• No results found

Online lespakket 12

Het online lespakket is niet geschikt voor elk niveau van het voortgezet onderwijs. Muziekdocenten besteden geen tijd aan een nieuw lespakket als ze ernaast nog les moeten geven uit een ander lespakket. Het online lespakket wordt voor docenten aantrekkelij ker als:

1. Het lespakket bestaat uit alle onderdelen van een muziekles 2. Er examenstof in behandeld wordt

3. De lesstof voor alle niveau’s wordt aangepast

Social media integreren in online lespakket 12.2.1

Uit dit onderzoek is gebleken dat het online lespakket mogelijkheden biedt om alsnog leerlingen te bereiken en dat docenten het geen probleem vinden om social media te gebruiken voor lesdoeleinden. Op het moment dat docenten een les uit het online lespakket gebruiken en hierin staat dat leerlingen naar bijvoorbeeld de Facebookpagina moeten gaan om een opdracht in te leveren, kan de Buma Music Academy vaker reacties krijgen op content die ze maken (waaronder de challenges) en verspreiden. Daarom wordt er geadviseerd aan de Buma Music Academy om social media te verwerken in het online lespakket door bijvoorbeeld:

 De Buma Music Academy een deel van een opdracht uit het online lespakket via social media deelt, om mensen nieuwsgierig te maken.

 De challenges worden gebruikt als beloning van een opdracht uit het online lespakket  De tutorials te verwerken in het online lespakket, zodat leraren kunnen verwijzen naar de

rest van de tutorials op YouTube of Facebook.

 De docent aan te sturen om leerlingen een opdracht uit het online le spakket op Facebook in te leveren. Zo kunnen leerlingen hun werk met elkaar vergelijken en ook met andere leerlingen buiten de klas om .

 De docent verwijst in het online lespakket naar de social mediapagina’s voor extra video’s en tutorials .

13

Evaluatie

In dit hoofdstuk wordt ingegaan op hoe het onderzoek is verlopen en wat de verbeterpunten zijn.

Het is allemaal begonnen bij het vinden van een bedrijf om af te studeren. Ik had contact met Saskia Doolaege via Tin Can omdat wij samen hebben gewerkt bij Het Beste Idee Van Nederland. Na een goed gesprek vertelde ze mij dat er een afstudeerplek vrij was bij de Buma Mu sic Academy. Ik wist op dat moment weinig van de Buma Music Academy af, helemaal niets eigenlijk. De stage zou bestaan uit het bijhouden van de social mediapagina’s van de Buma Music Academy en voor hun een social mediastrategie te ontwikkelen danwel de oude strategie aan te passen, die tevens als blauwdruk kon worden ingezet bij andere projecten. Omdat ik zelf geen verstand had van social media, behalve mijn eigen Facebook en Instagrampagina bijhouden, werd het een uitdaging die ik graag aanging.

Zoals iedereen ben ik begonnen met deskresearch. Er is was voldoende recente informatie te vinden op het gebied van social media, trends in het onderwijs en een social mediastrat egie. De Buma Music Academy heeft geen concurrentie, daarom is er gekeken naar Best P ractices. Door de deskresearch zijn er een aantal punten duidelijk geworden maar nog lang niet alles om voor de Buma Music Academy een goede strategie op te zetten. De doelgroep analyse was lastiger te vinden via de deskresearch. De interesses van leerlingen tussen 14 en 18 jaar zijn heel divers en moeilijk vast te leggen. Gelukkig kon ik dit aanvullen door middel van fieldresearch. De twee panelgesprekken gingen tot mijn verbazing goed. Omdat het scholieren betrof en over het algemeen lastig te vermaken zijn voor minimaal een uur, had ik hier een hard hoofd in. Maar zowel de leerlingen die de Buma wel kennen als de leerlingen die de Buma niet kennen , waren erg behulpzaam. Het enige minpunt was dat er twee jongens op het laatste moment af hadden gezegd bij het eerste panelgesprek. Gelukkig had ik nog acht leerlingen en kon het panelgesprek gewoon doorgaan.

De interviews blijven eng om te doen. Wie moet je vragen? Hoe reageren ze? Praten ze wel? Omdat ik snel wist wie ik wilde interviewen, ging ik dit vroegtijdig inzetten. Saskia heeft mij veel geholpen met het zoeken van docenten en leerlingen vanuit de Buma Music Academy. Ook heb ik tijdens mijn onderzoek veel telefonisch contact gehad met docenten waardoor ik erachter ben gekomen dat het online lespakket niet waterdicht is en hier nog veel aan veranderd kon worden. De interviews met de social mediaexperts en de cultuur-en onderwijsexpert vond ik het moeilijkst. Zij zijn de vakmensen in dit gebied, waardoor ik mij goed moest voorbereiden. Ik had voor elk interview een half uur tot een uur gerekend. Bij een aantal geïnterviewden liep het wat minder goed. Één social mediaexpert had maar weinig tijd en gaf korte antwoorden. Ondanks dat, heb ik een beter idee over social media en het onderwijs gekregen. Door de panelgesprekken en de deskresearch ben ik erachter gekomen dat een social mediastrategie gericht op leerlingen niet gaat werken voor de Buma Music Academy. Hierna ben ik ‘out of the box’ gaan denken en mij gaan verdiepen in het online lespakket. Hierdoor ben ik afgeweken van mijn plan van aanpak. Door twee onderwijsexperts en twee docenten te interviewen werd er duidelijk dat er het online lespakket nog lang niet compleet is en dat dit de reden

kan zijn waarom docenten afhaakten. Met de antwoorden uit de laatste vier interviews heb ik een conceptadvies gemaakt gericht op het online lespakket. Middels twee laatste interviews met Buma Music Academy docenten is het conceptadvies besproken.

Ik heb bij Tin Can veel ruimte en tijd gekregen om aan mijn scriptie te werken. Ook was iedereen die bij de Buma Music Academy werkt, erg behulpzaam. Het maken van een scriptie wordt hierdoor een stuk makkelijker en vooral leuker. Met de nieuwe methode van afstuderen vanuit de Hogeschool van Amsterdam was ik erg tevreden. Ik was heel blij met de snelle respons van mijn afstudeerbegeleider. Dit motiveerde ook om binnen zes maanden klaar te zijn met de afstudeeropdracht.

Validiteit en generaliseerbaarheid