• No results found

Interview social media expert Be Socialized

In document Social mediastrategie Buma Music Academy (pagina 110-113)

Interview social media expert Be Socialized

13.10

Sheila: “Ik neem dit gesprek op zodat ik het later kan uittypen, vindt u dat goed?” Sebastian: “Natuurlijk geen probleem”

Sheila: “Kunt u kort vertellen wie u bent?”

Sebastian: “Mijn naam is Sebastian Schipper en ik ben 26 jaar. Ik ben project manager en creative developer bij Be Socialized. Binnen Be Socialized ben ik verantwoordelijk voor de doorvertaling van een digitale strategie voor klanten naar een creatieve uitwerking voor social media. Dat houdt in dat ik voor klanten op het gebied van social media een strategie uitwerk wat bevorderlijk is voor het bedrijf”

Sheila: “En hoe lang doet u dit al?”

Sebastian: “Ik doe dit nu voor een aantal jaar”

Sheila: “Wat houdt social media in volgens u?”

Sebastian: “Social media zijn netwerken waar gebruikers informatie snel met elkaar kunnen delen in welke vorm dan ook. Het kan het merk of bedrijf versterken en aanvullen waar het nodig is”

Sheila: “Wat vind u het voordeel en nadeel van social media?”

Sebastian: “Wat ik een groot voordeel vind is dat het je wereld vergoot. Ook een ander voordeel is dat het erg snel is. Wat ik een nadeel vind is dat het veel tijd in beslag neemt. In mijn omgeving worden mensen er luier van omdat ze niet meer zo snel fysiek afspreken”

Sheila: “De inzet van sociale media is voor de meeste bedrijven niet onbekend. Toch maken ze veel fouten. Welke fouten maken ze volgens u?”

Sebastian: “ Ik denk dat ze veel de fouten maken door dezelfde type berichten verspreiden over al hun netwerken. Of dat ze niet voldoende aan contentmapping doen.

Sheila: “Wat is contentmapping?”

Sebastian: “Dit is het fragmenteren van berichten naar je verschillende social media kanalen. Hier maken veel bedrijven fouten in”.

Sheila: “ En hoe kun je social media effectief inzetten volgens u?”

Sebastian: “ Allereerst door te zijn waar je doelgroep zit en te denken zoals je doelgroep denkt. Hier is van te voren onderzoek voor nodig. Het is belangrijk om niet vanuit jezelf te denken, maar juist

vanuit je doelgroep. Je maakt content voor hun. Ook het maken van verschillende content is belangrijk. Hou het origineel. En niet te langdradig”

Sheila: “Wat is de beste tip die u ooit hebt gekregen op social media gebied?”

Sebastian: “Ik heb een paar jaar geleden een tip gekregen om een Hyves account aan te maken. Dit was een van mijn eerste echte kennismakingen met social media zoals wij die nu kennen. Toen der tijd was Hyves nog heel hip en het beste social media kanaal”.

Sheila:”Welke succesvolle Social Media cases heeft u recentelijk gerealiseerd? Wat was daarin de doorslaggevende factor?”

Sebastian: “Natuurmonumenten Groenste Politicus van het jaar verkiezing. Mensen konden bekende en minder bekende politici nomineren en stemmen via een Facebook app die wij hadden gebouwd. Dit werkte als een trein”

Sheila: “Welke Social Media case van u is bijna mis gegaan (als u die heeft)? En wat heeft u gedaan om de campagne te redden?”

Sebastian: “Er is geen social media case die direct is misgegaan, maar er was wel een Facebook fotocompetitie die wij voor een klant in hadden gezet waarbij we merken dat de werking van fotocompetitie-apps afnam en de actie dus niet meer goed werkte. Dit was een kleine inschattingsfout”

Sheila: “Wanneer is een social media strategie volgens u geslaagd?”

Sebastian: “Een social media strategie is geslaagd als de doelgroep enthousiast reageert op de social media pagina’s en als er engagement is gecreëerd. Ook als alle doelstellingen worden behaald die je van te voren hebt ingesteld. Deze doelstellingen kunnen onderweg ook veranderen, maar dat is niet erg”.

Dit zijn de social media pagina’s van de Buma Music Academy www.facebook.nl/bumamusicacademy

www.YouTube.com/bumamusicacademy www.twitter.com/bumamusicacad

Sheila: “Wat zou u verbeteren aan de social media pagina’s van de Buma Music Academy?” Sebastian: “Ik zou meer vragen stellen als je interactie wilt. Ga ook actief met de leerlingen in gesprek als ze op je Facebookpagina zitten. Hiervoor hoeven ze echt niet jou aan te spreken, je kan ook kijken naar waar zij over spreken en hierop inspelen”.

Sheila: “Het doel om meer interactie te creëren, wat is daarvoor de beste optie volgens u?” Sebastian: “ Ik zou vragen stellen aan de leerlingen en leerlingen betrekken bij de invulling en aankleding en het maken van de content enzovoort. Laat de leerlingen meer aan het woord en geef ze ook wat vrijheid. Dat zal het beste werken.

Sheila: “Vlogger zijn op dit moment heel populair onder de doelgroep, waarom werkt dit zo goed?”

Sebastian: “Dit is gewoon een ontwikkeling. Men vindt het leuk om het vaak korte snackable content is die je even snel kan kijken. De video’s duren vaak maar maximaal maar tien minuten en wat ook belangrijk is, er komt geen reclame in voor. Ze maken filmpjes die hun doelgroep leuk en grappig vinden en ze waren er vroeg bij. Ze waren een van de eerste YouTubers in NL, wat veel mensen vergeten. Dus ze zijn ook al een tijd bezig.

Sheila: “Bestaat er een bepaalde strategieën qua tijd en content die werken voor social media?”

Sebastian: “Dat is natuurlijk afhankelijk van de doelgroep. Voor een klant van ons onderhouden wij een LinkedIn-pagina en hierbij merken wij dat deze doelgroep vooral in de weekenden online is en doordeweeks minder actief is. Hier kun je dan je strategie op afstemmen, maar dit is voor elke doelgroep dus anders”.

Sheila: “Uit onderzoek wat ik heb gedaan is gebleken dat de leerlingen veel YouTube en Instagram gebruiken, maar ons YouTubekanaal wordt nog niet goed bekeken, ondanks dat er leuke video’s zijn, goed ingericht etc. Hoe zou dit beter kunnen?”

Sebastian: “Het gaat er niet om wat jij leuk vindt, het gaat erom wat de doelgroep leuk vindt. Ik zou onder andere het kanaal meer aan te prijzen door bijvoorbeeld in de lessen en op school naar het kanaal te verwijzen, of door de leerlingen bij de ontwikkeling van de filmpjes betrekken, zodat ze eerder geneigd zijn het kanaal te bezoeken, of om de leerlingen aan te sporen de filmpjes of het kanaal met hun netwerk te delen. Via de leerlingen, bereik je de leerlingen, lijkt mij”.

Sheila: “De Buma Music Academy wordt gefinancierd door de Buma Cultuur en heeft geen budget voor een aparte social media expert in te schakelen, kan dit op een andere manier opgelost worden?”

Sebastian: “Ja, dat kan zeker. Je kunt bijvoorbeeld een groepje van vijf lee rlingen de kanalen laten runnen? Op deze manier zullen ook de vijf leerlingen, die dan ambassadors van Buma zullen worden, de kanalen en de content met hun vrienden en netwerk delen waardoor je direct de doelgroep bereikt”

Sheila: “Hoe vaak moet ik volgens u content plaatsen op social media?”

Sebastian: “Dat moet je niet van mij af laten hangen, maar van de doelgroep. Als je onderzoek hebt gedaan, dan zie je vanzelf in wat de doelgroep wilt en hoe vaak ze dit willen zien. Dus doe eerst goed onderzoek daar naar”.

Sheila: “De content die wordt gemaakt, zijn (naar mijn mening) erg leuk en de moeite waard om te zien, maar ze worden toch niet gedeeld of amper op gereageerd. Wat gaat hier fout?” Sebastian: “Eigenlijk is dit net als wat je ik net zei, misschien vind jij de content leuk, maar de doelgroep niet. En voor hen maak je uiteindelijk de content. Je zou een enquête kunnen houden

onder de leerlingen en doe bijvoorbeeld nog meer diepte -interviews met hen om erachter te komen wat zij graag willen zien of lezen.

Sheila: “Heeft u ervaring met mijn doelgroep op social media gebied?”

Sebastian: “Nee. Ik ben heb zelf helemaal geen ervaring met deze doelgroep. Ik werk voornamelijk voor ouderen mensen van de leeftijd 25 plus”.

Sheila: “Hoe kun je volgens u de doelgroep het beste bereiken?”

Sebastian: “Ik zou zeggen via de social media kanalen. Met name Snapchat, Instagram en YouTube. Veel jongens verdwijnen van Facebook en Twitter, dus daar moet je even goed op letten wat je belangrijker vindt om te gebruiken.

Sheila: “Wij hebben een HUB gemaakt, een verzamelplek van social media en activiteiten die het project genereren, wat vind u hiervan?

Sebastian: “Ik vind hem niet geschikt mijn telefoon, daar is hij meteen minder gebruiksvriendelijk. Dit zou ik sowieso aanpassen omdat de jongeren alleen maar op hun mobiele telefoon zitten te kijken.

Sheila: “ En wat vindt u van de rest van de website?

Sebastian: “De website is heel speels en dus leuk voor de doelgroep, maar daarnaast vind ik hem heel druk en daardoor onduidelijk. Ik weet niet echt waar ik op moet klikken. Wat is op dit moment het belangrijkste stukje content en wil je dat de leerlingen naar kijken, op klikken, downloaden enzo? Ik zie dat niet echt terugkomen op de website. Het is belangrijk om dat op te laten vallen. Ook vind ik de homepage erg lang, ik zou deze iets korter maken.”

Interview social mediaexpert Blue Desk

In document Social mediastrategie Buma Music Academy (pagina 110-113)