• No results found

Voor de elektronische gegevensuitwisseling tussen de SVB en het CBS is alleen de deelanalyse binnen de SVB. De andere deelanalyse kan niet worden uitgevoerd vanwege het ontbreken van gevalideerde gegevens van het CBS.

Analyse SVB

Bij de eerste deelanalyse wordt binnen de zendende organisatie gekeken naar de niveaus en typering van de interne stakeholders. De analyse levert als resultaat een bepaalde invloed (positief, neutraal of negatief) op van de interne stakeholders binnen de zendende organisatie op de elektronische gegevensuitwisseling. Er zijn binnen SVB 13 interne stakeholders benoemd, die bij de elektronische gegevensuitwisseling met SVB betrokken zijn. Deze 13 interne stakeholders zijn:

1. Raad van bestuur 2. CFO (lid RvB) 3. Directeur FEZ

4. Afdeling Bedrijfsjuridische Diensten (BJD) - Beleid 5. Afdeling FEZ/Informatievoorziening en onderzoek 6. Statistische medewerkers

7. ICT-Diensten - Ontwikkeling & Beheer 8. ICT-Diensten - Exploitatie

Deze stakeholders zijn grafisch weergegeven in een piramide en in cirkels. STRATEGISCH

OPERA-TIONEEL

TACTISCH

Niveau Stakeholders SVB (met CBS)

3 1 4 5 6 7 2 8 STRATEGISCH OPERA-TIONEEL TACTISCH

Niveau Stakeholders SVB (met CBS) STRATEGISCH

OPERA-TIONEEL

TACTISCH

Niveau Stakeholders SVB (met CBS)

3 1 4 5 6 7 2 8

Figuur 49: Piramide niveau stakeholders SVB

3 1 4 5 6 7 2 8 MACHT LEGITIMITEIT

URGENTIE NON STAKEHOLDER

Typering Stakeholders SVB (met CBS)

3 1 4 5 6 7 2 8 MACHT LEGITIMITEIT

URGENTIE NON STAKEHOLDER

Typering Stakeholders SVB (met CBS)

Figuur 50: Cirkels typering stakeholders SVB

De analyse is gericht op kenmerken van de betrokken interne stakeholders binnen de SVB. Het niveau en de typering van de betrokken interne stakeholders binnen de organisatie zijn geanalyseerd op opvallende zaken. Binnen de SVB vallen de volgende zaken op:

Ontbrekende stakeholders: Voor de elektronische gegevensuitwisseling met het CBS valt op dat er maar liefst vijf typeringen stakeholders ontbreken. Het gaat hierbij om stakeholders met:

- alleen macht (slapende stakeholder),

- met macht+urgentie (gevaarlijke stakeholder), - met macht+legitimiteit (dominante stakeholder), - alleen legitimiteit (willekeurige stakeholder),

- geen van de dimensies (macht, legitimiteit, urgentie)

Een slapende stakeholder oefent zijn macht niet uit omdat zijn claim onvoldoende legitimiteit en urgentie bezit. Er is weinig interactie tussen deze stakeholder en de organisatie. Het gaat om de bij de

elektronische gegevensuitwisseling betrokken interne stakeholders, hierdoor is een slapende stakeholder een beperkt risico.

Een gevaarlijke stakeholder bezit macht en heeft een urgente claim. Zijn claim heeft echter onvoldoende legitimiteit. Deze stakeholders zijn mogelijk dwingend en schuwen mogelijk geen gewelddadige middelen. Het ontbreken van deze stakeholder als interne stakeholder is een positief

punt. Het hebben van dit soort interne stakeholders is bedreigend voor de organisatie.

Een dominante stakeholder is dominant als hij macht heeft en over legitimiteit beschikt. Zijn claim is echter niet urgent. Het ontbreken van deze stakeholders kan een risico vormen bij het ontbreken van

tegenwicht aan definitieve stakeholders.

De willekeurige stakeholder stakeholder heeft een legitieme maar geen urgente claim. Bij gebrek aan macht is de willekeurige stakeholder niet in staat om de organisatie te beïnvloeden. Als er geen andere

stakeholders met de dimensie legitimiteit zijn kan dit een risico vormen. Dit is hier niet het geval.

Non-stakeholders hebben geen van de dimensies (macht, legitimiteit, urgentie) en hebben daarom geen stakeholder-relatie met andere actoren. Ze hebben echter wel een rol in het proces, maar hebben weinig invloed. Het ontbreken van non-stakeholders is echter geen risico.

Urgentie: Opvallend is dat alle acht interne stakeholders de dimensie urgentie hebben, dit is veel. Hierbij hebben drie stakeholders alleen de dimensie urgentie, hebben vier stakeholders de dimensies urgentie en macht en legitimiteit en één stakeholder heeft de dimensies urgentie en legitimiteit.

Macht: Bij vier van de interne stakeholders (van acht) is sprake van de dimensie macht, in combinatie legitimiteit en urgentie. Dit geldt voor de twee stakeholders op strategisch niveau, een stakeholder op strategisch/tactisch en voor één stakeholder op operationeel niveau.

Legitimiteit: Opvallend is dat de willekeurige stakeholder, met alleen de dimensie legitimiteit ontbreekt. Bij vijf interne stakeholders is sprake van legitimiteit. Hiervan hebben vier stakeholders de dimensies macht+urgentie en 1 stakeholder heeft de dimensie urgentie. Deze stakeholders bevinden op verschillende niveaus, namelijk op strategisch, strategisch/tactisch en tactisch niveau.

Piramide: In de piramide valt voor de SVB op dat er geen ‘mooie’ verdeling is (2,5:2:3,5). Er is relatief veel strategisch, weinig tactisch en beperkt operationeel niveau aanwezig.

Classificatie: De classificatie van de elektronische gegevensuitwisseling is SIMPEL.

Verhouding Macht, Legitimiteit, Urgentie: Voor elke typering van stakeholders is berekend wat het percentage is ten opzichte van het totaal. Deze percentages zijn per dimensie opgeteld en geven een totaalscore op de dimensie. De scores voor de SVB zijn in tabel 20 opgenomen.

Typering Aantal % Niveaus %M %L %U

M - - - 0 ML - - - 0 0 MLU 4 50 S, ST, T 50 50 50 MU - - - 0 0 L - - - 0 LU 1 12 T/O 12 12 U 3 38 O 38

Typering Aantal % Niveaus %M %L %U

Non-stakeholder - - -

totalen 8 50 62 100

Tabel 33: Verhouding Macht, Legitimiteit en Urgentie voor SVB (met CBS)

Opvallend is de hele hoge score voor Urgentie (100%). De score voor Legitimiteit is lager (62%) en voor macht het laagst (50%). Onduidelijk is wat deze gelijke verdeling voor invloed heeft.

Het doel van deze analyse, van de betrokken interne stakeholders van de SVB bij de elektronische gegevensuitwisseling met het CBS, is om een mogelijk positieve, neutrale of negatieve invloed te ontdekken. Er is een gemengd beeld aanwezig, de organisatie van de SVB lijkt slank met weinig overhead en een aantal typeringen stakeholders zijn afwezig. Op basis van ‘Classificatie’, ‘Piramide’, ‘Ontbrekende stakeholders’, ‘Macht’ en ‘Macht samen met legitimiteit’ is een neutrale invloed van interne stakeholders binnen de SVB op de totstandkoming van de elektronische gegevensuitwisseling aanwezig is.

Vooraf is vanuit de SVB met betrekking tot de totstandkoming van de elektronische gegevensuitwisseling met het CBS het beeld gegeven dat er sprake is geweest van een positieve totstandkoming van de elektronische gegevensuitwisseling.