• No results found

Interview met docent Esther de Lang BMA 13

In document Social mediastrategie Buma Music Academy (pagina 126-129)

Sheila: “Bedankt dat ik zo snel een interview kon afnemen bij u” Esther: “Geen probleem, ik help graag voor de Buma”

Sheila: “Vindt u het goed als ik het opneem?” Esther: “Nee hoor, ga je gang”

Sheila: “Kunt u mij vertellen wie u bent?”

Esther: “Mijn naam is Esther de Lang en Ik ben afgestudeerd op het conservatorium en ik ben al 15 jaar muziek docent op de Amersfoortse Berg. Dit doe ik elke dag met veel plezier. Muziek is echt mijn passie en ik breng dit graag over op de leerlingen”

Sheila: “Hoe vaak geeft u les?”

Esther: “Ik geef de hele week les in muziek. Alleen maar muziek”.

Sheila: “Hoeveel klassen geeft u les?”

Esther: “Ik heb drie klassen op vmbo, 2 klassen havo en 2 klassen vwo. Een aantal eerste en tweede klassen en een paar bovenbouw en eindexamen klassen. Erg leuk voor de afwisseling.”

Sheila: “Hoeveel tijd heeft u voor lessen? Qua voorbereiding?”

Esther: “Geen, ik bereid me niet voor, ik beheers de stof zelf. ik kijk altijd even voor de les zelf wat ik wil gaan doen, het hangt ook van de kids af wat ze leuk vinden of waar we de vorige keer waren gebleven”.

Sheila: “Wat is er belangrijk qua lesinhoud?”

Esther: “Ik ben vrij om mijn eigen lessen in te delen, als ik de kinderen maar bepaalde theorie meegeef. Voor de rest kijkt niemand ernaar wat ik doe als de kinderen in de examenklassen maar goed voorbereid zijn”

Sheila: “Wat voor stoffen zijn dat?”

Esther: “Alle muziekgeschiedenis, klassiek pop en jazz, algemene muziek, noten leren lezen, daar begint het mee in de klas.”

Sheila: “Zijn er nog verschillen qua niveaus?”

Esther: “Ja ik heb lessen voor VMBO, HAVO en VWO en die niveaus liggen wel anders. Voor de kinderen van het VMBO ben ik meer visueel bezig en voor de HAVO en VWO ga ik wat dieper in op de stof.”

BUMA

Sheila: “Wat vind u van de online lespagina van de Buma?”

Esther: “Het is een leuk lespakket, met veel afwisselende stof. Het is heel actueel en wat ik het leuke eraan vind is dat je kunt switchen van lessen. Ik vind niet alle modules leuk en er zit ook een storende fout in, de geschiedenis van de Hip Hop. Je kunt hem niet downloaden. Maar hele lespakket geschikt voor alle niveaus maar voor HAVO en VWO maak ik het dan iets moeilijk en ga ik iets dieper in op de stof”

Sheila: “Mist u bepaalde dingen op de online lespagina?”

Esther: “Ja het is niet voldoende voor een volledige lesmethode, zelfs als je niet examen doet, dan nog kan je hier leerlingen 3 jaar vullen, er mist een belangrijk onderdeel, bijvoorbeeld dus het notenlezen en dat is een keuze die je maakt, niet elke school werkt hiermee. Voor mij is not enlezen de taal waarin ik spreek. En dat mist in het hele Buma verhaal. Er blijven heel veel dingen liggen. Er is te weinig theoretische inhoud. Wat ik wel heel leuk vind is dat docenten die zelfs geen muziekles geven ook geïnteresseerd waren in de Buma Music Academy omdat op de open dag voor docenten het heel leuk wordt gepresenteerd. Zo geschikt is dus de Buma, elke docent kan eigenlijk dit lespakket aanbieden en als losse elementen les geven.”

Sheila: “Wat zou u verbeteren aan de online lespagina?”

Esther: “Zoals ik net zei zou ik meer theoretische stof toevoegen en noten toevoegen als je het een compleet lesprogramma wilt maken.”

Sheila: “Wat vinden de leerlingen van de lessen?”

Esther: “De leerlingen zijn echt heel enthousiast omdat ze het zelf ook hebben gekozen het vak, dus niet alleen zingen maar ook een instrument bespelen enzo. Het is heel praktisch, je kunt het lesmateriaal als introductie gebruiken en daarna zelf gaan stoeien.”

Sheila: “Mogen leerlingen hun mobiel gebruiken voor lessen?”

Esther: “Hangt van de momenten af. Ik vind het irritant als de kinderen hun mobiel gebruiken tijdens mijn uitleg, maar ik vind wel dat als ze iets moeten opzoeken ze gewoon hun mobiel moeten kunnen pakken. Er zijn niet overal computers aanwezig dus dan is het makkelijker dat ze hun mobiel pakken

dan helemaal naar de mediatheek moeten lopen. Officieel mag het niet, maar de docent bepaald of het mag of niet. We hebben wel een streng mediabeleid, kinderen worden geschorst als ze filmpjes plaatsen van docenten. En de mate van ongeïnteresseerdheid is soms heel vervelend”

Social media gebruik

Sheila: “Waarvoor gebruik u social media?”

Esther: “Om leerlingen snel te bereiken. Wij hebben een ELO op school maar via de Facebookpagina bereik ik de kinderen veel sneller en krijg ik ook veel sneller antwoord omdat zij meer op Facebook zitten dan een online pagina van school.9 van de 10 hebben facebook, ik maak betreffende groepen aan en post de dingen die ik kwijt wil en 90% leest het zelf en die 10% wordt door de rest geïnformeerd. Ik ben door heel veel docenten geblockt op Facebook omdat ik contact heb met leerlingen die willen niets met leerlingen want dat is prive”

Sheila: “Welke social media gebruikt u het meest?”

Esther: “Ik gebruik facebook het meest, ook ik heb een twitter account maar daar zit ik nauwelijks nog op. Dan lees ik het en denk ik nee niets gemist”

Sheila: “Hoeveel tijd besteed u aan social media per dag?”

Esther: “Dat verschilt heel erg, maar dat komt wel neer op anderhalf uur á 2 uur per dag”

Sheila: “Waarvoor gebruikt u het?”

Esther: “Voor school en ook naar vrienden en bekenden, ik heb voor school echt groepen en prive gebruik ik het ook. Ik zet er ook geen echte prive berichten op mijn facebook”.

Sheila: “Wie volgt u op social media?

Esther: “Dat heeft met name te maken met mensen die als VIP bij onze musicals heeft meegedaan, die haal ik dan naar binnen via de Joop van den Ende producties en die volg ik dan, maar over het algemeen volg ik weinig bekende mensen”.

Sheila: “Wat vindt u van de Facebookpagina van Buma?”

Esther: “ (lang stil)… Ik vind hem niet heel bijzonder maar er staat op wat er op hoort te staan”

Sheila: “En van de helpdesk?”

Esther: “Volgens mij wordt deze pagina heel slecht bezocht, je moet wachten op toestemming van de helpdesk en daardoor denk ik vaak van laat maar zitten”

Sheila: “Maakt u gebruik van de Facebook pagina van Buma?”

Esther: “Ik kopieer alles wat ik nodig heb naar mijn eigen groep. Eigenlijk alles wat jullie posten plaats ik weer door.”

Sheila: “Er hebben meer dan 300 scholen zich aangemeld maar alsnog doen nog niet alle docenten mee. Hoe komt dat volgens u?

Esther: “Het is voor scholen die het vak muziek niet als eindexamenvak hebben ook lastiger om dit toe te voegen. En het is eenzijdig. Voor de onderbo uw 1,2,3 is dat geen probleem. Maar voor veel scholen is het niet belangrijk om muzieklessen te geven.”

Sheila: “Hoe kan het beter qua social media denkt u?”

Esther: “Ik vind dat lastig omdat ik dat zelf veel doe en jullie ook doen en ik denk ook niet dat je met alle dingen mee kan doen, twitter werkt het niet, ik weet niet hoe het op instagram gaat werken Het is heel lastig om de doelgroep te bereiken, het punt is dat ze automatisch de buma gaan koppelen aan iets van school en daar zitten ze nou niet o p te wachten op social media

Het is handiger om je dan te richten op de docenten en de mensen die er werken

Ik heb niet zo een twee drie de oplossing, dan zijn de challenges zijn leuk maar ik vraag me af hoeveel respons je krijgt vanuit scholen. Het is pas leuk voor ze als het los van school is.”

Buma (extra)

Esther: “Het is nog geen voorwaardige methode, maar een leuke opvulling voor muziekles, en als je het een voorwaardige methode wilt maken zodat het vervangen kan worden door de huidige muziekles dan moet je andere vakken toevoegen, vakken die in examenklassen worden gegeven”

Esther: “Ik vind het belangrijk om een evaluatie met de docenten te hebben, zodat wij ook respons kunnen geven. De buma is inhoudelijk een op een heel sterk en flexibel, maar misschien meer meerdere docenten dat we met elkaar kunnen kijken of het beter kan. Zodat je goede feedback krijgt”.

Esther: “Het nadeel is dat het vrijblijvend is, met een boek heb je echt een probleem als je niets doet en bij de buma maakt het niet uit.”

Esther: “Ik ben drie jaar geleden met de Buma gestart en ik wist toen ook nergens wat van. Ik ben toen sam en met mijn leerlingen gaan kijken en ik heb gezegd jongens ik weet hier evenveel vanaf als jullie, we gaan kijken of het leuk is en als zeggen jullie van het is niet leuk, dan gaan we gewoon iets anders doen. En dat maakt het juist dat leerlingen gaan den ken van het zijn echt onze lessen en we hebben hier ook wat op in te brengen. En dat kan niet met alles, bij een brugklas kan je dit niet doen en bij een bovenbouw klas moet ik ook gewoon door mijn stof maar met name de andere klassen krijg je veel speling om dit te kunnen doen. Je bouwt echt een band op waardoor ze het klassieke deel ook makkelijker gaan slikken.”

Interview docent Mattijn Wubs BMA

In document Social mediastrategie Buma Music Academy (pagina 126-129)