• No results found

Kwaliteit jongerenhuisvesting

Bijdrage(n) verbonden partijen

Deelprogramma 07.6 Overig verkeer

8.2.1 Kwaliteit jongerenhuisvesting

% jongeren dat (zeer) tevreden is over de woningkwaliteit

80% -

% internationale jongeren dat (zeer) tevreden is over de woningkwaliteit

- -

% Stadjers dat aangeeft dat de omgang tussen student en Stadjer goed is

>70% -

Wachttijd voor onzelfstandige kamer 2 weken -

Wachttijd voor zelfstandige kamer 2 maanden -

Aantal klanten dat (zeer) tevreden is over Wijk Inzet Jongeren & studenten (WIJS)

- -

8.2.1 Kwaliteit jongerenhuisvesting

Groningen groeit de komende jaren vooral door aanwas van jongeren en (internationale) studenten. We willen kwalitatief goede huisvesting voor deze doelgroep. Hierdoor blijven we een aantrekkelijk stad voor jongeren en studenten en versterken we de concurrentiepositie van de onderwijsinstellingen.

Uit ons eigen woonwensenonderzoek blijkt dat 58% van de jongeren een verhuiswens heeft. Veelal willen ze verhuizen naar een grotere wooneenheid met eigen voorzieningen. We willen in deze behoefte voorzien door kwalitatief hoogwaardige nieuwbouw toe te voegen op de locaties waar wij dat het meest passend vinden. Naast kwalitatieve nieuwbouw streven we naar kwaliteitsverbetering in de bestaande voorraad. Met ons beleid voor kamerverhuur willen we de toevoeging van meer kamers afremmen, vooral op de plekken die qua leefbaarheid al onder druk staan. Ook stimuleren we kamerverhuurders om bestaande kamers om te zetten naar grotere appartementen of om grotere appartementen toe te voegen. Daarnaast zetten we voorlopig de subsidieregeling voor geluid-reducerende maatregelen voort.

175

We realiseren als gemeente zelf geen wooneenheden. We gaan daarom vooral inzetten op het stimuleren en mogelijk maken van projecten. Dit doen we door het verstrekken van projectfinanciering en het verleiden van beleggers om in Groningen te investeren.

Met de volgende indicatoren wordt de voortgang van dit beleidsveld gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie indicator(en) Behaald

2016

Beoogd 2017

Behaald 2017

Aantal geplaatste fietsenklemmen 200 211

Plancapaciteit voor aantal zelfstandige woningen jongerenhuisvesting

700 740

Aantal zelfstandige woningen voor jongeren in de pijplijn (vergunning verleend, maar nog niet gereed gemeld)

650 910

Wat wilden we bereiken in 2017?

We wilden dat de komende jaren zoveel mogelijk projecten waarop we in de woonvisie de focus hebben gelegd worden gerealiseerd. Dit wilden we stimuleren door het verstrekken van

projectfinancieringen. Hiervoor wilden we de oprichting van een investeringsfonds onderzoek met marktpartijen en corporaties. Daarnaast wilden we de kwaliteit van de bestaande

kamerverhuurmarkt verbeteren door uitvoering te geven aan het plan van aanpak 'Kamers in de Lift'

Wat hebben we hiervoor gedaan?

In 2017 hebben we 740 nieuwe zelfstandige woningen voor jongeren opgeleverd. Dit is iets meer dan we van tevoren hadden gepland. Zoals ook bleek in 2016 is de markt ook zonder projectfinancieringen van de gemeente in staat om tot realisatie van deze projecten te komen. Het oprichten van een investeringsfonds bleek dan ook niet nodig en we hebben deze doelstelling dan ook niet uitgevoerd. Daarnaast hebben we 211 fietsklemmen geplaatst. Ook hier hebben we de doelstelling van 200 te plaatsen fietsklemmen gehaald. In 2017 hebben we verder uitvoering gegeven aan het plan van aanpak voor verbetering van de kwaliteit van de particuliere kamerverhuurmarkt (Kamers in de Lift). Om de informatieverstrekking aan internationale studenten te verbeteren is de website athomeingroningen.com gelanceerd. Aan het begin van het collegejaar 2017 - 2018 bleek dat de instroom van internationale studenten groter was dan gedacht, waardoor circa 200 - 300 internationale studenten tijdens deze piekperiode geen permanente woonruimte konden vinden. Door een intensieve samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen, De Hanzehogeschool Groningen, SSH en de gemeente Groningen is dit opgelost met het inrichten van een noodopvang aan de Van Swietenlaan 23. De huisvesting van internationale studenten heeft voor de komende jaren hierdoor prioriteit gekregen, waarbij genoemde partijen nauw samenwerken om zorg te dragen voor voldoende huisvesting.

Vanuit het plan van aanpak zijn we begonnen met de aanpak van misstanden op de kamerverhuurmarkt en is het idee ontstaan van onder andere het invoeren van een nieuw vergunningstelsel voor het verhuren van kamers en kleine appartementen. In 2016 lanceerden we al het Meldpunt Ongewenst verhuurgedrag om een beeld te vormen van de problematiek. Eind 2017 hebben we 54 meldingen van bedreiging en intimidatie ontvangen via het Meldpunt. Met studentenorganisaties zijn we in 2017 het gesprek gestart om tot een professionalisering van het huurteam te komen om daarmee nog betere voorlichting en ondersteuning aan studenten te kunnen bieden.

Conclusie

Eind 2016 hadden we circa 4.000 nieuwe eenheden opgeleverd voor jongeren. In 2017 zijn daar nog ruim 700 eenheden bijgekomen. Sinds de start van BOUWJONG in 2011 zitten we nu op ruim 4.700 nieuwe eenheden.

176

Tot 2020 zitten er nog minstens 2.000 nieuwe eenheden in de planning. Door het toevoegen van deze eenheden maken we een forse kwaliteitsslag.

Het aanpakken van misstanden om de kamerverhuurmarkt is een ingewikkelde opgave. Toch zijn in 2017 verdere stappen gezet met bijvoorbeeld het idee van het invoeren van een nieuw vergunningstelsel voor de verhuur van kamers en kleine appartementen. Wij werken bij de aanpak van misstanden op de

kamerverhuurmarkt nauw samen met studentenorganisaties zoals de Groninger Studentenbond (GSb) en het Steunpunt Bemiddelingskosten

Door een nauwe samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen en de gemeente Groningen hebben we met de realisatie van een noodopvang de instroom van internationale studenten weten op te vangen. De komende jaren heeft een goede huisvesting van internationale studenten prioriteit

8.2.2 Kamerverhuurbeleid

Verhuurders voegen vooral in de populaire wijken en in de binnenstad kamerverhuur toe. Op verschillende plekken leidt dit tot een verstoring van het evenwicht en minder woonkwaliteit zowel voor omwonenden als de huurders zelf. Om dit te voorkomen moeten we ingrijpen wanneer het ergens mis dreigt te gaan. Daarom kiezen we per situatie voor maatwerk. Ook beperken we de toevoeging van extra kamers en kleine

zelfstandige appartementen aan de particuliere woningvoorraad op plekken waar het woonklimaat en de leefbaarheid onder druk staan. We volgen de effecten van dit nieuwe beleid goed om te voorkomen dat het aanbod aan kamers te veel afneemt.

Met de volgende indicatoren wordt de voortgang van dit beleidsveld gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie indicator(en) Behaald

2016

Beoogd 2017

Behaald 2017

Aantal verstrekte onttrekkingsvergunningen voor kamerverhuur

< 30 9

Wat wilden we bereiken in 2017?

We wilden in 2017 er voor zorgen dat er minder kleine onzelfstandige kamers worden toegevoegd, in ieder geval in de wijken die qua leefbaarheid al onder druk staan. Ook wilden we voorkomen dat er nog meer kleine zelfstandige wooneenheden worden toegevoegd in de bestaande woningvoorraad. Als er nieuwe appartementen worden toegevoegd hebben deze in principe een minimaal oppervlakte van 50m2. We wilden verder met het bestemmingsplan Herziening Regels Wonen voorkomen dat woningen worden uitgebreid (optoppingen) of dat in achtertuinen of op binnenterreinen wordt bijgebouwd binnen de mogelijkheden van vigerende bestemmingsplannen.

Wat hebben we hiervoor gedaan?

Om te voorkomen dat schaarse en goedkope gezinswoningen worden omgezet naar

kamerverhuur voerden we eerder al de omgevingstoets in. In 2017 is tevens het bestemmingsplan Herziening Bestemmingsregels Wonen (BP HWB) vastgesteld. Met dit bestemmingsplan hebben we ook de toevoeging van nieuwe kamerverhuur en de intensivering van bestaande kamerverhuur planologisch in principe onmogelijk maakt. Verder hebben we onze huisvestingsverordening aangescherpt om ook voor de gebieden waarvoor het BP HBW nu niet geldt te bereiken dat er minder kleine onzelfstandige kamers worden toegevoegd.

Conclusie

De afgelopen jaren hebben we verscheidene maatregelen genomen om meer sturing te krijgen op de kamerverhuurmarkt. Wij willen voorkomen dat nog meer schaarse en goedkope (gezins)

177

woningen worden omgezet naar kamerverhuur. Met de maatregelen die we in 2017 hebben genomen weten we dit bereiken. Het aantal verleende onttrekkingsvergunningen is nog verder gedaald. Daarnaast leverden we in 2017 nog ruim 700 nieuwe eenheden voor jongeren op. Het totale aantal opgeleverde eenheden sinds de start van BOUWJONG komt daarmee op circa 4.700 nieuwe eenheden.

8.2.3 WIJS

Wij willen het samenleven tussen studenten en Stadjers bevorderden. Uit onderzoek blijkt dat zij weinig met elkaar in contact komen en het ook moeilijk vinden om contact te leggen. Als dit wel gebeurt, ontstaat meer begrip voor elkaar en durven ze elkaar eerder aan te spreken op bijvoorbeeld overlast. Hierdoor verandert de beeldvorming en heeft dit een positief effect op de manier waarop studenten en Stadjers samenleven. Om dit contact te bevorderen zetten we in op WIJS (Wijkinzet door Jongeren en Studenten) en stimuleren we via het platform Leven in stad (een samenwerking tussen bewonersorganisaties,

studentenbelangenorganisaties, kamerverhuurders en gemeente) op een positieve manier het samenleven tussen studenten en andere Stadjers.

Met de volgende indicatoren wordt de voortgang van dit beleidsveld gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie indicator(en) Behaald

2016

Beoogd 2017

Behaald 2017

Aantal studenten dat via WIJS actief is in de buurt

1.200 +/- 1.230

Aantal bewoners dat via WIJS diensten afneemt 1.000 Direct: 385,

Indirect: +/- 800

Aantal bezoekers van website stadclickt 50.000 85.000

Wat wilden we bereiken in 2017?

We willen:

• Dat het aantal opleidingen en studenten dat via WIJS-projecten, initiatieven en onderzoeken voor de buurt doet, verder toeneemt;

• Ook dat het aantal bewoners dat via WIJS diensten afneemt volgend jaar stijgt;

• Dat WIJS een aantal meerjarige programma's gaan ontwikkelen waardoor de inzet van studenten voor de stad voor de aankomende jaren is gewaarborgd;

• Kijken of in meer wijken plekken kunnen komen waar bewoners diensten kunnen afnemen; • Minimaal 5 buurtinitiatieven ondersteunen rondom de leefbaarheid tussen studenten en andere

Stadjers met micro-financiering;

• Het platform Leven in stad verder uitbreiden met partijen die zich bezighouden met thema's rondom jongerenhuisvesting waaronder de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanze Hogeschool Groningen.

Wat hebben we hiervoor gedaan?

Om het aantal opleidingen en studenten via WIJS te laten toenemen is het projectteam bestaande uitwerknemers van de Hanzehogeschool, de Maatschappelijk Juridische Dienstverlening (MJD) en de gemeente verder vormgegeven. Daarnaast is geïnvesteerd in de marketing & communicatie waardoor er meer aanvragen uit de samenleving (bewoners, initiatieven en professionals) zijn gekomen en waardoor meer studenten, docenten en onderzoekers met voorstellen voor opdrachten zijn gekomen. Door procesmatig aanvragen te matchen met het onderwijs zijn er meer projecten, initiatieven en onderzoeken uitgevoerd met daarbij interessante resultaten.

Om het aantal bewoners dat via Wijk Inzet Jongeren & Studenten (WIJS) diensten afneemt te vergroten is ten eerste de naamsbekendheid in de samenleving verder toegenomen door de investering en verdere

178

professionalisering van de marketing en communicatie van WIJS. Steeds meer bewoners zien WIJS in reclame-uitingen voorbij komen, worden doorgestuurd door netwerkpartners of worden meegenomen door anderen die goede ervaringen hebben gehad bij WIJS. Ten tweede is de kwaliteit van de inzet van WIJS verbeterd, waardoor meer mensen goede ervaringen hebben met WIJS. Ten derde biedt WIJS een grote diversiteit aan diensten aan, waardoor meer bewoners direct of indirect een dienst van WIJS afnemen. Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van individuele ondersteuning in WIJS Paddepoel, het organiseren van buurtactiviteiten of het aanbieden van gastcolleges in de wijk. Tot slot is er in 2017 gestart met spreekuren op meerdere locaties, met als gevolg dat ook bewoners in verschillende delen van de stad bij WIJS kunnen langskomen.

De subsidie voor Leven in Stad is volledig benut en we hebben dan ook meer dan 5 buurtinitiatieven

ondersteunt. Het uitbreiden van het Platform Leven in Stad met andere partijen is niet gelukt. We merken dat dit ook lastig is. We zetten daarom met de partijen die wel al zijn aangesloten in om samen het bereik van Stadclickt te vergroten. Het aantal bezoekers van de site www.stadclickt.nl is wel verder toegenomen.

Conclusie

WIJS heeft in 2017 de positieve inzet van studenten in Groningen bewezen en de doelen van WIJS lijken te worden nagestreefd. Deze doelen zijn: verbinden van studenten en andere Stadjers, ontwikkelen van echte praktijkervaring voor studenten, werken aan de leefbaarheid van de wijken, aanbieden van extra

hulpbronnen voor bewoners en stimuleren van actief burgerschap en ondernemerschap bij studenten. Gekoppeld aan deze doelen worden projecten ontwikkeld en opgestart die uiteindelijk kunnen leiden tot structurele programma’s. Inmiddels is er een driejarenplan ontwikkeld waarin programma’s beschreven staan die in 2018 verder vorm zullen krijgen en zal in het voorjaar van 2018 een samenwerkingsovereenkomst worden ondertekend.

Met verschillende netwerkpartners is gekeken waar en hoe WIJS diensten kan ontwikkelen in verschillende wijken. WIJS vindt het belangrijk dat er een duidelijke toegevoegde waarde is voor de wijken en maatwerk is hierbij noodzakelijk. Er is in 2017 gestart met verschillende pilots, waaronder in het Floreshuis

(Korrewegwijk), het Wijkbedrijf (Selwerd), de Voedselbank (Oosterparkwijk), het Forum (Centrum),

Backbone050 (Vinkhuizen) en de Innovatiewerkplaats Helpman/de Wijert (Wijert). Begin 2018 worden deze pilots geëvalueerd en gekeken hoe deze pilots verder vorm kunnen krijgen. Betreffende losse projecten is WIJS inmiddels actief geweest in 19 buurten, vaak met onderzoek.

Met de huidige betrokken partijen bij het Platform Leven in Stad zijn we tevreden over hoe www.stadclickt.nl

zich ontwikkeld en zetten we in op het vergroten van het bereik van de website.