• No results found

Uitwerking panelgesprek met leerlingen van de Buma Music 9

Academy

Bij het tweede panelgesprek zijn de leerlingen via een docent aan de Buma Music Academy benaderd. Er zijn in totaal tien leerlingen aanwezig, bestaande uit zes meiden en vier jongens. De leerlingen zitten in het vierde jaar van de middelbare school. Het is een vwo-klas. Het panelgesprek verliep goed, de docent is erbij gebleven zodat de leerlingen de aandacht zouden behouden tijdens het panelgesprek. Alle leerlingen hebben meegedaan echter waren er vier meiden die veel aan het woord waren.

Vrije tijd en interesses

De leerlingen sporten allemaal en beoefenen onder andere hockey, tennis, volleybal, voetbal en zeilen. Ook maken de leerlingen muziek. Ze spelen onder andere piano, saxofoon, gitaar en een aantal leerlingen zingt. Vijf leerlingen werken in het weekend. Alle leerlingen hebben interesse in het maken van muziek. Ook afspreken met vrienden werd meerdere keren genoemd.

School

Normaliter wordt er niet veel tijd besteed aan school door de leerlingen. Tijdens de toets week wordt meer tijd aan school besteed dan anders . De leerlingen gaven aan dat ze huiswerk hebben en dat het aan jezelf ligt hoe men dit invult, of men het goed bijhoudt of dat men twee dagen van te voren heel goed gaat leren. Ook hier wordt gewerkt met planners, op deze manier wordt er gekeken wat er elke dag gedaan moet worden. Ook gaven de leerlingen aan dat het aan de docent ligt, hij of zij heeft de controle hierover. Over het algemeen is er geen controle, de leerlingen gaven aan dat ze vonden dat ze oud en wijs genoeg waren.

Emelia: “Klas 1 tot en met 3 heeft wel verplicht muziekles”

De leerlingen vertelde dat dit de enige 4 vwo muziekklas is van de Amersfoortse Berg. Er is nog een havo klas en drie vmbo muziekklassen. 5 vwo heeft ook een muziekklas. Ook vertelde de leerlingen dat klas 1 tot en met 3 muziekles krijgen. De leerlingen van 4 vwo kregen de afgelopen periode alleen les van het Buma lespakket. Ze moesten veel zelfstandig aan hun eigen nummer werken. Voor de proefwerkweek werd er ook geleerd voor theoriestof. Dit ging onder andere over romantiek, kunstgeschiedenis en wie de bekende muziekm ensen waren in het vak. Dit vonden de leerlingen niet leuk. De leerlingen gaven aan dat ze zelf ervoor hebben gekozen om in een muziekklas te zitten. Ze vinden muziek maken erg leuk.

“Meestal is het de hele periode bijna niets doen en dan met de toetswee k heel veel leren”

Over het algemeen gaven de leerlingen aan dat ze best veel doen tijdens de muzieklessen van de Buma. Onder andere piano spelen en ander soortmuziek maken. Een aantal leerlingen gaf aan niets te missen tijdens de lessen. Wat de leerlingen leuk vonden, is dat ze zelf bezig zijn. De lessen beginnen klassikaal maar daarna gaat iedereen zijn eigen gang met een groepje. De theorielessen worden als minder leuk ervaren wanneer de hele klas m oet luisteren naar een uitleg die de docent geeft. De leerlingen vinden het leuker om muziek te maken en te werken aan een eigen nummer.

De leerlingen hebben met hun muziekdocent contact op Facebook , de speciale Buma Music Academy Facebookpagina van de s chool. Hier post de docent alle berichten die de Buma Music Academy ook plaatst op haar eigen pagina. Ook worden er via deze pagina berichten geplaatst over wanneer er een toets is en wat de leerlingen hiervoor moeten leren. De leerlingen hebben contact met de muziekdocent via de Facebookpagina die de docent heeft gemaakt. Twee leerlingen vertelden dat ze social media les op school kregen die de gevolgen van social media belichtten. De leerlingen zeiden dat ze niet in de les hun telefoon mogen maar dit soms wel gebeurt omdat het ligt aan de docent.

Emelia: “Alsof we dat niet weten wat de gevaren van social media zijn”.

Muziekvoorkeur

Over het algemeen wordt er naar hiphop, top 40, pop, techno en deep house geluisterd. Een aantal jongeren zeggen dat ze hard rock echt vreselijk vinden. Klassiek vinden een paar meiden niet mooi maar ze zouden wel naar een concert gaan. De leerlingen riepen de namen Marco Borsato, Kenny B en Ali B als eerst. Daarna Ilse de Lange, Douwe Bob en Nielson. Singer Songwriters werden tevens genoemd door de leerlingen. De instrumenten piano, viool, gitaar, trombone, trompet en saxofoon zijn favoriet onder leerlingen. Twee leerlingen zingen alleen. De rest van de leerlingen bespeeld één of twee instrumenten.

Social media

De smartphone wordt het meest gebruikt voor social media, onder andere Snapchat en Whatsapp. Een aantal leerlingen maken veel foto’s met hun telefoon en plaatst dit op Instagram. Ook wordt er nog veel gebeld en gesmst door de leerlingen. Sms’en gebeurt alleen als de internetbundel op is. Whatsapp, Instagram, Snapchat en Facebook werd door iedereen uitgesproken als populairste social media. Er wordt per dag veel tijd besteed aan social media. De leerlingen schatten minimaal drie uur per dag aan social media te besteden. Vooral op dagen wanneer er geen school is, wordt er veel gekeken op social media maar ook tijdens de pauzes op school. Sommige leerlingen zeiden door de weeks, andere zeiden in het weekend veel gebruik te maken van social media. Vooral op plaatsen waar WIFI is wordt er gebruik gemaakt van social media. Veel leerlingen hebben geen internetbundel. Uiteindelijk vertelde de meeste leerlingen dat ze doordeweeks op hun telefoon zitten, vooral tijdens een saaie les. Bijna alle leerlingen zeiden in de avond social media te gebruiken. Ook

wordt social media gedurende de middag tijdens het huiswerk maken gebruikt. In de ochtend hebben de leerlingen te weinig tijd voor social media in verband met haasten en opstaan.

Jorre: “Ik gebruik Facebook niet zo vaak meer, ik denk dat Facebook beetje is geweest, eerst was het plaatsen van foto’s en statussen en nu doet niemand dat meer”

Er worden meer merken dan Bekende Nederlanders gevolgd op social media. Nike en Adidas werden als bekende merk genoemd. Op Instagram worden Bekende Nederlanders als Doutzen Kroes gevolgd en rap artiesten als Logic. Veel leerlingen gaven aan screenshots te maken van een bericht en dit door te sturen naar vrienden. Ook wordt het taggen van vrienden meerdere malen genoemd. Het ligt ook aan het soort bericht, vertelde een leerling.

Lieve: “Het moeten leuke berichten zijn en niet gênant voor een vriend of vriendin”. Faceb ook

Alle leerlingen uit het panelgesprek hebben Facebook. Er wordt niet vaak meer gebruik gemaakt van Facebook, de leerlingen vinden dat de hype rond Facebook geweest is. Het plaatsen van foto’s en statussen is niet meer populair. Er wordt nog wel elke dag op Facebook gekeken door de leerlingen. Af en toe wordt er profielfoto veranderd. Er worden meer foto’s bekeken van onder andere Best Vines en Ninegag. Er wordt ook gekeken naar evenementen die via Facebook zijn aangemaakt. Op twee leerlingen na wist niemand wat een community was. De andere twee kijken af en toe op communities, waaronder s port communities en Best Vines. Ook televisieseries werden genoemd door deze twee leerlingen.

Twitter

De leerlingen hebben wel Twitter maar er wordt nauwelijks gebruik meer van gemaakt. Sommige gaven aan dat ze hun wachtwoord niet meer wisten. Een aantal leerlingen gaf aan dat ouders van het gebruiken voor werk. Twitter is niet meer interessant voor de leerlingen. Op Facebook kijken is makkelijk omdat daar alles wordt geplaatst, van zowel Twitter als Instagram.

YouTub e

YouTube wordt af en toe gebruikt. Op YouTube wordt voornamelijk muziek geluisterd. Ook worden dansvideo’s en How-to video’s bekeken door de leerlingen. Tutorials over make -up en verzorging vinden de meiden erg leuk. De leerlingen volgen niemand op YouTube.

Instagram

Iedereen, op een leerling na, gebruikt Instagram . Hier wordt elke dag op gekeken. Er wordt af en toe zelf content geplaatst door de leerlingen maar ze vinden het leuker om foto’s en video’s van anderen te bekijken. Er wordt veel gekeken naar profielen van bekende en van onbekende mensen. Leuke vines is erg populair onder de leerlingen. Er worden meer foto’s dan video’s geplaatst op Instagram door de leerlingen.

“Ik kijk wel naar de evenementen op Facebook als ik dan een leuk feestje zie waar ik heen wil en je ziet dan dat er ook meer bekenden heengaan”

Buma Music Academy

De vormgeving vinden de leerlingen goed. Ze vinden de website duidelijk en het ziet er mooi uit met mooie kleuren. Het ziet er niet saai uit. Er staat veel informatie en leuke video’s op. Een aantal leerlingen zijn nog niet op de website geweest. De leerlingen vinden de video’s goed omdat ze ‘niet te lang zijn’ en ‘lekker wegkijken’.

Faceb ookpagina

Op enkele na wisten weinig leerling van het bestaan van de Facebookpagina van de Buma Music Academy af. De leerlingen hebben een eigen Facebookpagina waar alles van de Buma op wordt gedeeld. De leerlingen die de pagina wel kenden, vonden de video’s en de tutorials leuk om te bekijken.

YouTub epagina

De YouTube pagina wordt niet bekeken door de leerlingen. Een aantal leerlingen hadden ter inspiratie gekeken naar de video van de finale van vorig jaar.

Een aantal leerlingen zeiden dat ongeveer drie keer per week een bericht op social media plaatsen goed is. De andereleerlingen vonden dit te veel. Eén keer in de week minimaal. Eén leerlingen zei elke dag op Facebook te kijken, hem maakt het niet veel uit. Op Instagram moeten het vooral foto’s zijn maar af en toe een video vinden de leerlingen ook leuk. Op Facebook kijken de leerlingen alleen naar video’s of een bijzondere update. Het moeten vernieuwende berichten zijn anders vinden sommige leerlingen het niet leuk en ontvolgen ze mensen. De leerlingen wisten weinig tot niets van de challenges af. Onderling werd er gepraat over de nummers die men kan insturen. Ook werd er gevraagd of de Ableton muziek ermee te maken had.

Ali B vinden de leerlingen geschikt voor een Music Master. Ook alle andere coaches van The Voice Of Holland werden meerdere malen genoemd. Singer so ngwriters werden ook vaak genoemd door de leerlingen, onder andere Douwe Bob en Nielson.

Uitwerking half-gestructureerde interview social media-experts