• No results found

Uitwerking panelgesprek leerlingen voortgezet onderwijs 9

Voor het eerste panelgesprek zijn de leerlingen via middelbare scholen en Facebook benaderd. Er zijn in totaal acht leerlingen aanwezig bij het eerste panelgesprek, bestaande uit zes meiden en twee jongens. Twee jongens hadden op het laatste moment afgezegd voordat het panelgesprek werd gehouden. De leerlingen zitten in het derde, vierde en vijfde jaar van de middelbare school. Alle leerlingen zijn aan het woord geweest en hebben hun meningen en gedachten kunnen delen.

Vrije tijd en interesses

De leerlingen doen in hun vrije tijd veel aan sport. Daarnaast vinden ze omgaan met vrienden, winkelen en uiteten leuk. Alle leerlingen hebben een baan in het weekend. Vier jongeren werken in de bediening, twee meiden werken in een supermarkt en een jongen werk in een kroeg. Op de vraag ‘wat zijn jullie interesses’ werd voornamelijk shoppen en geld uitgeven door zes leerlingen genoemd. Muziek luisteren en dansen wordt ook graag gedaan door de leerlingen. E én jongen vindt het leuk om muziek te draaien, dit doet hij in de kroeg waar hij werkt. Hij maakt zelf geen muziek..

School

Er wordt niet veel tijd aan school besteed. Een aantal leerlingen biechtte op meer tijd aan school te moeten besteden maar op dit moment zitten de leerlingen een uur per dag, buiten school om , aan school. Er wordt op school een planning gemaakt maar hier wordt niet veel mee gedaan door de leerlingen. Eén leerling zit elke dag minimaal twee uur aan school, hij doet VWO en heeft veel huiswerk elke week.

Het Dalton College heeft een muziek- en theaterklas, een dans - en zangklas en een acteerklas. Op het Jan Arentsz wordt er alleen in de eerste en tweede klas muziekles gegeven. Daar moeten de leerlingen veel zingen. Dit wordt als niet prettig ervaren. Ook op het Dalton krijgen de leerlingen les in muziek en ook hier wordt veel aandacht besteed aan het zingen van liedjes. Op het PCC wordt geen muziekles gegeven.

Max: “Nee ik krijg geen muziekles, ik ben niet muzikaal aangelegd, ik vind alleen draaien leuk. Als ik muziekles zou krijgen op school, zou ik dat wel heel leuk vinden”.

De leerlingen van het Dalton College vinden muziekles , vooral zingen en noten lezen, niet leuk. Instrumenten spelen vinden de leerlingen wel leuk. De leerl ingen vinden het leuk als er meer gemengde muzieklessen zouden worden gegeven. Ze geven aan dat ze pianoles of drum les wel leuk zouden vinden. Of les krijgen in het draaien van nummers als een dis kjockey.

De leerlingen hebben buiten school om geen contact met hun docenten. Alleen de leerlingen van het Dalton College hebben contact met hun mentor. Op social media hebben de leerlingen geen contact met docenten, ze bekijken af en toe de Facebookpagina’s van leraren , wanneer deze aangemaakt zijn. Op alle drie de scholen zijn ze streng op het gebied van social media. Facebook is geblokkeerd maar YouTube doet het wel. Leraren controleren op welke pagina’s de leerlingen surfen en indien men op een niet toegestane website surfgt, moet de leerling van de computer af. De leerlingen vertellen dat het niet mogelijk is om stiekem op social media te gaan.

Op het Dalton College mag de telefoon mee in de les . Daar bestaat nu een app-minuut. Op het Jan Arentsz zijn ze niet streng met telefoons in de les . Iedereen zit in de klas met zijn telefoon en leraren zeggen er weinig van. Soms zegt de leraar er iets van maar daar wordt niet naar geluisterd. Op het PCC zeggen leraren dat het je eigen verantwoording is.

Mylon: “Wij hebben een app-minuut, dit staat ook op de dia en dan mogen we vijf minuten op onze telefoon kijken maar daarna wilt de leraar hem niet meer zien”.

Leraren geven wel waarschuwingen maar de telefoon wordt niet ingenomen. Op het Dalton is dit anders, hier moeten leerlingen hun telefoon inleveren als ze buiten de app-minuut met hun telefoon zitten. Zij krijgen hun telefoon pas terug aan het eind van de les of zelfs aan het eind van de dag.

Muziekvoorkeur

Er wordt veel naar top 40 muziek geluisterd. Ook Nederlands e muziek vinden de leerlingen leuk. Techno en hardstyle wordt ook genoemd door een aantal leerlingen. Door alle leerlingen werd bevestigd dat ze van alle soorten muziek houden. Klassiek vinden zeven van de acht leerlingen niet leuk. Eén leerling houdt wel van klassieke muziek omdat haar ouders dit altijd luisteren. Over het algemeen vinden de leerlingen Marco Borsato en Jan Smit leuk. De Jeugd van Tegenwoordig vinden zes van de acht leerlingen leuk. Dave Roelvink werd door alle meiden en één jongen genoemd. Ook Kenny B van het liedje ‘Parijs’ vinden de leerlingen leuk.

Een paar meiden bespelen een instrument maar zijn hier niet heel goed in. Eén meisje speelt cello, één meisje speelt piano. Één jongen heeft een half jaar gitaarles gehad, hij is hier na een half jaar mee gestopt omdat hij het niet leuk vondt. Een andere leerling gaf aan dat ze het leuk zou vinden als ze een instrument zou kunnen spelen.

Social media

Alle leerlingen zijn in het bezit van een smartphone. De smartphone wordt het meest gebruikt voor internet. Er wordt door de leerlingen veel gebruik gemaakt van Whatsapp en andere social media.

Als iemand snel bereikt moet worden, wordt bellen door de leerlingen het meest gebruikt t. Of er wordt een groepsapp aangemaakt binnen de applicatie Whatsapp. Social media wordt gebruikt om in contact met elkaar te kom en. Ook wordt social meia gebruikt om interesse in anderen te tonen. Twee meiden gaven aan dat ze Facebook hebben uit nieuwsgierigheid. Sommige applicaties worden gebruikt voor school, zoals Pinterest (een applicatie waar men inspiratie uit kan halen door foto’s te bekijken van anderen). Instagram wordt door de leerlingen gebruikt om foto’s te plaatsen van zichzelf en foto’s te bekijken van vrienden en onbekenden. Whatsapp wordt het meest gebruik door de leerlingen, daarna werd Snapchat, Instagram en Facebook ge noemd. Een paar leerlingen zeiden dat ze Pinterest veel gebruiken. Ongeveer vier uur per dag wordt er besteed aan social media. In de avond gebruiken zij social media heeft meest namelijk als ze in bed liggen, kijken zij al snel een half uur tot een uur naar social media.

Drie leerlingen gaven aan dat ze in het weekend veel gebruik maken van social media, terwijl vijf leerlingen aangaven dat ze juist doordeweeks tijdens school veel op social media zitten. Ook gaven ze aan dat ze in het weekend geen WIFI hebben en aan het werk zijn of andere dingen te doen hebben. De meeste leerlingen gerbuiken social media in de ochtend, aan het eind van de middag en in de avond. Ook in de pauzes onder schooltijd wordt er vaak gekeken op social media.

Als de leerlingen iets leuks zien op Facebook of Instagram, taggen ze vrienden in de foto. Ook wordt er aangegeven wanneer er als eerst geliked wordt zodat anderen dit ook kunnen zien. Het maken van een screenshot wordt ook vaak gedaan door de leerlingen.

Max: “Mensen maken YouTube interessant, ze filmen alleen de leuke dingen.”

YouTube wordt gebruikt voor muziek en om vloggers te bekijken. YouTube wordt het meest gebruikt om liedjes op te zoeken als de leerlingen de naam niet meer weten van een artiest. Alle leerlingen gebruiken het platform alleen voor het bekijken van video’s maar hebben zelf geen account. Twee meiden volgen een paar vloggers, de rest volgt niemand en kent ook niemand die een YouTubekanaal heeft.

Alle leerlingen hebben Instagram en gebruiken dit dagelijks. De meiden vinden het leuk om bekende mensen te volgen en te kijken wat ze aan het doen zijn. Elke dag wordt er meerdere keren gekeken op Instagram. Als iemand teveel plaatst op Instagram vinden de leerlingen dit vervelend. Er wordt content geplaatst van eten, een locatie of van de leerlingen zelf. Als ze iets meemaken zetten ze dit vaak op Instagram. Er wordt door de meeste leerlingen alleen maar foto’s gemaakt. Een paar leerlingen maakt ook video’s,maar omdat het maar 15 seconden kan duren , plaatsen ze liever foto’s.

Demi: “Ik gebruik wel 100 keer per dag Instagram ”.

Bijna alle leerlingen hebben Facebook, op één leerling na. Facebook wordt een paar keer per dag gebruikt. Eén meisje gebruikt Facebook bijna niet meer en geeft aan d at ze het niet meer leuk vindt. Er wordt door de leerlingen nog wel ingecheckt op locatie, als ze bij een plek of plaats zijn. Er werd

ook vertelt dat ouders vaker gebruik van maken van Facebook dan de leerlingen zelf. Het Facebookaccount wordt af en toe gelinkt aan Instagram om foto’s te delen.

De helft van de leerlingen wisten niet wat een Facebookcommunity inhield. De andere helft keken naar communities van m erken zoals bijvoorbeeld Adidas . Communities van een bepaalde televisieserie worden ook bekeken. Acht van de negen leerlingen heeft Twitter maar maakt er geen gebruik meer van.

Valerie: “Ik vind het leuk om video’s te zien of foto’s van andere”.

Buma Music Academy

Tijdens het panelgesprek is er uitgelegd wat een Music Master is en hoe zij leerlingen ondersteunen tijdens de muzieklessen. Dave Roelvink zou iedereen leuk vinden om als Music Master te krijgen. Alle coaches van The Voice Of Holland vinden de leerlingen interessant: Marco Borsato, Trijntje Oosterhuis, Ali B of Anouk. Bij Marco Borsato zouden de leerlingen wel een keer willen kijken. Guus Meeuwis werd ook een aantal keer genoemd. Dave Roelvink is volgens de leerlingen een artiest omdat hij sinds kort plaatjes draait. Manuel Broekman vinden de meiden erg leuk. Onder de diskjockey’s vinden de leerlingen Martin Garrix en Afrojack een goede keuze.

Web site

De leerlingen vinden dat de website er leuk uitziet, voorzien van veel kleurtjes. Het is een vrolijke en kleurrijke website. Ook vinden de leerlingen dat de lettergrootte goed is en dat er duidelijke taal gebruikt wordt. Eén leerling gaf aan dat zij niet precies uit de webs ite kon opmaken waarvoor hij diende.

Faceb ookpagina

De leerlingen vinden dat de Facebookpagina er leuk uitziet. Er staan volgens de leerlingen leuke filmpjes op en deze duren niet te lang.

YouTub epagina

De leerlingen vinden de YouTube pagina leuk maar ze bekijken muziekvideo’s weinig. Twee leerlingen gaven aan dat ze alleen op YouTube zoeken naar bepaalde video’s en daarom ook niet snel op de YouTube pagina van de Buma Music Academy komen komen.

Mae: “Twitter wordt een beetje voor ouderen, net als Facebook”

De leerlingen gaven aan dat er twee of drie berichten in de week geplaatst zouden moeten worden op social media. Allemaal gaven ze aan dat er niet te veel berichten geplaats t moeten worden. Mensen die extreem veel berichten plaatsen worden als irritant ervaren. De leerlingen vertellen dat het elke dag andere berichten zouden moeten zijn. Vooral afwisselende berichten zijn belangrijk volgens de leerlingen. Ook nieuwtjes vinden de leerlingen leuk om te lezen. Foto’s en video’s vinden

de leerlingen ook leuk om te zien. De leerlingen gaven aan dat ze het leuk zouden vinden om op de Buma Music Academy manier les te krijgen, zolang er niet te veel gezongen wordt.

Valerie: “Waarom krijgen niet alle scholen deze lessen?”.

Uitwerking panelgesprek met leerlingen van de Buma Music