• No results found

In tabel 5 zijn algemene gegevens van de organisatie en de elektronische gegevensuitwisseling opgenomen

4.7 Uitwerking case 6: UWV - CBS Omschrijving organisaties:

Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) voert als zelfstandig bestuursorgaan in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de werknemersverzekeringen uit, zoals Werkloosheidswet, WIA, Wajong, WAO, WAZ en Ziektewet. Daarnaast heeft het UWV de taak te stimuleren dat mensen aan het werk blijven of komen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft tot taak het verzamelen, bewerken en publiceren van statistieken ten behoeve van praktijk, beleid en wetenschap. Naast de verantwoordelijkheid voor de nationale (officiële) statistieken is het CBS ook belast met de productie van Europese (communautaire) statistieken.

Doel van de elektronische gegevensuitwisseling:

Het doel van de onderzochte elektronische gegevensuitwisseling tussen het UWV en het CBS is het CBS voorzien van gegevens voor statistische bewerking.

Omschrijving elektronische gegevensuitwisseling:

Als gevolg van de wet Walvis is informatie uit de Polisadministratie van het UWV voor het CBS beschikbaar gekomen. Het doel van de polisadministratie is het verwerken van persoonsgegevens van werknemers voor de verplichte (alsook vrijwillige) werknemers-verzekeringen. De statistieken van het CBS over werkgelegenheid en lonen worden met ingang van het verslagjaar 2006 gebaseerd op de informatie zoals die wordt verkregen uit de Polisadministratie van het UWV. Hierdoor zijn in 2007 resultaten beschikbaar voor onderzoek uit de Polisadministratie, die leiden tot versnelling van baan- en looninformatie in het Sociaal Statistisch Bestand. Dit betekent dat deze uitkomsten niet volledig vergelijkbaar zullen zijn met de uitkomsten over 2005 en voorgaande jaren. Deze verminderde vergelijkbaarheid heeft zowel betrekking op de kenmerken waarover gepubliceerd zal worden als op een breuk in de uitkomsten voor bepaalde variabelen. In de Polisadministratie van het UWV ontbreekt informatie over de locatie van de werkplek, waardoor informatie over de regionale verdeling van banen deels gebaseerd zal moeten worden op beperkte enquêtering. Een nieuw productiesysteem van het CBS voor de arbeidsongeschiktheids- en werkloosheidsstatistieken zal in het eerste halfjaar in productie worden genomen. Hierdoor ontstaat tevens een nauwe aansluiting tussen de publicaties van het UWV en het CBS over arbeidsongeschiktheids- en werkloosheidsuitkeringen. Tevens worden dan gegevens over de WIA (opvolger WAO) en Ziektewet inbegrepen.

Uit de interviews met het UWV is met betrekking tot de totstandkoming van de elektronische gegevensuitwisseling het beeld gekomen dat beide organisaties niet als gelijkwaardige partners hebben samengewerkt. Er zijn problemen in de gegevensuitwisseling en de uitwisseling verloopt moeizaam. De gegevensuitwisseling is niet op tijd gerealiseerd (in productie genomen). Er is bij het moment van invoering sprake van een onvolledige gegevensoverdracht geweest en de gegevens sluiten niet goed op elkaar aan. Vanuit het UWV werden alleen kwalitatief goedgekeurde gegevens aangeleverd, die slechts een klein deel van de totale populatie betrof. Het CBS heeft graag alle gegevens, met een indicatie van de kwaliteit. Het CBS heeft hierdoor achterstand opgelopen bij het maken van statistische overzichten.

Beeld: Het UWV heeft met betrekking tot de totstandkoming van de elektronische gegevensuitwisseling het beeld dat er sprake is geweest van een negatieve totstandkoming van de elektronische gegevensuitwisseling.

In tabel 7 zijn algemene gegevens van de organisatie en de elektronische gegevensuitwisseling opgenomen.

Vraag Toelichting/specificatie UWV (per 31-12-2007) CBS (per 31-12-2006) Grootte (fte) 14.181 2 402 Financieel belang (omzet/budget) 1722 miljoen (uitv.kosten) 171,3 miljoen Machtspositie (hiërarchisch afhankelijkheid van elkaar) Uitvoeringsinstantie SZW Zelfstandig Bestuursorgaan (ZBO), EZ

In welke mate zijn de uitgewisselde gegevens van (vitaal) belang voor de afzonderlijke organisaties.

Van UWV naar CBS, voor CBS belangrijk

Het belang van de gegevensuitwisseling. Bestaan er in dit opzicht verschillen tussen

organisaties? Bestaan er in dit opzicht verschillen

tussen organisaties UWV is leverancier, CBS afnemer De formalisering van de

gegevensuitwisseling

wat is de juridische grondslag voor de gegevensuitwisseling.

Berust deze op regelgeving, of is hij geformaliseerd in een contract of convenant);

Wet op het Centraal Bureau voor de Statistiek

in welke mate

is de inhoud en uitwisseling van

gegevens gestandaardiseerd. Standaard Bestaan er gegevensstandaarden. Ja De standaardisatie van inhoud en uitwisseling in de gegevensuitwisseling Is de gegevensuitwisseling structureel of ad hoc. structureel hoe is de gegevensuitwisseling informatietechnisch ingebed. Via RINIS De technologische inbedding en infrastructuur voor de gegevensuitwisseling

Van welke technologie (en programmatuur)

wordt gebruik gemaakt);

bestanden

wie levert informatie, en wie maakt er

gebruik van. UWV is leverancier, CBS afnemer De wederkerigheid van

de gegevensuitwisseling

Is er sprake van eenrichtingsverkeer of

van wederkerigheid Een-richting De intensiteit (omvang

en frequentie) van de gegevensuitwisseling

hoe vaak wordt informatie

uitgewisseld. Maandelijks

gaat het om 'ruwe' data, of gaat het om

meer bewerkte gegevens. Ruwe data De aard van de gegevens

die centraal staan binnen

de gegevensuitwisseling Wat wordt er uitgewisseld: data,

informatie of kennis Data De aard van de

inspanning voor aangaan en onderhouden van de gegevensuitwisseling

welke inspanningen moeten er worden geleverd voor het verzamelen, opslaan (en bewerken) en uitwisselen van gegevens.

UWV- selectie uit polisadministratie verzamelen

CBS ontvangen en verwerken

Op basis van deze gegevens is de elektronische gegevenuitwisseling als SIMPEL geclassificeerd. Voor de classificatie is Bijlage 4: “Classificatieschema elektronische gegevensuitwisseling”, gebruikt. Uitwerking interne stakeholders zender UWV:

Voor het UWV zijn twee gesprekken met twee auditors gevoerd. De resultaten van deze gesprekken zijn verwerkt in bijlage 5-6 in tabel 24 “Details Uitwerking Case 6-a: Interne Stakeholders UWV (met CBS)”. De gegevens uit deze tabel zijn de basis voor onderstaande uitwerking. In deze tabel zijn 13 interne stakeholders benoemd, die bij de elektronische gegevensuitwisseling met het CBS betrokken zijn. Van de 13 stakeholders zijn er 4 op strategisch niveau, 1 op strategisch/tactisch, 4 op tactisch en 4 op operationeel niveau. In figuur 24 is dit grafisch weergegeven. De benoemde interne stakeholders zijn tijdens de gesprekken ook getypeerd op de dimensies Macht, Legitimiteit en Urgentie. Het resultaat van deze typering is grafisch weergegeven in figuur 25.

STRATEGISCH

OPERA-TIONEEL

TACTISCH

Niveau Stakeholders UWV (met CBS)

3 1 4 5 6 7 2 8 9 10 11 12 13 STRATEGISCH OPERA-TIONEEL TACTISCH

Niveau Stakeholders UWV (met CBS) STRATEGISCH

OPERA-TIONEEL

TACTISCH

Niveau Stakeholders UWV (met CBS)

3 1 4 5 6 7 2 8 9 10 11 12 13

Figuur 24: Piramide niveau stakeholders UWV

3 1 4 5 6 7 2 8 9 10 11 12 13 MACHT LEGITIMITEIT

URGENTIE NON STAKEHOLDER

Typering Stakeholders UWV (met CBS)

3 1 4 5 6 7 2 8 9 10 11 12 13 MACHT LEGITIMITEIT

URGENTIE NON STAKEHOLDER

Typering Stakeholders UWV (met CBS)

Figuur 25: Cirkels typering stakeholders UWV

Uitwerking interne stakeholders ontvanger CBS:

Voor het CBS is een gesprek met twee medewerkers van het Auditbureau gevoerd. Hierbij zijn drie interne stakeholders benoemd, die bij de elektronische gegevensuitwisseling betrokken zijn namelijk DG, directeuren en strategisch relatiebeheerders.

Na de toezegging om mee te doen en een eerste interview is het CBS later op de medewerking teruggekomen. Een belangrijk argument is dat gegevensuitwisselingen in de publiciteit staan (o.a. CBP) en dat het CBS geen mogelijke negatieve publiciteit wenst. Als gevolg van het stoppen van de medewerking zijn niet alle benodigde gegevens van het CBS verzameld die nodig zijn voor het onderzoek. Hierdoor is geen afgestemd overzicht met de geïdentificeerde interne stakeholders met hun niveau en dimensies (Macht, Legitimiteit en Urgentie) beschikbaar, waardoor een verdere uitwerking (piramide en cirkel) voor het CBS niet mogelijk is.

In hoofdstuk 5 zullen bovenstaande verzamelde gegevens over het niveau en de typering van de betrokken interne stakeholders worden geanalyseerd.

4.8 Uitwerking case 7: VROM - CJIB