• No results found

In tabel 5 zijn algemene gegevens van de organisatie en de elektronische gegevensuitwisseling opgenomen

4.9 Uitwerking case 8: CJIB - Belastingdienst Omschrijving organisaties:

Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) is een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Justitie. Het CJIB staat voor het afhandelen, innen en coördineren van opgelegde straffen, administratieve sancties, transacties en maatregelen. Het CJIB heeft daarnaast coördinerende taken toebedeeld gekregen op het gebied van taak- en vrijheidsstraffen. Opdrachtgever hiervoor is het Openbaar Ministerie. In 2005 is het CJIB gestart met inningstaken voor andere onderdelen van de rijksoverheid ( i.c. bestuurlijke boetes). Sinds 2007 voert het CJIB ook niet punitieve4 inningstaken voor overheidspartijen uit.

De Belastingdienst (BD) is als uitvoerende organisatie van het ministerie van Financiën verantwoordelijk voor een groot aantal verschillende taken. Het meest bekend is het heffen en innen van belastingen en premies. Jaarlijks verwerkt de BD de verschillende aangiften van 6 miljoen particulieren en 1,1 miljoen ondernemers. De BD int niet alleen, maar keert ook uit. Zo verzorgt de BD bijvoorbeeld de uitbetaling van voorlopige teruggaven en van toeslagen die huishoudens kunnen krijgen voor de kosten van kinderopvang, huur of zorg. Een ander belangrijk werkproces is de opsporing van fraude. De Douane, ook onderdeel van de BD, houdt toezicht op de in-, uit- en doorvoer van goederen.

Doel van de elektronische gegevensuitwisseling:

Het doel van de onderzochte elektronische gegevensuitwisseling tussen het CJIB en de BD is het van gegevens voorzien van de BD voor het executeren van huursubsidies (openstaande en opeisbare schuld).

Omschrijving elektronische gegevensuitwisseling:

Door de Minister voor Wonen, Wijken en Integratie (WWI) is het CJIB gemandateerd om onbetwistbare (onherroepelijke) vorderingen te incasseren. Debiteuren zijn voor het overdrachtsmoment door de Minister voor WWI geïnformeerd over de overdracht van de incasso aan het CJIB. Betalingsregelingen die door het VROM met de debiteur zijn afgesproken, zijn door het CJIB overgenomen. Het CJIB verstuurt voor alle nieuwe vorderingen, een eerste aanschrijving voor het volledige terug te vorderen bedrag met daarbij een acceptgirokaart. Voor vorderingen die eerder zijn ontstaan is de eerste aanschrijving door het VROM gezonden. Als betaling ook na het traject van (eerste) aanschrijving en aanmaning uitblijft, dan krijgt de schuldenaar schriftelijk bericht van het CJIB waarin de overdracht naar de belastingdeurwaarder wordt aangekondigd. Als betaling uitblijft, maakt het CJIB – namens de Minister voor WWI - een dwangbevel aan en draagt deze ter betekening en, zo nodig, ter executie over aan de BD (ontvanger van de rijksbelastingen en de belastingdeurwaarder van de rijksbelastingen).

De BD (belastingdeurwaarder) gaat zo spoedig mogelijk over tot betekening van het dwangbevel aan degene tot wie het dwangbevel zich richt. Voor het CJIB is de BD/Noord het centrale aanspreekpunt (ten behoeve van de andere BD-regio’s).

Uit de interviews met het CJIB en de BD is met betrekking tot de totstandkoming van de elektronische gegevensuitwisseling het beeld gekomen dat beide organisaties niet als gelijkwaardige partners hebben samengewerkt. Ondanks dat er sprake is van een door afnemer (BD) gedefinieerde set van gegevens

en media is er sprake van verlies van data. Er zijn problemen in de gegevensuitwisseling en de uitwisseling verloopt niet goed. De gegevensuitwisseling is op tijd gerealiseerd (in productie genomen). Er is bij het moment van invoering geen sprake van een goede gegevensoverdracht bij ca. 30 % van de gegevens is ruis aangetroffen.

Beeld: Beide organisaties (het CJIB en de BD) hebben met betrekking tot de totstandkoming van de elektronische gegevensuitwisseling hetzelfde beeld, namelijk dat er sprake is geweest van een moeizame (negatieve) totstandkoming van de elektronische gegevensuitwisseling.

In tabel 10 zijn algemene gegevens van de organisatie en de elektronische gegevensuitwisseling opgenomen.

Vraag Toelichting/specificatie CJIB (per 31-12-2006) BD (per 31-12-2006)

Grootte (fte) 889 29.715

Financieel belang

(omzet/budget) 85 miljoen 2.760 miljoen (kosten)

Machtspositie (hiërarchisch afhankelijkheid van elkaar) Uitvoeringsinstantie MinJUS Uitvoeringsinstantie MinFin

In welke mate zijn de uitgewisselde gegevens van (vitaal) belang voor de afzonderlijke organisaties.

Van CJIB naar BD, voor CJIB is informatie van groot belang, voor BD nauwelijks belang

Het belang van de gegevensuitwisseling. Bestaan er in dit opzicht verschillen tussen

organisaties? Bestaan er in dit opzicht verschillen

tussen organisaties CJIB is leverancier, BD afnemer De formalisering van de

gegevensuitwisseling

wat is de juridische grondslag voor de gegevensuitwisseling.

Berust deze op regelgeving, of is hij geformaliseerd in een contract of convenant);

Wet huursubsidie, wet rijksbelastingen (geen afspraken)

in welke mate

is de inhoud en uitwisseling van

gegevens gestandaardiseerd. standaard Bestaan er gegevensstandaarden. JA De standaardisatie van inhoud en uitwisseling in de gegevensuitwisseling Is de gegevensuitwisseling structureel of ad hoc. Structureel hoe is de gegevensuitwisseling

informatietechnisch ingebed. Bestand(en) op CD De technologische

inbedding en

infrastructuur voor de gegevensuitwisseling

Van welke technologie (en programmatuur)

wordt gebruik gemaakt);

CD

wie levert informatie, en wie maakt er gebruik van.

van CJIB naar BD wekelijks CD met 1 bestand

De wederkerigheid van de gegevensuitwisseling

Is er sprake van eenrichtingsverkeer of

van wederkerigheid Twee-richting De intensiteit (omvang

en frequentie) van de gegevensuitwisseling

hoe vaak wordt informatie

uitgewisseld. Wekelijks

De aard van de gegevens die centraal staan binnen

gaat het om 'ruwe' data, of gaat het om

Vraag Toelichting/specificatie CJIB (per 31-12-2006) BD (per 31-12-2006)

Wat wordt er uitgewisseld: data,

informatie of kennis informatie De aard van de

inspanning voor aangaan en onderhouden van de gegevensuitwisseling

welke inspanningen moeten er worden geleverd voor het verzamelen, opslaan (en bewerken) en uitwisselen van gegevens.

CJIB verzamelen en verzenden, BD ontvangen, verwerken en retour

Tabel 10: Algemene gegevens van elektronische gegevensuitwisseling (CJIB en BD)

Op basis van deze gegevens is de elektronische gegevenuitwisseling als SIMPEL geclassificeerd. Voor de classificatie is Bijlage 4: “Classificatieschema elektronische gegevensuitwisseling”, gebruikt. Uitwerking interne stakeholders zender CJIB:

Voor CJIB zijn twee gesprekken met twee auditors gevoerd, aangevuld met kennis van een specifieke functionaris. De resultaten van deze gesprekken zijn verwerkt in bijlage 5-8 in de tabel 27 “Details Uitwerking Case 8-a: Interne Stakeholders CJIB (met BD)”. De gegevens uit deze tabel zijn de basis voor onderstaande uitwerking. In deze tabel zijn 10 interne stakeholders benoemd, die bij de elektronische gegevensuitwisseling met de BD betrokken zijn. Van de 10 stakeholders zijn er 1 op strategisch niveau, 1 op tactisch, 1 op tactisch/operationeel niveau en 7 op operationeel niveau. In figuur 30 is dit grafisch weergegeven. De benoemde interne stakeholders zijn tijdens de gesprekken ook getypeerd op de dimensies Macht, Legitimiteit en Urgentie. Het resultaat van deze typering is grafisch weergegeven in figuur 31.

STRATEGISCH

OPERA-TIONEEL

TACTISCH

Niveau Stakeholders CJIB (met Belastingdienst)

3 1 4 5 6 7 2 8 9 10 STRATEGISCH OPERA-TIONEEL TACTISCH

Niveau Stakeholders CJIB (met Belastingdienst) STRATEGISCH

OPERA-TIONEEL

TACTISCH

Niveau Stakeholders CJIB (met Belastingdienst)

3 1 4 5 6 7 2 8 9 10

Figuur 30: Piramide niveau stakeholders CJIB

3 1 4 5 6 7 2 8 9 10 MACHT LEGITIMITEIT

URGENTIE NON STAKEHOLDER

Typering Stakeholders CJIB (met Belastingdienst)

3 1 4 5 6 7 2 8 9 10 MACHT LEGITIMITEIT

URGENTIE NON STAKEHOLDER

Typering Stakeholders CJIB (met Belastingdienst)

Figuur 31: Cirkels typering stakeholders CJIB

Uitwerking interne stakeholders ontvanger BD:

Voor de BD zijn vier gesprekken met zeven medewerkers AdF/Belastingdienst gevoerd. De resultaten van deze gesprekken zijn verwerkt in bijlage 5-8 in de tabel 28 “Details Uitwerking Case 8-b: Interne Stakeholders BD (met CJIB)”. De gegevens uit deze tabel zijn de basis voor onderstaande uitwerking. In deze tabel zijn 10 interne stakeholders benoemd, die bij de elektronische gegevensuitwisseling met het CJIB betrokken zijn. Van de 10 stakeholders is er 1 op strategisch niveau, 4 op tactisch, 1 op tactisch/operationeel en 4 op operationeel niveau. In figuur 32 is dit grafisch weergegeven. De benoemde interne stakeholders zijn tijdens de gesprekken ook getypeerd op de dimensies Macht, Legitimiteit en Urgentie. Het resultaat van deze typering is grafisch weergegeven in figuur 33.

STRATEGISCH

OPERA-TIONEEL

TACTISCH

Niveau Stakeholders Belastingdienst (met CJIB)

3 1 4 5 6 7 2 8 9 10 STRATEGISCH OPERA-TIONEEL TACTISCH

Niveau Stakeholders Belastingdienst (met CJIB) STRATEGISCH

OPERA-TIONEEL

TACTISCH

Niveau Stakeholders Belastingdienst (met CJIB)

3 1 4 5 6 7 2 8 9 10

Figuur 32: Piramide niveau stakeholders BD

3 1 4 5 6 7 2 8 9 10 MACHT LEGITIMITEIT

URGENTIE NON STAKEHOLDER

Typering Stakeholders Belastingdienst (met CJIB)

3 1 4 5 6 7 2 8 9 10 MACHT LEGITIMITEIT

URGENTIE NON STAKEHOLDER

Typering Stakeholders Belastingdienst (met CJIB)

Figuur 33: Cirkels typering stakeholders BD

In hoofdstuk 5 zullen bovenstaande verzamelde gegevens over het niveau en de typering van de betrokken interne stakeholders worden geanalyseerd.