• No results found

Als een jojo

In document Leef vanuit het beste van God (pagina 53-56)

Sommigen willen een ‘wolk van heerlijkheid’ zien. Kijk naar binnen!

Als je hem niet kunt zien, dan komt dat omdat je wandelt door aan-schouwen en niet door geloof (2 Korinthe 5:7). De waarheid is dat je Gods heerlijkheid hebt.

Jij bent geroepen ‘om de heerlijkheid van onze Heere Jezus Christus te verkrijgen’ (2 Thessalonicenzen 2:14). Dat is niet iets wat pas in de hemel gaat gebeuren. In de hemel krijg je een lichaam dat Zijn heerlijkheid zal weerspiegelen, maar op dit moment heb jij de heerlijkheid van God binnen in je. Paulus bad dat je de ogen geopend zouden worden voor wat je al hebt (Efeziërs 1:18)!

… en wat de allesovertreffende grootheid van Zijn kracht is aan ons die geloven, overeenkomstig de werking van de sterkte van Zijn macht, die Hij gewerkt heeft in Christus, toen Hij Hem uit de doden opwekte en aan Zijn rechterhand zette in de hemelse gewesten, ver boven alle overheid en macht en kracht en heerschappij en elke naam die genoemd wordt, niet alleen in deze wereld, maar ook in de komende. En Hij heeft alle dingen aan Zijn voeten onderworpen en heeft Hem als hoofd over alle dingen gegeven aan de gemeente, die Zijn lichaam is en de vervulling van Hem Die alles in allen vervult.

Efeziërs 1:19-23 Paulus bad dat je de allesovertreffende grootheid van Zijn kracht aan ‘ons die geloven’ zou zien — dezelfde kracht die God gebruikte om Christus uit de doden op te wekken. De kracht die ervoor nodig was om Jezus uit de doden op te wekken, overtreft jouw ingescheurde nagel, overtreft jouw verkoudheid, en overtreft jouw financiële, huwelijks- en emotionele problemen. Hij is groter! En toch, nogmaals, geloven de

meeste christenen dat God kracht bezit, maar zij geloven niet dat Hij er al iets mee gedaan heeft. Zij denken dat zij Hem moeten smeken en Hem ertoe moeten overhalen Zijn kracht in te zetten. Efeziërs 1:19-20 maakt duidelijk dat dezelfde kracht die Jezus Christus uit de doden opgewekt heeft, al binnenin je woont.

De enige reden waarom wij deze ondermaatse levensstandaard accepteren, is omdat wij niet geloven dat God het al gedaan heeft. Wij geloven dat alle heerlijkheid en zegen van God, op de een of andere manier, voor de hemel gereserveerd is. Wij moeten ons in dit leven maar zien te handhaven en ons er maar doorheen zien te worstelen. Wij moeten ziek en arm zijn, en als een jojo op en neer gaan. Religie leert;

ook al stuurt God ons misschien de berg op, het dal is de plaats waar wij groeien. Zij denken dat het zo hoort te zijn dat wij veel op en neer gaan.

Onwankelbaar

Johannes de Doper verklaarde in een verwijzing naar Jesaja’s profetie ‘Elk dal zal gevuld worden en elke berg en heuvel zal geslecht worden; de kromme wegen zullen recht worden en de oneffen tot effen wegen’ (Lukas 3:5, zie ook Jesaja 40:4). Dat betekent dat de hobbels op onze weg steeds meer afgevlakt behoren te worden. Wij zouden onwankelbaar moeten zijn.

De meest gangbare manier waarop mensen mij introduceren, is door te zeggen: ‘Hij is precies zoals je hem op tv ziet.’ Ik dacht dan bij mijzelf: ‘Wat is dat nu voor een introductie?’ Dus vroeg ik een aantal mensen wat zij daarmee bedoelden. Er werd mij verteld dat veel mensen voor een groep overwinning kunnen preken, maar dan privé heel anders zijn. Dat zou niet zo moeten te zijn! Het zou niet mogen uitmaken of

je wel of niet voor publiek staat. Als je normaal een rustig persoon bent, en vervolgens explodeert en verandert als je achter de preekstoel staat, ben je een huichelaar.

Herinner je je R.W. Schambach nog? Hij is nu bij de Heer, maar ik heb een keer het voorrecht gehad met hem samen te werken. Als hij preekte, was hij een heel levendige spreker — hij schreeuwde en gilde en dergelijke. Daarna gingen wij samen in zijn Jaguar cabriolet een ijsje eten. En raad eens? Hij was niet anders als hij in de auto zat. Hij preekte zelfs tegen de mensen die om ons heen zaten, terwijl wij ons ijsje aan het eten waren.

Er is niets op tegen om extravert te zijn, als je ook echt zo bent.

Misschien heb je een andere persoonlijkheid en uit je je meer en expressiever dan ik. Dat is prima. Wij hebben variatie nodig in het Lichaam van Christus. Maar als je een zachtmoedig persoon bent totdat je achter de preekstoel staat en dan uitbarst — ben je een huichelaar.

Dan ben je religieus.

Wij behoren niet zo op en neer te gaan. We zouden consequent, onwankelbaar moeten zijn. Wij zouden altijd hetzelfde moeten zijn, want wij wandelen met Jezus en Hij is ‘gisteren en heden Dezelfde en tot in eeuwigheid’ (Hebreeën 13:8). Als wij eerst in de wolken zijn en daarna weer in het dal, komt dat doordat wij de ene keer op Jezus vertrouwen en andere keer naar ons vlees wandelen. Wij zouden op bovennatuurlijke wijze gewoon moeten zijn. Dezelfde kracht die Christus uit de doden heeft opgewekt, is te allen tijde in ons (Efeziërs 1:19-20). Die kracht is niet aan schommelingen onderhevig.

In document Leef vanuit het beste van God (pagina 53-56)