• No results found

Geen excuus

In document Leef vanuit het beste van God (pagina 74-77)

Satan kan jou niets aandoen zonder jouw instemming of medewerking. Veel mensen geven dit niet graag toe, omdat zij grote troost vinden in de gedachte: ‘De duivel heeft mij ertoe gedwongen. Hij strijdt tegen mij, en ik kan er niets aan doen. Ik ben niet verantwoordelijk.’

Satan kan jou alleen aandoen waar jij hem toe bekrachtigt, en jij bekrachtigt hem door verkeerde dingen te geloven zoals: ‘Ik ben maar een mens’ … ‘Ik moet wel ziek worden als er een epidemie heerst’ … ‘Ik ben toch als ieder ander’ … ‘Ik kan geen voorspoed hebben behalve als ik mezelf tot aan mijn oren in de schulden steek’. Jij bent degene die dat soort dingen gelooft. Jij bent degene die het bekrachtigt en de duivel over je heen laat lopen.

Misschien zeg je: ‘Kom op, Andrew! Jij zegt dat het mijn schuld is?’

Ja, dat zeg ik. Dat is precies wat ik zeg.

Maar weet je? Ik word door zoiets bemoedigd. Als er daarbuiten een vijand rondloopt die groter en sterker is dan ik en ik kan hem geen halt toeroepen, is dat spijtig. Arme ik! Dan ben ik gewoon een hulpeloos slachtoffer. Maar als het aan mij ligt, dan kan ik er wat aan doen – ik kan veranderen. Als het mijn schuld is dat ik satan toegelaten heb tegen mij te liegen en van mij te stelen, dan kan ik er wat aan veranderen. Ik kan me omdraaien en de andere kant opgaan. Prijs God!

Het is goed nieuws als ik ontdek dat ik het probleem ben, want ik kan mijzelf veranderen.

Geef die slachtofferrol op! Denk jij dat de regering je probleem is en dat alles goed komt als zij je maar genoeg sociale zorg geven? Geloof jij dat je meer geld nodig hebt en ben je gewoon op zoek naar iemand die het aan je geeft? Kap daarmee! Niemand is jou iets schuldig. Stop ermee door mensen onderdrukt te worden en neem verantwoordelijk-heid voor je leven. Verklaar: ‘Het is niet wat andere mensen doen of niet doen. Ik ben zelf degene die de autoriteit en kracht van God bezit. Ik ga kiezen voor het leven, en ik zal door Christus leven en slagen!’

In Amerika heerst een slachtoffermentaliteit. Zwarten maken de blanken verwijten. Blanken hebben wat aan te merken op zwarten en mensen van Latijns- se afkomst, en Aziaten weer op de blanken.

Iedereen verwijt iedereen iets. Wij willen allemaal onze gram halen.

Sommigen zeggen: ‘We moeten de rijken hun geld afpakken en het aan de armen geven.’ Niemand accepteert verantwoordelijkheid. Ik vertel je dat het niet uitmaakt wat je huidskleur is, groen, of voor mijn part paars, vind uit wat Jezus voor je gedaan heeft. Ontdek wie je bent en wat je hebt in Christus; neem dan je autoriteit en begin daar in geloof op te staan, en dan zal je in voorspoed leven.

Jij hebt geen excuus om er niets van terecht te brengen. Je hebt misschien redenen, maar je hebt geen excuus. De Heer heeft jou tot een hoofd gemaakt en niet tot een staart. Jij zal alleen omhoog gaan, en niet omlaag (Deuteronomium 28:13).

Wapens

Elk wapentuig dat tegen u wordt vervaardigd, zal niets uitrichten, en elke tong die in het gericht tegen u opstaat, zult u schuldig verklaren. Dit is het erfelijk bezit van de dienaren

van de HEERE, en hun gerechtigheid is uit Mij, spreekt de HEERE.

Jesaja 54:17 Merk op dat vlak na de woorden: ‘elk wapentuig dat tegen u wordt vervaardigd, zal niets uitrichten’ gezegd wordt: ‘elke tong die in het gericht tegen u opstaat, zult u schuldig verklaren.’ Die twee daden vormen één geheel. Wist je dat woorden wapens zijn? Als iemand zegt:

‘Iedereen zal griep krijgen. Het grijpt overal om zich heen’, dan zijn dat vervloekingen. Het zijn wapens. Dus wat doe je ermee? Je moet ze schuldig verklaren.

Wij waren meer dan tien jaar geleden in Europa toen de vogelgriep uitbrak. Rijdend door Engeland, zagen wij overal rook opstijgen van de verbranding van de miljoenen kippen en ander gevogelte dat uitgeroeid werd. In Schotland hoorde ik een interview met de toonaangevende expert voor de Britse gezondheidszorg. De vragensteller vroeg:

‘Bestaat het gevaar dat deze vogelgriep dusdanig muteert waardoor er besmettingsgevaar voor mensen optreedt?’ Deze expert zei: ‘De vraag is niet of, maar wanneer.’ Hij zei dat binnen twee jaar een derde van de wereldbevolking zou sterven als gevolg van de vogelgriep. Dat was de voorspelling van deze ‘deskundige’. En dat was meer dan tien jaar geleden.

Terwijl er inderdaad wereldwijd mensen aan de vogelgriep bezweken zijn, is het absoluut niet zo dat een derde van de wereldbevolking hieraan stierf, en er is zeker ook geen chaos uit voortgekomen. Weet je wat zijn woorden waren? Het waren vervloekingen. Een gerespecteerd persoon zei wat dingen, velen gaven er gewoon aan toe en bezweken van angst.

De wereld zegt: ‘Dat is gewoon slim. Hoewel het niet gebeurd is, is het toch verstandig je op het allerergste voor te bereiden.’ Nee, het is een vloek. Het zijn woorden. Hoe reken je ermee af? Jesaja 54:17 zegt dat

‘elk wapentuig dat tegen je wordt vervaardigd niets zal uitrichten, en elke tong die in het gericht tegen je opstaat, zul je schuldig verklaren.’

Je moet zulke woorden schuldig verklaren. Je moet ze veroordelen en zeggen: ‘Nee! In de Naam van Jezus, dat geldt niet voor mij!’

In document Leef vanuit het beste van God (pagina 74-77)