• No results found

Deelprogramma7.2: Openbaar vervoer

7.3.1 Regionale ontsluiting ringwegen

Het beleidsveld regionale ontsluiting en ringwegen richt zich op de wegen die onze stad met de regio en de rest van Nederland verbinden. De komende jaren neemt de druk op de weg toe. Het is onze uitdaging om een goede balans te vinden tussen oplossingen voor de doorstromingsproblemen en het behouden van een leefbare stad. Voor de ring willen we uitbreiding van de capaciteit en verbetering van de doorstroming. Daarnaast streven we naar minder autokilometers tijdens de spits via mobiliteitsmanagement. Ook willen we de capaciteit van de wegen beter benutten met behulp van verkeersmanagement. Binnen 10 jaar willen we alle gelijkvloerse kruisingen in de ring ongelijkvloers maken.

Prestatie indicatoren

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2016 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Indicator (en) Behaald

2015

Beoogd 2016

Behaald 2016

Aantal gelijkvloerse kruisingen in ringwegen 5 5 5

Wat wilden we bereiken in 2016?

Voor de Zuidelijke ringweg wilden we de aanbesteding afronden en het werk voorbereiden om in 2017 te kunnen bouwen. Tijdens de grote verbouwingen van de Zuidelijke ringweg en de spoorzone is het doel van Groningen Bereikbaar om regie te voeren op de planning van de werkzaamheden, een goede communicatie te verzorgen en het gecoördineerd inzetten van mobiliteits- en verkeersmanagement.

Wat hebben we hiervoor gedaan in 2016?

 Aanbesteding Zuidelijke ringweg is afgerond. Voorbereidende werkzaamheden met de aannemer zijn gestart;

 Reitdiepplein (tweede fase en verdubbeling verbindingsbogen) is in 2016 afgerond;  Opwaarderen Oostelijke ringweg is in 2016 afgerond;

 Vervanging van de Noordzeebrug en kruising Bedumerweg/Noordelijke ringweg ongelijkvloers maken zijn afgerond in 2016;

 In 2016 is samen met de provincie Groningen gestart met het project Westelijke ringweg.

 Groningen Bereikbaar voert regie op de planning van de werkzaamheden, een goede communicatie en gecoördineerd mobiliteitsmanagement en verkeersmanagement.

Conclusie

De ringweg, als belangrijkste alternatieve route, is klaar voor de ombouw van de zuidelijke ringweg. De ombouw en aanpassingen aan de Oostelijke ringweg, de Noordelijke ringweg en het Reitdiepplein zijn alle in 2016 afgerond. Dit is terug te zien in de reistijden. In 2015 zijn de reistijden hoger door de werkzaamheden en in 2016 lager door gebruik van de nieuwe infrastructuur.

De Zuidelijke ringweg is aanbesteed en samen met de aannemer, Combinatie Herepoort, zijn de voorbereidingen in volle gang. Op straat zijn de eerste voorbereidende werkzaamheden te zien, onder andere het verleggen van kabels en leidingen. Samen met Groningen Bereikbaar zijn de projecten bezig om plannen te maken voor tijdens de ombouw. Het loket bereikbaarheid is bijvoorbeeld in 2016 geopend voor alle vragen van bereikbaarheid. Na de Zuidelijke ringweg is het noordelijke deel van Westelijke ringweg aan de beurt. Dit is het laatste deel dat nog niet ongelijkvloers is gemaakt. De eerste verkenningen zijn samen met de provincie gestart in 2016.

120

7.3.2 Stedelijke hoofdstructuur

Stedelijke hoofdstructuur

De bereikbaarheid van de dynamo’s in de stad is van groot economisch belang. De doorstroming op de aansluitingen van en naar de ring en de aanrijdroutes naar de dynamo’s kunnen op een aantal plekken beter. Voor nu, voor de toekomst, maar zeker ook om de stad bereikbaar te houden tijdens de uitvoering van de grote (infrastructurele) projecten in de stad. Deze maatregelen moeten we op korte termijn nemen.

Goederenvervoer

Eind 2014 ondertekende de staatssecretaris met meer dan 50 verschillende ondernemers en vervoerders in Groningen de Green Deal ZES (‘Zero Emission Stadslogistiek’). Daarmee moet de bevoorrading van de binnenstad van Groningen in 2025 zonder uitstoot plaatsvinden. Daartoe zetten vervoerders en verladers in Groningen schone en zuinige voertuigen in. Nieuwe technologie en innovatieve logistieke concepten moeten dit mogelijk maken. Daarnaast is ook aandacht voor handhaving, initiatieven op het gebied van slimme samenwerking, en voor slimmere benutting van bestaande concepten.

Prestatie indicatoren

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2016 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Indicator (en) Behaald

2015

Beoogd 2016

Behaald 2016

Aantal kruisingen dat is aangepakt - 3 0

Aantal experimenten met goederenvervoer - 3 1

Wat wilden we bereiken in 2016? Stedelijke hoofdstructuur

De stad en vooral de dynamo's bereikbaar houden, nu en tijdens de uitvoering van de grote infrastructurele projecten door het nemen van maatregelen ter verbetering van de autodoorstroming. In 2016 werken we samen met Rijkswaterstaat de plannen uit voor de nieuwe Gerrit Krolbruggen. Ook willen we met de plannen voor de Oosterhamrikzone flinke vooruitgang boeken.

Goederenvervoer

Verder wilden we het aantal (niet-elektrische) autokilometers in de binnenstad verminderen, door de venstertijden aan te passen en een proef met een 'logistieke hub' (overslagpunt).

Wat hebben we hiervoor gedaan in 2016? Stedelijke hoofdstructuur

 Het project Sontbrug en Sontwegtracé is afgerond in 2016;

 De planstudie voor de Gerrit Krolbrug is afgerond op basis waarvan een voorkeursvariant is gekozen;  Principebesluit over de nieuwe autoverbinding in de Oosterhamrikzone en herstructurering van de zone;  Voorbereiden maatregelen ter verbetering van de autodoorstroming tijdens ombouw Zuidelijke ringweg;  Voorbereiden en afspraken met marktpartijen over Intelligente transportsystemen (ITS).

Goederenvervoer

 De venstertijden in de binnenstad zijn aangepast en het avondvenster is verdwenen;

 We hebben veel overleg gevoerd over logistieke hubs met marktpartijen, meet-ups georganiseerd en er wordt een pilot voorbereid;

 We zijn aangesloten bij een Europees initiatief over logistieke hubs voor Europese funding (duidelijkheid na zomer 2017).

121

Voor de hinder van de ombouw van de Zuidelijke ringweg echt merkbaar is worden maatregelen getroffen ter verbetering van de autodoorstroming. Beoogd was om drie kruisingen in 2016 uit te voeren. Deze worden echter in 2017 uitgevoerd. De verkeerslichten Sumatralaan-Bedumerweg worden in 2017 aangepast, zodat dit

tegelijkertijd met andere aanpassingen aan de verkeerslichten kan worden doorgevoerd. De kruising Noordelijke ringweg-Zonnelaan wordt meegenomen in het totaalplan voor Zernike. Voor de inzet van dynamische verwijzing bij het Universitair Medisch Centrum-zuid is in 2016 een start gemaakt met onderzoeken hoe deze verwijzing uit te voeren en wordt in 2017 uitgevoerd.

In 2016 zijn belangrijke besluiten genomen over de Gerrit Krolbrug en het Oosterhamriktracé: een voorkeursvariant voor de Gerrit Krolbrug en het principebesluit voor een autoverbinding in de Oosterhamrikzone.

Daarnaast is in 2016 vanuit de Netwerkanalyse een financiële bijdrage geleverd aan het landelijke/regionale ontwikkel- en implementatieprogramma via de regio Groningen – Assen voor Intelligente Transsport Systemen (ITS). Doel is om reizigers te begeleiden van deur tot deur, onder andere met slimme verkeerslichten, weg- en reisinformatie. Nu de afspraken met marktpartijen zijn vastgelegd, volgt vanaf 2017 de implementatie, ook in de stad Groningen.

Het aanpassen van de venstertijden biedt een voordeel voor zero-emissie aangedreven voertuigen. Bedrijven die in een zero-emissie aangedreven voertuig rijden, krijgen altijd een ontheffing.

We hebben daarnaast een flinke stap gemaakt in het denken over logistieke hubs. De markt is echter nog wel terughoudend een logistieke hub op te pakken. Daarom zijn er wat minder experimenten uitgevoerd dan we eigenlijk hadden gewild, wel is er een pilot voorbereid die in 2017 vorm moet krijgen. Dit resultaat is te danken aan veel gesprekken die zijn gevoerd met logistieke bedrijven en start-ups, met lokale distributeurs en partijen in fietslogistiek. Ook is er onderzoek gedaan met onze kennisinstellingen. In Europees verband zijn we bovendien aangesloten bij een initiatief uit onder andere Göteborg, Mechelen en Edinburgh over logistieke hubs. Na de zomer 2017 horen we of dit Europese funding krijgt.

Groningen nam verder het afgelopen jaar deel aan het landelijke project ‘Supermarktlogistiek’ om te komen tot een betere doorstroming en minder zoekkilometers in binnensteden, maar ook het effectief benutten van vrachtwagencapaciteit en het terugdringen van de uitstoot van CO2 en fijnstof.

7.3.3 In de wijken

In de woonwijken doen zich allerlei relatief kleine verkeersproblemen voor. Het gaat daarbij vooral om problemen die de verkeersveiligheid en leefbaarheid in de wijk raken. De meldingen komen binnen bij het Meldpunt Verkeer en Beheer.

We willen:

 Stadjers helpen om de verkeersproblemen in hun wijk op te lossen, passend bij de situatie en omgeving;  Verbeteren van de verkeersveiligheid en leefbaarheid in de wijken.

Prestatie indicatoren

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2016 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Indicator (en) Behaald

2015

Beoogd 2016

Behaald 2016

Aantal afgehandelde meldingen -- 850 --

Wat wilden we bereiken in 2016?

 Stadjers helpen om de verkeersproblemen in hun wijk op te lossen, passend bij de situatie en omgeving;  Verbeteren van de verkeersveiligheid en leefbaarheid in de wijken.

122

Alle meldingen die binnenkomen bij het Meldpunt Verkeer en Beheer worden actief opgepakt, beoordeeld en waar mogelijk afgehandeld. Het aantal meldingen neemt jaarlijks toe, mede omdat burgers ons steeds beter weten te vinden.

Conclusie

Het Meldpunt Verkeer en Beheer functioneert goed. Burgers weten ons steeds beter te vinden.

Deelprogramma 7.4: Parkeren

We willen de bezoekers en gebruikers van onze stad goede parkeervoorzieningen bieden, op een voor de gemeente bedrijfseconomisch verantwoorde wijze. In ons parkeerbeleid maken we daarom onderscheid tussen kort en lang parkeren. Kort parkeren is bedoeld voor bezoekers die bijvoorbeeld gaan winkelen, naar het museum gaan of op bezoek komen in het ziekenhuis. Deze doelgroep faciliteren we, liefst in parkeergarages, dicht bij de plaats van bestemming. Met de voorzieningen voor lang parkeren richten we ons vooral op de grote groep forenzen. Hiervoor hebben en realiseren we P+R-terreinen aan de randen van de stad.

We willen dat de stad en de belangrijkste bestemmingen daarbinnen beschikken over voldoende en vindbare parkeervoorzieningen. Tegelijk moet de geparkeerde auto niet ten koste gaan van de leefomgeving. Door gerichte en adequate parkeerhandhaving beperken we de overlast door geparkeerde auto's.

Beleidsvelden

 Parkeervoorzieningen  Parkeerbedrijf  Parkeerhandhaving Effectindicatoren

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van ons beleid in 2016 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Indicator(en) Behaald

2015

Beoogd 2016

Behaald 2016

Gemiddeld rapportcijfers voor P+R - 7,6 7,7

Gemiddeld rapportcijfer voor parkeergarages - 7,7 7,7

Gemiddelde parkeerdruk gemeente Groningen - 60% 61,3%

Bezetting P+R terreinen - 72% -

7.4.1 Parkeervoorzieningen

In de stad bieden we verschillende vormen van parkeren aan. Parkeren op straat en in garages dicht bij het centrum voor kortparkeerders. Hierbij willen we zo veel en zo goed mogelijk gebruik maken van onze

parkeergarages. Andere parkeervormen zijn buurtstallingen voor inwoners van onze schilwijken en het parkeren op P+R-terreinen aan de randen van de stad voor langparkeerders

We willen:

 Goed bereikbare en toegankelijke P+R-terreinen voor bezoekers van de stad;

 Parkeerplaatsen in de wijken voor de wijkbewoners. Prestatie indicatoren

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2016 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Indicator (en) Behaald

2015

Beoogd 2016

Behaald 2016

123 Aantal wijken waarmee een parkeerplan is

opgesteld

0 3 3

Wat wilden we bereiken in 2016?

We wilden het P+R-systeem rond de stad completeren, door de capaciteit uit te breiden met nieuwe locaties Reitdiep en Meerstad en door de kwaliteit van bestaande locaties te verbeteren. Daarmee zijn we voorbereid op de aanpak Ring Zuid en werkten we aan mobiliteitsmanagement.

Verder wilden we in overleg met de betreffende bewonersorganisaties en bewoners de parkeersituatie in enkele overbelaste wijken aanpakken.

Wat hebben we hiervoor gedaan in 2016?

 Vaststellen plannen voor nieuw parkeerregime Oosterparkwijk, Korrewegwijk, De Hoogte;  Planvorming en voorbereiding aanleg P&R-terreinen Meerstad en Reitdiep;

 Planvorming en voorbereiding extra uitbreiding P&R-terrein Hoogkerk;  Routing, kwaliteit en duurzaamheid P&R-terreinen verbeteren. Conclusie

In 2016 hebben we hard gewerkt aan de planvorming van de nieuw te realiseren P&R-terreinen Meerstad en Reitdiep. De feitelijke aanleg van deze terreinen hebben we in 2016 uiteindelijk niet kunnen realiseren omdat de planvorming voor deze terreinen toch meer tijd heeft gevraagd dan we van te voren hebben ingeschat.

Daarnaast is een extra uitbreiding voorbereid van P&R-terrein Hoogkerk. De planning is dat de terreinen in 2017 worden gerealiseerd. Wel hebben we een aantal kwaliteitsverbeteringen kunnen doorvoeren. Op alle P&R-locaties in de stad kunnen OV-fietsen worden geleend en hebben we fietskluizen voor particulieren én bedrijven aangelegd.

Verder hebben we in 2016 plannen opgesteld voor het invoeren van betaald parkeren in de Hoogte,

Korrewegwijk en de Oosterparkwijk. We constateren dat dit veel discussie in deze wijken heeft opgeleverd en dat er geen uitgesproken standpunt is voor óf tegen de invoering van betaald parkeren én ook dat er

verschillende opvattingen zijn over de vorm waarop het betaald parkeren wordt ingevoerd. De parkeerplannen zijn eind 2016 vastgesteld, in overleg met de raad en met aanpassingen die vooral te maken hebben met draagvlak.

7.4.2 Parkeerbedrijf

Het Parkeerbedrijf is primair belast met de uitvoering van beleidsmaatregelen op het gebied van parkeren. Naast het exploiteren van parkeergarages en buurtstallingen, is het Parkeerbedrijf verantwoordelijk voor het

straatparkeren (parkeerautomaten, opdrachtgever handhaving en vergunningverlening). Ook het fietsparkeren is een belangrijk onderdeel van het parkeerbeleid. Door het aanbieden van voldoende en kwalitatief goede fietsenstallingen wordt de overlast op straat zoveel mogelijk beperkt.

De exploitatie van het Parkeerbedrijf wordt gekenmerkt door een spanningsveld tussen haar maatschappelijke (publiek) en bedrijfseconomische doelstellingen (commerciëler werken, kostendekkendheid). De

bedrijfseconomische doelstelling (minimaal kostendekkend) staat haaks op de bijdragen vanuit de exploitatie aan enkele sociaal-maatschappelijke speerpunten van het gemeentelijke verkeers- en parkeerbeleid.

De afgelopen jaren hebben duidelijk gemaakt dat de exploitatie van het Parkeerbedrijf verschillende risico’s bevat. De oorzaken van deze risico’s liggen op verschillende gebieden, van macro-economische ontwikkelingen en trends tot gemeentelijke beleidskeuzes (zoals inzet P+R).

Prestatie indicatoren

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2016 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

124

Indicator (en) Behaald

2015

Beoogd 2016

Behaald 2016

Resultaat parkeerbedrijf (x 1.000 euro) 647 445 1.471

Wat wilden we bereiken in 2016?

Als onderdeel van de verdere digitalisering van het parkeren in de stad, wilden we de mogelijkheden verkennen om kenteken-parkeren op straat in te voeren. Tevens is gekeken naar de (on)mogelijkheden van het inzetten van scan-voertuigen voor de parkeerhandhaving. Als laatste onderzochten wij de modernisering van het

bezoekerspassysteem.

We wilden de toegankelijkheid van de parkeervoorzieningen verbeteren, verruimen en duurzamer maken. Tevens wilden we parkeerdata leveren aan de RDW zodat marktpartijen digitale toepassingen kunnen ontwikkelen met het oog op bereikbaarheid en vindbaarheid.

Wat hebben we hiervoor gedaan in 2016?

 Al onze parkeergarages zijn in 2016 24 uur toegankelijk geworden;

 In de parkeergarages Damsterdiep en Station Europapark is contactloos betalen toegevoegd aan de automaten;

 In de parkeergarages Boterdiep en Circus is de aanleg van de led-verlichting gerealiseerd, voor de parkeergarage Euroborg is dit doorgeschoven naar 2017;

 We hebben de aanbesteding fietsbeheer opgestart in 2016, de gunning vindt plaats in 2017;  Met ons nieuwe parkeervergunningsysteem, ingevoerd in de zomer van 2016, zijn de

bewonersvergunningen, bezoekersvergunningen en bedrijfsontheffingen gedigitaliseerd. Conclusie

Op financieel vlak hebben we in 2016 een goed resultaat behaald. De lage rente, maar ook de weer aantrekkende economie zijn daar belangrijke factoren voor.

We hebben veel van onze ambities bereikt. Om de klantvriendelijkheid te vergroten en de bedrijfsvoering te verbeteren, hebben we diverse ontwikkelingen doorgevoerd. Voorbeelden daarvan zijn het digitaliseren van ons parkeervergunningsysteem en de uitbreiding van voorzieningen in onze parkeergarages, zoals contactloos betalen. Verder hebben we het traject opgestart om ook voor de kortparkeerders (de mensen zonder

vergunningen die bij onze parkeerautomaten voor een bepaalde termijn betalen) het kenteken-parkeren in te voeren. We gaan dit voor de zomer 2017 daadwerkelijk realiseren. Deze digitalisering zorgt er ook voor dat we op een andere manier met de parkeerhandhaving om moeten gaan. In het najaar hebben we proef gereden met de scanauto. De test is goed genoeg verlopen om daar in het voorjaar van 2017 mee verder te gaan.

Met oog op verduurzaming hebben we led-verlichting aangebracht in de Boterdiep-garage en de Circusgarage. Ook hebben we een goede infrastructuur voor oplaadpunten voor elektrische auto's in onze garages. Het uitleveren van onze parkeerdata met de RDW is niet tot stand gekomen. Dit heeft te maken met de discussie wat wel en niet kan op het gebied van gegevensuitwisseling, een discussie die speelt op rijksniveau. Tot slot hebben we het beheer van de fietsenstallingen in 2016 aanbesteed. De procedure liep wat vertraging op omdat we zorgvuldig willen omgaan met de personele component in de aanbesteding. Na de zomer is het verder opgestart, met social return als belangrijk aandachtspunt. Gunning zal in 2017 plaatsvinden.

7.4.3 Parkeerhandhaving

Wij willen de stad toegankelijk houden en onveilige situaties voorkomen. Parkeerhandhaving is belangrijk voor een goed werkend parkeerbeleid. Daartoe zijn wij zichtbaar, herkenbaar en aanspreekbaar aanwezig in de wijk en werken wij nauw samen met de politie. Wij zijn gastheer, maar als mensen de regels overtreden treden wij stevig op. Wij maken werk van het niet-betalen. We handhaven de parkeerregels langs twee wegen: fiscaal (betaald parkeren) en via de Wet Mulder (foutparkeren).

Wij willen dat 94% van de mensen die hun auto parkeren betaalt. De daadwerkelijke betalingsbereidheid hebben wij in 2016 niet kunnen meten. Hiervoor is verdere digitalisering van de parkeerhandhaving noodzakelijk

125 Prestatie indicatoren

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2016 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Indicator (en) Behaald

2015

Beoogd 2016

Behaald 2016

Aantal uren inzet parkeerhandhaving - 34.000 35.750

Aantal uitgeschreven processen-verbaal betaald parkeren (fiscaal)

- 40.000 40.020

Wat wilden we bereiken in 2016?

 Doelmatige inzet van onze Boa’s en parkeerhandhavers;  Professionaliseren parkeerhandhaving

Wat hebben we hiervoor gedaan in 2016?

 We hebben ‘op zicht’ gehandhaafd op betaald parkeren (t/m juni 2016);

 Vanwege de invoering van het nieuwe parkeervergunningsysteem hebben wij van juli t/m december 2016 gehandhaafd op betaald parkeren met een handmatig scanapparaat;

 Ter vergroting van de efficiency van onze parkeerhandhaving, hebben wij een proef gehouden met een scanvoertuig voor de parkeerhandhaving;

 Naast de fiscale handhaving (niet betalen voor parkeerrechten), hebben wij ook handhavend opgetreden tegen parkeeroverlast (fout geparkeerde voertuigen, onveilige of overlast gevende situaties). Dit heeft geresulteerd in ruim 8.000 bekeuringen (Wet Mulder).

Conclusie

We hebben onze handhaving verder geprofessionaliseerd en zo efficiënt mogelijk ingezet. In de

meerjarenbegroting van het parkeerbedrijf is rekening gehouden met de inkomsten uit naheffingsaanslagen voor betaald parkeren én de kosten voor parkeerhandhaving door Stadstoezicht. Weliswaar hebben wij het beoogde aantal naheffingsaanslagen gehaald, maar vanwege de digitalisering en het daarmee verdwijnen van de fysieke passen, hebben wij de financiële doelstelling uit de meerjarenbegroting van het Parkeerbedrijf niet volledig kunnen halen. Door de digitalisering van het parkeervergunningensysteem per 1 juli 2017 is extra inzet nodig geweest ten opzichte van het begroot aantal uren en is het aantal uitgeschreven naheffingen gedaald ten opzichte van het eerste half jaar.

De handhaving op straat-parkeren en de opbrengsten daaruit kunnen echter gezien worden als schakel in het gehele parkeerbeleid. We veronderstellen dat de handhaving op straat-parkeren leidt tot een toename van de inkomsten uit betaalautomaten en parkeergarages.

De verdere verbetering van het financiële resultaat van de parkeerhandhaving en de haalbaarheid van de meerjarenbegroting is afhankelijk van de verdere digitalisering van parkeerhandhaving. Dit betreft de invoering van het kenteken-parkeren in combinatie met de invoering van een scanvoertuig.

Met de proef met het scanvoertuig voor de parkeerhandhaving hebben wij veel kennis en ervaring opgedaan over de werkwijze en de randvoorwaarden. De proef met het scanvoertuig is uiteindelijk te kort geweest om al