• No results found

Interview social mediaexpert Blue Desk 13

In document Social mediastrategie Buma Music Academy (pagina 113-118)

Sheila: “Ik neem dit gesprek op zodat ik het later kan uitwerken, vindt u dat goed?” Jessica: “ja hoor dat is prima”.

Sheila: “Kunt u kort vertellen wie u bent?”

Jessica: “Ik ben Jessica, ik werk 2 jaar bij Blue Desk, als online marketing consultant, dat betekent eigenlijk dat ik advies geef en uitvoerend werk voor mijn klanten, met social media marketing. Ik wordt ingehuurd om workshops en adviezen maar ook trainingen te geven. Met name social media trainingen, heel breed maar heel erg leuk”

Sheila: “Wat houdt social media in volgens u?”

Jessica: “Voornamelijk om naast je website ook je doelgroep te bereiken, en met name ervoor te zorgen dat dit je website versterkt. Je website is je visitekaartje maar je wilt natuurlijk ook dat mensen via een andere manier op je website terecht komt en social media versterkt dat. Heel veel mensen dat het direct omzet uithaalt maar het is ook wel echt la ten zien dat je er bent en actief inspelen op je doelgroep”

Sheila: “Wat vind u het voordeel en nadeel van social media?”

Jessica: “De nadelen zijn makkelijker te bedenken, er kan veel over je gepraat worden, dit kan positief en negatief zijn, zeker als iets niet goed gaat, ander nadeel, mensen weten je makkelijker te vinden, er zijn webcareteams die daar bij grote bedrijven voor werken”.

Jessica: “De voordelen zijn het effectiever op je doelgroep afgaan en persoonlijk kunnen benaderen, daar kan je veel meer uithalen met social media”

Sheila: “De inzet van sociale media is voor de meeste bedrijven niet onbekend. Toch maken ze veel fouten. Welke fouten maken ze volgens u?”

Jessica: “Met name het beginnen van social media, maar zonder strategie. We hebben g ehoord dat het moet dus maken we het maar aan, en doordat er geen strategie is is er ook geen focus. Er worden vaak veel kanalen tegelijk ingezet zonder dat er nagedacht wordt wat je ermee wilt bereiken. Stel jouw doelgroep is tussen de 10 en 15, heeft en dan wel echt zin om op twitter te gaan zitten of op facebook te gaan zitten, terwijl die doelgroep juist heel erg op instagram zit op dit moment. Als er dan een kanaal is, en er wordt dan iets over je bedrijf gezegd, er niet op reageren.. ook al is dit positief of negatief”.

Sheila: “Hoe kun je social media het effectiefst inzetten?”

Jessica: “Door een strategie te maken. Zorg dat je je focus houdt, begin altijd bij een kanaal, dat je die goed inricht en er actief mee bezig bent. Zorg dat je de tijd ervoo r hebt. Het is heel efficiënt als je elke maandag voor jezelf een uurtje inplant om zo je kanalen bij te houden. Of bijvoorbeeld berichten inplannen. Er zijn ook veel programma’s waar je kunt zien wat mensen over je zeggen zodat je deze eruit kan halen en hierop kunt inspelen”.

Sheila: “Wat is de beste tip die u ooit hebt gekregen op social media gebied?”

Jessica: “Vooral dat inplannen. Door middel van social media ging ik ook zoeken naar een baan als een kip zonder kop naar vacatures enzo. Door zelf beri chten te plaatsen dat je op zoek bent bereik je ook niet iedereen mee. Door inplan programma’s en het zoeken van locaties kan je al efficiënter zoeken naar banen bij jou in de buurt. Dat waren wel handige tips

Op dit moment is een belangrijke tip dat als je als bedrijf gaat reageren op iets dat je goed moet weten hoe je reageert. Of je het zakelijk houdt of juist informeler. Te informeer is ook niet goed. Met name NS en ING gingen te persoonlijk op mensen in en daardoor zie je ook dat het juist op een verkeerde manier werkt. Beste social media.nl houdt ook bij welke bedrijven er goed inspelen op reacties van mensen”.

Sheila: “Wanneer is een social media strategie volgens u geslaagd?”

Jessica: “Het hangt er vanaf welke doelstelling je hebt. We hebben nu kl anten die met name gewoon echt verkeer willen naar hun website, dus echt bezoekers krijgen, als jij minimaal 5% per maand verkeer naar je website toe krijgt per maand dan is het efficiënt. Het hangt er vanaf hoe vaak je dan content plaatst. Als je alleen m aar berichten plaatst en er gebeurd niets, dan houdt het op en ben je niet voor jou doelgroep vindbaar of actief op het goede kanaal”.

Dit zijn de social media pagina’s van de Buma Music Academy  www.facebook.nl/bumamusicacademy

 www.YouTube.com/bumamusicacademy

 www.twitter.com/bumamusicacad

Sheila: “Wat zou u verbeteren aan de social media pagina’s van de Buma Music Academy?” Jessica: “Als ik naar de pagina’s kijk en naar de website weet ik niet precies wat het direct inhoudt. Je kan ook een like and share actie doen. Dat vinden kinderen leuk van die leeftijd. En vragen stellen op je social media. Dat is in het begin lastig maar dat gaat vanzelf lopen. Weet op tijd wat je wilt gaan plaatsen. Je kan bijvoorbeeld naar een challenge toewerken op social media, mensen enthousiast maken. Ook pagina’s van de website zelf delen op je social media, du s niet alleen de video’s maar ook gewoon berichten. Heel veel beeldmateriaal, laten zien wat er op dit moment speelt”.

Jessica: “Je zou iets moeten hebben waardoor ze verplicht naar die website moeten. Kinderen moeten ermee in aanraking komen, dus het zou top zijn als ze via het online lespakket iets kunnen maken waardoor kinderen iets”.

Sheila: “Mijn idee is om de Buma meer bekendheid te geven door de doelgroep aan te spreken, maar hoe kun je een doelgroep naar je Facebook, YouTube, Instagram trekken? Jessica: “Als je bijvoorbeeld een muziekopdracht verzint en dat kinderen dan het filmpje op de Facebook of instagram moeten zetten. Zorg dat wij erin getagd worden, stuur hem op en win bijvoorbeeld, dit werkt ook heel goed. Maar het is lastig om in te voeren”

Sheila: “De Buma Music Academy heeft een online lespakket waar leraren uit les kunnen geven. Hoe zouden de social media platformen het online lespakket van de Buma kunnen versterken?”

Jessica: “Door opdrachten te koppelen aan social media en laat opd rachten (informatieve dingen of kleine weetjes) terug komen op je social media een soort van trigger van dat is leuk, dat kunnen we ook wel gaan doen. Zo zien leerlingen ook wat het pakket inhoudt. En houdt onderscheid tussen je kanalen. Je kan via facebook ook je YouTube en twitter app toevoegen op het facebook account”.

Sheila: “Daarnaast is het doel om meer interactie te creëren, wat is daarvoor de beste optie volgens u?

Jessica: “Het hangt er vanaf hoe leuk het bericht is. Mensen reageren op grappige en leuke berichten. Zorg ook dat iedereen actief meedoet op de social media kanalen.”

Sheila: “Ik wil een blauwdruk creëren die inzetbaar is ook voor andere projecten zoals een televisieprogramma, maar bestaat dit eigenlijk wel?

Jessica: “Het is voor iedereen verschillend. Wij hebben eerst een intake gesprek met wie is je doelgroep, wat wil je bereiken en wat heb je nu al? Er is niet echt een eenduidig ding, het begint

meestal met wie is je doelgroep en wat je merk is. Je bent met een content kalender, een planning en die vul je voor iedereen anders in.”

Sheila: “Vlogger zijn op dit moment heel populair, waarom werkt dit zo goed?”

Jessica: “Ze moeten het ook kunnen vinden, als zij bepaalde vloggers leuk vinden dan gaan ze dat volgen en uiteindelijk. Het is ook met name wat ze plaatsen. Berichten die de doelgroep aanspreekt en ze doen veel activiteiten. Dat werkt goed. En ze bestaan al een aantal jaren, het lijkt nu niet zo maar ze hebben gewoon al een hoop opgebouwd. Ze krijgen door sponsoren steeds meer publiciteit. Maar ik denk dat het begint met wat je deelt, of je het doet van het moet maar of dat je het deelt omdat je het leuk vind”

Sheila: “Zijn er bepaalde strategieën qua tijd en content die werken?

Jessica: “Het is verschillend, je hebt sowieso op Facebook inzicht (met meer dan 25 likes) wanneer mensen reageren. Logisch nadenken is ook een ander ding. Kinderen zitten overdag op school dus dan is het logisch dat ze minder snel kijken op social media. Dan kies je voor een moment uit school of in de avond. Je kan het vooruit plannen berichten plaatsen. Content: veel variatie, vooral met beeld en informatief en formeel en informeel, ze zijn veel met beeld bezig en video en like en share acties. Je activiteiten, scholen die meedoen in het daglicht zetten of opdrachten insturen en delen”.

Sheila: “Uit mijn onderzoek is gebleken dat de leerlingen veel YouTube en Instagram gebruiken, maar ons YouTubekanaal wordt nog niet goed bekeken, ondanks dat er leuke video’s zijn, goed ingericht etc. Hoe zou dit beter kunnen?”

Jessica: “Jullie plaatsen al de filmpjes op Facebook en Twitter. Maar het is ook een idee om juist de leerlingen een beetje te triggeren om naar het YouTubekanaal te gaan”.

Sheila: “Buma Music Academy wordt gefinancierd door de Buma Cultuur en heeft daarvoor geen budget voor een aparte social media expert, kan dit op een andere manier worden ingevuld?”

Jessica: “Ja dit kan zeker. Een of twee mensen moeten hiervoor aangewezen worden. Je moet gewoon uitproberen, het duurt een tijd voorda t het echt gaat werken, maar door verschillende berichten en probeer het met elkaar te verbinden. En zorg dat het constant blijft. Als jij straks weg bent na 5 maanden, dan moet er iemand alsnog verder gaat, social media leeft en daar moet je op inspelen.”

Sheila: “Hoe vaak moet ik volgens u content plaatsen op social media?”

Jessica: “Dat ligt geheel aan de doelgroep, je moet kijken wat de doelgroep graag wilt zien en wat voor content ze leuk vinden. Je moet niet met elk kanaal hetzelfde doel hebben”.

Sheila: “En wat voor content moet het zijn?”

Jessica: “Wat ik net ook zei, video’s en leuke dingen wat ze kunnen delen of op reageren. Op twitter zou ik het formeler houden en op facebook mag het informeler”.

Jessica: “Nee ik heb alleen nichtjes en neefjes van deze doelgroep. Via hun weet ik wat meer over deze doelgroep, maar niet super veel”

Sheila: “Hoe kun je volgens u de doelgroep het beste bereiken?”

Jessica: “Door content te plaatsen die zij leuk vinden en hun erin betrekken. Het is een lastige en vluchtige doelgroep die moeilijk te bereiken is en je bent een lespakket wat met school te maken heeft wat ze vaak niet cool of hip vinden.”

Sheila: “Zou u naar de website willen kijken en vertellen wat u hiervan vindt?”

“Het is niet heel duidelijk voor mij wat de website inhoudt. Jullie hebben wel duidelijk de kanalen staan dus dat is prima. Je zou kunnen overwegen om deze naar boven te plaatsen zodat ze meteen in beeld komen. Nu moet je nog scrollen om ze te zien.”

Overig

Jessica: “Wat je wel zou kunenn doen is een leuke openingsopdracht met social media verzinnen bijvoorbeeld of langs scholen gaan, laten zien dat je er bent, en daarna kan je social media versterkt worden

Sheila: “Zoals dus die intro begin van het jaar?”

Jessica: “Ja inderdaad en dan iIets bedenken voor halverwege het jaar om iedereen wakker te schudden, dus het in 3 delen splitsen. Begin midden en einde  finale”

Jessica: “Laat de Music Masters wat meer delen van de Buma, zij hebben een grotere doelgroep en ook meer bereik”.

Sheila: “Dat is ook een goed idee! En hoe zit het dan met concent die geplaats wordt op Facebook? We hebben niet super veel content maar mag dit dan herhaalt worden? of is dat niet goed?”

Jessica: “Het is niet erg om wat terug te laten komen wat al geplaatst is, je moet vanaf moment een al goed mee bezig zijn. Gelijk met het schooljaar”

Interview

conceptversie

social

mediastrategie

social

In document Social mediastrategie Buma Music Academy (pagina 113-118)