• No results found

Vloek of zegen?

In document Leef vanuit het beste van God (pagina 116-119)

D

e twee zonen van Izak — Jakob en Ezau — vochten om de zegen (Genesis 27:1-34). Toen Izak oud en de dood nabij was, zag hij niet meer goed, en zei hij tegen zijn oudste zoon Ezau:

Hij zei: Zie toch, ik ben oud geworden en ik weet de dag van mijn dood niet. Nu dan, pak je jachtgerei, je pijlkoker en je boog, trek het veld in en jaag voor mij een stuk wild. Maak dan een smakelijk gerecht voor me klaar, zoals ik het graag heb, en breng het me om te eten. Dan zal mijn ziel je zegenen voordat ik sterf.

Genesis 27:2-4 Izak had de zegen van zijn vader Abraham ontvangen. Hij was van plan de zegen aan Ezau mee te geven. Maar Izaks vrouw Rebekka hoorde hem tegen Ezau praten, riep hun andere zoon Jakob en zei: ‘Vlug! Ga de kleren van je broer halen en trek ze aan. Ik ga deze twee jonge geiten slachten en het vlees bereiden op de manier die je vader lekker vindt, zodat hij jou zal zegenen. We doen de geitenhuid om je nek en handen want je broer is erg behaard.’ Ezau moet wel heel behaard zijn geweest als de vacht van een geit Jakob als Ezau deed aanvoelen!

Terwijl zijn broer nog op jacht was, ging Jakob Izaks kamer binnen en deed alsof hij Ezau was. Zijn vader, die niet erg goed kon zien, zei:

‘Je hebt de stem van Jakob maar je ruikt en voelt aan als Ezau.’ Dus zegende Izak Jakob in plaats van Ezau.

‘Wie ben je?’

Zodra Jakob vertrokken was, kwam Ezau binnen met het eten en zei: ‘Sta op, vader. Eet en zegen me.’

Izak vroeg: ‘Wie ben je?’

‘Ik ben Ezau, uw eerstgeboren zoon.’

Toen beefde Izak van grote en hevige schrik en zei: Wie was het dan die een stuk wild gejaagd en het mij gebracht heeft? Ik heb overal van gegeten voordat jij kwam, en ik heb hem geze gend, en gezegend zal hij zijn.

Genesis 27:33 Ezau begon te jammeren en te huilen omdat hij de zegen van zijn vader verloren had. Izak zei: ‘Je broer Jakob is gekomen en heeft je zegen weggenomen.’

Heb jij, toen je het huis uitging, met je broertjes of zusjes gevochten om de zegen van je vader mee te krijgen? Heb je er zelfs maar aan gedacht? De meeste mensen geven er niks om. Zij zouden zeggen: ‘Wat kan het mij nou schelen wat hij over mij uitspreekt?’ Ik vertel je dat de houding die in de Bijbel naar voren komt, de juiste houding is. Onze maatschappij hecht geen waarde aan woorden, maar de Bijbel zegt:

Dood en leven zijn in de macht van de tong.

Spreuken 18:21 Uitsluitend dood en leven — niet dood, leven en nog een hoop andere dingen. Het is dood of leven — een van die twee.

‘Jij rebel!’

Of je het al of niet weet, de woorden van jouw ouders hebben invloed gehad op jouw leven. Misschien was je vervloekt toen je het ouderlijk huis verliet. Ze zeiden: ‘Jij rebel! Het zal nooit wat met jou worden.’ Misschien ben je door andere mensen vervloekt, door iemand uit de kring van verwanten, of een leraar die gezegd heeft: ‘Je bent dom. Je bent gewoon een domoor.’ Misschien weet je het niet, maar dat zijn vloeken en ze hebben kracht. Veel mensen worstelen vandaag nog steeds, omdat er vloeken over hen uitgesproken zijn in plaats van zegeningen.

De vader van een heel goede vriend van mij was echt een gemene man. Ik heb hem persoonlijk leren kennen. Hij had twintig of dertig auto’s om de onderdelen ervan te gebruiken. Hij nam zijn zoon, mijn vriend, mee om aan die auto’s te werken. Deze man zat zo vol bitterheid dat hij nota bene uiteindelijk zelfmoord pleegde. Hij liet een zelfmoordbrief achter en gaf zijn familie de schuld en zei: ‘Jullie zijn de schuld.’ Hij probeerde hen met een schuldgevoel op te zadelen vanwege zijn dood.

Hij zei tegen mijn vriend: ‘Wat ben je toch een sufferd. Je kunt niet eens een moer op een bout draaien zonder de schroefdraad te bescha-digen.’ Ik heb zo vaak met mijn vriend aan auto’s gewerkt. Tevens heb ik gezien hoe hij, als veertigjarige, stond te trillen terwijl hij een moer op een bout draaide. Hij draaide hem vast en hij zat er goed op, maar hij zei: ‘Ik denk dat hij er niet goed op zit.’ Dan draaide hij hem los en draaide hem er weer op, en weer los en er weer op. Ik heb hem nooit een moer op een bout zien draaien waar hij uiteindelijk de schroefdraad niet van beschadigde. Dat kwam door de vloek die over hem uitgesproken was.

Misschien is er tegen je gezegd dat je het nooit ver zal brengen in het leven. Misschien was het niet een van je ouders die dat zei, maar misschien heeft een ex uit een eerdere relatie je vervloekt. Ze hebben negatieve dingen over je gezegd. Woorden hebben kracht, zowel ten leven als ten dood. Misschien had je niet door wat je probleem was, maar was je vervloekt. Er zit kracht in woorden!

In document Leef vanuit het beste van God (pagina 116-119)