• No results found

Uitwerking half-gestructureerde interview Buma Music Academy 10

docenten

Twee muziekdocenten, die les geven uit het Buma Music Academy lespakket, zijn geïnterviewd. Beide docenten zijn apart van elkaar geinterviewd maar ze hebben dezelfde topics gehad. Daarom worden beide docenten samengevoegd en vergeleken met elkaar in de onderstaande uitwerking. Esther de Lang is muziekdocent op de Amersfoortse Berg in Amersfoort en Mattijn Wubs is muziekdocent op het Zernike College in Zuidlaren.

Manier van lesgeven

Het verschilt per docent hoeveel tijd ze besteden aan lesvoorbereiding . Eén docent bereidt niets voor en kijkt per les wat ze wilt gaan geven en vraagt ook aan haar leerlingen wat zij willen. De andere docent is er soms een hele dag mee bezig om een les voor te bereiden. Hij houdt ervan om zijn eigen materiaal te schrijven en uit te zoeken. Dit kost veel tij d. Beide docenten mogen hun eigen lessen indelen. Een docent gaf aan dat het belangrijk is om bepaalde theorie wel mee te geven en dat niemand kijkt naar wat voor lessen zij geeft. De kinderen in de examenklassen moe ten goed voorbereid zijn. Voor kinderen op het vmbo worden de lessen makkelijker gemaakt dan voor de kinderen op de havo en vwo. Hier wordt dieper op de stof in gegaan.

Esther: “Ik ben vrij om mijn eigen lessen in te delen, als ik de kinderen maar bepaalde theorie meegeef. Voor de rest kijkt niemand ernaar wat ik doe als de kinderen in de examenklassen maar goed voorbereid zijn”.

Online leeromgeving van Buma Music Academy

De onderwerpen van het online lespakket zijn aansprekend en het sluit goed aan bij de beleveniswereld van de leerlingen. Het is actueel en er is een mogelijkheid om te veranderen van lessen. Niet alle modules vinden de docenten leuk. Het hele lespakket is geschikt voor alle niveaus, alleen voor havo en vwo wordt wat dieper in de stof gegaan. Beide docenten vertellen dat het online lespakket niet voldoende is voor een volledige lesmethode. Het is te weinig stof om drie jaar mee te vullen. Ook mist er een belangrijk onderdeel volgens Esther, namelijk noten lezen. Er wordt gezegd dat de Buma Music Academy op dit moment alleen als project gezien kan worden en niet als compleet lesprogramma. De Buma Music Academy is op dit moment een onderdeel van de muzieklessen. Het wordt als meerwaarde gezien dat de kinderen workshops krijgen en extra activiteiten mogen doen. Voor scholen die muziek niet als eindexamenvak hebben, is het lastig om dit toe te voegen. Ook wordt er gezegd dat het een eenzijdig lespakket is. Dit is voor de eerste, tweede en derde klas geen probleem, maar voor de bovenbouw wel. Ook vertelt Esther dat veel scholen het niet belangrijk vinden om muziekles te geven.

Wat er nog mist in het online lespakket zijn d uidelijke speelopdrachten. De twee docenten zijn tegenstrijdig op het gebied van theorie. Eén docent vindt dat het lespakket te weinig theorie bevat en de andere docent vindt dat het lespakket te veel theorie bevat. Ook wordt er vertelt dat docenten, die nog nooit met de Buma Music Academy hebben gewerkt, niet direct zullen begrijpen hoe het lespakket in elkaar zit en daardoor kan het snel in de kast belanden.

Mattijn: “De methode van de Buma zit best goed in elkaar maar het kan toch wel snel in de kast b elanden en dan komt er toch stof op, ook omdat mensen misschien niet weten hoe ze dit moeten uitvoeren, daar kan ik me wel wat b ij voorstellen. Maar er werken oo k docenten met het lespakket die zelfs geen muziekles geven”.

De leerlingen vinden het lespakket erg leuk. Het is aansprekend materiaal. Ze zijn enthousiast omdat ze zelf kiezen voor muziekles. Vooral de Ableton cursus spreekt de leerlingen aan. Ook de workshops die extra worden ingezet vinden leerlingen leuk.

Social media gebruik in les

Het hangt van het moment af vertelt Esther. Er wordt in de les gewerkt met een programma waarin leerlingen interactief kunnen meedoen aan een quiz. Ook worden songteksten opgezocht met de mobiele telefoon. Als docent kan menzelf aangeven of het wel of niet mag. Tijdens het uitleggen van stof mogen leerlingen niet hun mobiel gebruiken.

Mattijn: “Er zijn wetenschappelijk gezien ontzettend veel argumenten waarom muziek zo goed is. Ik denk dat die trend uiteindelijk wel omkeert en dat muziek wel toeneemt. Momenteel zie je gewoon dat op de Pab o geen of nauwelijks muziek wordt gegeven en op deze manier gaan docenten op de basisscholen met geen of weinig kennis van muziek lesgeven. Dan heb je dus al een gat”.

Persoonlijke social media gebruik

Esther gebruikt social media om leerlingen snel te bereiken. Via Facebook krijgt de docent veel sneller respons , vertelt ze. Veel docenten blokken kinderen omdat zij het een stukje privacy vinden. De andere docent gebruikt social media niet veel meer. Ongeveer anderhalf á twee uur per dag wordt er besteed aan social media. En aan YouTube wordt ongeveer een uur besteed per dag. Esther gebruikt social media voor school en voor vrienden en bekenden. Voor school zijn er groepen aangemaakt en privé gebruikt zij social media ook maar let zij op wat ze plaatst.

Esther: “Het is online lespakket is geen voorwaardige methode, maar een leuke opvulling voor muziekles en als je het een voorwaardige methode wilt maken zodat het vervangen kan worden door de huidige muziekles dan moet je andere vakken toevoegen, vakken die in exam enklassen worden gegeven”.

Social media van Buma Music Academy

De Facebookpagina vinden beide docenten niet heel bijzonder. E én docent zit er nooit op vanwege tijdsgebrek. De andere docent geeft aan dat het belangrijkste wat erop hoort te staan, op de pag ina staat. Allebei de docenten maken geen gebruik van de Facebookpagina van de Buma Music Academy. Esther kopieert alles wat nodig is op haar eigen Facebookpagina van haar klas.

Esther: “Het nadeel is dat het lespakket vrijblijvend is, met een boek heb je echt een probleem als je niets doet en b ij de Buma Music Academy maakt het niet uit omdat niemand dit b ijhoudt”.

Interview concept Buma Music Academy met twee docenten