• No results found

7. Conclusies en aanbevelingen

7.9 Samenvattende conclusie en aanbeveling

De identiteitsinfrastructuren in Europees Nederland en Caribisch Nederland verschillen op het gebied van de basisadministratie persoonsgegevens (al zijn die gebaseerd op dezelfde grondslag), op het gebied van de verstrekking van persoonsgegevens en ook voor wat betreft systematiek en functionaliteit van de identiteitskaarten.

Vrijwel alle bij dit onderzoek betrokken personen zijn van mening dat de identiteitsinfrastructuur van Caribisch Nederland dichter naar die van Europees Nederland moet worden gebracht. De centrale vraag is nu op welke wijze dat het beste kan gebeuren. Het ministerie van BZK heeft hiertoe 5 varianten ontwikkeld waarvan in dit onderzoek de voor- en nadelen zijn onderzocht.

In alle varianten wordt de bestaande identiteitskaart (de sédula model 2010) vervangen door een beter beveiligde kaart (de NIK of een sédula met dezelfde echtheidskenmerken als de NIK).

Daarnaast omvatten de varianten ook de overgang naar het BSN en de GBA om de procedures rond het beheer van de basisadministraties in Caribisch Nederland te verbeteren en te harmoni-seren met die in Europees Nederland.

Uit het inventariserend onderzoek blijkt naar onze mening dat het niet zozeer de (onlangs

verbeterde) identiteitskaarten in Caribisch Nederland zijn die een risico vormen voor de kwaliteit van de identiteitsinfrastructuur, maar dat het ontbreken van een betrouwbare identiteitsdocumenten-registratie met bijbehorende controlemogelijkheden en het ontbreken van een beheervoorziening rond het persoonsgebonden nummer het grootste risico vormt. De Caribische identiteitsinfra-structuur zou op deze punten kunnen profiteren van de Europees Nederlandse.

Het heeft naar onze mening niet veel zin om nu een sédula+ (variant 1) te gaan verstrekken als de registratie- en controleprocessen van identiteitskaarten niet ook direct op een hoger niveau worden gebracht. In deze variant zijn geen maatregelen voorzien om de basisadministratie in Caribisch Nederland te verbeteren. Variant 1 kunnen wij daarom niet zondermeer aanbevelen. Tenminste zou die variant vergezeld moeten gaan van een verbetering in administratieve- en controleprocessen van de identiteitsdocumenten.

Het is mogelijk om de huidige sédula binnen circa twee jaar te vervangen door de NIK en een nieuw te ontwikkelen vreemdelingendocument voor Caribisch Nederland (variant 2, 3, 4 en 5). Uit het

159 Samenvattende conclusie en aanbeveling

onderzoek blijkt dat deze maatregel voordelen biedt voor de overheden zoals betere registratie van en controle op identiteitsdocumenten en lagere overheidsbijdrage aan de kosten voor de kaart.

Het verdwijnen van de sédula geeft op korte termijn nadelen voor burgers en bedrijven. Hun administratieve lasten gaan omhoog omdat zij vaker uittreksels uit de basisadministratie nodig zullen hebben. Om deze reden en omdat de huidige eilandspecifieke sédula ook een emotionele lading heeft is het draagvlak voor deze maatregel in Caribisch Nederland gering.

De administratieve lasten kunnen overigens wel weer verlicht worden naarmate de overheidsdiensten in Caribisch Nederland meer gaan werken met verstrekkingen van persoonsgegevens uit de PIVA-V, maar dat is niet voorzien in variant 2 en 3. Daarvoor moet namelijk eerst het BSN worden ingevoerd (variant 4).

Wanneer alle Nederlanders in Caribisch Nederland, ingezetenen of niet-ingezetenen, over dezelfde identiteitsdocumenten beschikken kan er aan de hand van die documenten niet meer worden gecontroleerd of niet-ingezetenen de maximale verblijfsduur in Caribisch Nederland hebben

overschreden. Hiervoor zal een andere oplossing gevonden moeten worden. Het afschaffen van het ID-nummer zonder dat er een nieuw persoonsnummer voor in de plaats komt (variant 3) maakt uitwisseling van persoonsgegevens binnen de overheid moeilijker. Bovendien is er dan geen algemeen persoonsgebonden nummer meer beschikbaar voor de communicatie tussen overheid en burger, zodat lokale overheidsdiensten en sectoren met eigen persoonsnummers zullen gaan werken. De administratieve lasten zullen voor alle partijen toenemen en de kwaliteit van de identiteitsinfrastructuur neemt af. Om alle hierboven genoemde redenen bevelen wij variant 2 en 3 niet aan.

Met de invoering van BSN (variant 4) en GBA (variant 5) in Caribisch Nederland wordt een

belangrijke basis gelegd voor verdere uniformering van de infrastructuur en voor verbetering van de kwaliteit van de basisadministraties in Caribisch Nederland en voor lastenreductie voor burgers en overheden. Daarom bevelen wij aan om een van deze twee varianten te selecteren.

Beide varianten, vooral de variant met GBA, vragen een aanzienlijke inspanning van alle betrokkenen, ook op het gebied van de wetgeving en ICT. Hoeveel aanpassingen in de wet- en regelgeving er precies mogelijk zijn voor 10 oktober 2015 is nog niet bekend. Het lijkt niet waarschijnlijk dat de variant met BSN én GBA (variant 5) voor die datum is te realiseren. De invoering van de gemoderniseerde GBA vraagt bovendien belangrijke verbeteringen in de ICT-infrastructuur in Caribisch Nederland. Snelle en betrouwbare datacommunicatieverbindingen zijn een randvoorwaarde. Het is niet duidelijk hoe snel die zijn te realiseren.

De Caribische landen lijken weinig interesse te hebben voor NIK en GBA, maar zij staan net als Caribisch Nederland voorzichtig positief ten opzichte van het BSN. Wanneer zij ook het BSN zouden gaan gebruiken ontstaat de situatie dat er binnen het hele koninkrijk nog maar één uniek persoonsnummer wordt gehanteerd. Dit heeft voordelen voor alle overheden en op termijn voor burgers. Het is technisch mogelijk om het BSN samen met de basisadministratie PIVA te laten werken. Deze combinatie zou in theorie zowel in Caribisch Nederland als in de Caribische landen toepasbaar zijn.

160 Samenvattende conclusie en aanbeveling

Dat heeft, naast één persoonsnummer, het voordeel dat de 6 afdelingen burgerzaken in de voormalige Nederlandse Antillen samen kunnen optrekken71 in de verdere verbetering van hun basisadministraties. Als Caribisch Nederland direct op de GBA zou overstappen zal deze samenwerking naar onze verwachting minder eenvoudig zijn.

Op basis van deze overwegingen bevelen wij aan om variant 4 aan een nadere impactstudie te onderwerpen, met een doorkijk naar een daarop volgende invoering van de gemoderniseerde GBA in Caribisch Nederland. Bij de studie naar de impact van het BSN moeten ook de Caribische landen worden betrokken. Verder merken wij op dat de meeste toegevoegde waarde voor de verbetering van de kwaliteit van de identiteitsinfrastructuur uit variant 4 is te verwachten van de invoering van het BSN. Het is goed om daar mee te starten en pas daarna de NIK en het vreemdelingendocument in te voeren en de sédula af te schaffen. Zo ontstaat er namelijk meer zekerheid dat een NIK alleen wordt verstrekt aan personen die daar daadwerkelijk recht op hebben. Het BSN maakt verder een betere administratie en uitwisseling van persoonsgegevens mogelijk, waardoor de administratieve lasten voor burgers en overheden afnemen en zij op den duur ook minder behoefte hebben aan de verplichte identiteitskaart voor alle ingezeten. Na afronding van de invoering van het BSN kan een overstap worden gemaakt naar de gemoderniseerde GBA.

De impactstudie naar variant 4 zou in elk geval antwoord kunnen geven op de volgende vragen:

 Welke aanpassingen in wet- en regelgeving moeten worden doorgevoerd om het BSN in Caribisch Nederland en mogelijk in de Caribische landen in te kunnen voeren?

 Welke kwaliteitseisen gelden er voor de basisadministraties uit Caribisch Nederland en de Caribische landen vóórdat die op de BSN-systematiek kunnen worden aangesloten?

 Hoe kan bij het afschaffen van de sédula de maximale verblijfsduur van niet-ingezetenen met de Nederlandse nationaliteit worden gehandhaafd in Caribisch Nederland?

 Welke (on)mogelijkheden zijn er om met de NIK te reizen van Caribisch Nederland via een Caribisch land naar Europees Nederland en vice versa?

 Hoe kan PIVA het best worden verbonden met de beheervoorziening BSN?

 Moet de administratie van de IND worden aangesloten op PIVA en op de Beheervoorziening BSN?

 Welke overheidsorganisaties moeten worden aangesloten op de BV BSN en PIVA-V?

 Wat is de beste volgorde en timing van de invoering van de variant? Eerst BSN en dan de NIK en dan later GBA, of anders?

 Welke personele en financiële inzet is nodig in de verschillende delen van het Koninkrijk?

 Hoe moet straks een transitie van PIVA naar GBA worden vormgegeven en wat zijn daarvan de consequenties?

 Hoe moet het invoeringstraject technisch-organisatorisch en bestuurlijk worden ingericht?

71 Die al jaren samenwerking in het ‘PIVA-paltform’

161 Samenvattende conclusie en aanbeveling

Tot slot doen wij nog enkele aanbevelingen ten aanzien van de identiteitsinfrastructuur, ongeacht welke variant de voorkeur krijgt. Dit zijn:

Het is nuttig om de procedure voor vreemdelingen zodanig aan te passen dat zij, wanneer zij een verblijfsvergunning ontvangen, zich direct moeten inschrijven in de basisregistratie. Dit kan worden gerealiseerd door bijvoorbeeld de verblijfsvergunning en sédula via één loket uit te geven. Fraude met de papieren verblijfsdocumenten is dan niet meer mogelijk en alle vreemdelingen worden daadwerkelijk ingeschreven in PIVA. Een automatische koppeling tussen IND en Burgerzaken is ook mogelijk.

Het is nuttig om de documentnummers van alle identiteitsdocumenten (ook de huidige sédula’s) in PIVA te gaan registreren. Zo wordt één register opgebouwd van waaruit kan worden afgeleid over welke documenten een ingezetene beschikt, of deze in een korte periode (te) veel documenten heeft aangevraagd, en of een document niet meer geldig is vanwege overlijden of vermissing.

162

Bijlagen

163

Bijlage 1 – Documenten

‘Opslag vingerafdrukken voor nu stopgezet’;

Aanpassingswet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (alsmede verslagen n.a.v.

overleg en nota’s n.a.v. verslag;

Administratief akkoord inzake binnenkomst/verblijf i.v.m. transport urgente zieken van Sint Eustatius/Saba naar Guadeloupe v.v. (in ontwikkeling);

Besluit (en regeling) zorgverzekering BES;

Besluit burgerlijke stand BES;

Besluit paspoortgelden (= voor het hele Koninkrijk); ook Paspoortwet en PUN

(Paspoortuitvoeringsregeling Nederland) en PUCar (Paspoortuitvoeringsregeling Caribische landen);

Besluit toelating en uitzetting BES;

Burgerlijk Wetboek BES Boek 1;

Burgerlijk Wetboek Boek 1;

Caribisch Nederland: de identiteitsinfrastructuur. Presentatie van het Ministerie van BZK voor de BPR klantendag.

Derde Aanpassingswet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba;

Documentatie grondrecht Vrij verkeer van personen;

Een binnen Nederland aanvaardbaar voorzieningenniveau, notitie Tweede Kamerfractie, september 2011.

GBA – de technische opzet van de GBA;

Handboek technische opzet van de GBA;

Handelingen algemene beraadslaging, TK 59-5286, 4 maart 2010;

Logisch ontwerp GBA;

Logisch ontwerp PIVA BES;

Inventarisatieonderzoek gebruik PIVA-V (wordt genoemd op de website van BPR);

Invoeringswet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba;

Kieswet BES, artikel Ya 3a;

Koploperstrategie mGBA 2011;

164 Modernisering Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (Brief van de staatsecretaris van BZK inzake het Actieplan Kwaliteit GBA, TK, 2007-2008, 27859, nr. 12);

Nieuwsbrief: de gevolgen van de staatkundige veranderingen;

Nota n.a.v. verslag ABES, TK 2009-2010, 31 959, nr. 6;

Onderlinge regeling vreemdelingenketen BES (1999);

Overgangsakkoord d.d. 12 februari 2007 (Brief van de minister voor Bestuurlijke vernieuwing en

Koninkrijksrelaties, TK 2006-2007, 30800 IV, nr. 22) (Bijlage bij de brief ook verkrijgbaar via BZK/OBD);

Paspoortwet

PIVA-documentatie (PIVA convenant en Bestuursakkoord uitwisseling persoonsgegevens);

Productencatalogus Agentschap BPR;

Rapport ‘Advies voortgang basisregistraties BES-eilanden’, Het Expertise Centrum (HEC), 2 september 2010;

Regeerakkoord VVD-CDA;

Regeling identiteitskaarten BES;

Relevante EU regelgeving (m.n. m.b.t. vrij verkeer van personen);

Rijkswet op het Nederlanderschap;

Slotverklaring miniconferentie d.d. 11 oktober 2006 (Brief van de minister voor Bestuurlijke vernieuwing en Koninkrijksrelaties, TK 2006-2007, 30800 IV, nr. 5) (Bijlage bij de brief ook verkrijgbaar via BZK/OBD);

Stappenplan invoering GBA als basisregistratie voor (gemeenten als) afnemers;

Tweede aanpassingsbesluit openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba;

Tweede aanpassingswet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (A en B);

Verschillenmatrix PIVA en GBA;

Verslag n.a.v. ABES 2a, ABES 2b en ABES 3, TK 2010-2011, 32 368, nr. 15;

Verslag n.a.v. ABES, TK 2009-2010, 31 959, nr. 5;

Verslag wetgevingsoverleg 15/1/10, TK 2009-2010, 31 954, nr. 13;

Verslag wetgevingsoverleg 18/1/10, TK 200-2010, 31 954, nr. 14;

Voortzetting handelingen algemene beraadslaging, TK 59-5306, 4 maart 2010;

Vreemdelingenwet 2000 (i.v.m. vreemdelingendocument);

Wet algemene bepalingen Burgerservicenummer;

165 Wet basisadministraties persoonsgegevens BES;

Wet bescherming persoonsgegevens BES;

Wet en Besluit identiteitskaarten BES;

Wet gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens;

Wet identificatie bij dienstverlening BES;

Wet identificatieplicht Wet identificatieplicht BES;

Wet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba;

Wet openbare registers BES;

Wet toelating en uitzetting BES;

Wet, besluit en regeling basisadministraties persoonsgegevens BES;

Wetgevingsoverleg diverse wetten, antwoorden op technische vragen eerste termijn, TK 2009-2010, 31 954, nr. 15;

Wetsvoorstel Wet basisregistratie persoonsgegevens.

166

Bijlage 2 – Gesprekspartners

Gesprekspartners gevestigd in Europees Nederland

Geïnterviewde Functie Organisatie Datum

Mw. mr. I.M. Abels Wetgevingsjurist Ministerie van Veiligheid en Justitie 17/10/2011 Mw. T. Lemmer Beleidsmedewerker migratie Ministerie van Binnenlandse Zaken en

Koninkrijksrelaties, Directie Migratiebeleid

05/10/2011

Dhr. H. Leppers Beleidsmedewerker migratie Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Directie Migratiebeleid

05/10/2011

Dhr. A. van Hijfte Account manager Centric Mw. A. Smit Senior beleidsmedewerker

Bevolkingsadministratie, reisdocumenten, identiteitskaart Caribisch gebied

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties / Begeleidingscommissie onderzoek vervanging sédula

27/06/2011

Dhr. A. Koenhein Senior beleidsadviseur Democratie en Burgerschap

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

27/06/2011

Mw. R. Koppenol Beleidsmedewerker Identiteit Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties / Begeleidingscommissie onderzoek vervanging sédula

27/06/2011

Dhr. R. Smeets Beleidsmedewerker Kennis Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties / Begeleidingscommissie onderzoek vervanging sédula

27/06/2011

Dhr. J. de Jong Beleidsadviseur IND Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties / IND /

Begeleidingscommissie onderzoek vervanging sédula

22/06/2011

Dhr. G. Stortelers Senior beleidsadviseur Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties / Begeleidingscommissie onderzoek vervanging sédula

30/06/2011

Dhr. P. de Jong Coördinator Service Management BPR

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties / Agentschap BPR / Begeleidingscommissie onderzoek vervanging sédula

27/06/2011

167 Dhr. G. van Andel Service level manager PIVA,

sédula

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties / Agentschap BPR / Begeleidingscommissie onderzoek vervanging sédula

27/06/2011

Dhr. H. van Laar Service level manager Beheervoorziening BSN

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties / Agentschap BPR / Begeleidingscommissie onderzoek vervanging sédula

27/06/2011

Dhr. C. Luijten Coördinerend

beleidsmedewerker BSN

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties / Begeleidingscommissie onderzoek vervanging sédula

28/06/2011

Mw. K. Schamp Beleidsmedewerker BSN, DigiD Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties / Begeleidingscommissie onderzoek vervanging sédula

28/06/2011

Dhr. J. Moelker Projectleider mGBA Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

20/07/2011

Dhr. C. Meesters Projectdirecteur publiekszaken Rotterdam, voorzitter NVVB

NVVB, Begeleidingscommissie onderzoek vervanging sédula / Begeleidingscommissie onderzoek vervanging sédula

29/06/2011

Dhr. R. van Troost Beleidsmedewerker NVVB 29/06/2011

Gesprekspartners gevestigd in Caribisch Nederland

Geïnterviewde Functie Organisatie Datum

Dhr. D. Falize 2e Teamleider & coördinator Grensbewaking Caribisch Nederland

Ministerie van Defensie/ Kmar 22/06/2011

Dhr. J. Merced Teamhoofd Ministerie van Defensie / Kmar 22/06/2011,

18/10/2011 Dhr. B. Godefrooij Projectadviseur /

accountmanager

Ministerie van Binnenlandse Zaken / BPR 22/06/2011

Dhr. D. Martinus Applicatie- en gegevensbeheer Burgerzaken Bonaire 22/06/2011, 07/07/2011, 17/10/2011

168 Dhr. B. Nijland Hoofd afd. Juridische en

Algemene Zaken

Openbaar Lichaam Bonaire 22/06/2011

Dhr. D. Kalma Teamleider Account ZVK Rijksdienst Caribisch Nederland 22/06/2011 Dhr. G. Mensché Hoofd IND Caribisch Nederland Rijksdienst Caribisch Nederland / IND 22/06/2011,

17/10/2011

Dhr. G. Thodé Gezaghebber Bonaire Openbaar Lichaam Bonaire 23/06/2011,

17/10/2011 Mevr. R. Pourier Juridisch Adviseur Alg. Zaken,

Chef Kabinet Gezaghebber

Openbaar Lichaam Bonaire 23/06/2011,

17/10/2011 Dhr. L. Coppen Hoofd grensbewaking Caribisch

Nederland

Ministerie van Defensie / Kmar 23/06/2011, 18/10/2011 Dhr. M. Langhorst Information manager Belastingdienst Caribisch Nederland 23/06/2011 Dhr. F. van der Broek Verandermanager Directie

Samenleving en Zorg

Openbaar Lichaam Bonaire 23/06/2011

Dhr. W. Stolte Rijksvertegenwoordiger Caribisch Nederland

Rijksdienst Caribisch Nederland 04/07/2011

Dhr. G. Oleana Kwaliteitsmedewerker Burgerzaken Bonaire 07/07/2011,

17/10/2011

Dhr. J. Johnson Gezaghebber Saba Openbaar lichaam Saba 11/10/2011

Mw. N. Peterson Hoofd Burgerzaken Burgerzaken Saba 11/10/2011

Mw. J. Woods Medewerker Burgerzaken Burgerzaken Saba 11/10/2011

Dhr. J. Helmond Eilandsecretaris Openbaar lichaam St. Eustatius 12/10/2011 Dhr. R. Tjie-A-Loi Hoofd Burgerzaken Burgerzaken St. Eustatius 12/10/2011

Dhr. R. van Eeden GBA Specialist Burgerzaken St. Eustatius 12/10/2011

Mw. A. Sandries Plv Hoofd IND IND St. Eustatius 12/10/2011

Mw. Serfilia Gedeputeerde Samenleving en Zorg

Openbaar lichaam Bonaire 17/10/2011

Dhr. Silberie Adviseur Openbaar lichaam Bonaire 17/10/2011

Mw. Z. Ferdinand Beleidsmedewerker Burgerzaken Bonaire 17/10/2011

169 Dhr. J. Rooijakker Korpschef Politiekorps Caribisch Nederland 17/10/2011

Mw. N. Gonzalez Eilandsecretaris Openbaar lichaam Bonaire 17/10/2011

Mw. I. de Graaf-Cicilia

wnd. Hoofd Burgerzaken Burgerzaken Bonaire 17/10/2011

Gesprekspartners gevestigd in de Caribische landen

Geïnterviewde Functie Organisatie Datum

Dhr. H. Daal Hoofd Burgerzaken Curaçao

Burgerzaken Curaçao 24/06/2011

Dhr. M. Bonafasia Juridisch Adviseur Sociale Verzekeringsbank (SVB) 24/06/2011

Dhr. E. Janssen Hoofd Belastingen Curaçao 24/06/2011

Mw. S. Bikker Head Public Relations Aqualectra 24/06/2011

Dhr. J. Nisbeth Hoofd afdeling Toelating Immigratiedienst Curaçao 28/06/2011, 21/10/2011 Dhr. G. Bergsma Hoofd Belastingdienst Belastingdienst Sint Maarten 13/10/2011

Dhr. S. Duzanson Commercial manager GEBE St. Maarten 13/10/2011

Mw. L. Marlin Hoofd Burgerzaken Burgerzaken Sint Maarten 13/10/2011

Mw. I. Beentjes Senior medewerker Burgerzaken Sint Maarten 13/10/2011

Dhr. R. Barbij Hoofd

Toelatingsorganisatie

IND Sint Maarten 13/10/2011

Dhr. G. Bergsma Hoofd Belastingdienst Sint Maarten 13/10/2011

Dhr. P. Benschop Directeur Kabinet van de Gouverneur van Aruba 18/10/2011 Dhr. M. Boelen plv. Directeur Kabinet van de Gouverneur van Aruba 18/10/2011

Mw. S. Luydens Hoofd Burgerzaken Burgerzaken Aruba 19/10/2011

Mw. M. Maduro Hoofd documenten en inlichtingen

Burgerzaken Aruba 19/10/2011

Mw. Kathleen Ruiz-Paskel Directeur Directie Beleid, Toelating en integratie Vreemdelingen (DIMAS)

19/10/2011

170 Dhr. Sergio de Cuba Internal Auditor Directie Beleid, Toelating en integratie

Vreemdelingen (DIMAS)

19/10/2011

Dhr. Henry Baarh Ketenmanager vreemdelingenketen

Directie Beleid, Toelating en integratie Vreemdelingen (DIMAS)

19/10/2011

Dhr. M. Jansen Financiën / Marketing / Consumentenservice

WEB Aruba 19/10/2011

Dhr. P. Römer Voorzitter PIVA-platform 20/10/2011

Mw. A. Klerken Naturalisaties Kabinet van de Gouverneur van Curaçao 21/10/2011 Dhr. R. de Freitas Hoofd Toelating en Verblijf Immigratiedienst Curaçao 21/10/2011

Dhr. V. Monk Directeur Sociale Ontwikkeling

SOAW Curaçao 21/10/2011

171

Bijlage 3 – Vragenlijsten