• No results found

Wat er (op hoofdlijnen) verandert.

In deze variant wordt de sédula vervangen door de NIK en een Vreemdelingendocument.

Nederlanders zijn niet verplicht een sédula aan te schaffen, maar vanaf 14 jaar verplicht zich kunnen te identificeren (ongeacht met welk document ze dit doen).

Het vreemdelingendocument wordt niet verstrekt door Burgerzaken, maar door de Toelatingsorganisatie.

ID-nummer en PIVA blijven ongewijzigd in gebruik.

Veranderingen in de processen bij Burgerzaken

179

Het aanvraagproces verandert. Het aanvragen van een NIK wordt hetzelfde als het aanvragen van een paspoort. U legt een vingerafdruk, pasfoto en handtekening van de aanvrager vast, en verstuurt deze met alle relevante gegevens met RAAS naar Europees Nederland.

Duurt het doorlopen van het aanvraagproces van een paspoort langer/korter dan het doorlopen van het aanvraagproces van de sédula?

Heeft u meer vingerafdrukscanners en RAAS-stations nodig wanneer ieder identiteitsdocument zo wordt geproduceerd? Wat zouden hier de kosten van zijn?

Moet u (meer) ambtenaren opleiden om te leren werken met het RAAS en de

vingerafdrukscanner? Hoeveel opleiding is hiervoor nodig? Wat zouden hier de kosten van zijn?

Het productieproces verandert ook. De pas wordt in Europees Nederland gepersonaliseerd en daarna naar uw balie gestuurd. Na tien werkdagen kan de aanvrager zijn document ophalen.

Houden uw medewerkers meer tijd over als zij de documenten niet meer zelf hoeven te personaliseren? Hoeveel meer tijd?

Betekent dit dat burgers minder lang hoeven te wachten tot ze aan de beurt zijn?

De NIK zal maximaal 58 dollar kosten. Maar een deel van de ingezetenen is niet verplicht er één aan te schaffen, omdat zij al beschikken over een ander identiteitsdocument – zoals een

rijbewijs of paspoort.

Weegt dit voordeel voor hen op tegen het nadeel van de hogere kosten?

Welke voor- en nadelen heeft dit verder voor burgers?

De NIK is (nog) geen door de Caribische landen geaccepteerd grensoverschrijdingsdocument.

Mogelijk kan met de NIK niet (direct) naar de Caribische landen worden gereisd.

Voor Nederlandse ingezetenen met een paspoort is dit geen probleem. Welk deel van de Nederlandse ingezetenen beschikt over een paspoort?

Vreemdelingen (en aan vreemdelingen gelijk gestelde Nederlanders) vragen geen sédula meer bij uw balie aan, maar vragen een Vreemdelingendocument bij de Toelatingsorganisatie aan.

Hoeveel sédula’s verstrekt u op jaarbasis aan vreemdelingen (en Nederlanders die aan vreemdelingen gelijk zijn gesteld?

Hoeveel tijd zijn uw medewerkers bezig met het verstrekken van sédula’s aan deze doelgroep?

Kan het aanvraagproces van het vreemdelingendocument het beste bij de

Toelatingsorgansiatie of bij Burgerzaken worden belegd? Welke voor- en nadelen ziet u?

Veranderingen in de systemen

180

Het RAAS systeem moet worden aangepast. Er is al een koppeling met de PIVA, maar deze moet aangepast worden op het verzenden van het ID-nummer. Het ID-nummer is in PIVA geregistreerd als 9-cijferig nummer, en moet worden vertaald naar 10-cijferig ID-nummer.

Wat zouden globaal de kosten zijn van de aanpassingen in PIVA/RAAS? Wat zou de doorlooptijd zijn voor het doen van deze aanpassingen? Kunnen deze aanpassingen op ieder moment plaatsvinden? Wat zou een logisch moment zijn voor het doen van deze aanpassingen?

Moeten er nog aanpassingen worden gemaakt in de printstraat?

Bestaat de kans dat er ID-nummers samenvatten met de reeds bestaande BSN?

De PIVA moet worden aangepast. Deze moet gekoppeld worden aan de BRR.

Wat zouden globaal de kosten zijn van de aanpassingen om PIVA aan de BRR te koppelen?? Wat zou de doorlooptijd zijn voor het doen van deze aanpassingen? Kunnen deze aanpassingen op ieder moment plaatsvinden? Wat zou een logisch moment zijn voor het doen van deze aanpassingen?

De Toelatingsorganisatie moet worden aangesloten op de aanvraagstations van vreemdelingendocumenten.

Hebben zij daar (additionele?) systemen voor nodig? Wat zouden globaal de kosten zijn van aansluiting? Wat zou de doorlooptijd zijn voor het doen van deze aanpassingen?

Kunnen deze aanpassingen op ieder moment plaatsvinden? Wat zou een logisch moment zijn voor het doen van deze aanpassingen?

Veranderingen bij de Toelatingsorganisatie

In deze variant voert de Toelatingsorganisatie de verstrekking en registratie van de Vreemdelingendocumenten uit.

Op welke wijze gaat de Toelatingsorganisatie de registratie van vreemdelingen en vreemdelingendocumenten uitvoeren (net zo als in Europees Nederland?)

Wat moet er veranderen om deze processen mogelijk te maken in Caribisch Nederland?

Volstaat het wanneer u als Toelatingsorganisatie wijzigingen in de verblijfsstatus ten behoeve van de bevolkingsadministratie op papier doorgeeft aan Burgerzaken (en vice versa)? Of dient u een geautomatiseerde koppeling met de PIVA te hebben?

Veranderingen in de wetgeving

In deze variant komt er een nieuw vreemdelingendocument. Dit is een Europees Nederlands vreemdelingendocument (model). Er wordt in de wet een nieuwe categorie aangemaakt (“Verblijf in Caribisch Nederland”). Op de achterkant wordt de code voor de verblijfstitel gedrukt die nu ook al op de sédula staat.

181 We begrijpen dat hiertoe de Vreemdelingenwet moet worden aangepast. Het bereik naar Caribisch Nederland moet worden vergroot. Ook moet een nieuwe categorie worden toegevoegd. Ook moet een verwijzing worden opgenomen naar de Wet Toelating en Uitzetting BES.

Met het afschaffen van de sédula kan de Wet Identiteitskaarten BES afgeschaft worden – maar moet er nog een wet blijven die het bestaande ID-nummer regelt. Lijkt het u haalbaar en voor de hand liggend om de Wet identiteitskaarten BES te verkleinen naar een het ID-nummer, en het ID-nummer te behouden?

Zijn er nog onderlinge afspraken tussen Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en Caribisch Nederland die zouden moeten worden aangepast?

Veranderingen bij identiteitskaart controles

Als controlerende instantie controleert u de NIK en het Vreemdelingendocument op

echtheidskenmerken. Dit zijn meer, en ook meer geheime, echtheidskenmerken dan de sédula nu heeft. De kaart heeft ook geheime echtheidskenmerken. U kunt een pas laten controleren op deze echtheidskenmerken door deze te sturen naar het ECID, in Europees Nederland.

Op de passen staat een chip met biometrische kenmerken.

Daarbij beschikt u in deze variant over het Verificatieregister, waarmee u kunt toetsen of een document wel in de omloop mag zijn.

Zouden de extra echtheidskenmerken de aantallen gevallen van fraude terugdringen?

Zouden deze aanpassingen de kwaliteit van de controles verbeteren?

We voorzien dat er opleidingen moeten worden verzorgd voor het leren werken met de nieuwe echtheidskenmerken.

Welke instanties / medewerkers zouden in aanmerking komen voor deze opleidingen?

Hoe intensief zouden deze opleidingen moeten zijn?

In deze variant beschikken Nederlanders die tijdelijk in een Openbaar Lichaam verblijven ook over een Vreemdelingendocument. Maar ze hebben ook een NIK, net als eilandkinderen.

Hoe zou u in deze variant nog een onderscheid kunnen maken tussen ingezeten vreemdelingen afkomstig uit Europees Nederland, met een tijdelijke verblijfsstatus, en tussen Nederlanders afkomstig in Caribisch Nederland?

Veranderingen voor (semi)overheden, bedrijven en burgers

De NIK zal maximaal 58 dollar kosten. Maar het de ingezetenen zijn niet verplicht er één aan te schaffen als zij al beschikken over een ander identiteitsdocument – zoals een rijbewijs of paspoort. Weegt dit voordeel op tegen het nadeel van de hogere kosten?

182

In deze variant kan de kaart niet meer gebruikt worden als zorgpas. Leidt dit tot problemen in Caribisch Nederland? Bij een bezoek om medische redenen aan een Caribisch land?

In deze variant heeft iedere ingezetene een ID-nummer. Maar alleen de eilandskinderen met Nederlandse identiteit en een NIK hebben dat nummer op hun NIK staan. Anderen, waaronder vreemdelingen, niet. Is dit problematisch voor overheden? Voor bedrijven? Waarom?

Op de NIK en het Vreemdelingendocument staan geen eiland-specifieke kenmerken. (In hoeverre) vinden burgers dit een probleem?