• No results found

Begrip

Betekenis/toelichting

ACCA the Association of Chartered Certified Accountants

De ACCA is de wereldwijde organisatie voor professionele accountants. AKW Algemene Kinderbijslagwet.

De Algemene Kinderbijslagwet is een volksverzekering. Dat wil zeggen dat iedereen die rechtmatig in Nederland woont, verzekerd is.

ANW Algemene nabestaandenwet.

De nabestaandenuitkering Anw is een financiële ondersteuning van de overheid na het overlijden van een partner of ouders. De Sociale Verzekeringsbank voert de Anw namens de overheid uit.

AOW Algemene Ouderdomswet.

De Algemene Ouderdomswet is een basispensioen voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en wordt opgebouwd vanaf 15 jaar.

AR Algemene Rekenkamer

Algemene Rekenkamer controleert of de rijksoverheid het geld van de burger juist en nuttig besteedt. De Algemene Rekenkamer is een Hoog College van Staat en heeft dus een onafhankelijke positie ten opzichte van de regering. De taken, bevoegdheden en rechtspositie zijn geregeld in de Grondwet en de Comptabiliteitswet, de wet die het beheer van het geld van de staat regelt. BD Belastingdienst (maakt deel uit van het Ministerie van Financiën)

De BD zijn verantwoordelijk voor een groot aantal verschillende taken. Het meest bekend is het heffen en innen van belastingen en premies. De BD int niet alleen, maar keert ook uit. Zo verzorgt de BD bijvoorbeeld de uitbetaling van voorlopige teruggaven en van toeslagen die huishoudens kunnen krijgen voor de kosten van kinderopvang, huur of zorg. Andere belangrijke werkprocessen zijn de opsporing van fraude en het houden van toezicht op de in-, uit- en doorvoer van goederen. BRON Basisregister Onderwijs

Met de Wet Onderwijsnummer krijgt elke leerling die in Nederland bekostigd onderwijs volgt een persoonsgebonden nummer. De onderwijsinstellingen leveren het onderwijsnummer met de daaraan gekoppelde persoonsgegevens aan bij de IBG. Daar worden de gegevens opgeslagen in het Basisregister Onderwijs (BRON).

BSN Burgerservicenummer

In 2007 is het burgerservicenummer (BSN) ingevoerd. Het BSN is een uniek identificerend persoonsnummer dat iedereen krijgt, die ingeschreven staat in de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA). Het BSN is gelijk aan het huidige sociaal-fiscaalnummer (Sofi-nummer). Het BSN bestaat dus ook uit negen cijfers. Waar het Sofi-nummer vooral gebruikt wordt in contacten over fiscale aangelegenheden, heeft het BSN een breder gebruik. Het BSN wordt door (overheids)organisaties gebruikt worden in de communicatie met de burger. Daar waar dat wettelijk is toegestaan, wordt het BSN ook gebruikt worden voor de

Afkorting of Begrip

Betekenis/toelichting

uitwisseling van persoonsgegevens tussen (overheids)organisaties onderling. BZK ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft een omvangrijk en veelzijdig takenpakket. Het beslaat terreinen uiteenlopend van de bestuurlijke inrichting van Nederland tot een loopbaanbeleid voor de politie, van de Grondwet tot rampenbestrijding, en van de kwaliteit van de rijksdienst tot de binnenlandse veiligheid.

CAK Centraal Administratie Kantoor

Het CAK is verantwoordelijk voor de administratie en registratie van de eigen bijdrage AWBZ, de financiering van AWBZ-instellingen en de uitvoering van de eigen bijdrage Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

CBP College bescherming persoonsgegevens

Het CBP houdt toezicht op de naleving van wetten die het gebruik van persoonsgegevens regelen. Het CBP houdt dus toezicht op de naleving en toepassing van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp), de Wet politiegegevens (Wpg) en de Wet gemeentelijke basisadministratie (Wet GBA). CBS Centraal Bureau voor de Statistiek

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft tot taak het verzamelen en bewerken van gegevens met als doel het publiceren van statistieken ten behoeve van praktijk, beleid en wetenschap.

CD Compact Disc

Een cd is een optische schijf, die oorspronkelijk voor de opslag van muziek werd gebruikt (als vervanger van de grammofoonplaat van vinyl), maar die daarna ook voor opslag van andersoortige gegevens wordt ingezet zoals de rom en cd-video.

CEO Chief Executive Officer.

De CEO is de Engelse term voor de algemeen directeur van een organisatie. CFO Chief Financial Officer

De Chief Financial Officer is de Engelse term voor de financieel directeur van een organisatie.

CIO Chief Information Officer

De Chief Information Officer is de Engelse term voor de hoogst verantwoordelijke manager voor informatica en telecommunicatie van een organisatie.

CJIB Centraal Justitieel Incasso Bureau

Het CJIB is een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Justitie. Het CJIB is een publieke dienst die alleen voor of in opdracht van de overheid werkt, met een aangewezen taak in het domein van inning, incasso, executie en

informatielogistiek, ten behoeve van het uitvoeren van overheidsbrede wet- en regelgeving.

DVD Digital Versatile Disc

Een dvd is een optische schijf met een diameter van 12 centimeter waarop met behulp van optische technologie digitale gegevens duurzaam kunnen

Afkorting of Begrip

Betekenis/toelichting

DWH Datawarehouse

Een datawarehouse is een database waarin data uit verscheidene operationele systemen worden gedupliceerd om in dit gecombineerde gegevenspakhuis patronen te ontdekken en analyses uit te voeren. Over het algemeen wordt een datawarehouse periodiek gevuld met nieuwe gegevens afkomstig uit operationele systemen. De informatie in het datawarehouse is dus niet actueel, en het

systeem wordt dan ook niet voor cruciale operationele beslissingen gebruikt. Vaak worden de gegevens in een datawarehouse gebruikt voor een strategische of trendanalyses, bijvoorbeeld een analyse van alle omzetcijfers over de

afgelopen periode(n).

EAI Enterprise Application Integration

Enterprise Application Integration is een term die vooral in de bedrijfswereld wordt gebruikt om technologie aan te duiden die bedoeld is om verschillende bedrijfsapplicaties te laten samenwerken. Dit is gerelateerd aan het begrip middleware.

EDI Electronic Data Interchange

Electronic Data Interchange is een standaard voor de elektronische uitwisseling van bepaalde bedrijfsdocumenten, zoals orders, rekeningen, en bepaalde berichten of bevestigingen. Het is een onderdeel van electronic commerce, met name bij het goederenvervoer. Omdat de betreffende documenten moeten voldoen aan bepaalde standaardsjablonen wordt het vooral gebruikt voor herhalende transacties.

EFT Electronic Funds Transfer

Betreft de elektronische overdracht van kapitaal (EFT) tussen financiële instellingen op basis van EDI.

ERP Enterprise Resource Planning

Enterprise Resource Planning betreft computerprogramma's die binnen

organisaties gebruikt worden ter ondersteuning van processen binnen het bedrijf. Een ERP-programma bestaat meestal uit kleine deelprogramma’s (modules) die allemaal een specifieke taak ondersteunen.

EU Europese Unie

De Europese Unie is een intergouvernementele en supranationale organisatie van in meerderheid Europese staten

EZ ministerie van Economische zaken

Het ministerie van Economische zaken houdt zich bezig met alle zaken die te maken hebben met de Nederlandse economie, zoals handel, industrie,

communicatie, energievoorziening, ondernemen, innovatie, consumentenzaken en anderen.

FTP File Transfer Protocol

File Transfer Protocol is een protocol dat uitwisseling van bestanden tussen computers standaardiseert.

G2G Government-to-Government

Government-to-Government is de online niet-commerciële interactie tussen de regering organisaties, departementen, en de autoriteiten en andere organisaties regering, departementen, en de autoriteiten.

GBA Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens

Afkorting of Begrip

Betekenis/toelichting

benaming voor de boekhouding van bepaalde gegevens die iedere Nederlandse gemeente bijhoudt omtrent alle personen die in de gemeente gevestigd zijn of waren. Tot 1994 heette deze administratie het Bevolkingsregister. De GBA is een van de officiële basisregistraties.

IBG Informatie Beheer Groep

De Informatie Beheer Groep is een zelfstandig bestuursorgaan van de

Nederlandse overheid, dat in opdracht van de minister van Onderwijs een aantal onderwijswetten en -regelingen op het gebied van financiering en

informatiebeheer uitvoert. De IBG, gevestigd in Groningen, is op 1 januari 1994 ontstaan bij de verzelfstandiging van de Informatiseringsbank.

ICT Informatie- en Communicatietechnologie

Informatie- en Communicatietechnologie is een vakgebied dat zich met

informatiesystemen, telecommunicatie en computers bezighoudt. Hieronder valt het ontwikkelen en beheren van systemen, netwerken, databanken en websites. Ook het onderhouden van computers en programmatuur en het schrijven van administratieve software valt hieronder. Een andere afkorting is IT, voor Informatietechnologie.

IDA Interchange of Data between Administrations

Het Interchange of Data between Administrations-programma is gericht op bevordering van de ontwikkeling en het functioneren van de trans-Europese telematicanetwerken voor de uitwisseling van gegevens tussen de nationale overheidsdiensten en / of de instellingen van de Europese Gemeenschap. Interoperability Interoperabiliteit :

het vermogen van twee of meer systemen of onderdelen voor het uitwisselen van informatie en het gebruik van de informatie die is uitgewisseld

IOS Interorganizational System

Een Interorganizational System is een systeem die het mogelijk maakt de uitwisseling van informatie te automatiseren tussen organisaties om te komen tot een gewenste supply-chain management-systeem, waarmee de ontwikkeling van concurrerende organisaties.

IT Informatietechnologie

Informatietechnologie is een vakgebied dat zich met informatiesystemen, telecommunicatie en computers bezighoudt. Hieronder valt het ontwikkelen en beheren van systemen, netwerken, databanken en websites. Ook het

onderhouden van computers en programmatuur en het schrijven van administratieve software valt hieronder. Een andere afkorting is ICT, voor Informatie- en Communicatietechnologie.

Iter Nationaal Programma voor Informatietechnologie en Recht

Het Nationaal Programma voor Informatietechnologie en Recht (ITeR) is een stimuleringsprogramma dat onderzoek naar actuele juridische vraagstukken op het gebied van de informatietechnologie stimuleert en financiert. Het Programma is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse Organisatie voor

Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de ministeries van Economische Zaken, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Justitie, Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en Verkeer en Waterstaat.

Afkorting of Begrip

Betekenis/toelichting

De Inspectie Werk en Inkomen houdt onafhankelijk toezicht op de uitvoering van het beleid op het terrein werk en inkomen. De inspectie vervult een oog- en oorfunctie voor de minister van SZW en brengt aan de minister oordelen uit en legt aan de minister verantwoording af.

MinBZK ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft een omvangrijk en veelzijdig takenpakket. Het beslaat terreinen uiteenlopend van de bestuurlijke inrichting van Nederland tot een loopbaanbeleid voor de politie, van de Grondwet tot rampenbestrijding, en van de kwaliteit van de rijksdienst tot de binnenlandse veiligheid.

MinEZ ministerie van Economische zaken

Het ministerie van Economische zaken houdt zich bezig met alle zaken die te maken hebben met de Nederlandse economie, zoals handel, industrie,

communicatie, energievoorziening, ondernemen, innovatie, consumentenzaken en anderen.

MinFIN ministerie van Financiën

Het ministerie van Financiën speelt een sleutelrol in het financiële beleid van de rijksoverheid.

MinOCenW ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap werkt aan een slim, vaardig en creatief Nederland. OCW werkt voor leerlingen, studenten en hun ouders, maar ook voor kunstenaars en museumbezoekers. Voor onderwijzers en docenten van primair tot hoger onderwijs.

MinSZW ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) staat voor het stimuleren van de werkgelegenheid, moderne arbeidsrelaties en een activerende sociale zekerheid.

MinVROM ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) stelt zichzelf de volgende prioriteiten: het scheppen van een prettige woonomgeving, het voeren van een ruimtelijk ontwikkelingsbeleid en de ontwikkeling van een duurzame toekomst.

MQ Message Queue

MQ (Message Queue, 'berichtenwachtrij') is een techniek die gebruikt wordt in EAI. Door middel van MQ kunnen (server-)processen asynchroon met elkaar communiceren, door een bericht in een queue (wachtrij) te plaatsen . Het asynchrone karakter van deze communicatie komt tot uitdrukking in het feit dat zender en ontvanger van het bericht niet tegelijkertijd verbonden hoeven te zijn met de wachtrij. De MQ-specificaties garanderen dat het bericht beschikbaar blijft totdat het is afgeleverd.

NWO Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

De Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek is een organisatie die tracht het wetenschappelijk onderzoek in Nederland te bevorderen. Het NWO heeft tot taak het bevorderen van de kwaliteit en vernieuwing van

Afkorting of Begrip

Betekenis/toelichting

ontwikkelingen in het wetenschappelijk onderzoek. NWO is een zelfstandig bestuursorgaan onder auspiciën van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

OCenW ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap werkt aan een slim, vaardig en creatief Nederland. OCW werkt voor leerlingen, studenten en hun ouders, maar ook voor kunstenaars en museumbezoekers. Voor onderwijzers en docenten van primair tot hoger onderwijs.

OM Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie, ofwel het parket, vertegenwoordigt bij elke rechtbank of hof de belangen van de maatschappij. De hoofdtaak van het parket is het

opsporen van misdrijven en de vervolging ervan. Het onderzoekt klachten en processen-verbaal en zorgt voor de uitvoering van de straffen. Traditioneel is het Openbaar Ministerie de hoogste hoeder van de openbare orde. Het Openbaar Ministerie vormt samen met de rechters de rechterlijke macht. Het OM wordt ook wel de staande magistratuur genoemd. Dit in tegenstelling tot de zittende magistratuur (de rechters) en de schrijvende magistratuur (de griffiers).

QUERIES Met een query (Engels voor vraagstelling) wordt in de informatica een opdracht bedoeld die aan een database wordt gegeven om een bepaalde actie uit te voeren, die ook potentieel gegevens terug geeft. Tegenwoordig wordt de term ook gebruikt voor een zoekstring die in een zoekmachine wordt ingevoerd. RINIS Routerings Instituut (inter)Nationale Informatiestromen

Stichting RINIS is een samenwerkingsorganisatie van grote Nederlandse

publieke uitvoerders. RINIS is een netwerkorganisatie die partijen ondersteunt bij alle aspecten rond de uitwisseling van gegevens ten behoeve van de uitvoering van publieke taken. Naast het organiseren van de gegevensuitwisseling via gestandaardiseerde berichten is RINIS een overlegplatform waarin partijen met elkaar afspraken maken over gegevensuitwisseling.

RVB Raad van bestuur

De raad van bestuur (Engelse benaming: executive board) is het hoogste leidinggevende orgaan van een profit-organisatie (bij voorbeeld een besloten vennootschap of een naamloze vennootschap) of van een non-profit-organisatie (bij voorbeeld een museum of een bibliotheek). Een raad van bestuur is belast met de dagelijkse leiding van de onderneming en legt verantwoording af aan een raad van commissarissen (supervisory board), een raad van toezicht of een algemene vergadering van aandeelhouders.

SUWI Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen

De SUWI-wet vormt de basis voor een heldere en eenduidige structuur, die gericht is op activering en voorrang geeft aan werk. Uitgangspunten zijn: de cliënt staat centraal, taken die zich niet lenen voor concurrentie worden publiek

uitgevoerd (met name de beoordeling van het recht op een uitkering) en taken die zich daar wel voor lenen, worden privaat uitgevoerd (met name re-integratie). De nieuwe uitvoeringsorganisatie moet leiden tot een vermindering van het beroep op de uitkeringen, lagere uitvoeringskosten en minder administratieve lasten voor werkgevers.

SVB Sociale Verzekeringsbank

De Sociale Verzekeringsbank is de oudste uitvoerder op het gebied van sociale zekerheid in Nederland. De SVB is verantwoordelijk voor de uitvoering van het

Afkorting of Begrip

Betekenis/toelichting

AOW-pensioen, de nabestaandenuitkering ANW, de kinderbijslag en enkele andere regelingen. Dat doet zij voor ruim 4,8 miljoen klanten in Nederland en rechthebbenden in het buitenland. De SVB is een zelfstandig bestuursorgaan van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

SZW ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) staat voor het stimuleren van de werkgelegenheid, moderne arbeidsrelaties en een activerende sociale zekerheid.

TCP/IP Transmission Control Protocol/Internet Protocol

TCP/IP is een verzamelnaam voor de reeks netwerkprotocollen die voor een grote meerderheid van de netwerkcommunicatie tussen computers instaan. Het internet is het grootste en meeste bekende TCP/IP-netwerk. De naam TCP/IP is een samentrekking van de twee bekendste protocollen die deel uit maken van de TCP/IP-protocolstack (stapel): het internetprotocol (IP) en het Transmission Control Protocol. TCP/IP wordt uitgesproken als "TCP over IP".

UWV Uitvoeringsinstituut WerknemersVerzekeringen

UWV (Uitvoeringsinstituut WerknemersVerzekeringen) is per 1 januari 2002 tot stand gekomen als resultaat van de samenvoeging van een aantal

uitvoeringsinstanties. De rol van UWV is het uitvoeren van de werknemersverzekeringen WW, WAO, WIA en de Ziektewet.

VROM ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) stelt zichzelf de volgende prioriteiten: het scheppen van een prettige woonomgeving, het voeren van een ruimtelijk ontwikkelingsbeleid en de ontwikkeling van een duurzame toekomst.

WAJONG De Wajong is een volksverzekering voor iedereen die ingezetene van Nederland is. De verzekering keert uit aan een verzekerde indien die voor zijn 17e

verjaardag arbeidsongeschikt is geworden, en dat bij zijn 18e verjaardag nog steeds is.

WALVIS Wet administratieve lastenverlichting en vereenvoudiging in sociale verzekeringswetten.

Het belangrijkste doel van Walvis is vereenvoudiging van wet- en regelgeving voor de verplichte werknemersverzekeringen.

WBP Wet bescherming persoonsgegevens

De WBP geeft regels ter bescherming van de privacy van burgers. De wet is op 1 september 2001 in werking getreden.

WFSV Wet Financiering Sociale Verzekeringen WIA Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen

De Wet WIA is een Nederlandse wet die op 29 december 2005 in werking is getreden en is de opvolger van de WAO.

WMO Wet maatschappelijke ondersteuning

De wet vormt de basis van het stelsel van Zorg en Welzijn. Dit stelsel bestaat naast de Wmo ook uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) en de

Afkorting of Begrip

Betekenis/toelichting

Zorgverzekeringswet (ZVW). WON Wet Onderwijsnummer

Met de Wet Onderwijsnummer krijgt elke leerling die in Nederland bekostigd onderwijs volgt een persoonsgebonden nummer. De onderwijsinstellingen leveren het onderwijsnummer met de daaraan gekoppelde persoonsgegevens aan bij de IBG. Daar worden de gegevens opgeslagen in het Basisregister Onderwijs (BRON).

WSF18+ Wet Studiefinanciering 18jaar en ouder WWI Wonen, Wijken en Integratie

Onderdeel van het ministerie van VROM. XBRL eXtensible Business Reporting Language

XBRL of is een open standaard om financiële gegevens uit te wisselen via het internet. XBRL is gebaseerd op XML.

XML eXtensible Markup Language

XML)is een standaard voor het definiëren van formele markup-talen voor de representatie van gestructureerde gegevens in de vorm van platte tekst. ZBO Zelfstandig Bestuursorgaan

Een ZBO is in Nederland een organisatie die overheidstaken uitvoert, maar die niet direct onder het gezag van een ministerie valt.

8 Literatuurlijst

Eerste Kamer, 10 juli 2007, Wet algemene bepalingen burgerservicenummer (30.312),

internetpagina’s http://www.eerstekamer.nl/