• No results found

Overige Welzijn, gezondheid en zorg

In document Gemeenterekening-2013-4.pdf PDF, 5.69 mb (pagina 99-102)

Welzijn gezondheid en zorg

4. Overige Welzijn, gezondheid en zorg

Evaluatie 2013

Vanuit het programma Welzijn gezondheid en zorg is in 2013 het nodige gedaan om inwoners van de gemeente Groningen actief- en zo lang mogelijk zelfstandig- aan de samenleving te laten meedoen.

In ons beleidsprogramma spelen de decentralisaties een belangrijke rol. De kaders voor de uitvoering van taken op het gebied van de AWBZ, de Jeugdzorg en de Participatiewet zijn in 2013 verder uitgewerkt. Voor wat betreft de uitvoering kiezen wij voor een duidelijke gebiedsgebonden aanpak. De uitrol van sociale teams en de doorontwikkeling naar sociale wijkteams is de concrete uitwerking hiervan.

Om de uitvoerbaarheid van de regelingen te waarborgen hebben wij ons met de G32 en de VNG actief ingespannen om goede voorwaarden voor de drie decentralisaties te realiseren. Dit heeft onder meer geleid tot een ruimere beleidsvrijheid voor gemeenten voor wat betreft organisatie en uitvoering. Daarnaast is ook de verbinding met de regio versterkt om daar waar mogelijk

deskundigheid regionaal te organiseren.

Iedereen doet mee

Om ervoor te zorgen dat mensen mee kunnen doen in de stad, ook mensen met een beperking, is in 2013 verder vormgegeven aan de aanpak op wijkniveau. Belangrijk in deze aanpak is enerzijds de samenwerking met bewoners, corporaties en (welzijn- en zorg-) instellingen en anderzijds de samenhang in de activiteiten die plaatsvinden. Een belangrijke rol hierbij is weggelegd voor de Stips, waarin verschillende partijen samenwerken en de vragen vanuit bewoners vanuit zowel de eigen kracht van de Stadjers en hun omgeving als de formele zorg worden benaderd. De facilitering van de basisfuncties van het vrijwilligers- en mantelzorgbeleid vormen hier een onderdeel van. De vraaggerichte aanpak waarbij zelf- en samenredzaamheid centraal staat zien we onder andere terug in de teams buurtwelzijn, de inzet van de wmo-consulenten en de basisdienstverlening van de MJD. Daarnaast zijn we in 2013 gestart met de Sociale teams in De Hoogte/Indische buurt en Beijum. De eerste resultaten zijn positief. Wijkbewoners waarderen de korte lijnen, snelle acties, het luisterend oor en het hebben van een vast contactpersoon. De ervaringen met de sociale teams leveren ons in bouwstenen op waarmee wij invulling kunnen geven aan een structureel en stadsbreed vervolg. Binnen het beleidsprogramma Zorgen voor morgen is veel aandacht besteed aan het zogenaamde inclusiebeleid zodat vooral ook mensen met een beperking gebruik kunnen maken van voorzieningen. Daarnaast blijft het voor deze groep mogelijk gebruik te maken van individuele voorzieningen.

Preventie en zorg

Binnen het programma Welzijn gezondheid en zorg zetten we ook in op preventie en zorg. Hierbij richten we ons op alle stadjers, maar leggen we de nadruk op risicogroepen. Bij deze groepen zien we vaak meervoudige en complexe vraagstukken waarbij problemen zich opstapelen.

In 2013 is samen met de regio een gezamenlijk opgestelde programma regionaal kompas ‘actief onder dak 2014-2017’ gerealiseerd. De pilot voor de aanpak multi-probleemgezinnen is 2013 afgesloten en wordt voortgezet onder de projectnaam De Ploeg. In 2014 onderzoeken we in welke mate en op welke schaal een dergelijk interventieteam het best kan worden ingericht en wat de meerwaarde hiervan is.

Door veranderingen in het gevangeniswezen is samenwerking opgepakt met het PI Veenhuizen. Samenwerking met regio en gevangeniswezen loopt goed.

Regiovisie Huiselijk Geweld

In 2013 is een start gemaakt met de ontwikkeling van een regiovisie Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. We krijgen een steeds beter beeld over de aard en omvang van huiselijk geweld doordat nu alle politiemeldingen worden doorgeleid naar het Steunpunt Huiselijk Geweld. Door het doorzetten van de meldingen (zonder huisverbod) van huiselijk geweld is het aantal OGGz cliënten toegenomen.

Het winterprotocol(voor thuis en daklozen) is verder uitgebreid met hulpverlening naar burgers die (dreigen) afgesloten (te) worden van gas en licht.

Tot slot zijn we aangewezen als pilotgemeente voor de aanpak van financiële uitbuiting van ouderen en zijn we samen met de provincies Friesland en Drenthe gestart met de pilot huisverbod bij kindermishandeling.

Gezondheid en gezond gedrag

Met betrekking tot gezondheid en gezond gedrag hebben we geïnvesteerd in factoren die hierop van invloed zijn zoals werk, participatie, fysieke en sociale leefomgeving. Daarbij hebben we gebruik gemaakt van de expertise van de kennisinstellingen.

De samenwerking met Menzis is in 2013 voortgezet. We zijn gestart met de uitwerking van twee speerpunten uit het convenant met Menzis: de inzet van de Nait Soez’n-wijkverpleegkundige in het Sociaal team in De Hoogte/Indische buurt en de samenwerking met het gezondheidscentrum Lewenborg bij het verbinden van de huisartsenzorg met welzijn.

Net als voorgaande jaren hebben we extra inzet gepleegd in de wijken met de grootste gezondheidsachterstanden. Ook is in de wijken extra aandacht besteed aan de thema’s eenzaamheid, depressie en geestelijk gezond ouder worden.

Tot slot is geïnvesteerd in de gezondheid van onze jeugd. Hierbij is ingezet op het stabiliseren van overgewicht, terugdringen van overmatig alcoholgebruik en bevorderen van de psychosociale gezondheid en weerbaarheid van jeugdigen.

Integratie en emancipatie

Als laatste binnen dit programma is het Integratie en emancipatiebeleid uitgevoerd. Om de achterstanden van etnisch-culturele groepen te verminderen en de positie op de arbeidsmarkt te verbeteren maken we gebruik van de ketenaanpak taal-participatie-arbeidsmarkt. Speciale aandacht hierbij gaat uit naar Antillianen en Arubanen en allochtone vrouwen.

Met de afstemming tussen lokale instellingen werpt de aanpak voor problematische Somaliërs zijn vruchten af. Aandachtspunt blijft de contactlegging met deze groep en de vasthoudendheid van de hulpverleners om deze groep te bereiken met een passend hulpaanbod. De activiteiten binnen het emancipatiebeleid richten zich steeds meer op de rol van vaders. Daarnaast zijn in de afgelopen periode vorderingen gemaakt binnen het beleidsveld homo-emancipatie.

Het klassieke integratiebeleid, gericht op specifieke doelgroepen, is in 2013 nog verder

ondergebracht in regulier beleid. Onderdelen van het beleid gericht op Caribische Groningers zijn ondergebracht bij het Integraal Jeugdbeleid en de ketenaanpak allochtone vrouwen bij het emancipatiebeleid. De ontwikkelingen passen in de omslag van integratiebeleid naar diversiteitsbeleid, dat erop is gericht om blijvend en positief aandacht te geven aan de verschillende groepen Stadjers en hun onderscheidende kenmerken.

Wij geven uitvoering aan diversiteitsbeleid dat is gericht op alle Stadjers, jong en oud, heteroseksueel en homoseksueel, allochtoon en autochtoon en man en vrouw. Hierbij ligt de nadruk meer op het erkennen, waarderen en vieren van verschillen tussen Stadjers, in plaats van het benadrukken ervan. Activiteiten die in dit kader plaatsvinden zijn de jaarlijks terugkerende Regenboogweek, Diversity Day en de Dag van de Dialoog. Dit onder het motto: iedereen is anders en in Groningen is ruimte voor iedereen. Het tegengaan van discriminatie is een essentieel onderdeel van diversiteitsbeleid.

Ook in 2013 ondersteunen we particuliere initiatieven die hulp bieden aan (uitgeprocedeerde) asielzoekers die rechtmatig in Nederland verblijven. Door noodopvang te bieden en door de ondersteuning vanuit de Perspectief-methode weten we te voorkomen dat groepen vluchtelingen dakloos worden, uit het zicht raken of in de illegaliteit verdwijnen.

In document Gemeenterekening-2013-4.pdf PDF, 5.69 mb (pagina 99-102)