• No results found

3. Huidige situatie

3.2 Caribische landen: huidige identiteitsinfrastructuur

3.2.1 Identiteitsdocumenten Identiteitskaart

processen en bij de uitgifte van de reisdocumenten zoals het paspoort.

Leverancier Centric. Centric levert de computersystemen waarmee invulling wordt gegeven aan het beheer van de basisadministratie personen (de Key2PIVA NOBO).

Leverancier Multipost. Multipost levert en onderhoudt de apparatuur waarmee de afdelingen Burgerzaken de sédula kunnen personaliseren en de beheerregistratie kunnen voeren.

Leverancier Morpho. Morpho is de leverancier van de apparatuur waarmee de afdelingen Burgerzaken de paspoortuitgifte verzorgen en de producent van de paspoorten.

3.2 Caribische landen: huidige identiteitsinfrastructuur

De identiteitsinfrastructuur in de Caribische Landen is vrijwel gelijk aan die zoals beschreven voor Caribisch Nederland. In deze paragraaf zullen wij ons dan ook beperken tot het beschrijven van de verschillen tussen deze twee identiteitsinfrastructuren.

3.2.1 Identiteitsdocumenten Identiteitskaart

In Aruba is het voor ingezetenen niet verplicht om een sédula (in Aruba “cedula”) te hebben. Er is ook geen wettelijke identificatieplicht.

Net als in Caribisch Nederland is de sédula van Curaçao een verplicht identiteitsdocument voor alle ingezetenen vanaf 12 jaar. De prijs is Nafl 15,-. Op Curaçao geldt ook een identificatieplicht.

Curaçao werkt aan de ontwikkeling van een nieuw model sédula, als vervanging van het oude model waarop nog “Nederlandse Antillen” en “Eilandgebied Curaçao‟ vermeld staat. Het is niet bekend wanneer dit document gereed is,

Sint Maarten noemt de sédula de ID-card. Het document is verplicht voor ingezetenen vanaf 12 jaar, en er is een identificatieplicht op het eiland. Het eiland heeft in oktober 2011 een nieuw model ID-card geïntroduceerd (met MRZ).

De identiteitskaarten van de drie Caribische landen hebben dezelfde functionaliteiten als de sédula in Caribisch Nederland (identiteitsbewijs, aantonen ingezetenschap, grensoverschrijding).2829

28 Ten behoeve van grensoverschrijding van kinderen onder de 12 jaar wordt ook het familieboekje (oogluikend) toegestaan in de Caribische landen.

29 Alle Caribische sédula beschikken over een MRZ (met uitzonderding van die van Curaçao), maar deze wordt (nog) niet gebruikt in processen met betrekking tot grensoverschrijding. Alle eilanden maken gebruik van het BMS (dat werkt met scans).

36 Caribische landen: huidige identiteitsinfrastructuur

Behalve aan Nederlanders wordt de kaart ook verstrekt aan vreemdelingen met een geldige verblijfsvergunning voor het betreffende land:

Er is op Aruba geen aparte code op de cedula voor vreemdelingen die informatie geeft over de verblijfsstatus. Wel staat de nationaliteit van de houder op de cedula. De vreemdeling moet naast de cedula zijn papieren verblijfsvergunning kunnen tonen.

Curaçao en Sint-Maarten gebruiken (net als Caribisch Nederland) het CRV-nummer als nummer voor vreemdelingen. Maar alleen in Sint Maarten wordt dit nummer op de kaart vermeldt.

De cedula/sédula/ID-card van de landen speelt geen rol in het kader van de zorgverzekering. De identiteitskaart wordt in de Caribische landen meer gebruikt in het maatschappelijk verkeer dan in Caribisch Nederland. Veel instanties op Curaçao (Aqualectra, UTS, TDS) eisen de sédula als identificatie ter verkrijging van hun product(en).

3.2.2 Persoonsgebonden nummer

De Caribische landen kennen net als Caribisch Nederland het ID-nummer. Het ID-nummer wordt op hetzelfde moment en op dezelfde manier aangemaakt als het ID-nummer in Caribisch Nederland (in PIVA). Het heeft dus 10 cijfers, is opgebouwd uit geboortedatum en volgnummer en kan niet de 11-proef doorstaan.

Zeker in de landen, die groter zijn dan de openbare lichamen van Caribisch Nederland, kan het voorkomen dat de reeks volgnummers van een eiland uitgeput raakt. Een enkele keer is daarom een volgnummer uit de reeks van een ander eiland verstrekt – zonder dat dit goed is geregistreerd op dat eiland. Zo kan het incidenteel voorkomen dat hetzelfde ID-nummer op twee eilanden is verstrekt. Beheer hierop ontbreekt.

3.2.3 Registraties

Basisadministratie persoonsgegevens

Zoals in Caribisch Nederland voeren de drie landen elk een lokale basisadministratie met behulp van dezelfde versie van PIVA als in Caribisch Nederland. De gegevens in de PIVA’s van de Caribische landen zijn in beginsel dezelfde als die in PIVA van Caribisch Nederland. Ook de persoonslijsten in de Caribische landen hebben bijvoorbeeld een A-nummer.

In Caribisch Nederland bestaat het huwelijk tussen personen van gelijk geslacht niet, evenmin als het geregistreerd partnerschap. Gegevens over deze gebeurtenissen kunnen dan ook niet in PIVA worden vastgelegd.

De Caribische landen hebben niet zoals Caribisch Nederland de laatste jaren extra steun vanuit Europees Nederland ontvangen voor verbetering van de kwaliteit van de persoonsgegevens in PIVA. Maar de landen werken hard aan het verbeteren van de juistheid en de volledigheid van de persoonsgegevens in PIVA:

Zo zal Aruba een bestandsvergelijking uitvoeren tussen PIVA, het systeem Radex (van het vliegveld) en het systeem van AZV (de ziektekostenverzekeraar). Na onderzoek van de geconstateerde verschillen kunnen dan wijzigingen in PIVA worden doorgevoerd.

37 Caribische landen: huidige identiteitsinfrastructuur

Omdat de PIVA’s van de landen groter zijn dan die van Caribisch Nederland, is dit een grotere opgave. Aruba verwacht dat op basis van de bestandvergelijking ongeveer 10.000

persoonslijsten zullen kunnen worden opgeschort.

Curaçao werkt aan een stelsel van basisregistraties voor de eigen overheidsdiensten. PIVA is één van die basisregistraties. Het ligt voor de hand dat overheidsinstanties dan verplicht worden tot gebruik van de gegevens, en dat zij fouten moeten terugmelden.

Ook Sint Maarten heeft een kwaliteitsprogramma en werkt aan de ontwikkeling van een eigen verstrekkingenvoorziening.

De drie basisadministraties persoonsgegevens beschikken echter niet over een verstrekkingen-voorziening (zoals GBA-V of PIVA-V). Andere overheidsorganisaties in Europees Nederland, Caribisch Nederland of in de Caribische landen hebben geen inzage in elkaars PIVA.

Wel zijn de landen aangesloten bij het systeem voor de uitwisseling van persoonsgegevens bij migraties tussen de verschillende delen van het Koninkrijk, die plaatsvindt op basis van het Bestuursakkoord uitwisseling persoonsgegevens. Hiervoor wordt in het Caribisch gebied de PIVA mailbox gebruikt en voor uitwisseling met Europees Nederland de PIVA-GBA-Koppeling.

Bestandsvergelijkingen tussen de zes Caribische eilanden onderling hebben sinds 10-10-’10 nog niet plaatsgevonden. Deze waren vóór 10-10-’10 gebruikelijk in verband met het voorkomen van dubbele inschrijvingen, ondanks de afspraken inzake migraties binnen het Koninkrijk.

Reis en identiteitsdocumentregistratie

De belangrijkste verschillen voor wat betreft de documentnummerregistratie is dat deze in Aruba afwijkt van die in de rest van het Caribische deel van het Koninkrijk. Het documentnummer van de cedula komt in Aruba namelijk wel op de PL in PIVA te staan. Dit wordt niet gebruikt in verband met grenscontroles of bij veelvuldige vermissingen.

Over de vaststelling en registratie van documentnummers van de sédula’s in de Caribische landen zijn ons geen gegevens bekend.

De Caribische landen gebruiken dezelfde processen en systemen voor de uitgifte van paspoorten als in Caribisch Nederland.

3.2.4 Processen

Processen met betrekking tot de aanvraag en de uitgifte van documenten en nummers, en met betrekking tot het vastleggen van gegevens, komen in Caribisch Nederland en de Caribische landen sterk overeen.

De belangrijkste verschillen zijn:

Op de in paragraaf 3.1.4 beschreven procedure bij verhuizingen bestaat een uitzondering.

Tussen Aruba en Sint Maarten is de bestuurlijke afspraak gemaakt dat bij een verhuizing tussen deze landen een bericht wordt verstuurd van het land van vestiging naar het land van vertrek.

Naar aanleiding hiervan wordt het vertrek ambtshalve verwerkt.

38 Caribische landen: huidige identiteitsinfrastructuur

De aanvraag van de sédula wordt in Aruba verwerkt op een manier die vergelijkbaar is met die van het paspoort. Dit gebeurt met een systeem dat lijkt op het RAAS. De registratie in PIVA verloopt, net als bij het paspoort, geautomatiseerd.

De Arubaanse cedula wordt in Europees Nederland geproduceerd. Nederlanders kunnen hun paspoort na twee weken afhalen, ingezetenen kunnen hun cedula na 3 weken afhalen. De kaart kent meer echtheidskenmerken dan die in Caribisch Nederland. Op de kaart (chip) worden geen biometrische kenmerken opgenomen (vingerafdruk).

3.2.5 Wet- en regelgeving