• No results found

DEELNAME AAN SPORT

In document Gemeenterekening-2013-4.pdf PDF, 5.69 mb (pagina 139-142)

Beleidsveld Verenigingen en subsidies

Deelprogramma 2 DEELNAME AAN SPORT

De kern van ons sportbeleid is dat iedere Stadjer het plezier in sport en bewegen kan of heeft ervaren en te allen tijde de keuze voor sport en bewegen kan maken. Daarnaast willen we dat in onze stad de vele talentvolle sporters hun talenten verder kunnen ontwikkelen.

Beleidsvelden

Stimulering sportdeelname Topsport en talentontwikkeling

GELD

Het lastentotaal van het deelprogramma Deelname aan sport bedraagt 1,9 miljoen euro. Deze lasten worden gedekt uit: onttrekkingen aan de reserves, overige inkomsten en een bijdrage uit de algemene middelen.

Beleidsveld

Stimulering sportdeelname

In dit beleidsveld hebben we onze ambities en activiteiten op het gebied van het stimuleren van sportdeelname gebundeld.

Doelen Wat wilden we bereiken?

Het is onze ambitie dat de jeugd tot 15 jaar de sportieve basis meekrijgt om op vroege of latere leeftijd zijn talent voor sporten en bewegen te ontdekken. Vaardigheden om te sporten kan men op alle leeftijden ontwikkelen, maar het makkelijkst gaat dit op jonge leeftijd. We willen de kinderen een goede basis geven. Daarmee vergroten we de kansen op een leven lang plezier in sporten en bewegen, op een actieve en gezonde leefstijl en op de versterking van de sociale ontwikkeling en de schoolprestaties. We willen dat de jeugd voldoet aan de Nederlandse norm voor beweging. Concreet willen we:

het percentage jeugd dat elke dag minstens één uur beweging krijgt (Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen) in het basisonderwijs verhogen van 17% in 2008 naar 20% in 2014;

het percentage jeugd dat elke dag minstens één uur beweging krijgt (Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen) in het voortgezet onderwijs verhogen van 10% in 2008 naar 15% in 2014; de jeugd laten kennismaken met sport- en sportaanbieders;

het percentage jeugd dat lid is van een sportvereniging verhogen van 58% in 2008 naar 60% in 2014.

Activiteiten Wat hebben we hiervoor gedaan?

Sportstimulering

Het sportstimuleringsprogramma is voor alle Stadjers, waarbij we prioriteit geven aan de jeugdigen tot 15 jaar. De sportstimulering bestond in 2013 uit stadsbrede activiteiten op het gebied van sporten & bewegen, fair play en een gezonde voeding, het verstrekken van subsidie aan sport- en beweegactiviteiten en ondersteuning bij het breedtesportprogramma rond topsportevenementen, zoals de Vier Mijl en het Beachvolleybal.

Bslim2

In 2013 gaven we verder uitvoering aan Bslim2, dat via combinatiefuncties structureel is

georganiseerd. Doelen zijn de jeugd elke dag minstens één uur in beweging te krijgen (Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen) en te laten kennismaken met sport en sportaanbieders. Daartoe organiseerden de combinatiefunctionarissen –onder wie de brede vakdocenten op de

Vensterscholen en de Bslim verenigingscoaches- in acht wijken dagelijks een beweegaanbod rond de basisschool en het VMBO (Beijum, Lewenborg, Hoogkerk, Vinkhuizen, Zuid,

Selwerd/Paddepoel/Tuinwijk, Indische buurt/de Hoogte en Oosterpark). Per wijk werden gemiddeld 11 verschillende sporten aangeboden.

Er zijn twee schoolsportverenigingen opgezet en drie in voorbereiding. Een schoolsportvereniging is een samenwerking tussen scholen en sportverenigingen in de wijk. De vereniging verzorgt

Een apart onderdeel van Bslim is Motorisch Remedial Teaching (MRT). Dit zijn lessen waarin extra aandacht is voor kinderen die in het bewegen niet zo goed meekomen met hun leeftijdsgenoten. In vijf Bslim-wijken werd MRT aangeboden, in nauwe samenwerking met de scholen en studenten van de Hanze Hogeschool. Van de deelnemende kinderen doorliep 90% het MRT traject met succes. De persoonlijke één op één begeleiding en aantrekkelijkheid van de lessen maken MRT populair. In twee wijken hadden we een ander programma voor de doelgroep: Club Extra.

Dit is meer gericht op groepen kinderen, met als doel het doorstromen naar een sportvereniging.

Meer combinatiefuncties

We zetten inmiddels op verschillende terreinen combinatiefuncties in. Vanaf 2013 stelde het Rijk extra middelen beschikbaar voor het realiseren van nog eens 7,4 fte. Inmiddels zijn er 23 fte combinatiefunctionarissen, van de 26 die eind 2016 ingevuld moeten zijn om te voldoen aan de voorwaarden van het Rijk.

Versterken bewegingsonderwijs: ‘Bewegen voor kinderen’.

Veel scholen ondervinden knelpunten om binnenschools bewegen in de vorm van

bewegingsonderwijs goed te organiseren. We ontwikkelden daarom in 2013 in nauw overleg met bijna alle schoolbesturen basisonderwijs een Groningse visie op het bewegingsonderwijs: “Bewegen voor kinderen: slim, fit en gezond”. In september ondertekenden we met vijf schoolbesturen een convenant en gingen in drie wijken alle basisscholen meedoen. Het gaat om Hoogkerk, Lewenborg en Selwerd/Paddepoel/Tuinwijk. Met de nieuwe aanpak regelen we het bewegingsonderwijs en de naschoolse activiteiten op een efficiënte en structurele manier.

Sportieve school

In 2013 stelden we criteria op voor de Sportieve School. Dit sluit aan bij de landelijke campagne van VWS. We streven ernaar dat de scholen actief beleid gaan voeren op sport, bewegen en een actieve en gezonde leefstijl. Als ‘beloning’ voor hun inspanningen kunnen zij het predicaat ‘Sportieve school’ verdienen. Hiermee kan een school zich ook profileren ten opzichte van andere scholen. VWS stelt geld en ondersteuning beschikbaar, de gemeente adviseert. Twee scholen hebben het predicaat Sportieve school gekregen: in Selwerd/Paddepoel/Tuinwijk en in Indische buurt/de Hoogte.

NASB: actieve gezonde leefstijl voor drie specifieke groepen

De minister van VWs heeft het Nationaal Actieplan Sport en Bewegen ontwikkeld. In de periode 2010-2014 kunnen gemeenten projecten opzetten gericht op speciale groepen die weinig bewegen. VWS en gemeente betalen elk de helft van de kosten. Met verschillende

samenwerkingspartners ontwikkelden we een aanbod specifiek gericht op wijkbewoners van hoge leeftijd (Oosterpark), wijkbewoners met een psychiatrische beperking (de Hoogte, Indische buurt en Korrewegwijk) en wijkbewoners met een verstandelijke beperking (stadsbreed). Bij de uitvoering sloten we aan bij bestaande initiatieven, betrokken we sportverenigingen uit de omgeving, en koppelden we (sport) maatjes aan mensen die het belangrijk vinden om dingen samen te doen.

Conclusie Wat hebben we bereikt?

Bslim2 loopt goed. Het aantal combinatiefunctionarissen steeg naar 23 fte. Met de

schoolsportverenigingen hebben we een begin gemaakt. Voor specifieke groepen hebben we MRT, Club Extra en NASB. Het bewegingsonderwijs heeft met de nieuwe aanpak “Bewegen voor kinderen” een impuls gekregen. Het percentage kinderen dat beweegt of lid is van een sportvereniging hebben we in 2013 niet gemeten. We meten niet elk jaar. De genoemde streefcijfers zijn voor 2014.

Beleidsveld

Topsport en talentontwikkeling

Topsport en breedtesport horen bij elkaar. Topsport stimuleert Stadjers om zelf te gaan sporten en heeft zo een stimulerend effect op de breedtesport. Topsport is een instrument voor

citymarketing. Topsport heeft ook betekenis voor de economie van de stad: de verkoop van sportmaterialen en –kleding en de bestedingen van deelnemers en toeschouwers van evenementen. Groningen heeft veel kennis op het gebied van topsport en talentontwikkeling en veel talentvolle sporters en sportopleidingen.

Groningen wil City of Talent zijn, ook voor de sport. Stadjers moeten de kans krijgen hun

sporttalenten te ontdekken en vervolgens te ontwikkelen. Dat geldt vooral voor de zeer talentvolle sporters. In dit beleidsveld hebben we onze ambities en activiteiten op het gebied van topsport en talentontwikkeling gebundeld.

Doelen Wat wilden we bereiken?

We richten ons vooral op de talenten die de stap naar topsporter nog moeten maken, niet op topsporters die al aan de top zitten. We willen bereiken dat talenten uit een nader te bepalen aantal sporten in 2020 gemiddeld een hogere status hebben dan in 2010.

Voor 2013 hebben we geen tussendoel geformuleerd. Concreet willen we:

de topsport inzetten als rolmodel voor breedtesport;

topsporters op bepaalde uren voorrang geven in onze accommodaties; de topsportnota verder uitwerken;

jaarlijks een sportstimuleringsprijs uitreiken.

Activiteiten Wat hebben we hiervoor gedaan?

Nota Talent voor topsport

In april stelden we de nota Talent voor topsport vast. Dat was later dan gepland, waardoor bijvoorbeeld de nieuwe subsidieregeling in 2013 nog niet van toepassing was. Het topsportbeleid richt zich vooral op talenten, die de stap naar topsporter nog moeten maken.

De subsidieregeling werd daarop aangepast. Die gaat in op 1-1-2014. We gaan voortaan

evenementen alleen subsidiëren als die een podium bieden voor talenten uit de regio. Een deel van het budget zetten we in voor de RTC (regionale talentcentra). In 2013 was nog de oude subsidieregeling van toepassing.

Ondersteunen Regionale Talent centra (RTC,s)

We hebben drie RTC’s ondersteund door het inzetten van combinatiefunctionarissen: roeien, basketball en volleybal. De topsporttalentstroom van het Werkmancollege hebben we

gesubsidieerd. Binnen de beperkte mogelijkheden hebben we de RTC’s en het Werkmancollege op bepaalde uren voorrang gegeven in de accommodaties.

Nota Sportstimuleringsprijs en sportpenningen

De jaarlijkse sportstimuleringsprijs (een geldbedrag en een beeld van beeldhouwer Jan Steen) werd toegekend aan schaatstalent Bo van der Werf. Dertien sporters kregen een sportpenning omdat ze 1e. 2e of 3e waren geworden bij een EK of WK (individueel) of als team Nederlands kampioen waren geworden.

……… Davis Cup

Van 13 t/m 15 september 2013 hebben de play-offs voor de wereldgroep Davis Cup in Groningen plaatsgevonden. (heren enkel en heren dubbelspel). In een uitverkocht Martiniplaza won Nederland van Oostenrijk en is Nederland gepromoveerd naar de Wereldgroep van de Davis Cup.

Conclusie Wat hebben we bereikt?

Het topsportbeleid heeft een andere wending gekregen met de nieuwe nota Talent voor Topsport. Voortaan gaat het vooral om talentontwikkeling. Topsport hebben we ingezet als rolmodel voor de breedtesport. De nota is uitgewerkt in een nieuwe subsidieregeling, die ingaat op 1 januari 2014. We hebben drie RTC’s ondersteund en voor zover mogelijk voorrang gegeven aan topsporttalenten in de accommodaties.

In document Gemeenterekening-2013-4.pdf PDF, 5.69 mb (pagina 139-142)