• No results found

mediaexpert Jessica Henneman

In document Social mediastrategie Buma Music Academy (pagina 118-120)

Sheila: “Bedankt dat je nog een keer tijd voor mij kon vrijmaken” Jessica: “Geen probleem”

Sheila: “Aan de hand van mijn onderzoek heb ik een concept van een social mediastrategie gemaakt voor de Buma Music Academy zoals ik denk dat hij het beste werkt. Ik heb daarvoor een aantal punten die zij in ieder geval kunnen gaan gebruiken om tot een goede social mediastrategie te komen.”

Jessica: “Oke ik ben benieuwd, laat maar horen wat je hebt”

Sheila: “We beginnen met de doelstelling. Dat is de bestaande social media strategie verbeteren om meer interactie met leerlingen te krijgen.

Jessica: “Bedoel je met leerlingen van de Buma of alle leerlingen?

Sheila: “Met leerlingen alle leerlingen, hoe meer leerlingen we kunnen bere iken, hoe meer interactie er kan plaatsvinden”

Jessica: “Ja dit is een goede doelstelling. Het is inderdaad belangrijk om met een doelstelling te beginnen. Je kunt dit natuurlijk altijd later aanpassen. Als je tijdens je onderzoek op iets vastloopt of toch iets anders wilt bereiken met je social mediastrategie.

Sheila: “De doelgroep voor social media zijn de leerlingen van het voorgezet onderwijs Jessica: “Wees specifiek in welke leerlingen. Waar komen ze vandaan, welke regio en hoe oud zijn ze. Het is goed dat je een doelgroep hebt voor het maken van je social media strategie”.

Sheila: “De Buma Music Academy gaat gebruik maken van 4 social media kanalen. Een of twee mensen zijn hiervoor verantwoordelijk. In verband met continuïteit. Ook moet er voor de social media genoeg tijd uitgetrokken worden en van te voren worden bedacht wat er wordt geplaatst en wanneer.

Jessica: “Dit is inderdaad belangrijk. Stel een of twee mensen verantwoordelijk voor de berichten. Ook als er iemand een keer ziek of iets dan moet social media gewoon doorgaan. Juist als je interactie wilt met leerlingen dan moet je zorgen voor goede berichten en reacties. Dat is ook waar veel bedrijven de fout in gaan.

Sheila: “Op de Facebookpagina wordt een aantal keer per week berichten geplaatst. Deze berichten zullen bestaan uit nieuwtjes of mededelingen over de Buma Music Academy. Als het kan worden er mensen en locaties getagd in het bericht. Ook wordt er om interactie gevraagd (liken, delen, reageren). Er wordt om de dag een bericht gepost (ook in het weekend). Foto’s van Challenges en events meteen plaatsen. Proberen om bekende artiesten te taggen of dat ze onze berichten gaan delen met bijvoorbeeld een Challenge om hierdoor meer bereik te krijgen.”

Jessica: “Het posten van berichten op een social mediakanaal is heel belangrijk. Het taggen van mensen en plaatsen toevoegen is een leuk extra. Ik zou zelf zeggen het posten van maxima al drie keer in de week. Omdat ook docenten op de pagina’s kijken, het zijn er dan niet veel, maar als docenten het vervelend vinden dat er zoveel berichten opstaan, gaan ze de leerlingen hier ook niet naar verwijzen. Denk goed na over wat de inhoudt van j e bericht moet zijn. Meld iets leuks, spannends, grappigs, dit vinden kinderen van deze leeftijd leuk. Als kinderen veel in het weekend online zijn, daar heb je vast onderzoek naar gedaan, zou ik ook een dag in het weekend een bericht posten, en dit dan op zaterdag omdat je maandag meestal ook wel een bericht zal plaatsen.”

Sheila: “Er worden foto’s en/of video’s geplaatst als ze iets met de Buma te maken hebben. De instagram is onder de doelgroep heel populair dus zal ook alleen op de doelgroep gericht z ijn. Als er met een Challenge foto’s zijn gemaakt, deze meteen plaatsen op Instagram.”

Jessica: “Instagram is heel groot onder de doelgroep op dit moment zei je toch? Nou dan moet je dit zeker gaan gebruiken. Post lekker foto’s en video’s en ga veel mensen volgen. En houdt dit kanaal dan ook goed bij, anders vinden ze het geen nut je meer te volgen. Wat heel leuk is, is dat op instagram altijd gevraagd wordt van tag je vrienden enzovoort. Dit kun je ook proberen, zo krijg je een groter bereik en dat is wat je wilt.”

Sheila: “Content die gemaakt wordt, plaatsen op het YouTubekanaal en dit ook delen via Facebook, met een pakkende tekst zodat de kinderen getriggerd worden om naar het kanaal te gaan.”

Jessica: “Nu wordt er niet veel gedaan met het YouTubekanaal toch? Ik zou de video’s die je maakt een pakkende tekst onderzetten en dit te delen met Facebook. Twitter zou ik niet meer doen, want daar zitten ze toch niet meer op. Ook kun je af en toe een bericht op Facebook plaatsen over je YouTubekanaal om deze wat meer onder de aandacht te brengen”.

Sheila: “En Twitter wordt alleen nog gebruikt voor docenten en ouderen. De leerlingen gebruikt het niet meer, dus daar hoeven we ons ook niet meer te richten.

Jessica: “Goed idee. Plaats alleen nog nuttige informatie voor docenten, scholen en ouders. En hou het daarom ook formeel en verwijs af en toe naar de website. Wat belangrijk is, is dat je concreet moet zijn in welke content welke dagen en tijdstippen je wilt gaan plaatsen. En is het een combinatie van tekst, foto’s en video’s. Het maken van een content kalender is echt een goede optie voor jullie. En als je dan weet wat voor content je hebt en wilt verspreiden zorg dan dat dit hierin verwerkt wordt.”

Sheila: “De website vind ik lastig. Omdat alle content opstaat en het is geen moeilijke website. Toch vinden mensen die de Buma niet kennen, de website onduidelijk. Moet ik dan de website om laten bouwen?

Jessica: “Als alles wat jullie belangrijk vinden, op de website staat, zou ik het niet om laten bouwen. Zelf vond ik de website ook niet duidelijk, maar een rustige en duidelijke website is misschien makkelijker voor docenten. Bedenk goed wat je met de website wil.

Sheila: “Ik denk dat dit de belangrijkste basispunten zijn voor een social mediastrategie.” Jessica: “Ja het is een goede basis en je kunt vanuit dit ook nog uitbreiden. Maar het belangrijkste is dat je basis goed is en continu hetzelfde houdt. Vanuit daar kan je gaan groeien.

Interview Cultuur expert

In document Social mediastrategie Buma Music Academy (pagina 118-120)