• No results found

2.1.4 (Inter)nationaal Promoten van onze kennissectoren

Deelprogramma 5.1: Sportieve infrastructuur

We willen optimale voorwaarden creëren voor sporten en bewegen. Daarvoor zijn goede en voldoende sportaccommodaties nodig. Met uitnodigende en actieve sportverenigingen. Sporten en bewegen gebeurt ook buiten verenigingsverband, in de openbare ruimte en in de directe leefomgeving. Daar besteden we ook aandacht aan. Beleidsvelden  Accommodaties  Verenigingen en subsidies  Openbare ruimte Effectindicatoren

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van ons beleid in 2016 gemeten. ls er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Indicator Behaald 2015 Beoogd 2016 2016 Behaald Klanttevredenheid besturen verenigingen en

94

5.1.1 Accommodaties

We willen voldoende, kwalitatieve, goed over de stad verspreide, betaalbare sportaccommodaties. We zorgen dat sporten betaalbaar blijft via ons tarievenstelsel. We hebben gymlokalen, sporthallen, sportvelden,

zwembaden, een atletiekbaan en een ijsbaan. Prestatie indicatoren

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2016 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie indicator (en) Behaald 2015 Beoogd

2016

Behaald 2016 Klanttevredenheid individuele gebruikers

zwembaden en Kardinge

-* 7 9

Klanttevredenheid gebruikers gymlokalen 7 (2013) 7 6,5

* Niet uitgevoerd (door renovatie Kardinge). Wat wilden we bereiken in 2016?

We wilden minimaal een 7 scoren bij de klanttevredenheidsonderzoeken. Waar mogelijk willen we accommodaties verduurzamen en voeren we het project Basis op Orde verder uit.

In 2016 hebben we een klantentevredenheidsonderzoek gedaan onder de gebruikers van de gymzalen en de dojo’s. We wilden een hogere score realiseren ten opzichte van 2013 (3-jaarlijkse cyclus).

Voor de zwembaden wilden we eveneens de klantentevredenheid verbeteren. Wat hebben we hiervoor gedaan in 2016?

 Exploiteren en beheren gemeentelijke sportaccommodaties;

 Behoeftebepalingsonderzoek is uitgevoerd door het Mulier Instituut;  (Co)investeringsfonds sportaccommodaties is ingesteld;

 Ingezet op kwalitatief betere schoonmaak;  Aanbrengen ledverlichting;

 Uitbreiden fietsenstallingen;

 Renovatie van een aantal kleedkamers;

 Realiseren mogelijkheid online verhuur vanaf december 2016;  Subsidiëring van zwembad Hoogkerk;

 Onderzoek Topsportzorgcentrum is afgerond. Voorbereiding is gestart;  Voorbereiding bouw Europapark Sporthal.

Conclusie

Uit het klanttevredenheidsonderzoek blijkt een hoge klanttevredenheid over de zwembaden en Kardinge. Dit is mede door de renovatie van het sportcentrum. Ervaring is dat renovatie een impuls geeft aan de

klanttevredenheid. Voor de toekomst blijven we streven naar een klanttevredenheidscijfer van in ieder geval een 7.

De klanttevredenheid van gebruikers van gymzalen en dojo's is iets lager dan bij het vorige

klanttevredenheidsonderzoek uit 2013. Uit het onderzoek blijkt dat vooral de hygiëne grotendeels bepalend is voor de mate van klanttevredenheid. Ondanks het feit dat we efficiënter zijn gaan schoonmaken, een nieuw schoonmaakbedrijf hebben ingehuurd en in een aantal gymlokalen de afgelopen jaren de toiletvoorzieningen hebben aangepakt, blijft de schoonmaak een knelpunt. We hebben een experiment gedaan met

nanotechnologie. Door een nano-laag aan te brengen op de bestaande tegels en vloeren oogt de ruimte niet alleen schoner maar is de ruimte ook gemakkelijker schoon te maken. We willen onderzoeken of we dit breder kunnen toepassen. Daarnaast gaan we met de gebruikers overleg voeren over het schoon achterlaten van de ruimte.

95

Het Mulieronderzoek is in 2016 uitgevoerd. De uitkomsten van het Mulieronderzoek worden, samen met eigen ervaringen en ervaringen van sportclubs, gebruikt als richtlijn voor het afwegen van investeringen op grond van het (co)investeringsfonds sportaccommodaties.

5.1.2 Verenigingen en subsidies

Groningen telt 315 sportverenigingen die ongeveer 70 verschillende sporten aanbieden. Behalve voor het sporten zelf zijn de sportverenigingen ook van grote sociale betekenis. We scheppen de voorwaarden voor goed functionerende verenigingen. Dat doen we in overleg met de Sportkoepel, waarin een groot deel van de verenigingen zich heeft verenigd.

Ons belangrijkste middel is het aanbieden van accommodaties tegen een betaalbaar tarief. Dit is geregeld in de exploitatie van Sport050 (toegestaan exploitatietekort). We stimuleren sportverenigingen om zich open te stellen voor een breed publiek. Verder helpen we de verenigingen om samenwerking te zoeken met elkaar en met de buurt, school of zorginstelling.

Wat wilden we bereiken in 2016?

Sportverenigingen hebben op allerlei gebied vrijwilligers nodig. Ze kunnen activiteiten aanbieden voor mensen die onder de Participatiewet vallen. We wilden de mogelijkheid onderzoeken om verenigingen die zich breder inzetten in het sociale domein te ondersteunen met projectsubsidies.

Wat hebben we hiervoor gedaan in 2016?

 Start Open Sportpark Kardinge met onder andere Walking Football samen met Wij team;  Start project 'de vrijwilligersmakelaar';

 Inspiratiesessie Veilig Sportklimaat georganiseerd samen met onder andere Huis voor de Sport;  Inzet Huis voor de Sport voor verenigingsondersteuning.

Conclusie

Uitwerking van de Strategie Sport Verbindt draagt bij aan het realiseren van de ambitie om Sport en Bewegen toegankelijk te houden of te maken voor iedereen. In 2017 gaan we verder met het programmeren van acties in het kader van Sport verbindt.

5.1.3 Openbare ruimten

Sporten en bewegen gebeurt ook buiten verenigingsverband en in de openbare ruimte, in de directe leefomgeving en in recreatiegebieden. We willen de openbare ruimte voor iedereen - jong en oud - aantrekkelijker maken om in te sporten en te bewegen. Met uitnodigende plekken en uitdagende routes in parken, straten, op pleinen en op en langs het water. We vergroten de mogelijkheden voor openbaar gebruik van sportparken. Het Paterswoldsemeer is voor de stad een belangrijk recreatiegebied. Daarom nemen we met de gemeenten Haren en Tynaarlo deel in de gemeenschappelijke regeling Meerschap Paterswolde.

Prestatie indicatoren

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2016 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie indicator (en) Behaald 2015 Beoogd 2016 Behaald

2016

Vernieuwde aanpak speelplekken 1 5 2

Meer openbaar maken sportparken - 2 1

% inwoners van 18 jaar en ouder dat tevreden is over de speelmogelijkheden in de buurt

96 Wat wilden we bereiken in 2016?

We willen de openbare ruimte 'sportiever' inrichten en de sportparken meer openbaar toegankelijk maken. Hierdoor krijgen Stadjers meer mogelijkheden om te sporten en te bewegen.

Wat hebben we hiervoor gedaan in 2016?

 Aanleg van een freerunning locatie aan de Vrydemalaan;  Aanleg van vier watertappunten;

 Activatie van de nieuwe Discgolf course in het Stadspark;

 Gestart met het realiseren van sportplekken in Vinkhuizen en Laanhuizen en een 4-mijl-route in Hoogkerk;  Gestart met activiteiten in het kader van Open Sportpark Kardinge.

Conclusie

De gerealiseerde freerunning-locatie is een succes. De gebruikers zijn enthousiast. Op verschillende plekken in de stad zijn watertappunten aangelegd. De watercampagne in het kader van Groningen Fit draagt bij aan een goed gebruik van de watertappunten.

Burgerparticipatie en het samenwerken met meerdere partijen vragen een zorgvuldige tijdsinvestering waardoor het proces meer tijd heeft gekost dan aanvankelijk was gepland. De ontwikkeling van de sportplekken in

Vinkhuizen en Laanhuizen hebben hierdoor vertraging opgelopen. Toch draagt juist dit proces bij aan de betrokkenheid van potentiële gebruikers. Burgerparticipatie blijft een belangrijke pijler bij het inrichten van de sportieve openbare ruimte. Er is aandacht voor het innovatieve karakter van projecten die we realiseren.