• No results found

Interview docent Mattijn Wubs BMA 13

In document Social mediastrategie Buma Music Academy (pagina 129-134)

Sheila: “Kunt u mij vertellen wie u bent en wat u doet?”

Mattijn: “Ik ben Mattijn Wubs en ik ben muziekdocent in Zuid Laren op het Zernike College. Ik ben muziekdocent in hart en nieren en mijn passie gaat uit naar het samenspelen in die combo’s en bandjes”.

Sheila: “Waar geeft u les in en hoe vaak geeft u les?”

Mattijn: “Ik heb een voltijd aanstelling, dat zijn 26 lesuren en ik geef ook nog les op de havo van Zernike in Groningen. Momenteel doe ik er ook nog een studie naast op het conservatorium”.

Sheila: “Hoeveel klassen geeft u les?”

Mattijn: “Ik geef alle klassen les, van basis tot kaderr, theoretische lee rweg, havo en vwo. Het is een onderbouw locatie. Dit is dus verdeeld over 26 lesuren muziek, en over twee scholen”.

Sheila: “Hoeveel tijd heeft u voor lessen? Qua voorbereiding”

Mattijn: “Hoeveel tijd ik gebruik voor les, phoe.. als ik het heel uitvoerig wil doen, kan dat wel een hele dag in beslag nemen. Dus als ik dan op een zaterdag, ik hou ervan om mijn eigen materiaal te schrijven, dus dan heb ik het niet alleen over een lesplan maar ook over alle kaarten en akkoorden voor een gitaar, basslijnen, drumpatronen, zanglijnen, teksten enzovoort, dus dan kun je wel voorstellen dat als je zelf al dat materiaal moet uitzoeken, dit wel heel veel tijd kost.”

Sheila: “Doet u dit alleen of in combinatie met andere lessen?”

Mattijn: “Ja dit doe ik niet elke keer anders hou ik het niet vol. Je hebt het voordeel als je af en toe materiaal gebruikt wat je al eerder verzameld hebt, dat is er natuurlijk ook.”

Sheila: “Wat is er belangrijk qua lesinhoud?”

Mattijn: “Ik mag mijn lessen zelf indelen. Hier ben ik vrij in. Ik vind het wel belangrijk dat ze ook theorie krijgen, maar het maken van muziek vinden de kinderen zelf veel leuker. Dus ik probeer dat te combineren”

Sheila: “Wat vindt u van de online lespagina van de Buma?

Mattijn: “Het leuke is dat ik zelf ook al een beetje die insteek had, wat de Buma op dit moment aan het doen is. Van een podium aanbieden voor leerlingen en daarom ben ik toen der tijd ook met Buma in zee gegaan omdat het mij heel erg aansprak. Hoe dat materiaal eruit zou zien en tot mijn verrassing was er ook veel overlap met dingen die jullie doen en die ik in gedachte had. Dat was erg leuk om te zien”.

Mattijn: “De onderwerpen zijn aansprekend en ik vind het ook een mooie, als je er vanuit gaat van het uitvoerende en het een podium geven van leerlingen, sluit het heel mooi aan bij de belevingswereld van de leerlingen, soms zijn de opdracht wel wat talig, best wel veel tekst en uitleg en bij een onderwerp als songwriting bijvoorbeeld kan ik me dit heel goed voorstellen, dan is het ook schrijven en teksten en dan word je ook geleerd om naar teksten te kijken, maar ik heb een aantal jaar geleden gezegd dat het mooi zou zijn als er een programma bijkom t waar allemaal tutorials te zien zijn en vooral dingen doen, toen kwam de musicboxapp. Daar worden op verschillende levels muziek aangeboden.”

Mattijn: “Wat ik een verrijking zou vinden is dat er duidelijke speelopdrachten zouden komen bij het online lespakket. Wat ik net al zei vind ik dat er te veel theorie lesstof is en te weinig dingen om te doen. Waar leerlingen dan ook mee aan de slag komen. En dat kan als het goed is bij de musicboxapp”.

Mattijn: “De methode van de Buma zit best goed in elkaar maar het kan toch wel snel in de kast belanden en dan komt er toch stof op, ook omdat mensen misschien niet weten hoe ze dit moeten uitvoeren, daar kan ik me wel wat bij voorstellen. Maar er werken ook docenten met het lespakket die zelfs geen muziekles geven”.

Sheila: “Mist u bepaalde dingen op de online lespagina?”

Mattijn: “Als je terugkijkt naar wat Buma is en doet, dan begrijp ik heel goed dat het lespakket er zo uitziet, wat dat betreft is het in lijn met de verwachting, je kunt natuurlijk andere doelen stellen en kijken naar hoe zit het in de muziekwereld en veel breder kijken. Ik begrijp daarom heel goed waarom er voor deze insteek is gekozen.

Op dit moment kun je het alleen als een project zien, het is ook niet een curriculum voor een heel schooljaar, ik geef in de derde bijvoorbeeld een blokuur muziek in het jaar en dat zijn heel wat uren, dan is Buma een onderdeel hiervan. Het voldoet niet in een compleet lesprogramma. Ik werk bijvoorbeeld met mijn leerlingen naar een live optreden toe en daar geef ik ze leuke tools voor. Ik heb leerlingen ook een keer mee mogen nemen achter de schermen en dat vond ik ook erg leuk. Dat heeft ook echt meerwaarde, dit was in Groningen bij Eurosonic. Daar krege n ze workshops en mochten ze kijken hoe een concert werd opgezet en wat daar allemaal bij kwam kijken qua organisatie. Dat vond ik ook echt meerwaarde hebben. Ik snap dat dit niet altijd gerealiseerd kan worden.”

Sheila: “Wat vinden de leerlingen van de lessen?”

Mattijn: “Het is in hun belevingswereld, het is echt aansprekend materiaal. En vooral ook zo’n ableton cursus zie je dat leerlingen echt van opleven, dat ze op die manier ermee bezig zijn en dat is ook weer de insteek, ik vind dat soort dingen ook leuk maar ik ben altijd van de combo’s en instrumenten en dan is zo’n onderwerp vaak onderbelicht en als je dan zo’n workshop in huis kan halen is dat natuurlijk ontzettend leuk. Ik vind het wel heel textueel, want het gaat wel over een muziekles en er zijn wel hele leuke opdrachten voor erbij maar die blijven heel erg in bepaalde oppervlakte. Het gaat niet de diepte in. Zo’n onderwerp is dan bedoeld voor de eerste klas. Je zou dat over drie jaar kunnen doen, maar in de derde is het dan eigenlijk iets te basis, terwijl je het wel in een programma aanbied.”

Sheila: “Mogen leerlingen hun mobiel gebruiken voor lessen?”

Mattijn: “De officiele regel is dat de docent daarvoor instructie moet geven, dan is dat toegestaan. Ik heb laatst een les gehad dat heet Karoet, daar kunnen ze zelf vragen beantwoorden en stemmen, dat is wel grappig. Wij gebruiken dit ook wel. Je maakt als docent een quiz aan en die zien ze op het bord, dan kunnen leerlingen zelf interactief meedoen. Ze kunnen gelijk zien hoe ze gescoord heb ben ten opzichte van anderen. Ik laat ze gewoon songteksten opzoeken. Je geeft als docenten aan wanneer het mag of niet. Het is op dit moment wel een ramp, je ziet ze overal met hun telefoon. In de

kantine praten ze amper meer met elkaar. Iedereen zit op d ie telefoontjes. Ik begrijp het wel, ik vind het zelf ook harstikke leuk, maar het heeft ook een keerzijde natuurlijk.”

Sheila: “Hoe ziet u de toekomst van de Buma?”

Mattijn: “Ik heb ook collega’s die een hele andere visie erop hoe zo’n muziekles eruit hoort te zien, die komen bijvoorbeeld uit de klassieke wereld en missen daardoor bepaalde dingen in het lespakket en ook mensen die er wel mee willen werken maar die nooit met combo’s werken, lijkt het me heel lastig voor. Hoe kom je tot een klinkend resul taat, hoe begeleid je de leerlingen daarin, ik denk dat dat wel een lastig punt is. Op een gegeven moment kun je denken van en klinkt iets niet in dat bandje, maar waar ligt dat dan aan, hoe breng je dat verder en daar worden ook die coaches voor ingezet vanuit het werkveld maar dat is natuurlijk beperkt. En dat is logisch dat kan ook niet anders. Daar zit wel een lastig punt in. Bij ons in Zuidlaren is een andere werkelijkheid dan de randstad.” Mattijn: “Zoals ik het nu zie, zou je bepaalde modules in het eerste leerjaar moeten aanbieden, en een aantal in twee en een aantal in drie, qua niveau dan als ik dit zo inschat.”

Mattijn: “Ze komen ook wel terug op de telefoons, er is onderzoek gedaan naar kinderen die willen leren zingen, maar het schijnt dat ze daar helemaal niet van leren zingen, het heeft geen effect. Dat zijn wel interessante dingen om mee te nemen, technologieën zijn leuk maar dat de oude methode nog steeds het beste werkt. Ik krijg zelfs vanuit Assen te horen dat kinderen gaan klagen dat docenten alleen maar werken via de Ipad en dat de kinderen nooit meer iets doen met muziekinstrumenten enzo. Het bied leuke mogelijkheden, maar in een echte muziekles moeten wel muziekinstrumenten bespeeld worden. Drumstel, gitaar. Ze moeten ook wel een gitaar in handen blijven houden. Als je geen voorzieningen op school hebt is het wel een oplossing, je kunt op de Ipad wel gitaar spelen of een bassline, maar het spelen van instrumenten, het zelf doen en het zingen moet voorop blijven staan. Daar heb je ook bepaalde doelen voor, er is ook onderzoek naar gedaan, hoe moeten bepaalde lessen eruit zien. Himmelrijk is een auteur van de methode podium. En dan ben ik benieuwd naar hun te vragen van wat is jullie imput, hoe ziet de methode eruit en hoe kan het nog wat verdieping krijgen.”

Sheila: “Waarvoor gebruik u social media?”

Mattijn: “Ik gebruikte wel social media, maar vanwege de huidige situatie met privacy enzo ben ik niet veel meer te vinden op social media. ik vond het vroeger altijd leuk om in contact te komen met mensen die verder weg wonen, ik heb ook een tijdje in amerika gewoond en dan is het heel leuk om zo contact te houden, maar op een gegeven moment heb je dat wel weer gezien.”

Sheila: “Welke social media gebruikt u het meest?”

Mattijn: “Ik zat altijd het meeste op facebook, maar omdat daar ook zoveel met privacy aan de hand is ben ik er helemaal afgestapt. Mijn vrouw zit er nog wel op en gebruikt dan mijn naam op, dus we zijn wel samen op facebook, maar zelf hou ik het niet meer bij. Ook had ik tw itter maar daar maak ik ook weinig gebruik meer van.”

Mattijn: “Ik besteed heel weinig tijd aan social media, misschien een uurtje per dan aan YouTube. Maar voor de rest besteed in weinig tijd aan social media.”

Sheila : “Had u nog contact met leerlingen op social media?”

Mattijn: “Nee ik had helemaal geen contact met leerlingen op facebook. Nee dat deed ik niet. Ik heb het puur over mijn prive dan. Een manier om contacten met collega’s te onderhouden, maar niet met leerlingen”.

Sheila: “Heeft de school een social media pagina?”

Mattijn: “De school heeft een facebook pagina en een twitter pagina en deze wordt ook veel gebruikt en dat werkt ook effectief. Dit is een goede pr voor de school. Geli jk als er wat is, als leerlingen hebben opgetreden wordt dit meteen op facebook gezet.”

Sheila: “Wie volgt u op social media?”

Mattijn: “Ik weet niet of YouTube ook telt, daar kun je ook berichten achterlaten en dingen liken, dat doe ik wel. Daar maak ik wel gebruik van.”

Sheila: “Wat vindt u van de Facebookpagina van Buma?”

Mattijn: “Ik ben daar wel op geweest, maar ik doe helemaal niets meer met facebook. Ik heb een voltijd baan en voltijd studie dus ik heb daar totaal geen tijd voor, voor dat soort dingen”.

Sheila: “En van de helpdesk?”

Mattijn: “Omdat ik niet op facebook zit, maak ik ook geen gebruik van de helpdesk van de Buma” Mattijn: “Buma heeft ooit een eigen website gehad en op een gegeven moment is dit toch overgegaan op iets anders. Ik kan alleen maar zeggen vanuit mijn eigen beleving en ik weet niet of het klopt, maar ik zou toch een goede eigen website hebben, dit is puur mijn eigen beleving. Dat je de activiteiten neerlegt bij een bepaald bedrijf om de website bij te houden”.

Mattijn: “Bij ons is het een luxe situatie. We hebben gewoon muzieklessen op school dus die doelstelling is al gehaald. En dan worden die modules extra ingezet, maar het is niet een volwaardig programma. Ze mogen kiezen voor muziek of CKV en daarbij doet iedereen ma ar wat, zoiets van ga naar dat museum en maak een foto en zeg wat je ervan vindt. En als muziek docent vind ik dat geen goede ontwikkeling.”

Mattijn: “En er zijn wetenschappelijk gezien er ontzettend veel argumenten waarom muziek zo goed is. Ik denk dat die trend uiteindelijk wel omkeert en dat muziek wel toeneemt. Momenteel zie je gewoon dat op de Pabo geen of nauwelijks muziek wordt gegeven en op deze manier gaan docenten op de basisscholen al met geen of weinig kennis van muziek lesgeven. Dan heb je dus al een gat. En dan op de middelbare school heb je het vak muziek maar daar mag ook gekozen worden voor het van CKV en dan wordt drama en muziek samengevoegd en dan is het gewoon een project. Dat kan ook een gevaar zijn van het succes van de Buma, dat doce nten het gaan inzetten als modules, juist omdat het zo vrijblijvend is. Eigen zou het dan een diepere lading moeten krijgen. Beat and Bitz kun

je bekijken. Doordat het online is worden fouten snel aangepast. Veel scholen gebruikt dit ook. Maar dit is een betaalde methode waar scholen licentie moet aanvragen. Zij gaan wat meer dieper in de stof.”

Mattijn: “De kerndoelen van muziek zijn ook belangrijk en het SLO die wordt veel ingeschakeld op scholen om dingen te verbeteren.”

Interview conceptversie BUMA docent BMA Anouk Smit

In document Social mediastrategie Buma Music Academy (pagina 129-134)