• No results found

Parkeren 5. Overig verkeer

In document Gemeenterekening-2013-4.pdf PDF, 5.69 mb (pagina 165-170)

Beleidsveld Verenigingen en subsidies

Deelprogramma 2 DEELNAME AAN CULTUUR

4. Parkeren 5. Overig verkeer

Evaluatie 2013

In 2013 is met de herijking van de netwerkanalyse een enorme sprong gemaakt in de analyse van het verkeer, het gebruik van wegen én het openbaar vervoer in de regio Groningen-Assen. Met deze analyse in de hand was het ook mogelijk een sprong te maken in de kwaliteit van het openbaar vervoer in Stad en regio. De ideeën daarvoor zijn opgenomen in de HOV-visie. De kern van deze visie is dat vanuit de regio bestemmingen in de stad directer bereikbaar worden en dat binnen de stad maximaal één overstap nodig is om te reizen naar de belangrijke bestemmingen. Samen met de provincie Groningen is eind 2013 geld uitgetrokken voor de uitvoering van de visie. In 2013 is meteen voortvarend met de invoering van de HOV-buslijnen begonnen; uitvoering van de visie zal ook nog in 2014 en 2015 plaatsvinden. Maatregelen uit de visie voor de trein worden meegenomen in het project De Knoop in het stationsgebied.

Daarnaast is Groningen Bereikbaar dit jaar echt op de kaart gezet. Met de start van de website en de eerste afstemmende werkzaamheden worden belangrijke lessen geleerd over hoe we om moeten gaan met minder wegcapaciteit als de ombouw van de Zuidelijke Ringweg bezig is. Duidelijk is dat coördinatie en communicatie cruciaal zijn om een goede bereikbaarheid te

garanderen. De eerste zichtbare resultaten van Groningen Bereikbaar geven ons vertrouwen dat we op de goede weg zijn.

Tot slot blijft in 2013 het aandeel van de fiets in onze stad nog steeds groot en is het zelfs gegroeid naar het hoogste niveau ooit! We zijn en blijven een toonaangevende fietsstad. Het succes pleit wel voor nog meer aandacht voor de bereikbaarheid per fiets en het fietsparkeren.

Deelprogramma 1

FIETS

Groningen is een echte fietsstad. Bijna 60% van alle verplaatsingen binnen de gemeente Groningen gebeurt op de fiets. We willen dit hoge aandeel van de fiets in de stedelijke mobiliteit vergroten. Dit doen we door een compleet en comfortabel fietsnetwerk aan te leggen en een goede en veilige stallingsmogelijkheid te verzorgen aan het einde van de fietsrit.

Beleidsvelden

Fietpaden/routes Stallingen

GELD

Het lasten totaal van het deelprogramma Fiets is 1,1 miljoen euro. De lasten voor fietspaden worden gedekt door een bijdrage uit de algemene middelen. De lasten voor fietsparkeren hebben als dekkingsbron het Parkeerbedrijf.

Beleidsveld

Fietspaden/routes

Verschuiven van de focus op de aanleg naar verbeteren van kwaliteit en doorstroming

De afgelopen jaren hebben we in de Stad flink geïnvesteerd in de aanleg van nieuwe fietspaden en fietsbruggen. Ons fietsnetwerk is mede door deze investeringen vrij compleet en verfijnd. Er blijven wensen bestaan, maar de focus in het fietsprogramma verschuift van het aanleggen van nieuwe infrastructuur naar het verbeteren van de kwaliteit en doorstroming op bestaande fietsroutes. Zo constateren we een toenemende behoefte aan bredere fietspaden door zowel de toename van het aantal fietsers als de opkomst van de e-bike. Op bredere fietspaden kunnen fietsers met aanzienlijk snelheidsverschil elkaar goed en veilig inhalen. Daarnaast verbeteren bredere fietspaden en fietsvriendelijk afgestelde verkeerslichten de doorstroming voor alle fietsers.

Doelen Wat wilden we bereiken?

Het fietsgebruik in en naar de stad maximaliseren. MEETBAAR RESULTAAT 2013 indicator Behaald 2012 Beoogd 2013 Behaald 2013 Middellang termijndoel (2015) Aantal fietsers op het

binnencordon* 125.800 133.000 130.900 140.000

Aandeel fiets in modal split binnen de gemeente Groningen

58,6%* - - 60-65%

* binnencordon: Het binnencordon is een denkbeeldige lijn binnen de stad Groningen (gebied tussen spoorlijn Groningen-Sauwerd, Westelijke Ringweg, Zuidelijke Ringweg, Winschoterdiep, Eemskanaal, Van Starkenborghkanaal en Noordelijke Ringweg). Op alle wegen en fietspaden die deze lijn kruist worden jaarlijks het auto- en het fietsverkeer geteld. Zodoende weten we hoeveel verkeer op een gemiddelde werkdag deze lijn kruist.

** Het aandeel van de fiets in de modal split bepalen we met behulp van het verkeersmodel. Dit verkeersmodel actualiseren we om de 4 á 5 jaar. De laatste actualisatie vond plaats in het najaar van 2011 en gebruikte gegevens uit 2008. In 2008 was het aandeel van de fiets in de modal split 58,6%. Het nieuwe verkeersmodel volgt in 2015 en gebruikt 2012 als basisjaar.

Activiteiten Wat hebben we hiervoor gedaan?

Fietspad De Verbetering

Een fietspad door de polder De Verbetering (Hoogkerk) is een ontbrekende schakel in ons fietsnetwerk. Met de aanleg van een fietspad in de vrijgekomen ruimte op het terrein van de voormalige Suikerfabriek ontstaat een snelle, directe fietsverbinding tussen het centrum van Hoogkerk, de wijk Ruskenveen en Groningen. Het fietspad sluit in het westen aan op het fietspad langs de Johan van Zwedenlaan en in het oosten op de Peizerweg. Tussen het fietspad De Verbetering en de Hunsingolaan wordt een nieuw stuk fietspad aangelegd, zodat er ook een verbinding is met de wijk Kranenburg en het Stadspark.

Naast het belang als ontbrekende schakel tussen Hoogkerk en Groningen is het fietspad De Verbetering ook van belang voor de gebiedsontwikkeling van het Suikerfabriek-terrein. De ontwikkeling ervan zal hierdoor wellicht eenvoudiger zijn.

Slimme Route naar Zernike

Medio 2013 heeft de promotiecampagne ‘Slimme Route naar Zernike’ plaatsgevonden. In deze campagne werd ingezet op de promotie van alternatieve fietsroutes van en naar Zernike. De belangrijkste reden daarvoor was dat ter hoogte van de Noordelijke Ringweg steeds vaker doorstromingsproblemen ontstaan, omdat de grote stroom fietsers voorrang heeft op het autoverkeer op de afrit van de Noordelijke Ringweg. Uit onderzoek is gebleken dat het aantal fietsers op de Zonnelaan in de richting van Zernike in een halfjaar tijd gedaald is, terwijl het totale aantal fietsers van en naar Zernike juist gestegen is met 13%. Vooral de route via de Bessemoerstraat, het Wilgenpad en Park Selwerd bleek erg populair. Het aantal fietsers op deze route nam toe met bijna 25%.

Fietspaden aanleggen tussen Stad en Ommeland (Fietsroutes Plus)

Gezamenlijk met de provincie Groningen en de omliggende gemeenten stimuleren wij het gebruik van de fiets. Tussen Stad en Ommeland realiseert de provincie daarom zogenaamde Fietsroutes Plus. Een Fietsroute Plus is een fietspad dat breder en comfortabeler is dan een gewoon fietspad. Door de aanleg ervan wordt het fietsen prettiger en veiliger, waardoor op afstanden tot vijftien kilometer meer mensen voor de fiets kiezen in plaats van de auto.

De aanleg van Fietsroutes Plus ligt bij de provincie, maar wij zijn er nauw bij betrokken. Onze aandacht gaat vooral uit naar een goede aansluiting van de Fietsroutes Plus op het stedelijke fietsnetwerk. Eind 2013 is de Fietsroute Plus Groningen-Bedum gerealiseerd. Bovendien is verder gegaan met de planvorming voor de Fietsroutes Plus Groningen-Winsum en Groningen-Ten Boer.

Optimalisatie van het regionale fietsnetwerk

Eind 2013 is de geactualiseerde netwerkanalyse vastgesteld. Aan de netwerkanalyse is een maatregelenpakket gekoppeld, waarin ook een budget (ongeveer 3 miljoen euro) is gereserveerd voor de optimalisatie van de regionale fietsstructuur. Dit budget dient voor het verbeteren van de aansluiting van Fietsroutes Plus op bestaande fietspaden in de stad, fiets(parkeer)faciliteiten op de P+R locaties en fiets parkeren in de binnenstad. De uitwerking van deze projecten en financiële vertaling daarvan vindt plaats in het Meerjarenprogramma Verkeer & Vervoer 2014-2017.

Conclusie Wat hebben we bereikt?

Groningen toont zichzelf in 2013 opnieuw als een ware fietsstad. In 2013 is het hoogste aantal fietsers op het binnencordon ooit gemeten. Bovendien zien we dat het aandeel van de fiets in de modal split onverminderd hoog blijft. Het pilotproject Slimme Route (wat onderdeel uitmaakt van Europees project CHAMP) geeft een aanzet voor een nieuwe manier van denken over fietsgedrag. De geslaagde pilot wordt in 2014 herhaald en mogelijk om meerdere plekken in de stad toegepast.

Beleidsveld

Stallingen

Meer fietsers leidt tot grotere stallingbehoefte

Het aantal fietsers op het binnencordon nam de afgelopen tien jaren toe. Dat betekent dat de behoefte aan stallingsplekken toeneemt. Bovendien wordt de kwaliteit van de stallingsplaatsen steeds belangrijker. Een goede stallingsvoorziening heeft een tweeledig effect. Enerzijds stimuleert het Stadjers en Ommelanders om de fiets te pakken en anderzijds voorkomen we overlast van geparkeerde fietsen op straat. Naast gebouwde voorzieningen plaatsten we in de wijken extra fietsklemmen (zie programma 8, beleidsveld Jongeren).

Doelen Wat wilden we bereiken?

We willen het fietsgebruik in de stad maximaliseren, fietsers service en comfort bieden en de overlast van geparkeerde fietsen op straat voorkomen.

Activiteiten Wat hebben we hiervoor gedaan?

Fietsparkeren Binnenstad

Op diverse plekken in de binnenstad overheersen gestalde fietsen het straatbeeld. Daardoor raakt het gebruik van de openbare ruimte uit evenwicht. Dit vinden we niet wenselijk en daarom zijn we op zoek geweest naar passende maatregelen zoals handhaving op fout gestalde fietsen (Broerplein) en de aanleg van fietsparkeervakken (Guldenstraat, Oosterstraat en Gelkingestraat). De pilots uit de discussienota “De Groninger Fietsenstandaard” zijn eind 2013 geëvalueerd.

Beter Benutten Fietsparkeren

Het fietsgebruik in Groningen stijgt nog steeds, ook in de Regio Groningen-Assen is dit het geval. Bovendien verwachten we de komende jaren een verdere groei. Behalve ons (regionale)

fietsbeleid is de snelle ontwikkeling van de elektrische fiets hiervoor een belangrijke reden. Dat vraagt niet alleen om extra of betere fietspaden, maar ook om voldoende en kwalitatief goede stallingsmogelijkheden. In het kader van het landelijke programma Beter Benutten zetten we daar de komende jaren op in. In 2013 hebben we hiervoor de voorbereidende werkzaamheden

(planvorming) uitgevoerd. Uit de plannen komt naar voren dat we bij het Hoofdstation, het Noorderstation, bij twee belangrijke bushaltes en op de P+R-terreinen Hoogkerk en Kardinge de stallingsmogelijkheden gaan uitbreiden en verbeteren. In totaal gaat het daarbij om een investering ruim 1 miljoen euro.

………

Cameratoezicht in fietsenstallingen

In onze vier binnenstadstallingen wordt toezicht gegarandeerd, voornamelijk met behulp van camera’s. In de avond (’s zomers na 21.00 uur en ’s winters na 18.00 uur) zijn de stallingen wel bemand. De invoering van cameratoezicht heeft de jaarlijkse beheerskosten naar beneden gebracht. Desondanks blijft een veilige en goede stallingmogelijkheid gegarandeerd.

In verband met de invoering van het gedeeltelijke cameratoezicht in de (binnenstad)stallingen weten we momenteel niet hoeveel Stadjers jaarlijks gebruik maken van onze stallingen. Medio 2013 is in de vier binnenstadstallingen een monitoringssysteem geïnstalleerd. Vanaf 2014 kunnen we weer meten hoeveel fietsers van de voorzieningen gebruik maken.

Conclusie Wat hebben we bereikt?

Door de toename van het aantal fietsers in de binnenstad, neemt de behoefte aan stallingsplekke toe. In 2013 hebben we goede stappen gezet richting een nieuwe manier van denken over de gestalde fiets. De pilot met fietsparkeervakken lijkt succesvol en geniet internationaal aandacht. De kwaliteit van de stallingsplaatsen en de verschillende mogelijkheden in de binnenstad daarvoor hebben voldoende onze aandacht.

Deelprogramma 2

OPENBAAR VERVOER

Groningen is een aantrekkelijke stad. Je kunt er goed wonen, werken, cultuur snuiven, winkelen en ontspannen. Dat geldt niet alleen voor onze Stadjers, ook inwoners uit de Regio en de rest van Nederland weten onze stad te vinden. Er is dan ook een sterke pendel van en naar de stad. Al deze verplaatsingen kunnen en willen we niet per auto faciliteren. We ontwikkelen daarom een hoogwaardig (regionaal) openbaarvervoersysteem, met onze stad als knooppunt en met uitstekende aansluitingen naar de belangrijkste bestemmingen in de stad.

Beleidsvelden

In document Gemeenterekening-2013-4.pdf PDF, 5.69 mb (pagina 165-170)