• No results found

Interview Cultuur expert 13

In document Social mediastrategie Buma Music Academy (pagina 120-123)

Sheila: “Kunt u mij vertellen wie u bent en wat u doet?”

Marieke: “Ik ben Marieke Bragt en ik ben 29 jaar. Ik werk voor ArtMARK en ArtMARK is een landelijk opererende projectorganisatie in het veld van cultuur, technologie, educatie en communicatie. Ik ben cultuurwetenschapper, kunsteducatief programm amedewerker, eerstegraads docent Kunst Algemeen, CKV en Kunstgeschiedenis. Daarnaast ben ik ook student aan de docentenopleiding Beeldende Kunst en Vormgeving op de Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Ik ben actief binnen verschillende educatieve programma's in de cultuureducatieve sector op landelijk niveau zoals bijvoorbeeld Night of the Nerds (festival voor techniek, technologie, kunst en wetenschap).”

Sheila: “Waarom is cultuur educatie zo belangrijk volgens jou ?”

Marieke: “Cultuureducatie laat leerlingen kennis maken met allerlei verschillende culturele uitingen en manieren waarop zij zich zelf creatief kunnen uiten. Het verruimt de blik van jongeren op de maatschappij en op de wereld. Kunst kan je prikkelen, ontroeren, verbazen en je wereld ontregelen en niet alleen op een individueel vlak, maar ook op maatschappelijk niveau. Kunst en ook muziek kan zorgen voor nieuwe inzichten, het kan zorgen voor nieuwe invalshoeken, het kan zorgen voor leven in de brouwerij en het kan zorgen voor het denken e n doen buiten de gebaande paden. Kunst is in staat loyaliteit en nieuwsgierigheid te scheppen in de richting van het onbekende. Dit is waardevol voor opgroeiende jongeren; kunst kan hun denk- en leefwereld vergroten. Als docent kun je hierin een belangrijke rol spelen.’

Sheila: “Uitgangspunt op de website is dat ArtMARK de vraag vanuit het onderwijs centraal stelt, wat wordt hiermee bedoeld?”

Marieke: “Daar mee wordt bedoeld dat we bij het initiëren en ontwikkelen van projecten eerst te rade moeten gaan bij de docenten. We vragen dan aan hun waar ligt jullie behoefte, waar is vraag naar vanuit de docent en wat missen zij nog meer in de bestaande methodes van lesgeven?”

Sheila: “Wat is er belangrijk op het gebied van leren en muziek?”

Marieke: “Wat belangrijk is dat de samenwerking tussen leeftijdsgenoten goed is, dat ontwikkeling van de hersenen goed worden gestimuleerd, dat de samenwerking goed is tussen het rechter en het linker hersenhelft. Wat ook belangrijk is om creatief bezig te zijn en het uiten van gevoelens is ook erg belangrijk.”

Sheila: “Hoe ziet op dit moment muziekeducatie eruit in Nederland?”

Marieke: “Voor het primair onderwijs bestaan subsidieregelingen maar voor het voortgezet onderwijs is er bijna nauwelijks tot niets op het gebied van muziekeducatie.

Er zijn steeds meer muziekscholen die hun deuren sluiten en ook muziek uren worden veel geschrapt op middelbare scholen. Leerlingen hebben hooguit een half jaar of jaar muziekles in de onderbouw.”

Marieke: “De afgelopen jaren zijn vanuit het ministerie voor Onderwijs Cultuur en Wetenschap regelingen getroffen voor het ondersteunen en subsidiëren van muziekonderwijs. Zoals het bestuurlijk kader Cultuur en Onderwijs eind 2013, Cultuureducatie met Kwaliteit die samenwerking tussen scholen en cultuuraanbieders aanmoedigt en de subsidie ‘Impuls Muziekonderwijs’. Wat mijn opviel is dat met uitzondering van het fonds cultuurparticipatie, dat een deel aan VMBO programma’s mag besteden alleen gaat om het primair onderwijs kinderen van de middelbare school, die net zoveel recht hebben op goede muziekeducatie, wordt nagenoeg overgeslagen.”

Sheila: “Zijn er succesvolle cases op het gebied van muziekeducatie in het buitenland?” Marieke: “In landen zoals IJsland en Zweden wordt gestructureerd aandacht b esteed aan muziekonderwijs en is het op iedere school zelfs verplicht. Hier in Nederland is dat niet zo. Er zijn steeds meer professionele muzikanten uit IJsland en Zweden door het verplichte muziekonderwijs. Bij een onderzoek was de uitkomst dat er door s tructurele verankering van muziekeducatie binnen het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs zou zorgen voor automatisch meer professionele muzikanten en daardoor een groter aandeel in de economie als je het hebt over export van muziek en live optredens”.

Sheila: “Bent u bekend met een online lespakket?”

Marieke: “Ja ik heb wel meerdere online lespakketten gezien. De ene werkt beter dan de ander. Veel online lespakketten gaan over de gevaren van social media en hoe je hier het best op kunt inspelen. Ik heb zo’n lespakket als van de Buma nog niet eerder gezien.”

Sheila: “Hoe zou een online lespakket beter geïntegreerd kunnen worden in het standaard lespakket?”

Marieke: “Ik denk door meer interactieve opdrachten, dus juist geen platte PDF’s en saaie teksten meer, maar door online opdrachten klassikaal of in groepjes te maken zodat er daarna direct de juiste antwoorden erachteraan gegeven kan worden. En ook door interactieve applicaties op te nemen in het lesmateriaal”.

Sheila: “De Buma heeft een online lespakket maar hier wordt nog door lang niet alle muziek -, cultuur of CKV docenten iets mee gedaan, wat voor advies zou jij geven aan docenten?” Marieke: “De online leeromgeving ziet er goed uit en je kunt je vrijblijvend opgeven. Als docent zou ik mij opgeven en gewoon rustig kijken wat het inhoudt. We zitten alweer bij na aan het eind van dit schooljaar maar volgend jaar start het weer in September zie ik. Docenten hebben dan lang genoeg de tijd om zich hierin te verdiepen.”

Sheila: “Hoe zouden volgens jou leerlingen beter betrokken kunnen worden bij het online lespakket?”

Marieke: “Het woord lespakket vinden kinderen natuurlijk niets. Maar ik zou een online omgeving maken voor leerlingen, waar zij onderling dingen kunnen delen en bespreken met elkaar, dus een online leeromgeving die helemaal naar de leerling toe geschre ven is. Op deze manier wordt het misschien wat minder ‘schools’ en vinden leerlingen het wat cooler. Op deze leeromgeving zou het leuk zijn als kinderen video’s kunnen delen met elkaar en elkaars werk kunnen bekijken”.

Sheila: “Wat houdt volgens jou een social media strategie in?”

Marieke: “Een plan op langere termijn waarmee je je doelgroep tracht te bereiken via verschillende social media. En deze doelgroep ook behouden en ondersteunen.”

Sheila: “Zou een social media strategie kunnen helpen bij een online lespakket ? Op wat voor manier wel of niet?”

Marieke: “Ik denk wel dat je via social media strategie aandacht kunt schenken aan bepaalde lesonderdelen. Maar verder maakt iedere docent zijn eigen planning en bepaalt zelf wat hij/zij nuttig vindt, dus het is moeilijk om dit in een lange termijn plan te zetten. Social media kunnen er voor zorgen dat een eventueel leerling omgeving bij beginnende schoolacts bekend is; zij kunnen vervolgens allerlei tutorials volgen en feedback aanvragen bij bekende nederlan dse artiesten of professionals.”

Sheila: “Hoe zou je social media in een online lespakket kunnen integreren ?”

Marieke: “Om opdrachten te kunnen inleveren en daar ook feedback op krijgen. Als je een opdracht gemaakt hebt zou je deze kunnen delen op social media via een button binnen het online lespakket. Zo kan je facebook of YouTube erin verwerken.”

Sheila: “Wat vind je de voor en nadelen van social media in het onderwijs?”

Marieke: “Soms kan het problemen veroorzaken, bijvoorbeeld wanneer een genante foto van een leerling uitlekt en massaal verspreid wordt. Online pestgedrag via SoMe kan ook zeer ernstige gevolgen hebben. Anderzijds worden SoMe op een hele nuttige, leuke en praktische manier ingezet door docenten om opdrachten te verzamelen of wedstrijdjes te organiseren die de lessen wat spannender kunnen maken. Het kan dus zeker een mooie aanvulling zijn op de regulieren lessen en kan een waardevol en laagdrempelig communicatiemiddel zijn tussen docent en leerling. Ik merk veel dat sommige scholen heel krampachtig omgaan met social media. Daarop is bijvoorbeeld Facebook een geblokkeerde site en kunnen kinderen geen gebruik maken van YouTube die ook als vermaak wordt gezien, maar veel anderen scholen gaan er soepeler mee om gelukkig. Toch moeten veel scholen zich echt gaan aanpassen, social media wordt steeds meer geïntegreerd in het onderwijs en dus moeten zij ook meegaan.”

Interview onderwijs expert

In document Social mediastrategie Buma Music Academy (pagina 120-123)