• No results found

Interview concept Buma Music Academy met twee docenten 10

De conceptversie is tot stand gekomen doordat er is opgemerkt dat de inhoud van het online lespakket en het concept van de Buma Music Academy niet waterdicht is om muziek terug te brengen op het voortgezet onderwijs. Met de uitkomsten van de vier interviews over het online

lespakket is er een conceptadvies gemaakt voor de Buma Music Academy met betrekking tot het online lespakket en voorgelegd aan twee docenten van de Buma Music Academy. Het concept is tot stand gekomen doordat er geconcludeerd kan worden dat er door de combinatie van social media en het online lespakket leerlingen kunnen worden bereikt. Beide docenten zijn met dezelfde topics ondervraagt. Daarna zijn ze vergeleken en samengevoegd tot een resultaat. Anouk Smit is muziekdocent op het Carmel College in Emmen en Michel Berendsen is muziekdocent op het christelijk scholen gemeenschap Het Streek in Ede. De twee volledige uitwerkingen de conceptversie voor het online lespakket zijn te vinden in b ijlage V.

Merk

De docenten vinden het belangrijk dat bij de kick-off kort en duidelijk wordt uitgelegd wat het project inhoudt en wat docenten kunnen verwachten. Het is voor veel docenten nog niet overtuigend genoeg om aan dit lespakket mee te doen. Het lespakket zit goed in elkaar maar docenten moeten dit goed inlezen en goed uit werken. Docenten hebben te maken met doelstellingen die ze moeten halen voor het eind van het jaar en het is belangrijk om met iets te komen waar scholen geen faciliteiten or hebben en wat ook in de bovenbouw gegeven kan worden . Buma Music Academy is niet geschikt als examenvak en mocht het als examenvak gegeven worden, moet het lespakket meer examenstof bevatten. Het is een voordeel dat de lessen makkelijk apart gebruikt kunnen worden.

Anouk: “Als je laat zien wat je in huis hebt en wie je bent, heb je meteen een concreet product waar docenten over kunnen praten”.

Kickoff

De docenten vinden het een goed idee om social media te verwerken in de kick -off. Op deze manier zien kinderen ook wat anderen hebben gepresteerd en kunnen ze ook contacten behouden met andere leerlingen.

Alleen via de online leeromgeving konden docenten zien wie er het beste heeft gepresteerd. Leerlingen waren strijdlustig en vinden dit leuk om te doen. Het kan helpen om drie keer per jaar een competitie te houden.

Doelgroep bereiken

De Facebookpagina is geen interactieve lesmethode. Op Facebook komen af en toe leuke weetjes en updates voorbij maar het is voor leerlingen niet bijzonder genoeg om hierop dagelijks te kijken. Docenten vertellen het om deze reden ook minder snel aan leerlingen. Het is per docent ve rschillend hoe kinderen reageren op lessen. Een aanwijzing van de docent wordt vaak als huiswerk gezien en niet als iets leuks voor leerlingen. Op het moment dat lesuren worden gemengd met de vraag om thuis verder te leren via social media, kan dit mogelij kheden bieden voor docenten om leerlingen aan te sturen.

De Buma Music Academy voegt op schoolgebied op dit moment moment niets toe. Het is belangrijk om na te denken over de verwerving van Facebook in het online lespakket. Als er iets gebeurd op de Facebookpagina van de Buma, wat leerlingen interessant vinden, blijven ze terugkomen. Op dit

moment download de docent het materiaal en geeft daaruit les, wat geen meerwaarde heeft voor leerlingen. Zij hebben voor de rest weinig met de Buma Music Academy te maken en doen dan niets met de social mediapagina’s.

Michel: “Op het moment dat het een meer met het ander te maken heeft, is het voor ons ook makkelijker om de weg te vinden, dat vind ik sowieso b ij jullie platform nog b est wel lastig”.

Structuur

De website wordt elk jaar beter. Beide docenten geven aan dat je moet weten waar je op moet klikken en waar je moet zoeken. De instructievideo’s zijn duidelijk. Beide docenten maken overigens geen gebruik van de social mediapagina’s van de Buma Music Acade my. Volgens Michel is de grootste concurrent van Facebook, Whatsapp. Het voordeel van Facebook is dat als er een bericht geplaatst wordt, mensen hier een melding van krijgen . Op deze manier worden docenten en leerlingen nieuwsgierig gemaakt om te gaan kijken. Dit zou kunnen werken met bijvoorbeeld de uitslag van de finalisten voor de finale van 24 juni, gecombineerd met een kleine video van een Music Master

Kanalen Faceb ook

Eén of twee keer per week een bericht op Facebook plaatsen zou kunnen werken zodat docenten dit ook kunnen verwerken in de les, bijvoorbeeld door de les ermee te openen. Het delen van foto’s en video’s moet de Buma wel blijven doen. Beide docenten vinden het een goed idee wanneer aan docenten, via een e-mail vertelt wordt wanneer er iets leuks op Facebook komt, zodat zij dit kunnen vertellen aan leerlingen.

Instagram

Beide docenten vinden het inzetten van Instagram een goed idee. Kinderen vinden het leuk als ze ergens online een foto of video van zichzelf terugvinden. Als kinder en erin getagd worden en vrienden zien dit, is dit voor hun ook herkenning. Als de doelgroep hier veel op te vinden is en nuttige informatie van de Buma verteld wordt, is het een goede optie.

YouTub e

Beide docenten zijn niet veel te vinden op YouTube. Ze vinden het wel belangrijk dat de Buma content blijft maken en deze content te delen via social mediakanalen. Het is makkelijk te vinden voor de leerlingen en dat vinden de docenten belangrijk. Een nadeel van YouTube, vertelt een docent, is dat er veel te vinden is en daarom blijft het lastig om als Buma Music Academy zich te onderscheiden. De tutorials zijn leuk en daar moet de Buma mee doorgaan.

Twitter

Beide docenten maken geen gebruik meer van Twitter. Er wo rdt geen meerwaarde van Twitter gezien.

Website

De vormgeving van de website moet voor zowel leerlingen als docenten interessant zijn en de navigatie moet duidelijk zijn. Er zou op de website een vorm van interactie plaats kunnen vinden. Voor leerlingen biedt de website geen meerwaarde om op te kijken. De docenten bieden het online lespakket aan en leerlingen krijgen alleen de lessen te zien.

Anouk: “Als er een link op social media staat naar het lespakket of een opdracht dan kan het elkaar versterken. Ik denk dat het makkelijk is voor hen om via Faceb ook iets te zoeken van wat ze moeten maken, dan dat ze via het online lespakket gaan zoeken. Hoe meer linkjes naar wat ze moeten doen hoe beter denk ik.”

Lesomgeving

In opdrachten kan verwezen worden naar de social mediapagina’s, zodat leerlingen hier buiten de les om mee verder kunnen gaan. Ze kunnen dan buiten de docenten om nog verder onderling overleggen. Of de leerlingen dit gaan doen, wisten beide docenten niet. Iets uit het online lespakket als trigger aanbieden op de Facebookpagina, zodat leerlingen en docenten nieuwsgierig worden , is een optie. Het is voor leerlingen makkelijker om iets op te zoeken via Faceb ook dan via een online lesomgeving. Winacties zijn leuk, maar niet nodig, en een reactie van een Music Master is voor leerlingen een beloning. Ook zou een mini workshop via Skype een idee zijn. Onderdelen waar een competitie inzit motiveert leerlingen ook. Het wedstrijd element wordt gemist door de docenten.

Briefing van docenten via verschillende kanalen

Via de email en telefoon worden beide docenten het beste bereikt. Social media wordt gebruikt maar is niet nummer één prioriteit. Email wordt systematisch gelezen omdat dat als belangrijk communicatiemiddel wordt gezien. Docenten zijn hier wel verschillend in. Alles wat de Buma Music Academy aanbiedt, moet op elk kanaal te vinden zijn, maar ook op één plek waar alle informatie terug te vinden is (de website).

Docent begeleiding vanuit Buma

Een aantal docenten was vorig jaar actief op social media. Docenten konden er foto’s en video’s delen en hierop konden leerlingen weer reageren. Dit werd ook vanuit de Buma gevraagd aan de docenten. Omdat het nu niet bij het gebruikelijke hoort, doen docenten het ook niet. Docenten kunnen sociaal worden verplicht om dit te doen, het is geen extra, vertelt Anouk. Ook konden docenten en leerlingen zien van anderen waar zij mee bezig waren. Er moet een goede aanloopplek zijn. Door deze aanloopplek worden docenten getriggerd om verder te kijken. Door bijvoorbeeld een applicatie kunnen spannende en leuke dingen worden verteld over de Buma.

Michel: “Er is gewoon niet één plek waar alles duidelijk terug te vinden is waar er staat let op er gaat iets spannends geb euren. Jullie kanalen zijn te erg verspreid om dat goed in de hand te kunnen houden”.

11

Conclusie

Met de vraag ‘Met welke aanpassingen in de huidige social mediastrategie kan de Buma Music Academy de interactie met leerlingen tussen de 14 en 18 jaar verhogen en hoe kan deze een blauwdruk worden voor andere projecten?’ wil de Buma Music Academy de interactie met leerlingen tussen de 14 en 18 jaar van het voortgezet onderwijs verhogen door het bestaande social mediaplan te verbeteren tot een volledige strategie. Daarmee wordt een blauwdruk gecreëerd voor andere projecten. Het huidige social mediaplan, de Buma Music Academy, de doelgroep, social media in het voortgezet onderwijs, trends in social media, best practices en een blauwdruk in social mediagebruik, zijn geanalyseerd door middel van deskresearch. Door fieldresearch is bevestigd dat het aanpassen van het huidige social mediaplan van de Buma Music Academy geen interactie biedt met leerlingen tenzij social media wordt geïntegreerd in het online lespakket.en de docenten de leerlingen aansturen.

Uit deskresearch is gebleken dat content altijd belangrijk is geweest voor het succes van social meda campagnes, maar nieuwe content is nog belangrijker. Hier speelt de Buma Music Academy goed op in door regelmatig nieuwe content te maken. Dit wordt in de fieldresearch bevestigd door de doelgroep; de leerlingen. Ze vinden de content leuk, vernieuwend, interessant en leuk om naar te kijken. Een van de belangrijkste uitkomsten uit desk- en fieldresearch is dat een vernieuwde social mediastrategie niet zal zorgen voor interactie met leerlingen, omdat uit deskresearch is gebleken dat zij voornamelijk social media voor eigengebruik gebruiken. Ze gebruiken internet om sociale contacten te onderhouden en als tijdverdrijf. Daarnaast oriënteren jongeren naar producten of diensten. Het feit dat jongeren in contact komen met een product of dienst betekent niet dat er automatisch interactie hoeft plaats te vinden . Sterker nog, ze zitten hier vaak niet eens op te wachten. Dit wordt bevestigd door fieldresearch. De leerling en volgen maar weinig merken of producten via social media. Ze zijn voornamelijk bezig met vrienden en het zoeken naar producten of diensten waar zij interesse in hebben. YouTube wordt gebruikt voor het opzoeken van muziek of tutorials en maar weinig jongeren volgen iemand op YouTube. Ze vinden alles wat gerelateerd aan school is niet leuk of interessant. Uit fieldresearch is gebleken dat de leerlingen van de Buma Music Academy weinig van de social mediapagina’s af wisten of er weinig gebruik van maakten, terwijl zij juist veel te vinden zijn op Facebook en YouTube. Kortom, ze worden niet bereikt omdat hun interesse niet ligt bij een online lespakket omdat het met school te maken heeft.

Leerlingen maken het meest gebruik van social media maar de d ocenten zijn de belangrijkste doelgroep voor de Buma Music Academy. Zonder hun kan de organisatie niet in contact komen met leerlingen. Het huidige social mediaplan is gericht op docenten omdat zij vanuit het online lespakket lesgeven. De boodschap die de Buma Mus ic Academy wil verspreiden aan docenten is op een leuke en vernieuwde manier muziekles te geven aan leerlingen op het voortgezet onderwijs . Deskresearch bevestigt dit. Meer dan 350 scholen zijn al in aanraking gekomen met het lespakket van de Buma Music Academy. Echter is er ook uit deskresearch gebleken dat er docenten zijn die zich wel aanmelden maar verder niets met het lespakket doen. Ondanks dat er regelmatig contact wordt

gehouden met alle docenten via e-mail, telefoon en via de Facebookpagina gericht op docenten, gaan docenten niet met het lespakket door. Uit fieldresearch wordt bevestigd dat docenten druk zijn en weinig tijd hebben om zich te verdiepen in een (voor hun) nieuw lespakket. Een belangrijke conclusie uit de fieldresearch is dat de stof uit het lespakket niet voldoet om vier jaar aan muzieklesmateriaal te vullen. Alle vier de geïnterviewde docenten vertellen dat de stof op hoger niveau niet voldoet aan een volwaardig lespakket en dat er diepgaa nde stof mist in het online lespakket. Dit is in tegenstelling tot wat de Buma Music Academy zelf beweerd . Uit deskresearch is gebleken dat social media positief is voor het voorgezet onderwijs. Leerlingen kunnen met elkaar communiceren en samenwerken. Ook kan een expert makkelijk via social media meewerken aan een project. Uit fieldresearch is gebleken dat de docenten het geen probleem vinden om social media te gebruiken voor lessen en dat leerlingen buiten de lesuren om nog kunnen samenwerken aan bijvoorbeeld een opdracht over muziek.

Docenten zijn geïnteresseerd, maar het lespakket van de Bum a Music Academy is vrijblijvend. Dit betekent dat docenten zelf mogen bepalen wat ze met het lespakket doen en wat ze uit het lespakket gaan gebruiken. Uit de fieldresearch is gebleken dat dit zowel positief als negatief wordt ervaren. In positieve zin omdat docenten zelf hun lessen kunnen invullen en in negatieve zin omdat er geen stok achter de deur is voor docenten om met het lespakket door te gaan, waardoor ze snel ler afhaken.

Uit deskresearch is gebleken dat uit drie geanalyseerde social media strategieën negen stappen overeen komen die als blauwdruk kunnen worden ingezet. De boodschap die een organisatie wil overbrengen naar de doelgroep moet duidelijk zijn, daarnaast is het maken van een planning en een schema belangrijk. Alle geplande activiteiten moeten op tijd gedaan worden en er moet een budget worden vrijgemaakt, omdat de inzet van mensen en tijd beiden geld kosten. Er moet van te voren worden nagedacht over welke kanalen er worden ingezet op social media. Uit fieldresearch zijn deze punten bevestigd door beide social mediaexperts. Hieruit kwam duidelijk naar voren dat men moet beginnen met één social mediakanaal, hier de tijd voor te nemen en dat planning onmisbaar is bij een social mediastrategie. Omdat de Buma Music Academy al drie social mediakanalen heeft, werd er gezegd dat er aandacht aan Facebook en YouTube moet worden besteed en weinig aandacht aan Twitter, omdat deze niet meer leidend is. Ook het aanmaken van Instagram is een optie omdat de doelgroep hier veel op te vinden is. Echter vertelde beide social media-experts dat de doelgroep jongeren een lastige doelgroep is , omdat zij moeilijk te benaderen zijn.

Een website moet de basis worden van een social mediastrategie. Alle social mediakanalen die worden ingezet moeten op de website terug te vinden zijn. Uit desk- en fieldresearch kwam naar voren dat de doelgroep alleen van hun smartphone gebruik maken. Daarom moet de website mobielvriendelijk gemaakt worden. Uit de fieldresearch werd dit door beide social mediaexperts bevestigd. Uit deskresearch kwam naar voren dat het ultieme doel van social media interactie met de doelgroep is. Uit fieldresearch wordt dit tegengesproken. Beide experts vertelden dat een organisatie zelf kiest voor een andere doelgroep en daarom een ander doel heeft.

De challenges werden bekend gemaakt via e-mails aan docenten, de website en de social mediapagina’s van de Buma Music Academy. Leerlingen konden zich hiervoor opgeven, zodat ze buiten het lespakket om kennis konden maken met de muziekwereld. Uit fieldresearch is gebleken dat alle leerlingen het leuk zouden vinden om mee te doen met de challenges. De Buma Music Academy klas kon niets over de Challenges vertellen. Uit fieldresearch is dit bevestigd door een aantal docenten. Zij gaven aan dat ze all een delen uit het lespakket halen en niets met de social mediapagina’s doen. Dit was vorig jaar anders, toen er vanuit de Buma Music Academy werd gevraagd aan docenten om opdrachten te delen via de social mediakanalen. Hierdoor onstaat een gat tussen de leerlingen en de social mediapagina’s van de Buma Music Academy, omdat docenten de leerlingen niet meer hoeven te verwijzen en verplichten om tijdens de les naar de website of social mediapagina’s te gaan. De leerling (die het meest gebruik maakt van social media) zal niet uit zichzelf de Buma Music Academy vinden op social media waardoor de leerling niets van het bestaan van de extra activiteiten af zal weten.

12

Advies

De belangrijkste conclusies en resultaten zijn in het vorige hoofdstuk geanalyseerd. Naar aanleiding van deze conclusies en resultaten is er geen vernieuwde s ocial mediastrategie ontwikkeld . Door een vernieuwde social mediastrategie worden leerlingen niet bereikt, maar wel door social media in het online lespakket te integreren.. In hoofdstuk 12.1 Blauwdruk wordt het advies gegeven over de blauwdruk. Tijdens het onderzoek is naar voren gekom en dat het online lespakket mogelijkheden biedt om leerlingen alsnog te bereiken. Dit advies wordt in hoofdstuk 12.2 Online lespakket gegeven.

Blauwdruk

12.1

De blauwdruk van figuur 8 kan worden ingezet als een organisatie geen kennis heeft met social media. Door deze blauwdruk aan te houden, weet een organisatie direct welke stappen zij moet nemen om social media in te zetten. Deze stappen zijn noodzakelijk bij het maken van een social mediastrategie.

SOCIAL MEDIASTRATEGIE BLAUWDRUK INVULLEN

1. De basis: uw interne organisatie (DNA)

Kijk naar uw producten, diensten, interne organisatie en de (marketing)strategie.

2. Nulm eting

Onderzoek en ontdek w at er over de organisatie gezegd w ordt, w aar en door w ie

3. Probleem stelling

Wat is de probleemstelling of het aandachtspunt

4. Bepaal je doelen

Bepaal de doelen, gebaseerd op strategische keuzes en het social mediastadium w aarin de organisatie zich op dit moment bevindt

5. Bepaal je doelgroep

Bepaal hoe de doelgroep eruit ziet

6. Planning en organiseren

Bedenk hoe social media intern w ordt geborgd in de organisatie en hoe dit extern w ordt laten zien

7. Kanaalkeuze, aantrekkelijke content, com m unicatie

Bepaal de de kanalen, contentstrategie en communicatie en hoe je offline integreert met online

8. Im plem enteren en uitvoeren

Hoe ga je concrete uitvoering organiseren, hoe zien de struikelblokken eruit en hoe ga je hiermee om.

9. Meten, beheren en leren

Meet, analyseer en optimaliseer de resultaten

Online lespakket