• No results found

2.1.4 (Inter)nationaal Promoten van onze kennissectoren

Deelprogramma 6.1: Culturele infrastructuur

Met dit deelprogramma hebben we optimale voorwaarden gecreëerd voor cultuur. Door actief samen te werken met de culturele instellingen, hebben we samen de culturele diversiteit en kwaliteit in Groningen versterkt. In 2016 resulteerde het onderzoek naar de Groningse culturele infrastructuur, podia en stadsbrede

programmering in de eindrapportage Onderzoek podiumkunsten. Het rapport ondersteunt de kwaliteit van de Groninger podiuminfrastructuur. Deze kenmerkt zich door een complete en complementaire keten. Met een aantal aanbevelingen uit het rapport zijn wij al aan de slag gegaan. Zo werken we in noordelijk verband aan het cultuurprogramma We the North als experimenteerregio voor een nieuw bestel per 2021 en gaan we een oplossing realiseren voor huisvestingsproblemen van een aantal culturele instellingen. We ontwikkelen een "makerscluster" in het Ebbingekwartier. We onderschrijven tenslotte het belang van samenwerken en faciliteren dit door cultuurpijlers per discipline, die initiatief nemen tot meer samenwerking.

In augustus is gestart met aanpassing van de Machinefabriek, waardoor de kantoor en productieruimte van Club Guy & Roni in dit pand kunnen worden gerealiseerd. Hierdoor kon het programma voor de nieuwbouw worden uitgebreid met ruimte voor een extra instelling (de Steeg) en de benodigde oppervlakte worden gereduceerd. Grand Futura werd de nieuwe huurder van het Grand Theatre. Wij subsidieerden de opstartfase van de nieuwe organisatie. Na de zomer nam Grand Futura de verantwoordelijkheid voor de programmering over van de OPSB, die het Grand een jaar lang programmeerde na het faillisement in 2015.

Beleidsvelden  Podiumkunsten  Evenementen  Letteren en media  Beeldende kunst  Kunstraad Groningen  Erfgoed Effectindicatoren

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van ons beleid in 2016 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Indicator (en) Behaald

2015

Beoogd 2016

2016 Behaald Positie Gemeente Groningen in Atlas voor

Gemeenten Top 5 Top 5 Top 5

6.1.1 Podiumkunsten

Groningen kent een gevarieerd en uitgebreid podiumkunstenaanbod. Dit aanbod draagt bij aan de kwaliteit en diversiteit van Cultuurstad Groningen, en aan een goed leef- en vestigingsklimaat. We subsidiëren podia en gezelschappen op bijvoorbeeld het gebied van theater, muziek en dans, zoals De Oosterpoort/Stadsschouwburg (OPSB), Vera en Club Guy & Roni.

Met ons podiumaanbod willen we:

 Een positie in de landelijke top 5, met voldoende en gevarieerd aanbod;  Instellingen die door samenwerking effectiever worden;

 De productie- en presentatieketen versterken;

 De organisatiekracht in de podiumsector versterken, met ruimte voor interdisciplinaire ontwikkelingen;  Een goed en compleet educatief aanbod;

102

 Voldoen aan onze verantwoordelijkheid voor accommodaties voor Rijks-gesubsidieerde instellingen via huisvesting en kansen benutten voor samenwerking en samenwerkingsvoordelen met andere instellingen. Prestatie indicatoren

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2016 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Indicator (en) Realisatie

2015

Beoogd 2016

Realisatie 2016 Aantal bezoekers Oosterpoort/

Stadsschouwburg (OPSB) 217.229 250.000 284.7290

Wat wilden we bereiken in 2016?

 Toewerken naar een structurele oplossing voor een aantal huisvestingsproblemen;  Tenminste 250.000 bezoekers voor OPSB;

 De kwaliteit, samenwerking en afstemming in de podiumkunsten verder versterken;

 Samen met het werkveld de organisatie van een (internationaal) Dance-event in de stad onderzoeken. Wat hebben we hiervoor gedaan in 2016?

Subsidies verstrekt aan culturele instellingen en festivals (volgens Cultuurnota)

We subsidieerden Grand Futura om de programmering van het Grand Theatre na de zomer over te kunnen nemen van de OPSB, die de programmering ervan overnam na faillissement van het Grand Theatre in 2015. Ondersteund bij het oplossen van huisvestingsknelpunten.

We stelden een projectplan op voor het realiseren van culturele huisvesting in het Ebbingekwartier. Daarmee geven we uitvoering aan de aanbevelingen uit Onderzoek podiumkunsten, eindrapportage van het onderzoek naar de Groningse culturele infrastructuur, podia en stadsbrede programmering. In de cultuurnota 2017-2020 bereidden we Cultuurpijlers voor, die opdracht krijgen samenwerking in de sector te bevorderen.

Wij subsidieerden de opstartfase van Grand Futura als nieuwe huurder van het Grand Theatre. Na de zomer nam Grand Futura de verantwoordelijkheid voor de programmering over van de OPSB, die het Grand een jaar lang programmeerde na het faillissement in 2015.

Eurosonic Noorderslag (ESNS)

Ruim 40.000 mensen bezochten Eurosonic Noorderslag. Opvallend waren dit jaar de nieuwe concerttent op de Grote Markt, de Artist Village op het Suikerunieterrein en de ticketoffice parkeergarage Damsterdiep.

Haalbaarheidsonderzoek Dance event

Een aantal Dance organisatoren in de stad heeft samen met de gemeente de mogelijkheid onderzocht van een middelgroot indoor Dance event in Groningen. Er is een plan ontwikkeld, maar er was onvoldoende inhoudelijke en financiële draagkracht bij de beoogde partners om dit event in 2016 te realiseren.

Conclusie

Met dit deelprogramma hebben we optimale voorwaarden gecreëerd voor cultuur. Door actief samen te werken met de culturele instellingen, hebben we samen de culturele diversiteit en kwaliteit in Groningen versterkt. We hebben onze doelstellingen voor 2016 gehaald en alle activiteiten die we ons voornamen voor 2016 uitgevoerd.

6.1.2 Evenementen

Groningen wil een bruisende, aantrekkelijke en economisch vitale stad zijn voor bewoners, ondernemers en bezoekers. Met een gevarieerd evenementenaanbod dragen we hieraan bij. We maken een goede

103

gedragen aanbod organiseren we met partners meer regie op het aanbod van grote evenementen. Daarnaast hebben we gericht locatiebeleid voor de belangrijkste locaties in de stad.

Groningen handhaaft haar positie in de top van evenementensteden in Nederland. Groningen heeft een sterk eigen gezicht en is ook voor buitenstaanders een jonge, eigenzinnige stad met veel aandacht voor cultuur. Het profiel van Groningen vinden we terug in het grote en gevarieerde aanbod aan evenementen. Noorderzon en Eurosonic genieten grote nationale bekendheid. De volksfeesten, zoals Koningsdag, Groningens Ontzet en het bevrijdingsfestival, worden massaal gevierd. In en om de binnenstad vinden met grote regelmaat

muziekfestivals, markten en sportevenementen plaats. Evenementenbeleid en citymarketing zijn sterk aan elkaar verbonden.

Prestatie indicatoren

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2016 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie indicator (en) Behaald 2015 Beoogd 2016 Behaald

2016

Aantal grote evenementen (>2.000 bezoekers) 23 32 24

Aantal middelgrote evenementen (200-2.000 bezoekers)

270 270 215

Aantal meldingen geluidsoverlast evenementen 275 180 450

Over het algemeen slagen we erin om de geluidsoverlast bij muziekevenementen te beheersen. Niettemin zien we een forse stijging in het aantal meldingen van geluidsoverlast. Deze stijging wordt verklaard door het grote aantal klachten (250), tijdens het driedaags Paradigma festival in augustus 2016 op het terrein van de voormalige Suikerfabriek.

In 2016 hebben 54 evenementen minder plaatsgevonden dan in 2015. Dit wordt voor een groot deel verklaard door het feit dat in 2016 meerdere evenementen onder één vergunning zijn gebracht, bijvoorbeeld bij

Koningsdag en Groningens Ontzet. Daarnaast is het aantal vergunningen voor middelgrote evenementen afgenomen omdat de mogelijkheid om het evenement met een melding af te doen, is verruimd (van 100 naar 200 bezoekers).

Wat wilden we bereiken in 2016?

 De programmering van vooral de speciale en grote evenementen verbeteren, onder meer de diversiteit en kwaliteit;

 Een meer gedifferentieerd legestarief invoeren, dat beter aansluit bij de verschillende evenementen: dit draagt bij aan de professionalisering van de gemeentelijke evenementenorganisatie.

Wat hebben we hiervoor gedaan in 2016?

Ook in 2016 hebben wij een ruim en gevarieerd aanbod aan evenementen in onze stad gehad. Met veel bekende evenementen zoals Eurosonic-Noorderslag en Noorderzon maar ook nieuwe evenementen zoals Sterren op het Plein. Dit Nederlandstalig muziekfestijn op onze Vismarkt is landelijk uitgezonden door de AVROTROS en liet een enthousiast en gevarieerd Gronings publiek op de Nederlandse tv’s zien.

Wij hebben de locatieprofielen geactualiseerd. De locatieprofielen zijn een belangrijk instrument in ons

evenementenbeleid. In de locatieprofielen zijn de eigenschappen van een evenementenlocatie in kaart gebracht en worden de mogelijkheden en beperkingen beschreven. Ze bieden de mogelijkheid om differentiatie aan te brengen in het aantal en het type evenementen en daarmee kunnen wij evenementen spreiden over de stad. De locatieprofielen zijn een dynamisch instrument. Met de actualisatie kunnen wij de aard van de evenementen en van de locatie beter op elkaar aan laten sluiten. En zo vormgeven aan een goede balans tussen leefbaar en levendig in onze stad.

104

De vergunningverlening voor onze evenementen vraagt om een zorgvuldige samenwerking tussen alle belanghebbenden en een goede regie op het proces. Onze gezamenlijke missie: Met een tevreden organisator organiseren wij een veilig evenement dat bijdraagt aan onze bruisende stad. Wij besteden veel aandacht aan het verbeteren van dit proces.

Voor het eerst hebben wij dit jaar ook een tweetal evenementenvergunningen geweigerd; voor Holi Fusion en voor Oktoberfest. Beiden zijn voor ons leerprocessen geweest in het maken van de juiste en tijdige afwegingen op enerzijds het faciliteren van evenementen in onze stad en anderzijds het kunnen borgen van de veiligheid tijdens het evenement.

In de tarievennota 2016 heeft de raad bepaald dat de tariefopbouw voor evenementen een getrapt tussentarief wordt ingevoerd voor evenementen met 1000-2000 bezoekers en een tarief wordt toegevoegd voor

evenementen van meer dan 25.000 bezoekers. Daarnaast zijn alleen de leges voor evenementen met meer dan 1.000 bezoekers (getrapt) verhoogd in 2016 en 2017. Voor wijk- en straatfeesten, kinderactiviteiten en de buitenspeeldag worden geen leges in rekening gebracht.

Conclusie

Wij hebben in Groningen al veel bereikt op het gebied van evenementen; een gevarieerd en goed gevuld aanbod aan evenementen worden in onze stad gehouden. Om een goede uitvoering te kunnen geven aan ons

evenementenbeleid is blijvende aandacht nodig voor het Evenementenvergunning Proces, zowel intern als met onze ketenpartners. De complexiteit en dynamiek van evenementen, zetten druk op het proces en de

samenwerking. Ook in 2017 blijven wij hier aandacht aan besteden.

6.1.3 Letteren en media

De belangrijkste voorzieningen voor Letteren en media zijn het Groninger Forum en OOG. Daarnaast heeft Groningen een stadsdichter en een kinderdichter. Ook stimuleren we het literaire klimaat met subsidies en regelingen.

We willen:

 Behoud van onze positie in de landelijke top 5 van letterensteden;  Een complete keten met een betere onderlinge samenwerking;  De doelen uit de bibliotheek- en Forumvisie realiseren;

 Een lokale publieke omroep die dagelijks (cross mediale) uitzendingen verzorgt van hoge kwaliteit die deelname en binding aan de lokale samenleving bevordert.

Prestatie indicatoren

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2016 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Indicator (en) Behaald 2015 Beoogd 2016 Behaald

2016

Aantal bezoekers Groninger Forum 919.925 1.190.151

Totaal aantal uitleningen bibliotheek 1.426.567 1.299.616

Leden bibliotheek 45.035 45.500

% Groningers dat wekelijks naar OOG kijkt

Wat wilden we bereiken in 2016?

 Invoering en uitvoering van de nieuwe Omroepnota als actualisering van de Omroepnota Mediabeleid 2011-2015;

 Invoeren van nieuw bibliotheekbeleid voor de periode 2016-2020;

 Bereik, waardering en aantal unieke uitzendminuten van OOG handhaven. Ook streven we naar wijkgerichte berichtgeving.

105 Wat hebben we hiervoor gedaan in 2016?

 We hebben het nieuwe uitvoeringsbeleid voor het bibliotheekwerk meegenomen in de cultuurnota. Conclusie

Voor de nieuwe cultuurnota 2017-2020 hebben we na evaluatie het nieuwe beleid voor letteren opgesteld. De nieuwe omroepnota is vastgesteld.

6.1.4 Beeldende kunst

De belangrijkste voorziening voor beeldende kunst is het Groninger Museum. Verder hebben we het Centrum voor Beeldende Kunst (CBK), een aantal kleinere instellingen voor beeldende kunst, veel beeldend kunstenaars, vakopleidingen en zijn we verantwoordelijk voor beeldende kunst in de openbare ruimte. Voor talentvolle beeldende kunstenaars hebben we het Hendrik de Vries Stipendium.

We willen:

 Een complete culturele keten van (inter)nationale allure;  Meer regie, zichtbaarheid en samenhang;

 Een effectief productieklimaat voor beeldend kunstenaars. Prestatie indicatoren

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2016 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie indicator (en) Behaald 2015 Beoogd 2016 Behaald

2016

Aantal bezoekers Groninger Museum 200.000 170.000 290.000

Aantal projecten Kunst op Straat 7 4 6

Wat wilden we bereiken in 2016?

 De kwaliteit, samenwerking en afstemming in de beeldende kunsten verder versterken;  Behoud van Kunst op Straat;

 Een piloteditie van een nieuwe beeldende kunstmanifestatie in de openbare ruimte. Wat hebben we hiervoor gedaan in 2016?

We verstrekten subsidies aan beeldende kunst instellingen (volgens Cultuurnota)

Het Groninger Museum haalde met de tentoonstelling Bowie is een record aantal bezoekers. Het CBK werkte aan de uitbreiding van www.kunstspot.nl met medewerking van talenten uit verschillende disciplines. Voor

Kunstspot werkt CBK samen met het Groninger Museum, House of Design en Academie Minerva. CareX beheert de website www.ateliersingroningen.nl. De website biedt actuele informatie over alle atelierpanden en

atelierorganisaties in de stad. Hendrik de Vries Stipendium

In december 2016 ontvingen Bert Scholten en Dennis Molema, twee jonge en talentvolle Groninger beeldende kunstenaars, het Hendrik de Vriesstipendium tijdens het talent event Wildvang, in het CBK. Om het stipendium breder onder de aandacht te brengen verscheen in het najaar van 2016 een special over het stipendium. Kunst op Straat

In het kader van Kunst op Straat bereidden CBK en NP3 gezamenlijk het project Marker voor, een beeldende kunstmanifestatie in de publieke ruimte, die in 2017 plaats heeft. In 2016 kozen zij 6 talentvolle beeldende kunstenaars uit die Marker gaan uitvoeren.

Behoud van Kunst op Straat wordt meegenomen in het onderzoek naar verzelfstandiging van het CBK, dat in 2017 plaatsvindt.

106 Conclusie

We hebben onze doelstellingen voor 2016 gehaald en alle activiteiten die we ons voornamen voor 2016 uitgevoerd.

6.1.5 Kunstraad

We willen deskundige externe advisering over kunst- en cultuurbeleid in Groningen. Ook streven we naar een goed werkend verdelingssysteem voor incidentele culturele activiteiten aan de hand van de uitgangspunten in de cultuurnota. Deze taken hebben we overgedragen aan de Kunstraad Groningen.

We willen dat:

 De Kunstraad gevraagd en ongevraagd adviseert over cultuurbeleid;  De Kunstraad alle subsidieaanvragen afhandelt binnen de afgesproken tijd;  De budgetten bij de Kunstraad volledig ten goede komen aan geschikte projecten;  De Kunstraad vormgeeft aan een Groninger platform voor crowdfunding.

Prestatie indicatoren

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2016 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Indicator (en) Behaald

2015

Beoogd 2016

Behaald 2016 Afhandeling van de subsidie aanvragen binnen

de daarvoor gestelde termijn

100% 100% 100%

Benutting van de beschikbare budgetten voor cultuurprojecten

100% 100% 100%

Wat wilden we bereiken in 2016?

 Tijdige afhandeling door de Kunstraad van alle subsidieaanvragen;

 De budgetten bij de Kunstraad volledig ten goede laten komen aan geschikte projecten;

 Een samenhangend advies van de Kunstraad voor de cultuurnota's 2017-2020 van de provincie en de gemeente Groningen;

 Op basis van de evaluatie uit 2015 besluiten over voortzetting van het Groninger platform voor crowdfunding.

Wat hebben we hiervoor gedaan in 2016?

De Kunstraad handelde alle subsidieaanvragen tijdig af en liet de budgetten volledig ten goede komen aan geschikte projecten

De Kunstraad bracht het advies 'Kunst en Cultuur in Groningen' uit voor stad én provincie. Wij namen het grootste deel van het advies over, maar op twee belangrijke punten niet: de verdeling van middelen over instellingen en toewijzing van Cultuurpijlers.

We besloten het Groninger platform voor crowdfunding voort te zetten. Conclusie

We hebben onze doelstellingen voor 2016 gehaald en alle activiteiten die we ons voornamen voor 2016 uitgevoerd.

6.1.6 Erfgoed, materieel en immaterieel

Ons culturele erfgoed speelt een wezenlijke rol in onze regionale en stedelijke identiteit. We onderscheiden materieel en immaterieel erfgoed. De belangrijkste voorzieningen zijn het Noordelijk Scheepvaartmuseum en de

107

Groninger Archieven. De jaarlijkse vieringen van bijvoorbeeld Gronings Ontzet en de intocht van Sinterklaas zien wij als immaterieel cultureel erfgoed.

We willen:

 Verregaande inhoudelijke en organisatorische samenwerking tussen de erfgoedinstellingen van de stad;  Onze historische collectie en kennis vaker en meer in samenhang tonen;

 Vrij toegankelijke volksfeesten mogelijk maken voor alle Stadjers waarbij we streven naar een nieuw evenwicht tussen programma, publieksbereik, veiligheid en budget.

 Ons monumentenbeleid is te vinden onder programma wonen.

Prestatie indicatoren

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2016 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Indicator (en) Behaald 2015 Beoogd 2016 Behaald

2016 Aantal bezoekers Noordelijk

Scheepvaartmuseum

34.100 34.000 35.900

Wat wilden we bereiken in 2016?

Nieuw museumbeleid in de cultuurnota waarmee we de erfgoedinstellingen een goede opdracht meegeven voor de komende jaren.

Wat hebben we hiervoor gedaan in 2016?

In de cultuurnota hebben we de basis gelegd voor nieuw uitvoeringsbeleid voor erfgoed. In 2017 werken we dit verder uit. We hebben grote stappen gezet met de omvorming van het Noordelijk Scheepvaartmuseum tot historisch museum. We hebben het pakhuis achter het museum aangekocht om uitbreiding mogelijk te maken en zijn gestart met de planvorming.

Conclusie

We hebben onze doelstellingen voor 2016 gehaald en alle activiteiten die we ons voornamen voor 2016 uitgevoerd.