• No results found

Social mediastrategie dertien stappen Karel Geenen Stap 1: Je bedrijf in één zin

In document Social mediastrategie Buma Music Academy (pagina 144-147)

Hierin wordt vertelt hoe je je bedrijf moet beschrijven. Iedereen moet kunnen begrijpen waar jouw product of dienst om draait. Het is belangrijk om dit te testen in de omgeving. Tevens is het belangrijk om voor een eenvoudig mogelijke zin te gaan.

Stap 2: Wat wordt er over je gezegd?

Als je de eenvoudig duidelijke zin hebt, ga je uitzoeken wie er over je praat. Je gaat op zoek naar wie er al over jouw merk of product praat. Bekijk ook of er mensen zijn die vragen stellen over jouw product of dienst. Daarna moet je dit onderzoeken en analyseren.

Stap 3: Formuleer de doelstellingen

Het is belangrijk om na te denken wat je wilt bereiken met social media. Je moet een aantal concrete doelstellingen opstellen, zodat je deze kunt meten en kunt kijken of er na verloop van tijd vooruitgang is geboekt. Hij vertelt dat het belangrijk is om je ROI – Return On Investment – te meten. Tijdens het proces mogen doelstellingen worden bijgeschaafd.

Stap 4: Analyseer de onderzoeksresultaten

In deze stap ga je kijken wie er over je praat en waar er over je wordt gepraat. Ook bekijk je over welke gerelateerde onderwerpen er wordt gesproken. Je kunt hier met je eigen product of dienst makkelijker op inspelen

Stap 5: Bepaal je doelgroep

Dit is de stap waar je de doelgroep definitief vast stelt. Op basis van je analyse die je gemaakt hebt, bepaal je wie er tot de doelgroep behoren en je jouw boodschap kunt overbrengen.

Stap 6: Wat weet de doelgroep al over het merk (product, dienst)? Het is belangrijk om de volgende vragen te stellen aan je doelgroep:  Is er eerder met de met de doelgroep gecommuniceerd?

 Weten ze wat de organisatie doet en waar de organisatie voor staat?  Zijn de opmerkingen en reacties hierop negatief of positief?

Karel Geleen vertelt dat het niet gaat om met hoeveel mensen er wordt gecommuniceerd, maar dat het gaat om wat er wordt vertelt en gedeeld. Het draait bij social media om kwalitatieve content. Het gaat er niet om met hoeveel mensen er wordt gecommuniceerd, het gaat erom wat er wordt

Stap 7: Formuleer de boodschap

Je kijkt terug naar stap 1. Kijk naar de behoefte die je product of dienst vervult. Wat betekent dit voor de doelgroep.

Stap 8: Plan en organiseer

Planning is onmisbaar, het is belangrijk om een realistisch schema te maken met betrekking tot het plaatsen van content. Je moet hier echt de tijd voor nemen. Het blijft d raaien om kwaliteit en niet kwantiteit. Je moet blijven denken vanuit de doelgroep en houd jezelf op de achtergrond. Je moet opzoek gaan naar onderwerpen die je dichter bij je doelgroep brengt en indirect zullen leiden naar jouw product of dienst.

Stap 9: Bepaal je middelenmix

Het is belangrijk om te bedenken welke kanalen je gaat inzetten. Je kunt een website als basis gebruiken. Alle kanalen die hieraan worden toegevoegd moeten op de website terug te vinden zijn. Ook hier kijk je naar je doelgroep, van welke kanalen maken zij het meest gebruik. Kies ook voor kanalen die bij de organisatie passen. Op internet kun je gebruik maken van extern onderzoek.

Stap 10: Conversatie en interactie

Karel Geleen vertelt dat het ultieme doel van social media is interactie met de doelgroep. Het draait om de doelgroep en niet om jou. Zij reageren op anderen en zij zijn het meest aan het woord. Ook negatieve berichten kunnen hier tussen staan, je moet hie r goed op inspelen. Reageer persoonlijk en gebruik je voornaam. Ook is het belangrijk dat de reacties in het kader van de organisatie blijven passen. Ook moet er in je plan opgenomen worden hoe lang het maximaal duurt voordat er gereageerd wordt op een bericht en als er iemand ziek of op vakantie is, wie die gene dan overneemt.

Stap 11: Resultaten en ROI

Het belangrijkste is het boeken van resultaat. Return On Investment kan op verschillende manieren worden benaderd. Conversie is belangrijk, maar het bijh ouden van je fanbase is net zo belangrijk. Zonder fanbase bestaat er geen conversie. Het is niet erg als niet alle doelstellingen worden behaald. De doelstellingen zijn er ook om richting te geven aan activiteiten, zo kun je ze gewoon aanpassen. Externe factoren heb je niet in de hand en het kan voorkomen dat je de groei qua bezoekers niet hebt gehaald. Dit is niet erg en kan gebeuren.

Stap 12: Zorg voor tijd

Het is erg belangrijk om er voldoende tijd aan te besteden. Wanneer er een team of een persoon zorgt voor alle online activiteiten moet er echt worden gezorgd voor voldoende tijd. Bewaak het schema goed en zorg dat alle activiteiten op tijd worden gedaan. Toeweiding van het hele team is belangrijk volgens Karel Geleen.

Stap 13: Tijd = geld = budget

Ook niet geheel onbelangrijk is dat de inzet van mensen en tijd beide geld kosten. Hiervoor moet budget vrijgemaakt worden en zorgvuldig gepland worden. Hoeveel budget er vrijgemaakt wordt, hangt af van de grootte van de organisatie.Als er vanuit de organisatie niet genoeg kennis en vaardigheden aanwezig zijn, kun je het beste extra budget inzetten voor het laten ontwikkelen van een goede website en het ontwikkelen van een Facebookpagina en een mobiele applicatie.

In document Social mediastrategie Buma Music Academy (pagina 144-147)