• No results found

Stedelijke bereikbaarheid auto

Bijdrage(n) verbonden partijen

Deelprogramma 7.2: Openbaar vervoer

7.3.2 Stedelijke bereikbaarheid auto

Ons doel is: Het autoverkeer concentreert zich op het hoofdwegennet, de wijken worden zo min mogelijk belast. In de stad willen we vanuit economische belang een goede bereikbaarheid van alle belangrijke bestemmingen binnen de stad. Daarnaast willen we een leefbare stad zijn, met name in de verblijfsgebieden en de woonwijken.

De doorstroming op de aansluitingen van en naar de ring, de aanrijdroutes, maar ook de doorstroming op de overige hoofdwegen zijn hierbij belangrijk. Voor nu, voor de toekomst, maar zeker ook om de stad bereikbaar te houden tijdens de uitvoering van de grote (infrastructurele) projecten in de stad. In 2017 moet er daarom aan deze doorstroming worden gewerkt, met name aan de oostkant van de stad: de doorstroming van verkeer naar het Universitair Medisch Centrum Groningen, de oostelijke wijken en de binnenstad. Een goede doorstroming op de hoofdwegen zorgt er ook voor dat het verkeer minder vaak kiest voor routes door de wijken. Hierdoor kan de leefbaarheid in de wijken worden gewaarborgd en verbeterd.

Met de volgende indicatoren wordt de voortgang van dit beleidsveld gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie indicator(en) Behaald

2016

Beoogd 2017

Behaald 2017

Aantal kruisingen dat is aangepakt op het gemeentelijk wegennet

157

Wat wilden we bereiken in 2017?

De aanpak van rotondes aansluiting Driebond is ondergebracht qua planvorming en uitvoering bij de P+R Meerstad en de westelijke rotonde valt onder het project Sontwegtracé. De werkzaamheden van beide rotondes zullen naar verwachting in 2017 worden afgerond. Na een positief principebesluit over een nieuwe verbinding in de Oosterhamrikzone, werken we in 2017 de autoverbinding in de zone en de overige

verkeersmaatregelen in de omliggende wijken verder uit.

Wat hebben we hiervoor gedaan?

• Afronden Sontbrug en Sontwegtracé;

• Uitwerken van de varianten voor de nieuwe autoverbinding in de Oosterhamrikzone en maatregelen in het oostelijk stadsdeel;

• Maatregelen nemen ter verbetering van de autodoorstroming tijdens ombouw Zuidelijke ringweg (behorend bij de Netwerkanalyse).

Conclusie

Er wordt hard gewerkt aan de bereikbaarheid van de stad. De varianten voor de autoverbinding in de Oosterhamrikzone zijn in 2017 samen met de buurt uitgewerkt. In 2018 moet dit leiden tot een besluit over de voorkeursvariant. De planuitwerking voor de Gerrit Krolbruggen start in 2018. De planning is dat de brug eind 2021 is vervangen. In het kader van de maatregelen van de

Netwerkanalyse is veel gedaan, maar zijn de aanpassingen van de kruisingen op het gemeentelijke wegennet nagenoeg afgerond. In 2017 zijn de rotondes bij aansluiting Driebond aangepast. De laatste afrondende werkzaamheden, vinden nog plaats in 2018. Hiermee wordt ook het project Sontbrug en Sontwegtracé afgerond. In de Zielstraweg is signalering aangelegd om te voorkomen dat de wachtrij daar het kruispunt Europaweg-Damsterdiep frustreert. In 2018 kan het in gebruik worden genomen. In 2017 zou het verkeerslicht bij de Bedumerweg-Sumatralaan worden aangepakt, door de kans te benutten om een verkeerslicht her te gebruiken wordt dit in 2018 gerealiseerd. In 2017 zijn de plannen uitgewerkt voor de aansluiting Noordelijke ringweg-Zonnelaan. De werkzaamheden worden samen met de Zernikelaan uitgevoerd en starten begin 2019. In 2017 is voor ITS de daadwerkelijke realisatie van de intelligente verkeerslichten voorbereid. Ook zijn in de landelijke pilots de nieuwe technieken beproefd. Pas nadat deze zijn goedgekeurd komen ze beschikbaar voor de deelnemende overheden.

Deelprogramma 7.4: Parkeren

We willen de bezoekers en gebruikers van onze stad goede parkeervoorzieningen bieden, op een voor de gemeente bedrijfseconomisch verantwoorde wijze. In ons parkeerbeleid maken we daarom onderscheid tussen kort en lang parkeren. Kort parkeren is bedoeld voor bezoekers die bijvoorbeeld gaan winkelen, naar het museum gaan of op bezoek komen in het ziekenhuis. Deze doelgroep faciliteren we, liefst in

parkeergarages, dicht bij de plaats van bestemming. Met de voorzieningen voor lang parkeren richten we ons vooral op de grote groep forenzen. Hiervoor hebben en realiseren we P+R-terreinen aan de randen van de stad.

We willen dat de stad en de belangrijkste bestemmingen daarbinnen beschikken over voldoende en vindbare parkeervoorzieningen. Tegelijk moet de geparkeerde auto niet ten koste gaan van de leefomgeving. Door gerichte en adequate parkeerhandhaving beperken we de overlast door geparkeerde auto's.

Wij willen dat:

• Parkeren geen afbreuk doet aan de leefomgeving;

• Het parkeerbedrijf zorgt voor een optimale parkeerinfrastructuur afgewogen tegen zowel maatschappelijke als bedrijfseconomische belangen.

158 Beleidsvelden

• Parkeervoorzieningen • Parkeerbedrijf

Met de volgende indicatoren wordt de werking van ons beleid in dit deelprogramma gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Effectindicator(en) Behaald 2016 Beoogd 2017 Behaald 2017 % bezetting P+R-terreinen 72% 71% 46%*

Gemiddelde cijfer P+R-terreinen 7,7 8 8.1

Gemiddelde parkeerdruk in de wijken 61% 60% -

Gemiddelde rapportcijfer parkeergarages 7,7 7,8 7,7

% bewoners dat aangeeft dat parkeerprobleem belangrijkste ervaren probleem is

- 12% -

* door uitbreiding Hoogkerk, Haren, Reitdiep is de gemiddelde bezetting gedaald.

7.4.1 Parkeervoorzieningen

Ons doel is: Parkeren doet geen afbreuk aan de leefomgeving. In de stad bieden we verschillende vormen van parkeren aan. Parkeren op straat en in garages dicht bij het centrum voor kortparkeerders. Hierbij willen we zo veel en zo goed mogelijk gebruik maken van onze parkeergarages. Andere parkeervormen zijn

buurtstallingen voor inwoners van onze schilwijken en het parkeren op Park+Ride (P+R) terreinen aan de randen van de stad voor langparkeerders. De P+R- terreinen moeten goed bereikbaar en toegankelijk zijn voor bezoekers van de stad.

Met de volgende indicatoren wordt de voortgang van dit beleidsveld gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie-indicatoren Behaald 2016 Beoogd 2017 Behaald 2017

Aantal parkeerplaatsen op P+R-terreinen 3190 3.800 4200

Aantal wijken waarmee een parkeerplan is opgesteld

3 1 3

Aantal laadpunten voor elektrische voertuigen - 45 69

Aantal laadpunten in gemeentelijke parkeergarages

- 24 20

Wat wilden we bereiken in 2017?

We wilden het P+R-systeem rond de stad completeren, door de capaciteit uit te breiden met nieuwe locaties Reitdiep en Meerstad en door de kwaliteit van bestaande locaties te verbeteren - om daarmee voorbereid te zijn op de aanpak Ring Zuid en duurzaam te werken aan mobiliteitsmanagement. Verder wilden we in overleg met de betreffende bewonersorganisaties en bewoners de parkeersituatie in enkele overbelaste wijken aanpakken.

Wat hebben we hiervoor gedaan?

Aanleg P+R Meerstad is in 2017 gestart en najaar 2017 deels in gebruik genomen. Inmiddels is het bijna klaar: de laatste werkzaamheden worden tweede kwartaal 2018 afgerond. P+R Reitdiep is in 2017 gereedgekomen en in gebruik genomen. De kwaliteitsverbetering van de P+R’s is in 2017 voorbereid en wordt in 2018 uitgevoerd. In 2017 hebben we in de Bloemenbuurt-Zuid, de Slachthuisstraat en omgeving (beide

Oosterparkwijk) en de Selwerderwijk-Zuid (deel van De Hoogte) betaald parkeren ingevoerd. Collegebesluiten Professorenbuurt-Oost, Tuinwijk, Helpman-Oost zijn ook in 2017 genomen, maar invoering volgt dit jaar. Hoe overbelast sommige wijken ook zijn, de zoektocht naar draagvlak bleek in de praktijk vaak weerbarstig. We plaatsten minder laadpunten in gemeentelijke garages dan we wilden, onder andere door kosten en beschikbaarheid van technische infrastructuur. We hielden echter gelijke pas met de vraag.

159

Conclusie

2017 was een positief jaar, zowel in bedrijfseconomische als inhoudelijke zin. Het parkeerbedrijf liet een positief resultaat zien, en ook de vooruitzichten voor komende jaren zijn positief. Inhoudelijk hebben we 2017 gebruikt om de nieuwe parkeervisie te schrijven, die uitgaat van de gedachte dat parkeerbeleid een positieve bijdrage kan leveren aan de leefomgeving.

7.4.2 Parkeerbedrijf

Ons doel is: Het Parkeerbedrijf zorgt voor een optimale parkeerinfrastructuur afgewogen tegen zowel maatschappelijke als bedrijfseconomische belangen. Het Parkeerbedrijf is primair belast met de uitvoering van beleidsmaatregelen op het gebied van parkeren. Naast het exploiteren van parkeergarages en buurtstallingen, is het Parkeerbedrijf verantwoordelijk voor het straatparkeren (parkeerautomaten, opdrachtgever handhaving en vergunningverlening). Ook het fietsparkeren is een belangrijk onderdeel van het parkeerbedrijf. Door het aanbieden van voldoende en kwalitatief goede fietsenstallingen wordt de overlast op straat zoveel mogelijk beperkt. De exploitatie van het Parkeerbedrijf wordt gekenmerkt door een spanningsveld tussen haar maatschappelijke (publiek) en bedrijfseconomische doelstellingen (commerciëler werken, kostendekkendheid). De bedrijfseconomische doelstelling (minimaal kostendekkend) staat haaks op de bijdragen vanuit de exploitatie aan enkele sociaal-maatschappelijke speerpunten van het gemeentelijke verkeer en parkeerbeleid. De afgelopen jaren hebben duidelijk gemaakt dat de exploitatie van het

Parkeerbedrijf verschillende risico’s bevat. De oorzaken van deze risico’s liggen op verschillende gebieden, van macro-economische ontwikkelingen en trends tot gemeentelijke beleidskeuzes.

Parkeerhandhaving is belangrijk voor goed werkend parkeerbeleid. Wij willen de stad toegankelijk houden en onveilige situaties voorkomen. Daartoe zijn wij zichtbaar, herkenbaar en aanspreekbaar aanwezig in de wijk en werken wij nauw samen met de politie. Wij zijn gastheer, maar als mensen de regels overtreden treden wij stevig op. Wij maken werk van het niet-betalen. Aan de hand van de geconstateerde betalingsbereidheid, zetten wij onze parkeerhandhavers gericht in op locaties en tijdstippen. We handhaven de parkeerregels langs twee wegen: fiscaal (betaald parkeren) en via de Wet Mulder (fout parkeren).

Met de volgende indicatoren wordt de voortgang van dit beleidsveld gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie indicator(en) Behaald

2016

Beoogd 2017

Behaald 2017

Betalingsbereidheid bij betaald parkeren - 90-95% > 90% *

Aantal uren inzet parkeerhandhaving 35.750 30.000 36.000

*alleen gebaseerd op laatste kwartaal

Wat wilden we bereiken in 2017?

Als onderdeel van de verdere digitalisering van het parkeren in de stad, verkenden we de mogelijkheden om kenteken parkeren op straat in te voeren verder. Tevens keken we naar de (on)mogelijkheden van het inzetten van scan-voertuigen voor de parkeerhandhaving. We wilden de toegankelijkheid van de parkeervoorzieningen verbeteren, verruimen en duurzamer maken. Tevens wilden we parkeerdata leveren aan de RDW zodat marktpartijen digitale toepassingen kunnen ontwikkelingen met het oog op bereikbaarheid en vindbaarheid. Verder hebben we ingezet op doelmatige inzet van onze parkeerhandhavers (Boa’s en toezichthouders) en implementatie van scanvoertuig voor parkeerhandhaving (afhankelijk van proef en daarop volgende besluitvorming)

Wat hebben we hiervoor gedaan?

• We werkten aan de digitalisering van onze handhaving:

- We hebben in de betaald parkeerzones het kentekenparkeren ingevoerd;

- We hebben het scanvoertuig medio 2017 in gebruik genomen (huur) en zijn gestart met de voorbereiding voor de aanbesteding van een te leasen scanauto;

160

• Na invoering van het kentekenparkeren en ingebruikname van de scanauto hebben we wekelijks 3000-4000 controles uitgevoerd op aanwezigheid van een parkeerrecht;

• In diverse schilwijken hebben we betaald parkeren ingevoerd;

• Op onder andere de Diepenring hebben we het aantal parkeerplaatsen verminderd;

• Naast de fiscale handhaving (niet betalen voor parkeerrechten), hebben wij ook handhavend opgetreden tegen parkeeroverlast (fout geparkeerde voertuigen, onveilige of overlast gevende situaties);

• Op het gebied van fietsparkeren hebben we het flitsteam Fietsparkeren opgericht, wat met korte en doelgerichte acties mensen wil bewegen hun fiets in een stalling/ fietsvak te plaatsen.

Conclusie

In 2017 waren we van mening dat P+R’s (gratis) contrair waren aan de doelstellingen van het parkeerbedrijf: we schreven dat er een spanning bestaat tussen de maatschappelijke (P+R/ fiets) en bedrijfseconomische (garages, straatparkeren) doelstellingen. Daarin zijn we van mening veranderd: het Parkeerbedrijf stelt inmiddels het maatschappelijk effect van parkeren voorop. Dit krijgt zijn beslag in de parkeervisie die we in 2017 schreven. De financiële risico’s voor het proefbedrijf blijven onverminderd aanwezig: daarin veranderde in 2017 niets, hoewel we zwarte cijfers schreven in de jaarrekening.

Verder hebben we onze handhaving verder gedigitaliseerd door de invoering van het kentekenparkeren en gebruik van de scanauto. Met de scanauto hebben wij een groter bereik, er kunnen namelijk meer controles worden uitgevoerd. Dit heeft in 2017 geleid tot een stijging in de opbrengsten uit naheffingsaanslagen. Daarnaast veronderstellen we dat de handhaving op straatparkeren leidt tot een toename in de parkeerinkomsten uit betaalautomaten en parkeergarages. Door een grotere controlekans, zijn mensen namelijk eerder geneigd te betalen voor een parkeerrecht. We hebben afgelopen jaar ook extra kosten gemaakt door inzet van extra personeel ten behoeve van ‘het scanteam’ en de kosten voor huur van de scanauto en bijbehorende software. In 2018 gaan we verder met de aanbesteding van een te leasen scanauto. De handhaving op foutparkeren heeft bijgedragen aan het toegankelijk houden van onder meer voetpaden en de bevordering van de verkeersveiligheid.

Deelprogramma 7.5: Verkeersveiligheid

In onze stad moeten inwoners zich, ook in het verkeer, veilig voelen. Verkeersveiligheid speelt dan ook een belangrijke rol in de bestaande wijken en bij onze verkeersprojecten. De veiligheid van de kwetsbaren in het verkeer is een belangrijk aspect bij dit onderdeel. Kinderen, ouderen en mensen met een beperking hebben soms moeite met het steeds drukker wordende verkeer. Om

verkeersveiligheid succesvol te kunnen bevorderen, is afstemming van maatregelen op het gebied van infrastructuur, educatie en handhaving noodzakelijk. Verkeerseducatie is een belangrijke pijler voor de verkeersveiligheid.

Wij willen dat:

• De verkeersveiligheid in Groningen toeneemt. Beleidsvelden

• Verkeersveiligheid

Met de volgende indicatoren wordt de werking van ons beleid in dit deelprogramma gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Indicator(en) Behaald 2016 Beoogd 2017 Behaald 2017 % bewoners dat zegt (zeer) tevreden te zijn

over de verkeersveiligheid in de eigen

161

omgeving

Aantal letselschadegevallen per jaar 396 380 345

Daarnaast verantwoorden we onder dit deelprogramma voor zover bekend de volgende wettelijke

indicatoren. De gegevens halen wij conform wet en regelgeving van de website "Waar staat je gemeente". Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Wettelijke indicator(en) 2014 2015 2016 2017

Ziekenhuisopname na verkeersongeval met een motorvoertuig

7 7 - -

% overige verkeersongevallen met een gewonde fietser 11 12 - -

7.5.1 Verkeersveiligheid