• No results found

Bij de tweede deelanalyse wordt binnen de ontvangende organisatie gekeken naar de niveaus en typering van de interne stakeholders. De analyse levert als resultaat een bepaalde invloed (positief,

neutraal of negatief) op van de interne stakeholders binnen de ontvangende organisatie op de elektronische gegevensuitwisseling. Er zijn binnen de SVB 13 interne stakeholders benoemd, die bij de elektronische gegevensuitwisseling met de IBG betrokken zijn. Deze 13 interne stakeholders zijn: 1 Raad van bestuur

2 CIO (lid RvB)

3 Procescoördinatie uitvoering – driemanschap (leiding) 4 Procescoördinatie uitvoering – Informatiemanagement 5 Directeur ICT-Diensten

6 ICT-Diensten – Portaal/Centrale Intake 7 ICT-Diensten – Portaal/Projectmanagement 8 ICT-Diensten – Portaal/Analyse&Ontwerp 9 ICT-Diensten - Ontwikkeling & Beheer 10 ICT-Diensten - Exploitatie

11 Afdeling Bedrijfsjuridische Diensten (BJD) - Beleid 12 Afdeling Bestuurlijke en Strategische zaken

13 Interne Accountants Dienst

Deze stakeholders zijn grafisch weergegeven in een piramide en in cirkels. STRATEGISCH

OPERA-TIONEEL

TACTISCH

Niveau Stakeholders SVB (met IBG)

3 1 4 5 6 7 2 8 9 10 11 12 13 STRATEGISCH OPERA-TIONEEL TACTISCH

Niveau Stakeholders SVB (met IBG) STRATEGISCH

OPERA-TIONEEL

TACTISCH

Niveau Stakeholders SVB (met IBG)

3 1 4 5 6 7 2 8 9 10 11 12 13

Figuur 47: Piramide niveau stakeholders SVB

3 1 4 5 6 7 2 8 9 10 11 12 13 MACHT LEGITIMITEIT

URGENTIE NON STAKEHOLDER

Typering Stakeholders SVB (met IBG)

3 1 4 5 6 7 2 8 9 10 11 12 13 MACHT LEGITIMITEIT

URGENTIE NON STAKEHOLDER

Typering Stakeholders SVB (met IBG)

Figuur 48: Cirkels typering stakeholders SVB

De analyse is gericht op kenmerken van de betrokken interne stakeholders binnen de SVB. Het niveau en de typering van de betrokken interne stakeholders binnen de organisatie zijn geanalyseerd op opvallende zaken. Binnen de IBG vallen de volgende zaken op:

Ontbrekende stakeholders: Voor de elektronische gegevensuitwisseling met de IBG valt op dat de stakeholders met alleen macht (slapende stakeholder) en macht+urgentie (gevaarlijke stakeholder) ontbreken.

Een slapende stakeholder oefent zijn macht niet uit omdat zijn claim onvoldoende legitimiteit en urgentie bezit. Er is weinig interactie tussen deze stakeholder en de organisatie. Omdat het gaat om

interne stakeholders is het ontbreken van stakeholders met alleen macht geen extra risico.

Een gevaarlijke stakeholder bezit macht en heeft een urgente claim. Zijn claim heeft echter onvoldoende legitimiteit. Deze stakeholders zijn mogelijk dwingend en schuwen mogelijk geen gewelddadige middelen. Het ontbreken van deze stakeholder als interne stakeholder is een positief

Macht samen met legitimiteit: Bijna de helft van de interne stakeholders heeft de dimensie macht. Het valt op dat als een stakeholder de dimensie macht heeft, er ook sprake is van legitimiteit. Er is sprake van een dominante stakeholder en een definitieve stakeholder (ultieme). Een dominante stakeholder is dominant als hij macht heeft en over legitimiteit beschikt. Zijn claim is echter niet urgent. Een definitieve stakeholder (ultieme) beschikt over macht alsmede over een legitieme en urgente claim. Er zijn vier definitieve stakeholders bij de SVB aanwezig. De interne stakeholders van de SVB met de dimensie macht bevinden zich op strategisch en strategisch/tactisch, tactisch niveau bevinden.

Legitiem en urgent: De afhankelijke stakeholder heeft een gebrek aan macht, maar heeft een legitieme en urgente claim. Hiermee is hij afhankelijk van anderen, zoals dominante stakeholders, die de macht hebben om de wil van deze stakeholder op te leggen aan de organisatie. Voor de SVB is hiervan sprake bij twee onderdelen (“11. Afdeling Bedrijfsjuridische Diensten (BJD) – Beleid” en “13. Interne Accountants Dienst”), die op tactisch en tactisch/operationeel niveau opereren.

Non-stakeholders: Voor de SVB is er geen sprake van non-stakeholders. Er zijn dus geen interne stakeholders betrokken bij de elektronische gegevensuitwisseling die geen macht, legitimiteit, urgentie hebben.

Legitimiteit: Op twee stakeholders na hebben alle stakeholders de dimensie legitimiteit.

Urgentie: De twee stakeholders die alleen de dimensie Urgentie hebben bevinden zich allebei op operationeel niveau. Het betreft hier vragende stakeholders, die wel een urgente claim hebben, maar onvoldoende legitimiteit bezitten. Er is in dit geval geen sprake van macht die deze stakeholders kan uitoefenen. Voor “9. ICT-Diensten - Ontwikkeling & Beheer” en “10. ICT-Diensten - Exploitatie” geldt dat ze vooral de totstandkoming of de uitvoering van de elektronische gegevensuitwisseling verzorgen.

Piramide: In de piramide voor de SVB valt op dat er geen ‘mooie’ verdeling is (3:6,5:2,5). Er is bij de SVB sprake van veel strategisch en tactisch niveau. Dit is te verklaren met het belang dat de SVB heeft bij deze elektronische gegevensuitwisseling, hierdoor is de attentie van hogere managementniveaus aanwezig. Er zijn wel weinig operationele stakeholders vanuit de SVB bij de totstandkoming van de elektronische gegevensuitwisseling betrokken.

Classificatie: De classificatie van de elektronische gegevensuitwisseling is SIMPEL.

Verhouding Macht, Legitimiteit, Urgentie: Voor elke typering van stakeholders is berekend wat het percentage is ten opzichte van het totaal. Deze percentages zijn per dimensie opgeteld en geven een totaalscore op de dimensie. De scores voor de SVB zijn in tabel 19 opgenomen.

Typering Aantal % Niveaus %M %L %U

M 0 - - 0 ML 2 15 T 15 15 MLU 4 30 S, S/T 30 30 30 MU 0 - - 0 0 L 3 23 T, T/O 23 LU 2 15 T, T/O 15 15 U 2 15 O 15 Non-stakeholder 0 - -

Typering Aantal % Niveaus %M %L %U

totalen 13 45 83 60

Tabel 32: Verhouding Macht, Legitimiteit en Urgentie voor SVB (met IBG)

Opvallend is de hoge score voor Legitimiteit met 83%, gevolgd door een score van 60% voor Urgentie en slechts 45% voor Macht.

Het doel van deze analyse, van de betrokken interne stakeholders van de SVB bij de elektronische gegevensuitwisseling met de IBG, is om een mogelijk positieve, neutrale of negatieve invloed te ontdekken. Er is een duidelijk beeld aanwezig. Op basis van ‘Piramide’, ‘Verhouding Macht, Legitimiteit, Urgentie’, ‘Ontbrekende stakeholders’, ‘Macht samen met legitimiteit’ en ‘Classificatie’ is een positieve invloed van interne stakeholders binnen de SVB op de totstandkoming van de elektronische gegevensuitwisseling te benoemen.

Vooraf is vanuit de SVB met betrekking tot de totstandkoming van de elektronische gegevensuitwisseling met de IBG het beeld gegeven dat er sprake is geweest van een positieve totstandkoming van de elektronische gegevensuitwisseling.