• No results found

Beleidsveld Duurzaam ondernemen en innoveren

Als onderdeel van het Masterplan Groningen Energieneutraal richten we ons op energiebesparing bij bedrijven, het zuinig omgaan met grondstoffen en het sluiten van kringlopen. Dat doen we via de Wet milieubeheer en door samenwerking met diverse partijen in het Contactnet Duurzame Innovatie Noord-Nederland (CODIN). Daarnaast stimuleren we Fairtrade in samenwerking met diverse partners in het kader ‘Groningen Fairtrade stad’.

Doelen Wat wilden we bereiken?

We faciliteren (technische) innovaties en de ontwikkeling van bedrijvigheid die zich specialiseert in duurzame producten en -productiemethoden. Bestaande en nieuwe bedrijventerreinen worden duurzaam ingericht. Aansluitend voeren we het Masterplan Groningen Energieneutraal uit: ‘Groningen geeft Energie’ richt zich op:

Groningen energieneutraal in 2035; in 2025 zijn we halverwege; Samenwerking met partners en deze faciliteren;

Het uitbouwen en versterken van onze positie als Energy city, aansluitend op de landelijke en regionale ambities van de Energy Valley-regio.

Onze inspanningen zijn gericht op:

energiebesparing bij MKB-bedrijven, vooral grootverbruikers;

ontwikkeling en toepassing van duurzame energie, samen met bedrijven en (kennis)instellingen;

bedrijven stimuleren tot duurzaam en energiezuinig ondernemen en innoveren volgens het 'Cradle-to- Cradle'-principe;

behouden van de titel ‘Groningen Fairtrade stad’ met ondernemers en bewoners.

Activiteiten Wat hebben we hiervoor gedaan?

Samen met externe partners, zoals binnen het Akkoord van Groningen en met G-kracht, stimuleren we de ontwikkeling van kennis, innovatiekracht en (nieuwe) werkgelegenheid onder meer op het terrein van Duurzaam ondernemen. We stimuleren groen ondernemen. Dat is goed voor het milieu en bespaart kosten.

We faciliteren de ontwikkeling van duurzame technieken, producten en organisaties. We faciliteren marktontwikkelingen door vraag en aanbod bij elkaar te brengen. We ondersteunen

subsidieaanvragen (EU, nationaal, regionaal) om duurzame investeringen in Groningen te laten plaatsvinden, waarmee werkgelegenheid wordt gecreëerd. In het kader van het Masterplan Groningen Energieneutraal besteden we aandacht aan energiebesparing bij (vooral grotere) bedrijven.

Clean campagne

‘Clean Groningen’ is een samenwerkingsproject tussen de Energy Valley Topclub, MKB-NL, Natuur & Milieufederatie Groningen en de provincie en gemeente Groningen gericht op het beperken van energieverbruik en het stimuleren van verduurzaming van bedrijven. Voor de inspanningen op het gebied van duurzaamheid, in het bijzonder duurzame energie en energiebesparing, worden bedrijven beloond met extra exposure. De inspanningen zijn onder te verdelen in SCAN (CO2-footprint), DOEN (actieplan + 1e uitvoering) en GROEN (actieplan uitgevoerd).

Behaald resultaat

De campagne beoogt tot eind 2014 bij 50 bedrijven het energieverbruik te beperken en hen te activeren tot verduurzaming. In 2013 hebben 20 deelnemers zich aangemeld. . Deze 20 bedrijven namen deel aan de clean campagne door een scan te laten uitvoeren. Er is aandacht besteed aan de campagne op de promotiedagen in

Martiniplaza en via de wedstrijden van FC Groningen en de Gasterra Flames. Een van de deelnemende bedrijven is opgetreden als shirtsponsor van FC Groningen.

Energiebesparing bij bedrijven

We werken branchegewijs (bijvoorbeeld supermarkten), themagewijs (bijvoorbeeld ‘open gevels’) en/of met individueel maatwerk om energiebesparing bij bedrijven te realiseren. Het

uitgangspunt is de vrijwillige medewerking van ondernemers. Indien deze vrijwilligheid niet aanwezig is kunnen bedrijven verplicht worden volgens de Wet milieubeheer. Afhankelijk van het jaarverbruik kunnen bedrijven verplicht worden om maatregelen met een terugverdientijd van minder dan 5 jaar te treffen. Indien noodzakelijk kan hier handhavend tegen opgetreden worden. In 2013 is gestart met extra controles op het gebied van energiebesparing. Er is een selectie

gemaakt van de grootverbruikers, middenverbruikers en de kleinverbruikers. Inspecteurs krijgen een aanvullende opleiding en de voorbereidingen hiervoor zijn getroffen. In 2014 vindt de opleiding plaats en gaan de inspecteurs intensiever controleren bij de bedrijven. We willen minimaal 100 controles uitvoeren bij de grote energieverbruikers.

Green Key in toeristische sector

In 2013 is in het kader van Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) het project “Green Key bij hotel en conferentiecentra ”afgerond. De Green Key is het internationale

duurzaamheidskeurmerk voor toerisme- en recreatiebedrijven en voor vergader- en

congreslocaties. De negen deelnemende hotels, inclusief Martiniplaza en Oosterpoort hebben de Green Key ontvangen in een afsluitende bijeenkomst op 11 juni 2013. In Groningen beschikken we bij de hotels over 5 gouden en 4 zilveren green keys, de Oosterpoort heeft Zilver, Martiniplaza heeft goud, Noorderzon heeft zilver, Grachtenfestijn heeft goud en de Zeilcharter Willen Jacobs heeft eveneens goud.

Zorginstellingen

Voor de zorginstellingen zijn in 2012 inventariserende gesprekken gevoerd en is in 2013 een projectplan opgesteld. Dit plan wordt in samenwerking met de provincie Groningen verder uitgewerkt en daarbij wordt zoveel mogelijk aangesloten bij initiatieven vanuit de markt. Bij dit initiatief zijn ook de kennisinstellingen betrokken. De definitieve uitvoering zal in 2014

plaatsvinden.

Duurzame productontwikkeling

Contactennet Duurzame Innovatie Noord-Nederland (CODIN) is in 2013 overgegaan in de Vereniging Noorden Duurzaam. De gemeente Groningen is lid geworden van deze vereniging en we nemen deel aan twee projecten: duurzame mobiliteit en duurzame verfketen. De eerdere projecten onder de CODIN-vlag (betonkringloop en bitumen hergebruik) zijn succesvol afgerond in 2013.

Fairtrade Gemeente Groningen

We faciliteren de werkgroep Fairtrade Gemeente Groningen in het werven van nieuwe deelnemers aan de campagne en communicatie over Fair Trade. Dit doen we door deelname aan de werkgroep en door het beschikbaar stellen van budget voor communicatie en activiteiten. In 2013 is het gelukt om weer nieuwe winkels (4), horecaondernemers (5), instellingen en bedrijven (2) en onderwijs (2) mee te laten doen aan de campagne. Er zijn meer publieksactiviteiten geweest dan we van te voren hadden voorzien, omdat zich daarvoor kansen aanboden. In 2013 is het vijfjarig lustrum van Groningen Fair Trade gemeente uitgebreid gevierd met een publieksdag en symposium op 1 juni 2013.

Conclusie Wat hebben we bereikt?

Er zijn diverse projecten met instellingen en bedrijven voortgezet op het gebied van

energiebesparing en duurzame productontwikkeling. In 2013 is meer de focus komen te liggen op toezicht en handhaving en dit zal voortgezet worden in 2014.

De titel Fairtrade Gemeente Groningen hebben we dit jaar geprolongeerd en er is meer aandacht voor Fairtrade bij verschillende maatschappelijke instellingen en bedrijven (non-food).

Beleidsveld

Vergunningverlening en handhaving

De gemeente is bevoegd gezag voor bedrijven op grond van de Wet milieubeheer en de Algemene Plaatselijke Verordening. We beschermen de leefomgevingskwaliteit door het reguleren en legaliseren van bedrijfsmatige activiteiten en toezicht op de milieubelasting van bedrijven. We zien toe op de naleving van regels en stimuleren energiebesparing bij bedrijven binnen de aspecten van de wet milieubeheer. We werken aan integrale vergunningverlening, integraal toezicht en handhaving, op een manier die bijdraagt aan efficiency- en kwaliteitsverbetering en die resulteert in administratieve lastenverlichting voor bedrijven.

Doelen Wat wilden we bereiken?

Verbeteren en beschermen van de leefomgevingskwaliteit in de Stad door het reguleren van en toezicht houden op de milieubelasting door bedrijven.

Integraal uitvoeren van toezicht en handhaving waar dat mogelijk is door samenwerking tussen betrokken disciplines.

Verbeteren van de dienstverlening aan bedrijven onder meer door een klantgerichte benadering.

Bevorderen van energie- en grondstoffenbesparing en duurzaam ondernemen in overeenstemming met de doelstellingen van de Wet Milieubeheer.

Voorbereiden en ontwikkelen van een optimale samenwerking met de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) in onze provincie, voor het takenpakket dat door de RUD wordt uitgevoerd.

Activiteiten Wat hebben we hiervoor gedaan?

Vergunningverlening

Verlenen van vergunningen en afhandelen van meldingen van bedrijven conform de Wabo. Behaald resultaat

We geven uitvoering aan de Wabo. Bedrijven worden op maat bediend. Procedures worden in het algemeen binnen de geldende termijnen afgerond. Vergunningverlening en handhaving leidden in 2013 niet tot beroepszaken.

Handhavingsprogramma

Integrale voorbereiding van jaarlijks handhavingsprogramma, gericht op efficiënte inzet van inspectiecapaciteit en vermindering van lasten voor bedrijfsleven.

Uitvoeren van controles en toezicht vanuit het integrale handhavingsprogramma, met een prioritering op basis van een risicoanalyse.

Waar mogelijk en zinvol integraal toezicht toepassen (signaleren, ‘oog en oor’-toezicht vanuit milieu, brandveiligheid en bouwen)

Opstellen integraal handhavingsprogramma 2014 en handhavingsverslag 2013. Behaald resultaat

De naleving van de milieuregels bij de gecontroleerde bedrijven is op orde. Bij de uitgevoerde bedrijvencontroles is energiebesparing, daar waar relevant, beoordeeld en zijn afspraken met ondernemers gemaakt over energiebesparende maatregelen.

Adequate afhandeling van klachten

Klachten worden afgehandeld binnen een termijn van zes weken, conform de geldende klachtenprocedure.

Behaald resultaat

Het aantal klachten over de milieubelasting door bedrijven is lichtelijk gedaald, maar blijft op het zelfde niveau als voorgaande jaren. Die klachten betreffen in hoofdzaak geluidhinder door horeca-inrichtingen.

Deelname in de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD)

Deelname in de projectorganisatie voor het oprichten van de RUD.

Organiseren van de samenwerking tussen de gemeentelijke organisatie en de RUD. Behaald resultaat

De regionale uitvoeringsdienst; Omgevingsdienst Groningen is 1 november 2013 van start gegaan. Er vinden gesprekken plaats over de samenwerking.

Conclusie Wat hebben we bereikt?

De doelen van het programma 2013 zijn gerealiseerd. De milieubelasting van bedrijven is binnen de prioriteiten van de gemeente gecontroleerd en op orde.

Beleidsveld

Detailhandel/warenmarkt

De warenmarkt vormt een wezenlijk onderdeel van de binnenstad. Ook de wijkmarkten zorgen voor levendigheid in de buurt. In 2010 zijn de marktverordening en het marktreglement aangepast, waaronder de branchering en marktindeling. Doel was om de markt een positieve impuls te geven. Door herschikking van kramen is er op de Grote Markt een foodplein gevormd en is meer aandacht gegeven aan de uitstraling. Een aantal jaren geleden besloot de raad dat de markt kostendekkend

moet zijn. Mede door de teruglopende economie lopen de inkomsten uit de markt terug. Ook de bouw van het Forum heeft impact op de Grote Markt en de beschikbaarheid voor de markt.

Doelen Wat wilden we bereiken?

Het professionaliseren en het verbeteren van de kwaliteit van de warenmarkt. We willen een toekomstbestendige warenmarkt voor stadjers, regionale bezoekers en toeristen en een markt die een bijdrage levert aan de aantrekkelijkheid van de binnenstad. Door middel van

Marktmanagement willen we een efficiëntere uitvoering en naleving van het marktreglement bewerkstelligen. Daarbij wordt nadrukkelijk gekeken naar de huidige organisatie van de warenmarkt en blijft het streven naar kostendekkendheid één van de speerpunten. Aan de hand van de toekomstvisie op de Grote Markt zullen we de warenmarkt blijven door ontwikkelen op kwaliteit.

Activiteiten Wat hebben we hiervoor gedaan?

Doorontwikkeling warenmarkt

Afgelopen jaar is inzet gepleegd op kwaliteitsontwikkeling van de warenmarkt door middel van marktmanagement, waarbij efficiency en kostenreductie als uitgangspunt is genomen. Het marktmanagement is voornamelijk bezig geweest met het afhandelen van achterstallig onderhoud in de uitvoering van de gewijzigde regelgeving. De implementatie van deze regelgeving is zo goed als afgerond. Hierdoor is de vergunningverlening bijvoorbeeld door de instelling van de

marktadviescommissie transparant geworden. De beoogde kwaliteitsontwikkeling van de markt is hierdoor niet volledig gehaald. Op organisatiegebied is in de aansturing in het laatste kwartaal van 2013 een wijziging doorgevoerd.

De toekomstvisie Grote Markt is onderdeel geworden van de ontwikkeling van de toekomstvisie van de binnenstad. De gesprekken hierover zijn in volle gang, de warenmarkt is hierbij betrokken. De verwachting is dat rond de zomer 2014 de visie aan het nieuwe college kan worden gepresenteerd.

Conclusie Wat hebben we bereikt?

De professionaliteit en de kwaliteit van de warenmarkt is nagenoeg hetzelfde gebleven. De markt heeft een moeizaam jaar achter de rug. De combinatie van markt en evenementen, bijvoorbeeld de intocht van Sinterklaas, heeft gezorgd voor spanning in de relatie tussen marktondernemers en gemeente. Verschillende onderwerpen zijn geëvalueerd en de uitkomsten hiervan hebben geresulteerd in nieuwe voorstellen, die in het marktreglement worden ingepast. Ook heeft er een pilot plaatsgevonden op de Grote Markt om het effect van een andere opstelling en branche-indeling te meten. Aansluitend op het Verbeterplan Stadstoezicht zijn er organisatorische wijzigingen doorgevoerd in de aansturing van de warenmarkt. In het eerste kwartaal van 2014 wordt een plan van aanpak opgesteld.

Deelprogramma 2

BINNENSTAD EN TOERISME

Met het deelprogramma ‘Binnenstad en toerisme’ zorgen we voor een binnenstad waar mensen graag naartoe komen. Een binnenstad, die gastvrijheid uitstraalt, die goed bereikbaar is en waar wat te beleven valt. Daarmee willen we meer bezoekers en toeristen trekken die hier langer verblijven en meer geld uitgeven; ook als er grote bouwprojecten worden uitgevoerd. Een aantrekkelijke binnenstad is ook van belang voor het aantrekken en behouden van kenniswerkers (talent). Talenten zijn nodig om de kenniseconomie van Groningen te laten groeien.

Beleidsvelden

Binnenstadontwikkeling Bevorderen toerisme

Versterken bedrijfsleven binnenstad Talent en kenniswerkers

GELD

De totale lasten van het deelprogramma binnenstad en toerisme bedragen 1,9 miljoen euro. Deze lasten worden gedekt uit reservemutaties, overige inkomsten en een bijdrage uit de algemene middelen.

Beleidsveld

Binnenstadontwikkeling

Groningen heeft een aantrekkelijke binnenstad waar veel bezoekers op afkomen. Dit moet ook zo blijven tijdens de uitvoering van de verschillende bouwprojecten (zoals Forum en Grote Markt Oostzijde). Dit is opgenomen als een ambitie in ons collegeprogramma. Een aantrekkelijke binnenstad heeft ook gebieden nodig waar de mix van winkels, horeca en voorzieningen net even anders is. De binnenstad is de aangewezen plek voor een aantal grote evenementen waardoor bezoekers naar de stad komen.

Doelen Wat wilden we bereiken?

Een bruisende en bereikbare binnenstad.

Een veilige binnenstad (Veilig Uitgaan en Veilig Ondernemen).

Goed wonen in een leefbare binnenstad (A-kwartier en Binnenstad-Oost).

De binnenstad als motor van de economische en culturele ontwikkeling van stad en regio. MEETBAAR RESULTAAT 2013 indicator Behaald 2012 Beoogd 2013 Behaald 2013 Middellang termijndoel (2016) Aantal binnenstadbezoekers (in miljoenen) 26,7 24-26 22* 24-26

Gerealiseerde omzet (in

miljoen euro’s) 764 stabiel 740 stijging

Bezoekerswaardering

binnenstad 6,8 ≥6,9 6,7 ≥7,0

* Wij zien de afgelopen jaren veel schommelingen in met name het aantal binnenstadbezoekers. Dit wordt veroorzaakt door de indirecte wijze waarop deze worden berekend. Wij komen hier in een separate brief op terug. Desalniettemin constateren wij wel degelijk een daling die door de crisis optreedt in nagenoeg alle Nederlandse steden.

Activiteiten Wat hebben we hiervoor gedaan?

Bruisende binnenstad

Met het Evenementenprogramma binnenstad hebben we de evenementenkalender voor de binnenstad evenwichtiger opgebouwd. Bijvoorbeeld door het stimuleren van nieuwe evenementen als Swingin’ Groningen, de Winterprogrammering, het Grachtenfestijn en Mode in Groningen als onderdeel van het Gastvrijheidsprogramma. Dit programma is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met onder andere de Groningen City Club (GCC) en Marketing Groningen. Daarnaast hebben wij de afstemming en samenwerking (binnenstadmanagement) met GCC, Marketing Groningen en de politie gecontinueerd.

Informatievoorziening

Zowel de informatievoorziening naar als de betrokkenheid van bewoners, ondernemers en gebruikers van de binnenstad is versterkt. Dat hebben we gedaan door het verschaffen van informatie in het informatiecentrum op de Grote Markt, websites, nieuwsbrieven en het oprichten van een klankbordgroep. We hebben het informatiecentrum uitgebreid met Meerstad, Aanpak Ring Zuid en Groningen Bereikbaar. We hebben in twee jaar tijd in totaal circa 240 duizend bezoekers in het informatiecentrum gehad.

Betere bereikbaarheid Groningen/Binnenstad

Het bereikbaar houden van de binnenstad is ondergebracht in het project Groningen Bereikbaar.

Beheer en onderhoud binnenstad

Tijdens de bouw in de binnenstad is er extra aandacht voor het beheer en onderhoud. Het BORG-niveau is in 2013 op hetzelfde BORG-niveau gebleven als in 2012. Het Huiskamerteam is in stand gebleven. Zie programma Onderhoud en Beheer Openbare Ruimte.

Uitvoeren van programma ‘Ruimte voor de Binnenstad’

We hebben in 2013 een keuze gemaakt voor nieuwe bewegwijzering in de binnenstad. Daarnaast worden de dubbelzijdige reclameborden vervangen en worden in de parkeergarages betere verwijzingen richting de binnenstad opgenomen, onder andere door nieuwe stadskaarten. We hebben in februari een geactualiseerd terrassenkader vastgesteld, waarin schotten, parasols en ander terrasmeubilair zijn toegestaan. Het aanvalsplan ‘Oog voor nieuwe detailhandel’ is uitgevoerd. Voor de fiets hebben we geëxperimenteerd met onder andere fietsvakken voor het fietsparkeren in de openbare ruimte.

Uitvoering Veiligheidsplan

Begin 2013 is op verzoek van de gemeenteraad een tienpuntenplan ingevoerd. Maatregelen waren onder andere een politiepost in het A-Kwartier, het invoeren van verblijfsverboden, extra inzet van politie en Stadstoezicht. Het tienpuntenplan is in 2013 ingevoerd en wordt voortgezet in 2014.

Ontwikkeling Oostzijde Grote Markt / Forum

In 2013 is verder gewerkt aan de bouw van de parkeergarage en is de Naberpassage gesloopt. Er is gestart met het gebouw van Vindicat. Dit zal in 2014 worden opgeleverd.

Verder is gewerkt aan:

Uitvoering van het BIMA-jaarprogramma samen met de GCC en Marketing Groningen.

Conclusie Wat hebben we bereikt?

Veel van de voorgenomen activiteiten zijn uitgevoerd. Het woon- en leefklimaat in het A-kwartier is verbeterd. Verondersteld mag worden dat de verscherpte aandacht en diverse maatregelen hebben bijgedragen aan deze verbetering. Eerdere ervaringen hebben echter laten zien dat blijvende aandacht nodig is om dat te continueren.

De activiteiten hebben bijgedragen aan de economische en culturele ontwikkeling van de stad en regio. De dalingen in bezoekersaantallen, omzet en waardering laten zien dat er een grote noodzaak is om de ontwikkelingen in de binnenstad nauwgezet te volgen (economische crisis, internetverkoop, bereikbaarheid).