de alliantie 'LHBT-veiligheid Noord-Nederland' ondertekend. Ook is in 2016 een begin gemaakt met het opstellen van een protocol discriminatie en geweld tegen LHBT's om op een transparante en eenduidige wijze discriminatie en geweld tegen LHBT’s in Groningen inzichtelijk te maken en af te handelen.

Conclusie

De diversiteitsagenda werkt verbindend en heeft nieuwe samenwerkingsrelaties tot stand gebracht.

Deelprogramma 4.4: Jeugd

Wij zien het als een belangrijke verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat Groningen een stad is waar kinderen gezond en veilig opgroeien. Een stad waar ze, ongeacht hun sociaaleconomische of etnische achtergrond, allemaal voldoende kansen krijgen. Kansen om hun talenten te ontwikkelen en hun plek te vinden in onze samenleving als vrije en verantwoordelijke burgers. Samen met de jeugdigen zelf, ouders, scholen, welzijnsinstellingen en hulpverleners willen we hiervoor de voorwaarden creëren.

We willen dat Groningen een van de aantrekkelijkste steden is om op te groeien. Deze ambitie werkt door in alle inhoudelijke (deel)programma's van onze begroting. In dit deelprogramma de inhoudelijke prioriteiten. De eruit voortvloeiende activiteiten zijn grotendeels te vinden in de (deel)programma's Onderwijs, Sport, Welzijn,

Gezondheid, Vernieuwing sociaal domein, Cultuur, Inkomensondersteuning en Veiligheid. Dit verklaart het gering aantal activiteiten dat opgenomen is in het deelprogramma Jeugd.

Beleidsvelden

 Opvoedkracht

 Talentontwikkeling

 Maatschappelijke participatie  Veilig opgroeien

 Actieve gezonde leefstijl Effectindicatoren

 Alle kinderen en jongeren nemen naar eigen vermogen deel aan de samenleving.

4.4.1 Opvoedkracht

Ouders hebben in de opvoeding de eerste verantwoordelijkheid. Maar ook familieleden, leerkrachten, vrienden, buren en (bijvoorbeeld) sportbegeleiders spelen een rol. Samen zorgen ze voor 'opvoedkracht'. Opvoeden gaat niet altijd vanzelf. Waar nodig en mogelijk bieden we ondersteuning aan. Dat doen we zo vroeg mogelijk.

80

Het versterken van 'opvoedkracht' - ondersteunen opvoeden en opgroeien - is een kerntaak binnen WIJ. Meer informatie hierover is terug te vinden in deelprogramma Vernieuwing sociaal domein.

We willen in Groningen:

 Dat er voor alle kinderen voldoende ‘opvoedkracht’ is;  Waar nodig tijdig adequate ondersteuning bieden. Wat wilden we bereiken in 2016?

Het versterken van de rol van de ouders als eerste verantwoordelijke voor de opvoeding van de kinderen en het tijdig bieden van passende ondersteuning, indien nodig, vanuit het onderwijs, de opvang en de WIJ-team. Deze passende ondersteuning wilden we bieden door volledige integratie van de Centra voor Jeugd en Gezin (CJG) in de WIJ-teams, versterking van de samenwerking tussen (passend) onderwijs en de WIJ-teams (passende ondersteuning), een preventief activiteitenaanbod vanuit deze CJG's/WIJ-teams gericht op het versterken van de opvoedkracht van ouders en op het versterken van een positief en veilig opvoed- en opgroei klimaat thuis in het gezin, op school en in de wijk en tijdige signalering van opvoed- en opgroei problemen, onveiligheid,

ontwikkelingsachterstanden en/of leer- en gedragsstoornissen bij jeugdigen. Wat hebben we hiervoor gedaan in 2016?

Het doorontwikkelen en versterken van de CJG's als integraal onderdeel van WIJ. Ze bieden onder andere nog steeds laagdrempelige vrij toegankelijke opvoedondersteuningsactiviteiten, gezinsondersteuning, ondersteuning van tienermoeders, activiteiten gericht op het versterken van het pedagogisch klimaat en

ontwikkelingsstimulering van kinderen. De samenwerking tussen WIJ-teams en onderwijs (onder andere door inzet van extra uren Jeugdgezondheidszorg) is geïntensiveerd en het VO-WIJ-team is ontwikkeld. Daarnaast hebben we diverse voorzieningen voor jeugdigen met ontwikkelingsachterstanden of gedragsstoornissen gesubsidieerd zoals huiskamers, BSO+ en de Gezinsklas.

Conclusie

Binnen de huidige WIJ-teams, maar ook daarbuiten, is veel expertise en zijn veel mogelijkheden aanwezig om ouders, maar ook het onderwijs en de kinderopvang, preventieve passende ondersteuning te bieden bij de opvoeding van jeugdigen, vooral jeugdigen met ontwikkelingsachterstanden of gedragsstoornissen.

4.4.2 Talentontwikkeling

Iedereen heeft talenten. Wij vinden het belangrijk dat kinderen hun talenten ontdekken. We stimuleren en faciliteren hen om die te ontwikkelen. Ieder naar eigen aard en niveau. Op school, bij de sportclub, op de muziekschool of elders.

Talentontwikkeling vindt zowel in als buiten het onderwijs plaats en in andere (deel)programma's zoals Onderwijs, Sport, Cultuur, Welzijn, Armoedebestrijding en Vernieuwing sociaal domein vindt u meer informatie hierover.

Wat willen in Groningen dat:

 Dat alle kinderen hun talenten ontdekken en ontwikkelen;  Activiteiten organiseren die talentontwikkeling stimuleren. Prestatie indicatoren

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2016 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Indicator (en) Realisatie

2015

Beoogd 2016

Realisatie 2016

81

Aantal deelnemers Jonge Onderzoekers 14.000 12.000 12.000

Wat wilden we bereiken in 2016?

Een optimaal klimaat, met een ruim en gevarieerd aanbod aan activiteiten, waar alle kinderen en jongeren de kans krijgen zich te ontwikkelen.

Wat hebben we hiervoor gedaan in 2016?

Binnen verschillende (deel)programma's hebben we activiteiten gesubsidieerd waarmee we de talenten van jeugdigen stimuleren en (verder) ontwikkelen. Dit gebeurt via de Vensterschool, Bslim, sportverenigingen, het Jeugdwerk, cultuureducatie, techniekeducatie en natuur- en duurzaamheidseducatie. Door het armoedebeleid (kindpakket) hebben ook kinderen uit arme gezinnen mee kunnen doen aan de activiteiten.

Conclusie

Ook in 2016 hebben veel jeugdigen, ook jeugdigen uit arme gezinnen, deel kunnen nemen aan uiteenlopende wijkgerichte en stedelijke activiteiten.