• No results found

Voor de elektronische gegevensuitwisseling tussen de BD en UWV zijn twee deelanalyses uitgevoerd. Als eerste komt de analyse van de gegevens binnen de BD, daarna volgt de analyse van de gegevens binnen het UWV .

Analyse BD

Bij de eerste deelanalyse wordt binnen de zendende organisatie gekeken naar de niveaus en typering van de interne stakeholders. De analyse levert als resultaat een bepaalde invloed (positief, neutraal of negatief) op van de interne stakeholders binnen de zendende organisatie op de elektronische gegevensuitwisseling. Er zijn binnen de BD 20 interne stakeholders benoemd, die bij de elektronische gegevensuitwisseling met het UWV betrokken zijn. Deze 20 interne stakeholders zijn:

1. DGBEL - MT (M0/CEO) 2. Groepsraad (M0+M1)

3. DGBEL/CFO – team bedrijfsvoering (relatie CFO) 4. DGBEL/CIO – team ICTRA (relatie CIO)

5. CPP - MT (M1) 6. CA - MT (M1) 7. CICT - MT (M1) 8. Adoptie - MT (M1) 9. CPP – project SUB 10. Adoptie - tafel 11. CA – prod.regie

12. CA – gegevensdiensten – inwinnen en verstrekken gegevens 13. CA – concernadm. (UCA)

14. CICT – ON-project SUB 15. CPP - AGB 16. CPP - GIS 17. CICT – EX 18. CICT – CO – HLP 19. CICT – CO – KUB 20. CICT – CO – Poort

STRATEGISCH

OPERA-TIONEEL

TACTISCH

Niveau Stakeholders Belastingdienst (met UWV)

3 1 4 5 6 7 2 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 STRATEGISCH OPERA-TIONEEL TACTISCH

Niveau Stakeholders Belastingdienst (met UWV) STRATEGISCH

OPERA-TIONEEL

TACTISCH

Niveau Stakeholders Belastingdienst (met UWV)

3 1 4 5 6 7 2 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Figuur 53: Piramide niveau stakeholders BD

3 1 4 5 6 7 2 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 20 MACHT LEGITIMITEIT

URGENTIE NON STAKEHOLDER

Typering Stakeholders Belastingdienst (met UWV)

19 3 1 4 5 6 7 2 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 20 MACHT LEGITIMITEIT

URGENTIE NON STAKEHOLDER

Typering Stakeholders Belastingdienst (met UWV)

19

Figuur 54: Cirkels typering stakeholders BD

De analyse is gericht op kenmerken van de betrokken interne stakeholders binnen de organisatie BD. Het niveau en de typering van de betrokken interne stakeholders binnen de organisatie zijn geanalyseerd op opvallende zaken. Binnen de BD vallen de volgende zaken op:

Aantal stakeholders: Opvallend is dat er bij de BD sprake is van 20 interne stakeholders, die bij de totstandkoming op de een of andere manier betrokken zijn. Dit aantal is hoog.

Ontbrekende stakeholders: Voor de elektronische gegevensuitwisseling met het UWV valt op dat de stakeholders met alleen macht (slapende stakeholder), alleen legitimiteit (willekeurige stakeholder) en macht+urgentie (gevaarlijke stakeholder) ontbreken.

Een slapende stakeholder oefent zijn macht niet uit omdat zijn claim onvoldoende legitimiteit en urgentie bezit. Er is weinig interactie tussen deze stakeholder en de organisatie. Omdat het gaat om

interne stakeholders is het ontbreken van stakeholders met alleen macht geen extra risico.

Een willekeurige stakeholder heeft een legitieme maar geen urgente claim. Bij gebrek aan macht is de willekeurige stakeholder niet in staat om de organisatie te beïnvloeden. Het ontbreken van legitimiteit

kan ernstig zijn, maar geldt hier niet omdat er sprake is van veel stakeholders die legitimiteit hebben in combinatie met macht of urgentie.

Een gevaarlijke stakeholder bezit macht en heeft een urgente claim. Zijn claim heeft echter onvoldoende legitimiteit. Deze stakeholders zijn mogelijk dwingend en schuwen mogelijk geen gewelddadige middelen. Het ontbreken van deze stakeholder als interne stakeholder is een positief

punt. Het hebben van dit soort interne stakeholders is bedreigend voor de organisatie.

Macht samen met legitimiteit: Bij de helft van de interne stakeholders is sprake van de dimensie macht. Het valt op dat als een stakeholder de dimensie macht heeft, er ook sprake is van legitimiteit. Er is dan sprake van een dominante stakeholder en een definitieve stakeholder (ultieme). Een dominante stakeholder is dominant als hij macht heeft en over legitimiteit beschikt. Zijn claim is echter niet urgent. Een definitieve stakeholder (ultieme) beschikt over macht alsmede over een legitieme en urgente claim.

Opvallend is dat interne stakeholders met de dimensie macht zich op strategisch, tactisch en tactisch/operationeel niveau van de BD bevinden. Bijzonder is dat twee stakeholders op strategisch/tactisch niveau geen dimensie macht hebben. Ook valt op dat op strategisch niveau bij een stakeholder de urgentie ontbreekt (“3. DGBEL/CFO – team bedrijfsvoering (relatie CFO)”). Tenslotte hebben twee stakeholders op tactisch/operationeel alle drie dimensies (macht, legitimiteit en urgentie).

Een verklaring is dat het hierbij om een specifieke project gaat, die bij de totstandkoming van de elektronische gegevensuitwisseling een belangrijke rol speelt.

Legitiem en urgent: Er is sprake van zeven interne stakeholders met de dimensies legitimiteit en urgentie. Deze afhankelijke stakeholders hebben een gebrek aan macht, maar hebben een legitieme en urgente claim. Hiermee zijn zij afhankelijk van anderen, zoals dominante stakeholders, die de macht hebben om de wil van deze stakeholder op te leggen aan de organisatie. Van deze afhankelijke stakeholders bevinden zich er twee (CPP) op strategisch/tactisch niveau, twee op tactisch niveau en drie op operationeel niveau.

Non-stakeholders: Voor de BD is sprake van slechts één non-stakeholder. Non-stakeholders hebben geen van de dimensies (macht, legitimiteit, urgentie) en hebben daarom geen stakeholder-relatie met andere actoren. Ze hebben echter wel een rol in het proces, maar hebben weinig invloed. Het betreft hier een stakeholder op tactisch niveau (“13. CA – concernadm. (UCA)”).

Legitimiteit: Opvallend is dat er bij zeventien interne stakeholders sprake is van legitimiteit (L, ML, MLU, LU). Slechts drie interne stakeholders hebben geen legitimiteit. De stakeholder met alleen de dimensie legitimiteit ontbreekt.

Urgentie: De twee stakeholders die alleen de dimensie urgentie hebben bevinden zich allebei op operationeel niveau. Het betreft hier vragende stakeholders, die wel een urgente claim hebben, maar onvoldoende legitimiteit bezitten. Er is in dit geval geen sprake van macht die deze stakeholders kunnen uitoefenen. Voor “CA – gegevensdiensten – inwinnen en verstrekken gegevens” en “10. ICT-Diensten - Exploitatie” geldt dat ze vooral de uitvoering van de elektronische gegevensuitwisseling verzorgen.

Piramide: In de piramide valt voor de BD op dat er veel stakeholders (20) zijn. De piramide lijkt topzwaar, er is geen ‘mooie’ verdeling tussen strategisch, tactisch en operationeel (4:10:6). Er zijn verhoudingsgewijs veel stakeholders op tactisch niveau aanwezig (50 %). Daarnaast zijn er slechts zes interne stakeholders op operationeel niveau (30%).

Classificatie: De classificatie van de elektronische gegevensuitwisseling is COMPLEX.

Verhouding Macht, Legitimiteit, Urgentie: Voor elke typering van stakeholders is berekend wat het percentage is ten opzichte van het totaal. Deze percentages zijn per dimensie opgeteld en geven een totaalscore op de dimensie. De scores voor de BD zijn in tabel 22 opgenomen.

Typering Aantal % Niveaus %M %L %U

M 0 - - 0 ML 4 20 T 20 20 MLU 6 30 S, T, T/O 30 30 30 MU 0 - - 0 0 L 0 - - 0 LU 7 35 S/T, T, O 35 35 U 2 10 O 10 Non-stakeholder 1 5 T totalen 20 50 85 75

Opvallend is de hoge score voor Legitimiteit met 85%, gevolgd door een ruime score voor Urgentie (75%) en de laagste score voor Macht (50%).

Het doel van deze analyse, van de betrokken interne stakeholders van de BD bij de elektronische gegevensuitwisseling met het UWV, is om een mogelijk positieve, neutrale of negatieve invloed te ontdekken. Er is een duidelijk beeld aanwezig dat er veel stakeholders met de dimensie macht bij de elektronische gegevensuitwisseling zijn betrokken. Op basis van ‘Verhouding Macht, Legitimiteit, Urgentie’, ‘Aantal stakeholders’, ‘Macht samen met legitimiteit’ en ‘Classificatie’ is een negatieve invloed van interne stakeholders binnen de BD op de totstandkoming van de elektronische gegevensuitwisseling te benoemen.

Vooraf is vanuit de BD met betrekking tot de totstandkoming van de elektronische gegevensuitwisseling met het UWV het beeld gegeven dat er sprake is geweest van een negatieve totstandkoming van de elektronische gegevensuitwisseling.